Program

március 26, az első nap programja

Időpont Program
09:00-9:45 Regisztráció
09:45-10:00 Köszöntés, fontos tudnivalók, a program rövid ismertetése
10:00-10:45 Palócz István: Bemutatkozik a Drupal
10:45-11:00 Szünet
11:00-11:45 Hajas Tamás: A végcél meghatározása, Drupal 7 beszerzése, telepítése. Áttekintés a modulokról, sminkekről, alapvető funkciókról
11:45-12:00 Szünet
12:00-12:45 Hosszu Kálmán, Kléri Bálint: Számos oldal kialakítása, a weboldal feltöltése néhány alapvető tartalommal
12:45-14:00 Ebédszünet
14:00-14:45 Hojtsy Gábor: Többnyelvűsítés
14:45-15:00 Szünet
15:00-15:45 Szabó Dénes: Galéria
15:45-16:00 Szünet
16:00-17:10 Szántó Gábor: Hasznos modulok bemutatása. Backup and Migrate, Facebook, Pathauto, Twitter, Webform, Wysiwyg
17:10-17:15 Rövid szünet
17:15-17:45 Juhász Márton: Mikor van többre szükség?
17:45-18:00 Zárás
kb. 18:30-től Kötetlen Drupal Találkozó

március 27, a második nap programja

9:00 - 17:00 - Közösségi nap
Mi is ez a közösségi nap? Joggal vetődik fel a kérdés, a közösségi nap nem más tulajdonképpen, mikor a résztvevők összegyűlnek egy helyen hogy közösen alkossanak valami nagyszerűt. Itt mutatkozik meg a Drupal közösség igazi ereje, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján számos rendkívüli dolog született meg egy-egy ilyen nap alkalmával. Elég csak visszapillantanunk az elmúlt Drupal Hétvége 2010 2. napjára, amikor is több fontos dolgot sikerült megbeszélni, kezdve attól hogy "Hogyan fordítsunk helyesen?", "Egy patch élete"-én át egészen addig hogy fontos mérföldkövet értünk el a Drupal.hu új szerverre költözésében. Rengeteg hasznos információ cserél gazdát, barátságok köttetnek, megismerkedhetünk a hazai "öregmotorosokkal" és még sorolhatnánk az indokokat miért érdemes részt venni rajta. Ezeket mind átélheted ha eljössz és csatlakozol hozzánk. Csatlakozz, alkossunk közösen!

A közösségi nap fontosabb témái:

 • Drupal hibabejelentő működése és használata
 • Fordításban való közreműködés
 • Kódsprint (konkrét hibák javítása - Drupal alapismerete szükséges hozzá)

Részletes programpontok

Bemutatkozik a Drupal

Az előadás keretében szeretném bemutatni a Drupal tartalomkezelőt, a köré csoportosuló közösséget valamint a drupal.hu közösségét is. Előadásom első részében arra koncentrálok, hogy bemutassam hogyan és hol kaphatnak segítséget és hogyan indulhatnak el akik a Drupallal most ismerkednek? A második részben szeretném felvillantani azokat a lehetőségeket, amelyekkel később, vagy akár azonnal – másnap a közösségi napon – be lehet szállni a nemzetközi és a magyar Drupal közösség munkájába.

Palócz István (pp)

István Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. 2008 augusztusában a Szegedi DrupalConon Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg a Drupal nemzetközi közösségének munkájával. Azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy ezzel megismertesse a hazai közösséget.
2010 szeptembere óta az Integral Vision csapatát erősíti vezető fejlesztőként.
Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

A végcél meghatározása, Drupal 7 beszerzése, telepítése. Áttekintés a modulokról, sminkekről, alapvető funkciókról

"Miről is lesz szó: Ismertetésre kerül a projekt célja. Ezután megkezdődik a Drupal 7 letöltése, telepítése, alapvető beállítások elvégzése. Az alaprendszer által szállított úgynevezett core modulok és sminkek áttekintése, néhány beállítás elvégzése a projekt célja érdekében." Vagyis: miért is akarunk weboldalt. Kik által és kiknek. Hozzálátunk. Letöltünk, telepítünk. Megismerkedünk az alapfogalmakkal, alapvető jellemzőkkel. Áttekintjük röviden az admin felületet és megnézzük, mi az amit csak egyszer kell beállítani, aztán "felejtsük el"! Ajánlott irodalom: http://pcworld.hu/drupal-7-a-gyakorlatban-20101214.html

Hajas Tamás (thamas)

A Drupal közösség aktív tagja, a Drupal.hu egyik adminisztrátora. A rendszerrel felhasználóként ismerkedett meg, s ezt a szemléletmódot megőrizve, manapság is örömmel épít a Drupal moduláris jellegéből származó kombinációs lehetőségekre. Fontos számára ismereteinek frissen tartása és tapasztalatainak továbbadása. Közgazdász diplomamunkáját a nyílt forráskódhoz kapcsolódó üzleti lehetőségekről írta.

Számos oldal kialakítása, a weboldal feltöltése néhány alapvető tartalommal

Az előadásban Drupal 7 alapokon néhány alapvető oldal létrehozásáról valamint a legalapvetőbb core modulokról lenne szó, úgy mint forum, taxonomy és menu.
Ha már van egy tartalomkezelőnk, és van róla elképzelésünk, hogy milyen tartalmakat szeretnénk elérhetővé tenni weboldalunkon, megtettük az első lépést. Honlapunk valódi értékét ugyanis ezek a tartalmak adják. Kulcsfontosságú, hogy milyen struktúrában tálaljuk látogatóinknak mondanivalónkat. Ehhez kíván az előadás képet adni, az alapfogalmak tisztázását követően tartalomszervezési megoldások bemutatásával. Átvesszük a Taxonómia modul, valamint a menürendszer alapjait, majd a tartalomtípusok koncepciójának vázolása után blogot és fórumot építünk, térképes megjelenítőt ágyazunk be.

Hosszu Kálmán (hosszu.kalman)

Először 4.7-es Drupal-lal találkozott, majd elkezdett modulokat írni. Az OpenSource elkötelezett híve, igyekszik a közösséggel is megosztani tapasztalatait és segítséget nyújtani annak aki igényli. Próbál blogjában érdekes fejlesztői témákról írni, bár időt szakítania rá elég nehezen tud. A drupal.org és a drupal.hu dokumentációs csoportjának tagja és amikor ideje engedi contrib modulokat készít.

Jelenleg alkalmazottként Szegeden a Factory Creative Studio drupal csoportjának vezetőjeként dolgozik, szabadúszóként pedig fejlesztéssel, tanácsadással és oktatással foglalkozik.

Szabadidejében előszeretettel látogatja a szegedi kocsmákat és nagyon szívesen süt-főz. A nyár nagy részét általában a fesztiválok poros sátrai között vészeli át, melegben sört, hidegben pálinkát fogyasztva.

Kléri Bálint (Bálint)

2007 nyarán egy barátom hazatérve egy állásinterjúról arról mesélt, hogy a kérdező különböző szoftverek logóit mutogatta neki, és arra volt kíváncsi, melyiket ismeri fel közülük. "Az egyik egy kék csepp alakú arc volt" - mondta. Aznap este kiderítettük a szoftver nevét is.
Ma, pár évvel később az 5NET Informatikai Kft. Drupal fejlesztőjeként dolgozom. Egy weboldal megalkotásában az első drótvázak kigondolásától kezdve az utolsó kis JavaScript-finomságok hangolásáig szeretek részt venni. A megfelelő modulok kiválasztása, az építőelemek megtervezése, és legfőképp az egyéni modulok fejlesztése; ezek mind-mind motiválóan hatnak rám munkám során.
Az ELTE programtervező informatikus szakos hallgatója vagyok. Érdekel a tipográfia és a weboldalak használhatósága. Számomra egy jó weboldal egyszerű.

Többnyelvűsítés

A Drupal alapvetően többnyelvű rendszer, ám egyszerű telepítése esetén angolul kommunikál velünk. Szerencsére vannak egyszerűen
használható eszközök, amikkel az alaprendszert és a kiegészítő modulokat is lefordíthatjuk a közösség által kidolgozott fordítások segítségével. Ezen kívül egyszerű módon járulhatunk hozzá a fordításokhoz, ezzel segítve a közösséget.

Ha nem csak a szoftvert szeretnénk magyarítani, hanem saját tartalmainkat is több nyelven kívánjuk közzétenni és a webhely szerkezetét is több nyelven szeretnénk kialakítani, újabb kiegészítő modulokra lesz szükség. Bár teljesen átfogó megoldások ismertetésére itt nem lesz lehetőség, felvillantuk néhány fontosabb részletet.

Hojtsy Gábor (Hojtsy Gábor)

2003 óta Drupalozom, azóta sikerült a Drupal.hu elindításánál bábáskodni, egy ideig DUG-okat szervezni, a Drupal konferenciákat segéd-szervezni, egy Drupalcont társ-szervezni sok más mellett. Az Acquiának dolgozom, a Drupal 6 vezető karbantartójaként, szabadidőmben pedig a fordítókat próbálom segíteni a http://localize.drupal.org/ elindításával és menedzselésével.

Galéria

Képek kezelése, beillesztése, galéria létrehozása.

Minden weboldal fontos része a képi tartalom. "Egy kép tízezer szóval is felér" - ahogy a mondás tartja. Legyen egy illusztráló ábra, termék fotó, diagramm - a képek kezelését, feltöltését, átméretezését meg kell tudni oldani.

Előadásomban a szóba jöhető lehetőségek közül elsősorban a tartalomhoz kapcsolt képekkel fogunk foglalkozni: a képek feltöltésével kezdve a tartalomhoz csatolásig, majd a tartalomba beillesztésig. Bemutatom a lehetőségeket a képek átméretezésére (imagecache) egyszerű szövegbe illesztésre (insert), valamint galériába szervezésre - lightbox és slideshow galéria.

Az előadás kitér a képek továbbgondolt felhasználására is: listában hír, blog jellegű tartalomhoz csatolással, valamint fejléc kép változtatása bizonyos tartalmaknál.

Az előadás végén egy átlagos weboldalt képesek leszünk "felöltöztetni" és a képek, galériák által látványossá tenni.

Az előadás kezdő és haladó szintűeknek szől, az alap modul beállításoktól eljutunk a végére a smink készítés rejtelmeihez is.

A kialakítás során felhasznált modulok bemutatása: kép kezelés imagefield, insert és imagecache, a galériákhoz lightbox (colorbox) illetve nivo slider alapú javascript megoldásokkal.

Szabó Dénes (Den)

Saját cégével egyedi megjelenésű, Drupal alapú, keresőoptimalizált weboldalakat készít. „Régi motoros” webfejlesztő, aki saját készítésű CMS rendszerről tért át a Drupal rendszerre. Azóta próbál a közösség aktív, hasznos tagja lenni: fórumozik, fordít, cikket ír (1), a Pécsi Drupal Felhasználói Találkozók és az első Magyarországi Drupal Tábor egyik fő szervezője.

Hasznos modulok bemutatása. Backup and Migrate, Facebook, Pathauto, Twitter, Webform, Wysiwyg

Mivel tesszük könnyebbé a fejlesztést? Mik azok a "kötelező" modulok, amit egyszer beállítunk, utána csak csendben végzik a dolgokat, nekünk nem kell vele foglalkozni.
Főbb témák:

 1. Védjük meg az eddigi munkánkat, és engedjünk teret a kísérletezésnek! Adatbázis-mentés, archiválás kezelése a backup-migrate modullal.
 2. Behelyettesítő értékek használata beállításoknál. Mik azok a tokenek, hogyan használhatók, hol ellenőrizhetők?
 3. Csinos url-ek automatikusan. Pathauto beállítások tokenek használatával.
 4. Felhasználóbarát szerkesztőfelület kialakítása a wysiwyg modullal.
 5. Egyszerű kapcsolat oldal elkészítése webform modullal
 6. Lájk mindenek felett! Kapcsolódjunk be a facebookhoz az oldalunkon keresztül!

Szántó Gábor (szantog)

Eredetileg színpadi ember vagyok, 15 éve járom az országot a nyíregyházi Mandala Dalszínházzal. Pár éve jutottam el a drupalhoz, amit kétszer kellett kidobnom, és rávenni magam, hogy kipróbáljam újra. Egy ideje szabadúszóként készítek drupal oldalakat, a pici céges sminktől kezdve komplett hírportálig minden volt már szinte. Újabban a modulkészítést is kóstolgatom, hobbim lett a dev modulok gyermekbetegségeinek gyógyítása.
Ha tehetem, szívesen veszek részt a közösségi munkában, leginkább fordításokat és contrib modulok javításait, fejlesztéseit segítem.

Mikor van többre szükség?

Előadásomban elsősorban üzleti szempontokat figyelembe véve szeretném vizsgálni azt a kérdéskört, hogy egy vállalkozásnak mely estekben érdemes saját weboldalt fejleszteni, és mikor kell inkább fejlesztő céget megbízni a feladattal. A vizsgált szempontok címszavakban a következők lesznek:

 • Milyen üzleti céljaim vannak a weboldallal? Képes vagyok ezeket megvalósítani?
 • Hasznos-e a vállalkozásomnak a fejlesztés során szerzett tapasztalat?
 • Milyen eszközei, módszerei vannak a profi fejlesztőknek, melyeket én nem érhetek el?
 • Általános fejlesztési folyamatok rövid ismertetése: tervezés, tesztelés, karbantartás, átalakítás, verziókezelés.
 • Gyakori ügyféligények, problémák, megoldások.
 • Összefoglalva: kiknek érdemes saját kezűleg fejleszteni?

Mivel az előadásra csupán fél óra áll majd rendelkezésre, a fenti témaköröket csak röviden ismertetném, a legfontosabb szempontokat hangsúlyozva, valós példák bemutatásával pro és kontra. Illetve szeretném, ha az utolsó 8-10 perceben a közönség és a résztvevő fejlesztők között kialakulna egy rövid párbeszéd a témakörben szerzett saját tapasztalatokról, problémákról.

A témában egy részletesebb vázlatot is közzétettem a weboldalamon, és ha minden jól megy a DDN-ig néhány részletesebb bejegyzés is érkezik a témában.

Juhász Márton (Désiré)

Juhász Márton vagyok, az IntegralVision Kft. munkatársa és az Építész Fórum fejlesztő/karbantartója, emellett a PTE Közgazdaságtudományi karán hallgatok Gazdaságinformatikát. A Drupal közösség aktív tagjaként - más nagyszerű Drupalistákkal együtt - szervezem a pécsi DUG-ot, s ha tehetem részt veszek a budapesti találkozókon is.

Tapasztalataimat, terveimet, Drupalos és !Drupalos élményeimet alkalomadtán közkincsé teszem, itt: http://juhaszmarton.hu