A telepítő használata

Hojtsy Gábor képe

Miután előkészítettük a fájlrendszert és az adatbázis rendszert, már csak a webes telepítőt kell futtatnunk, amely beállítja a Drupal számára a használt adatbázist, nevet és felhasználót, illetve létrehozza az alapértelmezésben alkalmazott adatbázis szerkezetet. Ennek elindításához látogassunk el webböngészőnkkel a http://example.com/drupal/install.php címre, ahol a http://example.com/drupal/ az a hoszt illetve könyvtár webszerveren elérhető címe, ahova a fájlokat előkészítettük.

Itt a magyar telepítést alkalmazva egy telepítési profil választó képernyő fogad bennünket (angol nyelven). Csak a második profilt választva van lehetőségünk a teljesen magyar nyelvű telepítést követően azonnal magyar nyelven használni a rendszert, ezért válasszuk ezt. Az első profil a Drupal rendszerrel alapkiépítésben jár, ez nem fogja a Drupal felületét a telepítés során magyarítani. A profil választást követően a profilhoz elérhető nyelvet is ki tudjuk választani. Itt a magyar mellett döntünk.

Innentől kezdve magyarul szól hozzánk a telepítő. Ha valamit elrontottunk az előkészítésben (például nem írható a telepítő számára a sites/all/default.php fájl), akkor itt fog figyelmeztetni bennünket arra, hogy addig nem folytathatjuk a telepítést, amíg ez nem megoldott. A korábban ismertetett lépéseket követve azonban azonnal az adatbázis beállító képernyőt kell kapnunk.

Itt alapértelmezésben csak a felső űrlapelem csoport látható, az alsót nekünk kell lenyitnunk, ha a számunkra fontos adatokat csak ott tudjuk beállítani. Sok webszerveren elegendő, ha az aktuális gépen feltételezzük az adatbázis kiszolgálót, és nem használunk speciális portot vagy táblázat név előtagokat. Ilyenkor a haladó beállításokkal nem kell törődni, csak a használt adatbázis típust, adatbázis nevet, felhasználói nevet és jelszót kell megadni a korábban beállított vagy a szolgáltatótól kapott adatok szerint.

Továbblépve a rendszer megpróbálja ellenőrizni, hogy minden szükséges adatbázis művelet elvégezhető-e. Ha a telepítéshez elengedhetetlen műveletek valamelyikére a megadott adatbázis felhasználó nem jogosult, vagy valamilyen adatot hibásan adtunk meg, akkor erre figyelmeztet, és a hibát meg kell oldanunk. Ha azonban minden jól megy, akkor a telepítő beállítja a tábláinkat, és a magyar nyelvű felülethez szükséges szövegeket is az adatbázisba tölti.

Egy olyan telepítési sikerességet mutató képernyő fogad bennünket, ami jelzi, hogy nem szabad elfelejtenünk a beállítási fájl írási jogának visszavonását.

A Webhely információk alatt adhatjuk meg a weboldal egészére vonatkozó néhány alapbeállítást. A weboldal neve nemcsak az oldal felső részén, a logó mellett jelenik meg, hanem a böngésző címsorában is. Az email cím mezőben megadott cím fog feladóként szerepelni minden olyan levélben, amelyet a rendszer (pl. regisztrációkor) küld, ezért erre a címre fog válasz is érkezni a látogatók részéről.