Prezentációtechnika

Paal képe

Hogyan készítsük el az előadásunk fóliáit, és hogyan adjuk elő annak tartalmát?

Évek óta tagja vagyok a Drupal Konferenciákat/Hétvégéket szervezők csapatának. Ezeken az összejöveteleken előadók segítségére készült ez az összefoglaló mely az elmúlt évek alatt megtanultakon alapul. Úgy gondolom, hogy hasznos lehet minden olyan embernek, aki előadást/bemutatót tart számítógép segítségével. Nem a szakmai tartalomról szól, hanem csak a fóliák szerkesztésére, és az elkészült bemutató előadásának módjára tér ki.

Mindenek felett: ne a „buta” számítógép adjon elő! Azt Neked kell megtenned! A számítógép csak egy eszköz, egy segítség, ami bemutatja azokat a dolgokat, amit nem tudsz elmondani: képeket, grafikonokat, videókat. Amikor beszélsz, nyugodtan kapcsold le a kivetítőt.

A fóliák felépítése

 • Nem kell „welcome”, bemutatkozás, stb. oldal. A dokumentum tartalmazhatja ezeket, de az első VETÍTENDŐ fólia az már a tényleges tartalommal kezdődjön (lapozd oda vetítés előtt)! Ha később közzéteszed a dokumentumot, vagy továbbküldöd valakinek, abban az esetben viszont hasznos lehet a bemutatkozó rész.
 • Nem kell „Vége/kérdések/köszönöm” fólia. Ezt elmondod szóban. A „blank screen”/vége után szóban kérdezd meg, hogy van-e kérdés.
 • Alapvetően MINDEN, AMIT SZÓBAN AKARSZ ELMONDANI, azt NE ÍRD LE. Ha mégis leírod, akkor hagyj időd a (közönségnek) elolvasni. De ne legyen FELOLVASÁS! Olvasni mindenki tud…
 • Szöveget minimálisan kell használni. Azokat is inkább felsorolás jelleggel, címszavakban, és azt fejtsd ki nekik majd szóban.
 • Amit nem tudsz elmondani, azokat tedd inkább a fóliákba: képek, grafikonok, videók, ábrák, stb. DE EMELD KI rajtuk, amit mutatni akarsz. Nyíllal megjelölve, bekeretezve, stb. Ne csak egy hatalmas képernyőkép legyen benne.
 • Ha holnap lesz az előadásod, és még nem vagy kész a fóliákkal, akkor nem sok értelme van tovább olvasnod…

Az előadás módja

Te legyél a központban végig – vagyis középen! Ha kell (és van rá lehetőséged), rendezd át úgy a környezetet, hogy ennek megfeleljen.

 • Technikailag minden legyen rendben a vetítéssel, hangosítással. Ha nincs, kérj 5 perc technikai szünetet, és próbáljátok megoldani a problémát. Remélhetőleg ez nem fog előfordulni!
 • Állj szembe a közönséggel, enyhe – váll szélességű – terpeszállásban. Kezed ne fűzd össze sem elöl sem hátul. Használd azokat előadás közben, „gesztikulálj” velük. Legrosszabb esetben elöl tedd egymásba a két tenyeredet, tenyérrel felfelé.
 • Használj mindenképpen „Presentation/Előadói nézet” módot a gépeden. Ez két kijelzős megjelenítés, a kivetítőn megy az előadás, nálad meg a kontroll rész. Ott tudod magadnak ellenőrizni az eltelt időt, az olyan kommenteket, amiket nem tettél a fóliára, de segít az előadásban.
 • Használd a „mute/blank screen” gombot bátran a projektoron (távirányítón) az alábbi esetekben:
  • kezdés előtt, amíg bemutatkozol (Az előadás már legyen előkészítve az első vetítendő fóliával. Ha van „bemutatkozás” azt lapozd el!)
  • ha egy témát hosszabban ki akarsz elemezni/beszélni róla, akkor is, mert ha be van kapcsolva a kép, akkor azt bámulják, és nem RÁD, a mondanivalódra figyelnek. Ha elmondtad, amit akartál, kapcsold vissza.
 • NE FORDÍTS HÁTAT a közönségnek! Ez a LEGFONTOSABB! Ne a falról „olvasd” a dolgokat, hanem fejből add elő (az előtted lévő gépből puskázz, ha szükséges)! Ez csak gyakorlással fog menni.
 • Ha hangzavar, stb. támad (ergo nem figyelnek rád) akkor maradj csendben addig, amíg „észre nem veszik magukat”. Komolyabb „felfordulás” esetén kérd a moderátor segítségét (ha van).
 • Ha „rövidzárlat” lenne, és nem jut eszedbe semmi, nincs gond. Maradj csendben, szedd össze a gondolataidat, és amikor minden OK, folytasd. Senki nem fog „félbeszakítani”. Ha ez 2 perc, akkor 2 perc. Ne kezdj el „köhécselni”, torkot köszörülni, arcokat vágni, mert ez mind-mind a lámpaláz, idegesség jele. Ne „vakargasd” magad!
 • Ne billegj jobbra-balra, ne sétálj (nem vagy te Steve Jobs)!
 • Használj lézer mutatót, ha olyan van, amit külön meg akarsz mutatni.
 • Ne nézd a cipődet, és ne bámuld a kijelzőt! Nézz az emberek szemébe, de folyamatosan pásztázva a közönséget. Ne időzz el a tekintetekben. 6 másodperc „bámulás” után már zavaró a dolog.
 • Kerüld az „ööő”-zést (angolban az „aam”-t). Ha nem megy, akkor gyakorold ennek elhagyását. Legegyszerűbb, ha megkéred a kollégákat, hogy napi beszélgetés közben csapjanak az asztalra egy hatalmasat, amikor ilyet csinálsz. 2 hét alatt teljesen le lehet szokni róla.
 • Ügyelj a beszéd tempójára. Lehetőleg folyamatos legyen, de ne rohand el, mert a végén már levegőt sem fogsz kapni.
 • Készülj az előadásra gyakorlással, és úgy módosítsd azt, hogy a tervezett előadási időbe beleférj. Semmiképpen ne csússz ki az időből! Rövidebb lehet, maximum lesz egy extra kávészünet.
 • Jelölj meg olyan pontokat az előadásodban, ahol feltűnés nélkül ki tudsz szállni. Ha mégis megcsúsznál az idővel, akkor ezeken a helyeken könnyen rövidre tudod zárni az előadást és senkinek nem marad hiányérzete. A kimaradt részeket legfeljebb elolvassák a közzétett prezentáción, vagy leírod valahol.

Nem lehet elégszer ismételni. Gyakorolj! TÖBBSZÖR is! Mindenképpen „közönség” előtt (szomszédok, család, barátok). Segít, ha a fenti dolgokat elmondod nekik, és ők ezt figyelik, jegyzetelnek. Egy üres lapot osszanak félbe függőlegesen, baloldalra írják a pozitív, jobb oldalra a negatív észrevételeket. A végén elemezzétek ki, és ennek figyelembe vételével próbáld újra!

Fontos! A kevesebb mindig több! Nem kell litánia, bekezdésnyi szöveg, csak a lényeg! Ha demózol, akkor azt is gyakorold, nehogy rossz képernyőt tegyél ki a vetítőre. Kapcsold ki a netet ha nem kell, ha igen (online demo), akkor meg tilts le minden értesítőt (pl. Growl), hogy ne zavarjon. Ha két kijelzős módot használsz (laptop+projektor kiterjesztett móddal), akkor elvileg nem gond, mert az értesítések hozzád jönnek, és nem a projektoros képre másznak ki. Nagyon rosszul jön ki, amikor egy „Szia, Édesem” üzenet érkezik, és 1-200 ember olvassa veled együtt.

Remélem tudtam újat mondani. Ha nem, akkor meg már csak gyakorolni kell!

Köszönetnyilvánítás

 • Dr. Demmler Walter
 • Calum Dunderdale
 • Darab Tibor

Palócz Pál

Hozzászólások

thamas képe

Számos eszköz létezik a fóliák / diák elkészítéséhez. Online és telepíthető is.

Saját véleményem szerint hasznos és sokat segít az olyan (pl. a szabad szoftver LibreOffice), ami prezentációs módban is tud működni. Ez annyi tesz, hogy a közönség csak a diát látja, az előadó viszont a diát, a következő diát, a jegyzeteit és az időt is, hogy mióta indította el a bemutatót.

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Balu Ertl képe

Végigolvastam, tényleg hasznos (az ő-zésről leszokásban majd kipróbálom az asztalracsapós trükköt).

De biztos, hogy ez a (főként) profi drupalosoknak szánt ismertető a Drupallal ismerkedők kézikönyvének első fejezetei közé illik? Ha mindenképp a ebben a Kézikönyvben marad, akkor lehetne a végefelé, a Tippek & trükkök fejezetben.

Vagy a Tudásbázis egy külön topikjában összegyűjteni a rendezvényes-konferenciaszervezős-prezentációs dolgokat egybe?