Drupal 7 telepítés

dj képe

Régen írtam már valami hasznosat és úgy gondoltam, hogy el kéne kezdeni a D7 leírásokat is. Bár elég gyorsan avulnak az infók, talán a telepítési leírások jobban állják a sarat az idő viharában. A D7 magyar nyelvű telepítését kívánom olyanokkal megosztani akik most kezdenek ezzel foglalkozni és nehézségekbe ütköznek valamilyen oknál fogva.

Rengeteg módon hozzáfoghatunk a telepítésnek, én most két verziót fogok bemutatni. A korszerűt és a hagyományos eljárást. A hagyományost csak azért, hogy ha valaki belefutna ilyen módon a honosítási problémába az se essen túlságosan kétségbe.

Tehát a korszerű módszer:
Először is mondjunk köszönetet Hojtsy Gábornak és csapatának akik kidolgozták a módszert.

Aztán menjünk el a http://drupal.org/project/l10n_install weboldalra ahonnan letölthetjük a legfrissebb verziót a telepíteni kívánt drupalunkhoz.

Ezt csomagoljuk ki a hagyományos módon a webszerverünk megfelelő könyvtárába, így létrejön egy majdnem hagyományos drupal könyvtárszerkezet. Ami nem hagyományos benne az az egyszerű halandókat úgysem érdekli, akit mégis érdekel az nézzen be a profiles könyvtárba.

A telepítés szempontjából minket az jobban érdekel, hogy a sites/default/default.settings.php fájlt másoljuk át - NE ÁTNEVEZZÜK! - a sites/default/settings.php fájlba. Ha ez megvan akkor hozzuk létre a sites/default/files könyvtárt és adjunk a könyvtárnak olyan jogosultságot, hogy mindenki tudjon belépni és tudja írni/olvasni. Ha eddig megvagyunk már fél siker.

Írjuk be a címsorba: http://domain_nev.hu/install.php ahol a domain_nev.hu a saját domain nevünk és üssünk entert.

Megjelenik a képernyő ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen telepítési módot szeretnénk használni. Ha eddig követtük az utasításokat akkor a Localized Drupal választás a célszerű, hisz azért töltöttük le ezt a profilt.

Miután ezt kiválasztottuk megjelennek a nyelvek, amelyeken a telepítést elvégezhetjük. Én most a magyar nyelvű telepítésről írok, ezért válasszuk a Hungarian (Magyar) rádió gombot és folytassuk a telepítést.

Amikor végez a telepítéssel, kiírja a modulok nevét amikhez letöltötte és betöltötte a nyelvi fordítás fájljait.

A magyar nyelv kiválasztása után már magyarul kommunikál, de ha most továbblépünk akkor láthatjuk, hogy a weboldal is magyarul jelenik meg a böngészőben.

A hagyományos módszer:
Ez sokban hasonlít a modernhez, például a nyelvi fájlok kezeléséhez ugyanazt az l10n_update modult fogjuk használni, csak kicsit másképp. Ez a leírás azoknak szól akik nem ismervén a localization profilt, a D7-et a http://drupal.org/project/drupal oldalról töltötték le és telepítették, illetve azoknak akik adrenalin függők, sok idejük van és nem okoz gondot néhány plusz kattintás.

Tehát az előbb írt webcímről letöltöttük a csomagot, kibontottuk a webszerverre és létrehoztuk a settings.php fájlt és sites/default/files könyvtárt minden joggal. Írjuk be a címsorba: http://domain_nev.hu/install.php ahol a domain_nev.hu a saját domain nevünk és üssünk entert.

Megjelenik a képernyő ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen telepítési módot szeretnénk használni. Láthatjuk, hogy az előzővel ellentétben itt NINCS Loalized Drupal opció.

Válasszuk hát a standard módot és kövessük a telepítés folyamatát.

Az angol nyelven kívül itt nem ajánlja fel a többi nyelvet ezzel később kell foglalkoznunk.

Amikor elkészül a telepítés,

akkor töltsük le (http://drupal.org/project/l10n_update) és kapcsoljuk be az l10n_update modult.

Ezután menjünk az admin/config/regional/language/add oldalra és adjuk hozzá a Magyar nyelvet.

Amikor ez megvan akkor a admin/config/regional/language oldalon állítsuk alapértelmezettre a Magyart, mentés után tulajdonképpen kész is vagyunk.

Hozzászólások

milbar képe

Köszönöm a részletes leírást :)

grabers képe

_

eMeLA képe

Akkor röviden egy 3. féle telepítés:
1. aktuális Drupal verzió letöltés
2. aktuális magyar fordítás fájl letöltés
3. drupal felmásol tárhelyre
4. fordításfájl felmásol a tárhelyen a profiles/standard/translations (vagy profiles/standard/translations könyvtárba, attól függően mit szeretnénk telepíteni)
5. telepít

A default.settings.php-t nem érdemes másolni, mert a telepítés közben rákérdez a telepítő, és létrehozza azt. A /files könyvtárat is létrehozza a megfelelő jogosultságokkal.

A l10n_update mellé érdemes az admin_menu-t másodiknak telepíteni ;)

...mit tudok: http://web.termuves.hu

kimada képe

Nekem nem jött össze a korszerű módszer, pedig kétszer is megpróbáltam...

Mindkétszer ezt a hibaüzenetet kaptam:

SQLSTATE[23000]: Integrity constraint violation: 1062 Duplicate entry 'l10n_client' for key 'PRIMARY'

Ezzel mit lehet kezdeni? Én nem értek az SQL szerkesztéshez.

csakiistvan képe

Nem is kell erteni az SQL szerkeszteshez egy Drupal telepitesenel, kuldj be egy topicot errol. Koszi

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

vekonydoktor képe

Az miért történik hogy a hagyományos módon való telepítésnél feltepelítem a kívánt modult és beállítom a magyar nyelvet, de mégsincs egy magyar szó se a képernyőmön? :S valaki segítség?

nevergone képe

A kérdésedet légyszives egy új fórumtémában tedd fel.

Amúgy szerintem az http://drupal.org/project/l10n_update modulra lesz szükséged, mert az, hogy hozzáadsz egy nyelvet nem feltétlenül jelenti azt, hogy az oldaladat olyan nyelvre le akarod fordítani.

Pl. felvehetem én a piréz nyelvet, mert lesznek piréz nyelvű tartalmaim, de attól még az oldalamat nem szeretném teljes egészében piréz nyelvre lefordíttatni.

vekonydoktor képe

Rendben, felteszem a kérdést Fórumban. Egyébként az említett modul telepítése után merül fel a probléma (semmit nem fordít le semmilyen nyelvre)