Gyorstárazás

Nagy Gusztáv képe

A Wikipédia definíciója szerint „a gyorsítótár vagy cache [...] az átmeneti információtároló lemeket jelenti, melyek célja az információ-hozzáférés gyorsítása. A gyorsítás egyszerűen azon alapul, hogy a gyorsítótár gyorsabb tárolóelem, mint a hozzá kapcsolt, gyorsítandó működésű elemek, így ha ezen területek tartalma korábban már bekerült a gyorsítótárba (mert már valaki/valami hivatkozott rá korábban), az ilyen adatokat nem a lassú működésű területről, hanem a gyors cache tárolóból lehet előhívni.”

A gyorstár bekapcsolása jelentős teljesítmény javulást eredményezhet. A Drupal képes az anonim felhasználók (látogatók) által kért webcímeket illető tömörített gyorstárazott oldalak tárolására és küldésére. A gyorstárazás használatával a Drupal-nak nem kell minden oldallekérésnél előállítania a weblapot, hanem azt a gyorstárból (cache-ből) tudja kiszolgálni. A gyorstárazási módot ajánlott Normál-ra állítani, aminek még nem lehetnek mellékhatásai.

Minimális gyorstár élettartam

Nagy forgalmú webhelyek esetén szükséges lehet a gyorstár élettartamának minimális értéket adni. A gyorstár minimális élettartama az az idő, aminek el kell telnie azelőtt, hogy a gyorstár kiürítésre majd újra feltöltésre kerülne. A hosszabb minimális gyorstár élettartam jobb teljesítményt nyújt, azonban a felhasználók hosszabb ideig nem látják majd a legfrissebb tartalmakat. Fejlesztés esetén érdemes az alapértelmezett 0 értéket meghagyni, vagy még inkább kikapcsolni a gyorstárazást.

Blokk tömörítés

Néha egy-egy blokk generálása erőforrás-igényesebb, mint a tartalom legenerálása. Éppen
ezért általában érdemes ezt is bekapcsolni.