Fogalomtár

aruna képe

B

Blokk #
A blokkok dobozok, amik általában a honlap oldalsávjaiban helyezkednek el. A blokkokat létrehozhat a rendszer adminisztrátora, ekkor általában statikus szöveget tartalmaznak, de a blokkok tartalmát modulok is előállíthatják dinamikusan frissülő tartalommal, pl. a legfrissebb hozzászólások blokkja.

Back to Top

C

CMS (Content Management System) #
Lásd: Tartalomkezelő rendszer
Cron #
Az angol chronograph szó rövidítése. A linux rendszereken az időzített feladatok beállítására használt segédprogram. A Drupal hatékony használatához szükséges a cron használata.

Back to Top

D

Drupal #
A Drupal szó a holland Druppel szóból jött létre, magyar fordítása: csepp. A Drupal egyszerre tartalomkezelő rendszer, honlapépítő keretrendszer és utal a Drupal rendszer körül kialakult közösségre is.
Druplicon #
A Druplicon a Drupal kabala figurája. A szó a Drupal és az Icon (magyarul ikon) szavak összevonásából keletkezett.
Drush #
A drush egy PHP nyelven írt parancssori segédeszköz, ami felgyorsítja a honlap fejlesztését és adminisztrálását.

Back to Top

E

Egyszerű oldal #
Az egyszerű oldal egy olyan tartalomtípus, amely a honlap statikus szövegeit tartalmazza. Ezek az oldalak elérhetők a honlap menürendszeréből, vagy más oldalról belinkelve. A Drupal telepítése után azonnal használható ez a tartalomtípus, mert a Drupal alapértelmezett telepítési profiljában engedélyett.

Back to Top

Gy

Gyorsítótár #
A Drupal alaprendszere gyorstárazza a névtelen felhasználók által megtekintett oldalakat és blokkokat az adatbázisban. Emellett más modulokkal segítségével is megvalósítható a gyorsítótár, pl.: boost, memcache, authcache.

Back to Top

M

A morzsák vagy morzsaútvonalak olyan linkek, amik egy keskeny vízszintes navigációs sávban helyezkednek el, általában az oldal tetején. Ezek a linkek próbálják mutatni, hogy az aktuális oldal hol helyezkedik honlap oldalainak hierarchiájában. A kenyérmorzsa-navigáció elnevezése a Jancsi és Juliska című népmeséből ered: a Felhasználó úgy ássa bele magát a webhely „rengetegébe”, ahogy Jancsi a későbbi visszataláláshoz kenyérmorzsát hint az útra. Egy példa a Drupal kézikönyvből:
Címlap » Magyar Drupal Kézikönyv » Telepítés lépésről lépésre

Back to Top

N

Névtelen látogató #
A névtelen látogató mindenki, aki az honlapot böngészi, de nincs bejelentkezve. A névtelen felhasználók felhasználói azonosítója 0, és a Névtelen látogató csoportba tartoznak.

Back to Top

R

Rövid webcímek #
Alapértelmezésben – a Drupal telepítése után – ilyen egy oldal URL-je:
http://www.example.com/?q=node/83
Ha engedélyezzük a rövid webcímek használatát (Adminisztráció » Beállítások » Keresés és metaadatok » Rövid webcímek), akkor az URL cím így lesz átírva:
http://www.example.com/node/83

Back to Top

Sz

Szöveg formátumok #
A szövegformátumok szűrőkből állnak, amelyek átalakítják a felhasználók által bevitt szövegeket, például kiszűrik a káros HTML jelölőket, vagy kattintható hivatkozássá alakítják a webcímeket.

Back to Top

T

Tartalom #
A honlapon található információt hordozó szövegeket, képeket stb. nevezzük tartalomnak. A legfontosabb tartalmakat Drupal alatt node-nak hívják, de emelett léteznek más tartalmak is, pl. hozzászólások, csatolmányok.
Tartalomkezelő rendszer #
A tartalomkezelő rendszer (TKR vagy angol rövidítéssel CMS) egy marketing kifejezés azokra a szoftverekre, amelyeket több személy együttműködésével készülő munkák koordinálására dolgoztak ki.
Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tartalomkezel%C5%91_rendszerek
Tartalomtípus #
Minden olyan tartalom – ami node – besorolható egy tartalomtípusba. A különböző tartalomtípusoknak vannak közös jellemzőik, pl. a tartalom létrehozásának időpontja, közzétett-e a tartalom, és vannak csak az adott tartalomtípusra vonatkozó jellemzők. Tartalomtípust létrehozhat a honlap adminisztrátora, de a Drupal moduljai is definiálhatnak ilyet.

Back to Top