Program

A Drupal Hétvége 2016 – a már kialakult gyakorlatnak megfelelően – az első napon szakmai előadásokból áll, a második napon pedig az együtt munkálkodásról szól. A két nap helyszíneivel kapcsolatban a helyszín oldalunkon lehet bővebb információkat olvasni.

május 21., az első nap programja

A nap programját két teremben tartjuk.

Időpont 5Net Terem Penceo terem
09.00 - 10.00 Regisztráció
10.00 - 10.45 Hojtsy Gábor A Drupal 8 jövője és az oda vezető út -
10.45 - 11.00 Szünet
11.00 - 11.45 Segesvári Dávid A honlapom még Drupal 6: Mit tudok tenni? Hajdú Gábor Szemezgetés Drupal commerce kiegészítő modulokból, egyéb megoldások
11.45 - 12.00 Szünet
12.00 - 12.45 Hajas Tamás Drupal 8 sminkelés elmélet vs. gyakorlat Kiss Márk Lufthansa - Fedélzeti szórakoztatás Drupal 8 segítségével
Hajdú Gábor Picture library - közös "képkiszolgáló" oldal
12.45 - 14.00 Szünet
14.00 - 14.45 Pónya Péter Drupal vs. Laravel Boros Ádám Drupal az egyetemen
14.45 - 15.00 Szünet
15.00 - 15.45 Palócz István Drupal projektek minőségbiztosítása Mészáros Gábor Drupal 8 Phonegap
15.45 - 16.00 Szünet
16.00 - 16.45 Reisinger Gábor Magyarország a Drupalos világtérképen -
16.45 - 17.00 Zárás

Május 22., a második nap programja

A hétvége második napján, 9–18 óra között közösségi napot tartunk. Célunk, hogy teret biztosítsunk az együttes alkotásnak. Itt egy csapatban tevékenykedhetnek a gyakorlott fordítók, fejlesztők és azok, akik még csak ismerekednek a Drupal világával. Kiváló alkalom a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, a közösséghez való kapcsolódásra!

Helyszín: Cheppers iroda, 1137 Budapest, Szent István krt. 22. 3/3.

Programpontok részletesen

A Drupal 8 jövője és az odavezető út

A Drupal 8, ellentétben a korábbi Drupal kiadásokkal szemantikus verziószámozást vezetett be, amely lehetővé teszi, hogy visszafelé kompatibilis változtatásokat vigyünk a rendszerbe és új szolgáltatásokkal bővítsük a 8.1, 8.2, stb. kiadásokban. Ebben az előadásban áttekintjük, hogy egyrészt ez mire ad lehetőséget, miképpen használta ki a már megjelent 8.1-es kiadás az alkalmat, illetve milyen utakon teremt lehetőségeket a 8.2, 8.3, stb. számára. Szó lesz a kísérleti core modulokról, a disztribúciókról, a design folyamatról és hogy miként is értelmezzük a visszafelé kompatibilitást.

Előadás diái

Hojtsy Gábor

Hojtsy Gábor

2003 óta foglalkozom a Drupal rendszerrel, azóta bábáskodtam a Drupal.hu elindításánál, egy ideig DUG-okat szerveztem, a magyar Drupal konferenciákat segédszerveztem, egy DrupalCont és egy Drupal Dev Dayst társszerveztem sok más mellett. Az Acquiának dolgozom a Drupal 8 jövőjén, szabadidőmben pedig a fordítókat és a többnyelvűsítést próbálom segíteni a http://localize.drupal.org/ menedzselésével illetve a Drupal 8 Multilingual Initiative vezetésével.

A honlapom még Drupal 6: Mit tudok tenni?

A Drupal 6 támogatása végetért, de még sok honlap Drupal 6 alatt fut. Az előadás során átbeszéljük, hogy ez pontosan mivel jár, milyen kockázatokat vállalunk azzal, ha a honlapunk Drupal 6 marad továbbra is. Az előadáson sorravesszük, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha a honlapunkat Drupal 7-re vagy 8-ra szeretnénk frissíteni, valamint kitérünk arra is, hogy ez a döntés hogyan befolyásolja a honlap jövőjét.

Előadás diái

Segesvári Dávid

Segesvári Dávid

Drupalos pályfutásom első lépési olyan 2010-re tehető, akkor Drupal 6.14-el. Első látásra szerelem volt, mai napig hálás vagyok a Pronovix-es srácoknak, hogy megmutatták mi az a Drupal. Jelenleg a Cheppers-nél dolgozom, mint fejlesztő. Alapvetően modulok fejlesztésével foglalkozom, de a front-end részt sem vetem meg, mivel szeretem a szép és igényes dolgokat.

Szemezgetés Drupal commerce kiegészítő modulokból, egyéb megoldások

  • Fordítsuk le a Billing, Shipping information-t és az Order total-t!
  • Vásárlási folyamatot gyorsító megoldások
  • Address book vs. Commerce extra
  • Ajax kosár modulok
  • Reorder, credit modulok

Hajdú Gábor

Hajdú Gábor

Drupal alapú oldalak kivitelezésével foglalkozom, emellett vezetőként tanácsadást és néha értékesítők oktatását is végzem. Több, mint 1 éve az 5NET csapatát erősítem. 7 éve csöppentem a Drupal világába, azóta is a rabja vagyok. Olyan nekem a Drupal, mint gyereknek a LEGO, de lehet, hogy csak gyerek akarok maradni. :)

Drupal 8 sminkelés elmélet vs. gyakorlat

A Drupal 8 sminkelésben szerzett gyakorlati tapasztalataimat szeretném megosztani, összevetve azt, hogy milyen újdonságokról hallhattunk, azzal, hogy mit tapasztalhatunk a mindennapokban, ha egy Drupal 8 site sminkeléséhez látunk hozzá.

Előadás diái

Hajas Tamás

Hajas Tamás

A Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, a közösség és az Integral Vision jó hírnevét öregbíteni.

Lufthansa - Fedélzeti szórakoztatás Drupal 8 segítségével

Az előadás bepillantást enged a Lufthansa BoardConnect projekt tartalomkezelő komponensébe. A deployment és a rendszer architektúrájának bemutatása mellett szó lesz még arról, hogy az új Drupal miben nyújt segítséget a követelmények hatékony megoldásában. Mindenki számára ajánlott, akit érdekel a Drupal 8 enterprise környezetben.

Kiss Márk

Kiss Márk

Kiss Márknak hívnak, 27 éves vagyok. A BME Mérnök informatika BsC szakát végeztem el. Drupal-al aktívabban 2 éve foglalkozom. Magához a keretrendszerhez / tartalomkezelőhöz kedvet és tudást a Brainsum munkatársaként kaptam. Backend-el foglalkozom, és kifejezetten örülök, hogy a 8-as OO környezetbe került. Emellett még (Drupal8-tól függetlenül) érdeklődöm a Symfony2 (most már 3) keretrendszer iránt. Jelenleg a Workpoint Bt. munkatársaként dolgozom a Lufthansa Systems Hungary-nál külsősként.

Picture library - közös "képkiszolgáló" oldal

Picture library tapasztalatok

  • Brief, tervezett megvalósítási mód
  • Csináljuk meg D8-cal
  • Falak, problémák
  • Mardjunk a D7-nél
  • SSO

Hajdú Gábor

Hajdú Gábor

Drupal alapú oldalak kivitelezésével foglalkozom, emellett vezetőként, tanácsadást és néha értékesítők oktatását is végzem. Több, mint 1 éve az 5NET csapatát erősítem. 7 éve csöppentem a Drupal világába, azóta is a rabja vagyok. Olyan nekem a Drupal, mint gyereknek a LEGO, de lehet, hogy csak gyerek akarok maradni. :)

Drupal vs. Laravel

Vagy lépjünk egyet hátra: CMS, vagy framework (Laravel, Symfony stb.), esetleg microframework (pl. Lumen, Silex)? Ezzel még a PHP világon belül maradtunk, pedig bizonyos területeken megkerülhetetlen a Node.js is. Tovább nem tágítom a képet, arra próbálok választ keresni, hogy melyiké a jövő? Melyik mikor és mire jó? Miközben a BRAINSUM-ban a Drupal 8-at vártuk, nomeg mialatt megküzdöttünk a Drupal 8 beta-ra fejlesztéssel, megnéztünk és kipróbáltunk mást is. Most párhuzamosan futnak nálunk D8 projektek, de Laravel is. Az eddig leszűrt tapasztalatainkat szeretném megosztani.

Pónya Péter

Pónya Péter

A BRAINSUM webfejlesztéssel foglalkozó cég társalapítója és fejlesztési vezetője vagyok. Drupallal 2006 óta foglalkozom, azóta meghatározó platformmá vált a webes projektjeinknél. Korábban saját egyedi framework-öt is fejlesztettünk és mostanság újra nyitottunk a Drupal mellett más technológiák felé is.

Drupal az egyetemen

Apró belsős csapatunkkal nyolc éve használunk Drupalt a Közép-európai Egyetem weboldalainak kialakításához. Előadásomban a nyolc év tapasztalataiból szemezgetve mutatom be milyen kihívásokkal, nehézségekkel kell szembenéznünk egy felsőoktatási intézmény webhelyeinek üzemeltetésekor. Részletesebben, élő példákon keresztül is megtekintjük milyen konkrét válaszokat sikerült adnunk ezekre a kihívásokra, mi működik jól és mi kevésbé.

Boros Ádám

Boros Ádám

2005 -ben találkozott először a Drupallal. Szenvedélyes Drupal hívő, gyakori résztvevője a Budapesti Drupal Használói Találkozóknak és szívesen látogat el táborokba, konferenciákra. Szabadidejében elkötelezett városi kerékpáros, szereti a természetet és igyekszik óvni is azt. 2008 óta dolgozik Budapesten, a Közép Európai Egyetem Drupal fejlesztőjeként.

Drupal projektek minőségbiztosítása

Vannak azok, akik weboldalakat készítenek, és vannak azok, akik ezeket megrendelik. Mindegy, hogy melyik táborba tartozol, ha fontos számodra a minőség, akkor lesznek problémák amikkel meg kell küzdened, lesznek kérdések, amikre választ kell kapnod. Előadásomban arra keresem a választ, hogy

  • hogyan azonosítsd a problémákat,
  • hogyan rendelj hozzá felelőst,
  • hogyan találd meg a megoldást,
  • hogyan biztosítsd a folyamatos magas minőséget,
  • milyen eszközöket és munkafolyamatokat használj,
  • milyen kommunikációra lesz szükség a két fél között,
  • ki mit várhat el a másiktól a projekt során,
  • hogyan lesz mindkét fél elégedett.
Tanácsadóként több évet dolgoztam különböző cégekkel, az egy-két fős webstúdióktól kezdve a nagy multinacionális cégekig. Az egyik cégben a fejlesztők csapatát erősítettem, a másikban a megrendelőket támogattam. Az így szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani a Drupal közösséggel.

Előadás diái

Palócz István

Palócz István

Drupal szakértő, az 5NET Interactive vezető fejlesztője. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A PHPConf, Web és Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása ( http://www.phpconf.hu/2004/program.php/CMS ) hatására kezdett foglalkozni a Drupallal. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Drupal 8 Phonegap

Drupal 8 és Phonegap segítségével egyszerű mobil applikáció készítése. Az előadásomban bemutatom, hogy milyen API-kat érdemes használnod, milyen előnyei vannak a Drupal és a Phonegap párosának.

Mészáros Gábor

Mészáros Gábor

2009 óta foglalkozok Drupallal. Az első projektjeim Drupal 5-el készültek. Backend-fejlesztőként 2015 tavasza óta dolgozok a Cheppersnél. A Drupal fejlesztése mellett HTML5 játékfejlesztéssel, munkafolyamatoptimalizációval is foglalkozok.

Magyarország a Drupalos világtérképen

A több mint 10 éves múltra visszatekintő hazai Drupal közösség főbb eredményeinek bemutatása mellett a Magyar Drupal Egyesület célkitűzéseinek, 2015. évi eredményeinek és 2016. évi terveinek bemutatása. Milyen kihívások előtt állunk és milyen ötleteink vannak ezek megvalósítására.

Reisinger Gábor

Reisinger Gábor

Az 5NET Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója vagyok. Cégünk elsősorban Drupal CMS alapú webes fejlesztésekkel foglalkozik, melynek révén az elmúlt 5-6 évben több mint 80 Drupal alapú oldalt fejlesztettünk. Örömmel tölt el, hogy ügyfeleink között számos ismert és nagy cég is szerepel (KKV-k mellett), akik velünk együtt hisznek a Drupal képességeiben, melyet több éves sikeres partnerkapcsolataink is igazolnak. '98 óta foglalkozom webes fejlesztésekkel, Drupal CMS-el 2004 óta. Az első oldalt 4.x alatt fejlesztettük. :) Átfogó ismeretekkel rendelkezem a Drupal képességeiről, melyeket mind a mai napig folyamatosan tanulok a közösség és munkatársaim révén. A Magyar Drupal Egyesület elnöke vagyok 2014 decemberétől.