Az adatbázis előkészítése

Hojtsy Gábor képe

Amennyiben saját adatbázis szerverünket üzemeltetjük, mindenképpen létre kell hoznunk a Drupal számára egy adatbázist és egy felhasználót, mely ebben az adatbázisban műveleteket tud végezni. Ha szolgáltatónk biztosítja számunkra az adatbázist, akkor onnan kell megtudnunk a használható adatbázis nevét, illetve a műveletek végzésére jogosult felhasználó nevét és jelszavát. A Drupal MySQL és PostgreSQL adatbáziskezelőkkel tud együtt dolgozni. Sajnos néhány kiegészítő nem működik PostreSQL-lel, a népszerűbb kiegészítők azonban mindenképpen elérhetőek mindkét adatbázis rendszeren.

Figyeljünk arra, hogy a Drupal telepítéséhez (és később a modulok bekapcsolásakor valamint frissítéskor) ennek a felhasználónak táblák létrehozására (CREATE TABLE), meglévő táblák módosítására (ALTER TABLE) és táblák törlésére (DROP TABLE) is joga kell, hogy legyen. A Drupal telepítője figyelmeztet, ha valamilyen szükséges művelet nem végezhető el a megadott névvel és jelszóval.

MySQL beállítása

Az alábbiakban a MySQL 4.1 vagy újabb esetén követendő (azonos gépen futó szerverre vonatkozó) lépéseket taglaljuk. Nem érdemes MySQL 4.1-nél korábbi MySQL verziót használni, mert az nem támogatja jól a Drupal által is használt UTF-8 kódolást. Parancssorból a következőképpen van lehetőségünk az utasítások megadására:

  • Indítsuk el a MySQL kliens programot (ahol 'jelszo' a root felhasználó jelszava): $ mysql -uroot -pjelszo
  • A megjelenő parancssorban hozzuk létre az adatbázist: CREATE DATABASE drupal DEFAULT CHARSET utf8 DEFAULT COLLATE utf8_hungarian_ci; Ha véletlenül nincs magyar egybevetés támogatás az általunk használt MySQL rendszeren, használhatjuk az utf8_general_ci egybevetést is.
  • Vegyük fel a Drupal felhasználót (a jelszó szükség szerinti megváltoztatásával): GRANT ALL PRIVILEGES ON drupal.* TO drupal@localhost IDENTIFIED BY 'titkosjelszo';
  • Ha PHP 4-gyel szeretnénk a MySQL 4.1-es vagy újabb adatbázisunkat használni, akkor feltétlenül a régebbi jelszó kódolási formát kell használnunk, mert a PHP 4 nem készült fel az újabb MySQL által alkalmazott kódolásra. Ha ezt a PHP-MySQL kombinációt használjuk, akkor adjuk ki a következő parancsot: SET PASSWORD FOR 'drupal'@'localhost' = OLD_PASSWORD('titkosjelszo');. Így már PHP 4-gyel tudunk majd csatlakozni.

PHPMyAdmin használata

Ezeket a műveleteket a PHPMyAdmin webes felhasználói felületén is elvégezhetjük, amennyiben megfelelő jogosultsággal rendelkezünk adatbázisok és felhasználók létrehozására.

Ha csak egy adatbázisban dolgozhatunk egy adott felhasználóval, akkor ezt kell elfogadnunk.

A Drupal számára ezzel előkészítettük az alaprendszert, elindulhat a telepítés.