Első lépések

chx képe

Ebben a rövid cikkben a Drupal telepítése utáni első néhány lépésben próbálok segíteni, mind a felhasználóknak, mind a programozóknak. Feltételezem, hogy sikerült a Drupal telepítése, s a kérdés már csak az: szép ez a valami, de hogy lesz ebből nekem végleges oldalam? Sikeres telepítés után a következő képernyő fogad minket:

A bal felső sarokban a Druplicont láthatjuk. Az eredete a holland "druppel" (csepp). Ennek angol formája lett végül a "Drupal", annak kapcsán, hogy így megegyezik a kiejtése a holland eredetivel. A "Druplicon", azaz a Drupal logója egy cseppre épül. A szemei ravaszul egy végtelen jelet formálnak, ezzel finoman a Drupal képességeinek határaira akartak utalni állítólag a készítők...

A Druplicon mellett most még nem sok minden van a fejlécben és az egyszerűség kedvéért ezeket most nem is tárgyaljuk.

Alatta láthatjuk az első blokkunkat, a bejelentkezés (angolul login) blokkot. A blokkok egyszerű szövegdobozok, amik a bal vagy a jobb oldalon jelenhetnek meg. A blokkokat ki- és bekapcsolhatjuk, de lehetőséget adhatunk a felhasználóknak is erre. Egy blokkot beállíthatunk úgy is, hogy csak bizonyos oldalon jelenjen meg -- ez már a haladóbb fejezetbe tartozik azonban, reguláris kifejezések szükségesek hozzá. Blokkot kétféleképpen adhatunk meg: vagy programot írunk, vagy pedig egyszerűen begépelhetjük a tartalmát, mint ahogy az Ajánlott oldalak nevű blokkunkat mi is megvalósítottuk.

Az adminisztráció (settings) oldalon egy nagyon érdekes bejegyzésre hívnám a figyelmet, ennek kapcsán jutunk el végre valahova. Talán már hallottuk, hogy a Drupalban minden, amit felviszünk egy node, melyet tartalomnak fordítottunk. Minden tartalomnak van egy összefoglalója, ez alapértelmezésben az első 600 karaktere. Ha behívjuk például a http://weblabor.hu/node címet, akkor láthatjuk a legutolsó tíz node összefoglalóját. Mivel a Drupal alapértelmezés szerint ezt az oldalt hívja be, ezért alapértelmezés szerint ezt a tízes összefoglalót fogjuk látni a legtöbb helyen.

Természetesen egy -- nagyon rövid -- idő után több mint tíz node lesz. Valószínűleg szeretnénk valami szervezettséget is, s nem csak egymásra hányt oldalakat. Erre van a taxonómia (angolul taxonomy) modul, mely telepítés után be van kapcsolva. A feladata egy kategóriarendszer kialakítása. Ez a Drupal egyik legnagyobb erőssége: szótárakat alakíthatunk ki, minden szótárban kategóriákat, s a kategóriákhoz kapcsolódhatnak a tartalmak. Egy szótárban a kategóriákat háromféleképpen rendezhetjük el: egyrészt lehetséges, hogy csak egyszerűen fel vannak sorolva, anélkül, hogy hierarchiát alkotnának. Lehetséges egy egyszerű fa, olyan, mint a merevlemezünkön a mappák -- ilyenkor egy kategóriának egy szülőkategóriája van, de természetesen egy szülőnek több gyermeke is lehet. S végül a harmadik lehetőség, a gráfszerű kialakítás, ahol egy kategóriának számos szülőkategóriája is lehet, ezáltal egy bonyolult, de a tartalmaink szerepét az oldalon pontosan lefedő rendszert alkotva.

A kategóriák megjelenhetnek egy blokkban, ahogy ezen az oldalon is történik.

A modulok-blokkok sorát most még az archívum (archive) modult említem. Ennek a megjelenése egy naptár blokk, aminek segítségével kiválaszthatunk egy adott napot, és megjelennek az akkor készült tartalmak. Ha szeretnénk elérhetővé tenni a régebbi tartalmainkat (amelyek már nem férnek bele az első tízbe), akkor ez egy jó választás lehet ennek megoldására.

Ilyen egyszerűen születik tehát egy Drupal site:

  • elkészítjük a szótárakat és a kategóriákat
  • kiválasztjuk a szükséges blokkokat, modulokat.
  • már lehet is feltölteni az oldalakat!

A programozók saját igényeik szerint egészíthetik ki a rendszert, nekik ajánlom, hogy első ismerkedésként nézzék meg, hogy kezeli le a "node.module" a főoldalt, vagyis a "node path"-ot. Elsőként a "node_menu" függvényt érdemes megnézni, ott egy 'path' => 'node' bejegyzést lehet látni, ezen keresztül a "node_page" eljárás hívódik meg, onnan pedig a "node_page_default"-ra kerülünk. Érdemes megnézni még a "node_link" függvényt is. További példák vannak elvileg a http://drupal.org/doxygen/drupal/ címen, bár nekem mostanában nem töltődnek be a példaoldalak. Addig is megtalálhatjuk őket a http://drupal.kollm.org/tmp/drupal-phpdoc/ oldalon.

Nos, ennyit bevezetésül, mindenkinek javaslom, hogy nézzen körül a beállítási lehetőségek között, és próbálja ki, mi mire való!