Drupal 5.1 telepítése FreeWeb-en

mycroft képe

Ma gondoltam egyet és felraktam egy 5.1-es drupal-t a régi freeweb-es tárhelyemre. Mivel láttam, hogy a kézikönyvben még csak a 4.7-es verzióhoz való leírás szerepelt, így gondoltam megosztom a tapasztalataimat.

Nagyjából a következő lépésekből áll a telepítés:

 1. FreeWebes regisztráció
 2. Bejelentkezünk az FW webes felületén és előkészítjük az adatbázist (MySQL menüpont): ehhez phpMyAdmin áll a rendelkezésünkre. Arra vigyázzunk csak, hogy amikor a phpMyAdmin felületre akarunk bejelentkezni akkor a felhaználói név az FW-s regisztrációnál megadott név, de a jelszó az FW által generált jelszó, de ez szerepel is a megfelelő leírásban
 3. Csomagoljuk ki a saját gépünkön a letöltött drupal rendszert és a magyarítást
 4. A sites/defaules/settings.php állománnyal van még egy kis dolgunk: nyissuk meg egy szövegszerkesztővel és a
  # $base_url = 'http://www.example.com';
  sort elől vegyük ki a #-t és írjuk át a saját oldalunknak megfelelően, például:
  $base_url = 'http://www.freeweb.hu/mycroft';
  Fontos:Csak ez a FreeWeb-es hivatkozás jó, tehát például hiába írjuk be http://mycroft.fw.hu formában a címet, nem fog működni! Fontos továbbá a www használata is, enélkül szintén nem működik!
 5. Másoljuk fel a drupalt egy FTP program segítségével az FW-es tárhelyre
 6. Ideiglenesen állítsuk be a sites/default/settings.php állomány jogosultságát 666-ra, azaz bárki számára írhatóvá kell tennünk. De a telepítés végeztével mindenképp állítsuk vissza az eredeti - 644 - jogosultságot!.
  Megjegyzés: TotalCommander használók a fenti beállítást a Fájl -> Attribútum módosítása menüpont alatt végezhetik el.
 7. Egy böngészőbe beírva a frissen regisztrált oldalunk címét, máris a telepítő fogad bennünket.
 8. Válasszuk a Drupal localized opciót, majd a következő oldalon választhatjuk ki a nyelvet.
  Sajnos hiába válasszuk a magyart, továbbra is angol nyelven folyik tovább a telepítés! (Sőt, később sem sikerült rávenni a rendszert, hogy használja a magyar nyelvi fáljokat,ezzel kapcsolatban várom a tanácsokat.
 9. Az adatbázis beállításoknál a 'Database name' mezőbe az általunk létrehozott adatbázis nevét kell beírni, felhasználó név az FW-s nevünk, de a jelszó az FW által generált jelszó!
  Fontos még, hogy az Advanced részben a 'Database host' mezőbe a localhost helyett írjunk sql-t.
 10. Ezzel elvileg készen is vagyunk, de:
  Lehet hogy csak én bénáztam el valamit, de a beállítások mentése után engem újra az install képernyő fogadott. Miután újra kiválasztottam a telepítés módját (Drupal localized) és a nyelvet (Magyar) már tényleg az 'Installation complete' /üzenet fogad minket, természetesen angolul :/, de ezzel már majdnem készen is vagyunk!
 11. Hozzuk létre az admin felhasználónkat
 12. Nézzük meg a status report-ot, láthatjuk, hogy pár feladatunk még van: állítsuk vissza a settings.php fájl jogosultságát 644-re, majd futassunk egy cron-t. Ezután újra az FTP programra lesz szükségünk, hozzuk létre a drupal gyökérkönyvtárában a files könyvtárat, illetve azon belül egy tmp könyvtárat és mindkettőre állítsunk be 777-es jogosultságot.
 13. Valószínűleg kapni fogunk pár warning-ot miszerint nem tudja futtatni a chmod parancsot, különösebben nem baj, kézzel megcsináltunk mindent
 14. Lesz még egy warnint a status reportnál, miszerint nem tudja meghatározni az Apache verziószámát, így lehet, hogy a rendszer nem fog tökéletesen működni...

A "régi" leírásban szereplő hiányosságok továbbra is érvényesek (pl. .htacces tiltása, rövid webcímek hiánya stb.)

Hirtelenjében ennyi tapasztalatom akadt, ahogy elkezdem használni a rendszert, még lehet hogy előjön valami, azt természetesen jelzem.

Ha valami hülyeséget írtam, szóljatok! :)

Hozzászólások

Domi képe

Üdv!

A freeweben (nem tudom miért, talán valamilyen korlátozás miatt) nem fut le egyben a fordítás, így minden modult egyenként kell fordítani, vagyis a po állományokat egyenként importálni az admin felületen. Nekem legalábbis így működött.

Üdvözlettel: Domi

Üdvözlettel: Domi
http://www.paxhungarica.org

mycroft képe

Hello!

Köszi a tippet, közben ugyanezt a javaslatot kaptam e-mailben is lakat-tól.
Csak egy fájlt próbáltam eddig ki, de így kézzel tényleg be lehet húzni a po állományokat.

MyCroft