Program

Az alábbiakban a 2008. november 15. napján megrendezendő konferencia időrendi programja látható. A konferenciát három nagy szekcióra osztottuk. Az első rész a Drupallal ismerkedőknek és a közösség tagjainak nyújt információkat. A második részben konkrét megvalósításokat, mintapéldákat mutatunk be. A harmadik részben pedig a Drupal belső világába tekinthetünk be. A konferenciát a drupal.hu újratervezése zárja melyre mindenkit szeretettel várunk.

Időpont Program Letöltés
09:30-10:00 Regisztráció
10:00-10:40 Palócz István: A Drupal világa Letöltés: 2.9MB PDF
10:40-11:10 Csuthy Bálint: Drupal.org – hogyan fejlesztik a Drupalt Letöltés: 1MB PDF
11:10-11:30 Lippai Ádám: Drupal 7 újdonságok Letöltés: 3.47MB PDF
11:30-11:40 Szünet
11:40-12:00 Márton Iván: Shibboleth modul – Single Sign-On Letöltés: 7,3MB
12:00-12:20 Hojtsy Gábor: Hogyan készült a szeged2008.drupalcon.org Letöltés: 1.7MB PDF
12:20-12:40 Fehér János: Költségvetéskészítő webalkalmazás építőipari szakembereknek
12:40-13:00 Palócz István: Hogyan készült a palocz.hu Letöltés: 2.9MB PDF
13:00-14:30 Szünet
14:30-15:00 Kurucz István: Kezdő lépések az önálló modulkészítés terén Letöltés: 0.5MB PDF
15:00-15:30 Páldi Zoltán: jQuery - nem csak programozóknak!
15:30-16:00 Lippai Ádám: Views integráció és a Drupal Js támogatása Letöltés: 4.94MB PDF
16:00-16:10 Szünet
16:10-17:00 Drupal.hu közösségi újratervezése
17:00-17:20 Ajándéksorsolás

A Drupal világa

Az előadás keretében szeretném bemutatni a Drupal tartalomkezelőt, a köré csoportosuló közösséget valamint a drupal.hu közösségét is. Előadásom első részében azokra koncentrálok akik mostanában ismerkedtek meg a Drupal-lal, vagy még csak most hallottak róla először. Hogyan és hol kaphatnak segítséget és hogyan indulhatnak el. A második részben szeretném felvillantani azokat lehetőségeket amivel be lehet szállni a nemzetközi Drupal közösség munkáját. A harmadik részben szeretném bemutatni a magyar közösséget és megtalálni a választ a következő kérdésekre: Miben és hogyan tudunk segíteni Neked és Te hogyan tudsz nekünk segíteni? Ki az a MI? Mi is az a drupal.hu és mivé válhat?

Palócz István

Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Drupal.org – hogyan fejlesztik a Drupalt

Drupal.org funkcióinak részletes bemutatása.

1. ki tartozik a Drupal fejlesztők csoportjába?
Néhány alap ismertető a Drupal egyedi projektvezetési stílusáról.
2. issue queue - hogyan javítanak Drupal hibát?
státuszok, rövidítések, patch, issue folyamata, tippek
3. contrib - hogyan lehet sajat modulom?
projektindítási kérelem, projekt oldal, verzió jelölés

Csuthy Bálint

Drupal szabadúszó, aki napi 24 órában foglalkozik Drupallal. A forráskód minősége és a hozzá tartozó közösség győzte meg, hogy ezt nem szabad kihagyni. Nagyon lusta programozó, ezért mindig a legtökéletesebb programkódra törekszik. Kedvenc mondata: Ilyet még sose csináltam, de persze meg tudom csinálni.

Drupal 7 újdonságok

A jelenleg aktív fejlesztésben lévő következő Drupal verzió nem csak a megszokott gyorsulást hozza magával, hanem rengeteg újdonságot is bevezet, mint:

  • felhasználói élmény javítása
  • WYSIWYG editorok jobb támogatása
  • egy tesztelői réteg létrehozása mely a fejlesztési és tesztelési időszak arányát lényegesen javítja
  • többféle adatbázis támogatás (SQLite és lehetőség Oracle, DB2, MSSQL adatbázisok támogatására)

Lippai Ádám

A Budapesti Műszaki Egyetem elsőéves mérnök informatikus hallgatója, webes textológiák iránt érdeklődő fejlesztő. Egyéb szakmai érdeklődési területei: webes alkalmazások, üzleti rendszerek, mesterséges intelligencia, orvosi rendszerek. Egy szlovákiai magyar nyomtatott hetilap on-line hírportállá alakítása és másfél éves karbantartása köthető hozzá.

Shibboleth modul – Single Sign-On

A Drupal már ma is kiváló megoldást kínál önálló honlapok, portálok, vagy közösségi site-ok kialakítására. Ahhoz azonban, hogy az ipari, intézményi infrastruktúrákban is nagyobb szerepet kaphasson, fontos, hogy azokhoz is gond nélkül illeszthető legyen. Intézetünk többek között foglalkozik egy Shibboleth nevű Single Sign-On, egyszeri bejelentkezést és központi felhasználó és/vagy jogosultság menedzsmentet lehetővé tevő technológia fejlesztésével és támogatásával. A létező megoldásokkal szemben a Shibboleth alkalmazása kielégíti azokat a megbízhatósági és felügyelhetőségi igényeket, melyek valós föderatív környezetben elengedhetetlenek, így a Drupal-t valóban alkalmazhatóvá teszi ezeken a területeken is. Egy ilyen megoldás elegendő indok lehet más web alapú alkalmazások helyett, azok Drupal alapú megfelelőinek alkalmazására. Az előadásom során azt a Drupal modult szeretném bemutatni, amely mindezt lehetővé teszi.

Márton Iván

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet tudományos munkatársa, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem PhD hallgatója. Fő érdeklődési területei a Grid és P2P rendszerek mellett az AAI és Drupal CMS, illetve ezek együttműködése. Munkája során főleg nyílt forrású szoftverekkel foglalkozik és aktívan részt vesz ezek fejlesztésében is. Ezen túlmenően közreműködik több nemzetközi Grid témájú projektben, mint az EGEE és KnowARC projektekben.

Hogyan készült a szeged2008.drupalcon.org

A nemzetközi Drupal konferenciák honlapjai időről-időre fejlődtek, és mint minden Drupalcon, a webhelyek is megpróbálják a jó dolgokat átemelni a korábbi megvalósításokból, újdonságokkal kiegészítve azokat. A tavaly ősszel Barcelonában tartott és idén tavasszal Bostonban lezajlott Drupalcon után idén késő nyáron Szegeden rendeztük meg a Drupalcont. A szeged2008.drupalcon.org címen elérhető webhely számos érdekes dolgot vonultatott fel a fogd-és-vidd előadás rendezőtől a "hirdetőtáblán" át az egyedi elektronikus boltunkig. Ebben az előadásban bemutatom, hogy mik
vezérelték a webhelyünk tervezését, milyen újrahasznosítható trükköket vetettünk be, és hogyan értük el, hogy az eddigi legjobb Drupalcon webhelynek nevezzék a honlapunkat.

Hojtsy Gábor

A Drupal 6 kiadásáért felelős társfejlesztője, a felület fordítást lehetővé tevő alrendszer kezelője, a magyar Drupal fordítási csoport vezetője. A Weblabor egyik vezéralakja, Goba néven is ismert. A Drupalcon Szeged 2008 társ-főszervezője, nemzetközi PHP és tartalomkezeléssel foglalkozó konferenciák előadója. Szabadidejében legszívesebben amatőr színjátszással és énekléssel foglalkozik. Meggyőződése, hogy a pirospöttyös az igazi.

Költségvetéskészítő webalkalmazás építőipari szakembereknek

Az árajánlatkészítés minden szakmában időigényes és felelősségteljes tevékenység. Különösen igaz ez az építőiparra, ahol a rengeteg anyag és elképzelés más-más elkészítési időt és költséget igényel. Szerencsére létezik egy széleskörben elterjedt szofter, ennek webes átiratáról lesz szó.

Az előadásból megtudható, hogy a Drupal a hagyományos portál és közösségi webhelyeken túl remekül megállja a helyét jQuery-vel, flash-sel és bankkártyás fizetéssel megtámogatott vállalati webalkalmazások terén is.

Fehér János (Aries)

Az online marketing megoldásokat szállító Mindworks-Networking ügyvezető igazgatója. Amióta az eszét tudja, a szabad szoftverek hí­ve, cége 2002-től nyújt támogatást az ismertebb nyí­lt forrású termékekhez. 2005-től csak Drupal alapú CMS-t adtak át, ezért különösen fontos számukra, hogy fejlesztésük eredményeit megosszák a közösséggel. Minden vágya, hogy egyszer rendesen megtanuljon játszani a basszusgitárján.

Hogyan készült a palocz.hu

Nemrég újítottam meg a palocz.hu alatt található Drupal motort. Az update helyett azonban egy teljesen új rendszert alakítottam ki. Erre azért volt szüksége, hogy a sok próbálgatást magán viselő rendszer további masszírozása helyett tiszta lappal indulhassak el. Alkalmam volt tehát teljesen újragondolni az egész rendszert. Bemutatásra kerül szokás szerint számos használható tipp és trükk, mellyel a zord Drupal rendszerünkből egy kezesbárányt varázsolhatunk.

Kezdő lépések az önálló modulkészítés terén

A Drupal használata során egyre gyakrabban ütközhetünk bele a "kattintgatós" módszerek korlátaiba, ha komolyabb feladatról van szó. Ha speciális igényeink vannak, általában nem találunk rá előre elkészített, letölthető modult, így nekünk kell összeütni egyet.
Bár elég sokan vannak, akik elboldogulnak a PHP programozási nyelvvel, mégis ódzkodnak akár egy aprócska modul elkészítésétől is. Az előadásommal őket szeretném bátorítani, először röviden bemutatva a multiplatformos, ingyenesen elérhető Komodo Edit fejlesztőeszközt, majd egy alap-modul vázat elkészítve, amely tartalmazza a jogosultság-kezelés, blokk-kezelés, és az adminisztrációs oldal elkészítésének alapjait.

Kurucz István

Lelkes szabad-szoftveres, "barbár" módon bánik a PHP -vel, és borzasztóak a szóviccei. Szabadúszó Drupalos, sokmindent nem ért, de sokmindennel próbálkozik. Ezen kívül szereti a természetet, és rigó akar lenni.

jQuery nem csak programozóknak!

Drupal oldalunk megjelenését a sminkelésen túl néhány JavaScript effektussal és funkcióval is kiegészíthetjük, illetve módosíthatjuk. Ezeket legkönnyebben a jQuery keretrendszer használatával tehetjük meg. A jQuery az egyik legnépszerűbb JavaScript keretrendszer, mely a Drupal 5-ben jelent meg először és azóta az alaprendszer része. Előadásomban a jQuery-t és néhány hasznos modult mutatok be, melyek segítségével, akár programozás nélkül is használhatjuk a jQuery nyújtotta szolgáltatásokat.

Páldi Zoltán

Informatikai szakértőként dolgozom az Országos Meteorológia Szolgálatnál. A szakterületem: Unix/Linux rendszerek üzemeltetése. Munkám során szívesen használok szabad- és nyílt forrású szoftvereket, elsősorban web alapú menedzsment alkalmazásokat. A sys-admin.hu portál webmestereként a Red Hat, CentOS és Fedora Linux népszerűsítésében veszek részt. Főbb érdeklődési köreim: LAMP, SEO, Drupal, Rendszermenedzsment, Virtualizáció.

Views integráció és a Drupal Js támogatása

Sok PHP fejlesztő nem fejleszt Drupalra, mert "túl nagy a rendszer és túl bonyolult" vagy "Drupal nélkül ezt pár perc alatt összedobom". Az előadás folyamán igyekszek a fejlesztőknek megmutatni, hogy Drupalt használva programozni számos előnnyel jár és a hátrány, hogy összetett a rendszer végeredményben könnyed programozási lehetőséget biztosít.

Drupal.hu közösségi újratervezése

A drupal.hu weboldalt annak idején pár lelkes weblaboros srác hívta életre. A céljuk az volt, hogy fórumot biztosítsanak a Drupal tartalomkezelő felhasználói táborának. Az idő előrehaladtával a magyarországi Drupal közösség igen nagyra nőtt és színesedett. Ma már nem csak lelkes webfejlesztők foglalkoznak a Drupallal, hanem a lelkes amatőröktől kezdve a komoly nagy cégekig szinte mindenki használja. Eljött hát az idő, hogy újragondoljuk a közösséget kiszolgáló webhely céljait, felépítését. Ez csak úgy lehet sikeres, ha minél többen osztják meg ötleteiket, elképzeléseiket a jövőbeli rendszerről és minél többen segítenek feltárni a jelenlegi rendszer hibáit. Várunk tehát mindenkit!

Drupal.hu

A magyarországi Drupal közösséget többek között Andrássy Tamás és Hojtsy Gábor hívta életre. A kezdeti kis lelkes webfejlesztőkből álló csapat mára már egy hatalmas színes közösségé fejlődött. A közösség tagjai mindazok, akik a Drupal tartalomkezelővel bármilyen szinten foglalkoznak és a közösség tagjainak tekintik magukat. A belépés egyszerű! Mire vársz még?

Ajándéksorsolás

Támogatóink által felajánlott ajándékokat sorsoljuk ki.