Telepítés és beállítás ingyenes szolgáltatóknál

Hojtsy Gábor képe

A Drupal magyar nyelvű népszerűségének növekedésével jogosan merült fel a kérdés, hogy miként telepíthető a különböző ingyenes szolgálatatók szervereire. Ezeken a kiszolgálókon általában különböző védelmeket építenek be, melyek korlátozzák a felhasználó mozgásterét, egyrészt a felhasználók egymástól való megvédése érdekében, másrészt a szerver egészségének megtartása végett. Ezek azonban nem minden esetben jönnek jól annak, aki Drupal rendszert szeretne telepíteni.

Eddig a következő tapasztalatokat sikerült összegyűjteni a különböző rendszereken:

UltraWeb

Két alapproblémával kell megküzdeni a telepítéshez. Először is az UltraWeb valamiért egy belső átirányítást használ arra, hogy az index.php fájlnevet nem tartalmazó kéréseket az index.php-re irányítsa, ezért a webcímben átadott paramétereket nem kapja meg. Így a telepítés után bármilyen linkre kattintva továbbra is a honlapot kapjuk. Annak érdekében, hogy az index.php bekerüljön a linkekbe, a következőt keressük meg a common.inc fájlban az url() függvényben:

Cseréljük le a következőre:

Azaz minden esetben legyen benne az index.php a kérés címében.

Ettől kezdve a linkekre kattintva be tudjuk regisztrálni első felhasználónkat és elkezdhetjük beállítani a rendszert. Sajnos a második hiba, amivel találkozni fogunk, az valóban a Drupal hibája. A fordítási állomány feltöltésekor open_basedir hibát kapunk, mert a Drupal a PHP feltöltési könyvtárában próbálja megnyitni a fájlt, amit az UltraWeb beállítása nem enged meg. Amíg ezt a Drupalban nem javítják ki, addig a következőt ajánljuk. Vegyük fel a Magyar nyelvet az add language oldal lenyíló menüjéből, majd kapcsoljuk be (enabled) és állítsuk be azt alapértelmezettnek (default). Ezután töltsük fel a hu.po állományt, és a következő szkriptet az UltraWebes FTP gyökérkönyvtárunkba, és a szkriptet a böngészőből meghívva telepítsük a magyar fordítást:

include_once 'includes/common.inc';
include_once 'includes/locale.inc';
if (file_exists('hu.po')) {
// Drupal 4.5.0 esetén
// $file = 'hu.po';
// Drupal 4.5.1 vagy újabb verzió esetén
$file = (object) array('filepath' => 'hu.po');
_locale_import_po($file, 'hu', 'overwrite');
header('Location: index.php');
exit();
}
echo 'A hu.po nem található!';
?>

Ha minden jól megy, akkor automatikusan visszakerülünk a Drupal rendszerünk kezdőlapjára, ahol a beköszönő oldal már magyarul fog minket üdvözölni. Sajnos a menü továbbra is angol, mert a rendszer nem észlelte az új fordítás feltöltését, és a menü gyorsítótárat nem törölte. A modulok listáján a beállítások mentésével elérhetjük, hogy a menü gyorsítótár törlődjön, és a menüt is magyarul kapjuk meg. A továbbiakban a kiegészítő modulok fordításait hasonlóképpen tudjuk feltölteni, a modul csomagjában kapott hu.po importálásával.

Azt mindenképpen tartsuk észben, hogy mivel a .htaccess állományt nem engedi feltölteni az UltraWeb, a különböző speciális kiterjesztésű (.theme, .module, stb) állományaink nem védettek, azok a webről olvashatóak lesznek.

A cron.php időzített futtatását az Ultraweb adminisztrációs oldalán állíthatjuk be. A szolgáltató 3 időzítést engedélyez, így naponta 3x lehetséges az adatbázis leindexelése.

Rövid webcímek használatára nincs lehetőségünk.

FreeWeb

A FreeWeb rendszerével kapcsolatban sajnos az a tapasztalatunk, hogy olyan mértékben korlátozzák a PHP beállításait, hogy ez nem teszi lehetővé a Drupal életképes futását. A fájl feltöltési méret limit 10k-ra van állítva, azaz a több mint 400k méretű fordítási állomány nem tölthető fel. Ez azt is jelenti, hogy később egy képet vagy PDF állományt sem tudunk majd valamely tartalmunkhoz fűzni, tehát a kilátások nem túl jók. Mégis megpróbálhatjuk a fenti módszert a hu.po feltöltésére és külön szkripttel történő importálására. Akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a FreeWeb rendszeren maximum öt másodpercig futhatnak a PHP szkriptek, ami a fordítás importáláshoz nem elegendő. Ezt a futási limitet programból nem tudjuk állítani.

TVN.hu

Ennél a szolgáltatónál annyira kevés a PHP szkriptek számára megengedett memória használat, hogy ez egy funkcionális Drupal webhely számára nem tűnik elegendőnek.

Ezt az oldalt tervezzük a jövőben bővíteni további tapasztalatokkal, amennyiben azok rendelkezésre állnak. A telepítési problémákat továbbra is a fórumban szerencsés megvitatni, itt az eredmények summás megfogalmazása kaphat helyet.