Debreceni Drupal Napok 2011

A Drupal magyar közössége 2011. március 26-án és 27-én, szombaton és vasárnap megrendezi a Debreceni Drupal Napok 2011 elnevezésű rendezvényt a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán (4026, Debrecen, Péterfia u. 1-7.) és a Mezon Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában (4024, Debrecen, Batthyány u. 2/b).

A rendezvényre várjuk a Drupal rendszer iránt érdeklődő felhasználókat, hogy egy esettanulmány segítségével megismerhessék a rendszerben rejlő lehetőségeket.

A Debreceni Drupal Napok hírei a címlapon is megjelennek, de a honlap elkülönített részén is figyelemmel kísérhetőek, ahol a hírek RSS csatornájára is fel lehet iratkozni.

Mi a Drupal?

A Drupal nyílt forráskódú, ingyenes szoftver, amivel weblapokat készíthetünk és működtethetünk. A rendszer egyszerű blogtól az összetett portálrendszerig mindenféle feladat megvalósítására alkalmas. Használói között található például a Fehér Ház, a Firefox, a MusicTelevision, a Capgemini, a Harvard, az ENSZ, az Examiner.com, Eric Clapton, a Monty Python sőt a magas IQ-val rendelkezőket tömörítő Mensa International is. Tehát kormányzati szervek és civil szervezetek, közösségek, újságok, televízió- és rádióműsorok, települések, oktatási intézmények, felekezetek, cégek és magánszemélyek külföldön és hazánkban egyaránt.

A program első nyilvános verzióját 2001-ben tette közzé az interneten Dries Buytaert. Azóta hatalmas nemzetközi közösség épült a Drupal köré, s mára az egyik legnépszerűbb, számos díjjal elismert, milliók által használt eszközzé vált. Sikerének egyik titka a sokoldalúsága. A webmesterek tartalomkezelő rendszerként használhatják, amiben kódolás nélkül, kattintgatva is sokrétű rendszert hozhatnak létre, a fejlesztők pedig ideális webalkalmazás-fejlesztő keretrendszerként alkalmazhatják. (A fejlesztés a weben általánosan használt PHP nyelven zajlik.)

A nemzetközi közösség központi oldala a Drupal.org, ami a legfrissebb hírek, az alaprendszer, a több ezer kiegészítő modul és a megjelenést meghatározó ún. sminkek lelőhelye, valamint közösségi tanácsadó fórum és fejlesztői információs rendszer is. A nemzetközi oldal mellett a Drupallal foglalkozó különféle csoportok többnyire saját weboldalt is működtetnek. Ezek sorába illeszkedik a Drupal.hu webhely, ami 2005 óta szolgálja a magyar nyelvű információcserét és együttműködést. A hazai közösség tagjai azonban nem csak a virtuális térben, hanem különféle rendezvényeken is rendszeresen találkoznak. Ilyenek a havonta tartott szakmai találkozók Magyarország számos nagyvárosában, a 2010-ben először rendezett Drupal Tábor és a legnagyobb múlttal rendelkező évenkénti konferencia, amely tavaly óta immár kétnapos találkozóként, a Drupal Hétvége nevet viseli.

Kapcsolatfelvétel

A Debreceni Drupal Napok szervezői a Drupal.hu kapcsolatfelvételi űrlapja segítségével érhetők el.

Amennyiben szeretné követni a rendezvényről szóló hírfolyamot, esetleg bekapcsolódni abba, használja a #ddn2011 hash-tagot.