Program

Az alábbiakban a 2006. szeptember 30. napján megrendezett konferencia időrendi programja látható. Dries Buytaert előadásán kívül minden prezentáció magyar nyelvű volt. A csillaggal jelölt előadásokhoz fóliák letölthetőek.

Időpont Program
08:30-09:00 Regisztráció
09:00-09:35 Dries Buytaert:
Drupal past, present and future *
09:35-09:50 Szünet
09:50-10:25 Palócz István:
Drupal a gyakorlatban (esettanulmányok) *
10:25-10:40 Szünet
10:40-11:15 Bártházi András:
A Drupal magyar honlapja, közösségei *
11:15-11:30 Szünet
11:30-12:05 Galiba Péter:
Sminkkészítés, a PHPTemplate bemutatása *
12:05-13:20 Ebédszünet
13:20-13:55 Fehér János:
Content Construction Kit (CCK) *
13:55-14:20 Szünet
14:20-14:55 Négyesi Károly:
Hihetetlenül bonyolult oldalak pár kattintással *
14:55-15:10 Szünet
15:10-15:45 Hojtsy Gábor:
A Drupal 5.0 újdonságai *
15:45-16:00 Szünet
16:00-16:30 Nyílt fórum az előadókkal és a résztvevőkkel


Drupal past, present and future

Dries will talk about the past, the current and the future of Drupal. Key topics include a brief introduction to Drupal, the history and growth of Drupal, the Drupal community, the key changes in the next Drupal version, and Dries' vision on future of Drupal.

Az előadás fóliái

Az előadás fóliái letölthetőek: DrupalDries.pdf

Dries Buytaert

Dries Buytaert arcképe Dries Buytaert is the founder and project lead of Drupal, and a Ph.D. student at the University of Ghent, Belgium.


Drupal a gyakorlatban (esettanulmányok)

A Drupal egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon rugalmasan konfigurálható. Ez a nagy szabadság egy kezdő számára bizony nem előny, hanem hátrány, hisz nem tudja melyik opció mire jó, mit hogy érdemes beállítani. Ebben próbál segíteni az előadás, aminek során telepítésre kerül egy blog, fórum, céges weboldal és végül egy komplett közösségi webhely.

Az előadás fóliái

Az előadás fóliái letölthetőek: DrupalGyakorlatban.pdf

Palócz István

Palócz István arcképe Az NJSZT Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztály alapító tagja és elnöke. A PHP Konferencia és Web Konferencia egyik főszervezője. Az ezekhez kapcsolódó RoadShow-k ötletgazdája és lelkes résztvevője. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti.


A Drupal magyar honlapja, közösségei

Az előadás keretében a hazai Drupal oldal, vagyis a Drupal.hu szolgáltatásai, és a hazai közzösséghez való csatlakozás lehetséges pontjai, előnyei kerülnek bemutatásra. Az oldal elindításával a honosítás megkezdése és egy hazai közösség kialakítása volt a célunk, mely úgy érzem, hogy jól sikerült – bár látok még fejlődési lehetőségeket is bőven. Összefogással, a saját fejlesztések, fordítások akár egy részének, akár teljes egészének közzétételével, új ingyenes illetve fizetős szolgáltatások beindításával nem csak a közösség, hanem saját magunk is nyerhetünk. A cél egy jobb Drupal, melyet csak közösen érhetünk el.

Az előadás fóliái

Az előadás fóliái letölthetőek: DrupalMagyarKozosseg.pdf

Bártházi András

Bártházi András arcképe A Wish Internet Consulting ügyvezetője, a Weblabor egyik főszerkesztője, az NJSZT-WFSZ titkára. Cégének vezetőjeként ars poeticája, hogy mindig a legfrissebb technológiák segítségével, az ügyfelek igényeit messzemenőkig kielégítő megoldásokat nyújtsanak, lehetőségek szerint alternatívákat kínálva. Számos portál, webalkalmazás létrehozásában és megújításában vett részt. Cége hosztolja a Drupal.hu, Weblabor.hu,
Firefox.hu és RubyOnRails.hu oldalakat, kapcsolódó levelezőlistákat.


Sminkkészítés, a PHPTemplate bemutatása

Előadásomban bemutatom a sminkkészítés alapjait, hogyan működik a tartalom megjelenítése a rendszerben, és milyen lehetőségeink vannak ennek testreszabására. A sminkkészítés lehetőségeit a PHPTemplate rendszer segítségével valósítom meg, amely az aktuális Drupal rendszereknek már része, és a régebbiekhez is elérhető modulként. A PHPTemplate segítségével teljesen egyedi kinézetű oldalakat hozhatunk létre, melyet a sminkmotor különböző szolgáltatásokkal támogat, de kiterjesztésével sokkal szabadabb kezet kapunk, ráadásul tökéletes együttműködést teremthetünk vele a programozók és a grafikusok között, ha kihasználjuk az általa nyújtott lehetőségeket.

Az előadás fóliái

Az előadás fóliái letölthetőek: DrupalPHPTemplate.zip

Galiba Péter

Galiba Péter arcképe Szabadúszó programozó. 1998 óta foglalkozik weboldalak programozásával, 2002 óta PHP-vel. 2004 óta számos Drupal alapú oldalt készített. A kedvencei a különböző sminkelési feladatatok és egyedi modulok megvalósítása, testreszabása. Jelenleg egy közösség oldal fejlesztésével foglalkozik.


Content Construction Kit (CCK)

A flexinode modul révén már nem ismeretlen a Drupalban a tartalomtí­pusok programozás nélküli létrehozása. A modul feladata elsősorban a Drupal lehetőségeinek demonstrálása volt. Látva azonban a növekvő népszerűséget, CCK néven hamar nekiláttak egy átgondolt változat kifejlesztésének, melynek fontosságát bizonyí­tja, hogy a hamarosan kiadásra kerülő 4.8/5.0-ás változat alapját képezi.

A 4.7-es kiadásban megjelent űrlapkezelő alrendszer és AJAX-támogatás olyan lehetőségeket adott a fejlesztők kezébe, amelyekkel kiteljesí­thették az űrlapok beviteli adatainak ellenőrzését és „használati élményét”. A Drupal egyik legnagyobb erényével, a hook rendszer révén más modulokkal (pl. views, content template) kombinálva eddig nem látott lehetőségeket kapunk.

Az előadás egy rövid bevezetőt ad a CCK-ről, a mezőtípusok fejlesztéséről és a widgetekről.

A fóliák mellett az előadás szöveges változata is elérhető a szerző blogjában.

Az előadás fóliái

Az előadás fóliái letölthetőek: DrupalConf2006_CCK.zip

Fehér János

Fehér János arcképe Az online marketing megoldásokat szállító Mindworks-Networking ügyvezető igazgatója. Amióta az eszét tudja, a szabad szoftverek híve, cége 2002-től nyújt támogatást az ismertebb nyílt forrású termékekhez. 2005-től csak Drupal alapú CMS-t adtak át, ezért különösen fontos számukra, hogy fejlesztésük eredményeit megosszák a közösséggel. Minden vágya, hogy egyszer rendesen megtanuljon játszani a basszusgitárján.


Hihetetlenül bonyolult oldalak pár kattintással

Igen gyakori feladat valamilyen lista előállítása. Természetesen minden alkalommal megírhatjuk kézzel a megfelelő kódrészletet – de hát azért használjuk eme nagyszerű keretrendszert, hogy minél kevesebbet kelljen kódolnunk. Itt jön a képbe a Views modul, amivel előállíthatunk egy listát különböző szűrők segítségével, tetszőleges feltételre rendezve. Termeszétesen a listát szabadon sminkelhetjuk is. És ami a legjobb – a Views nyújt egy egyszerű programozói felületet is, amin keresztül tovább bővíthetjük. Ha ezt összekötjük a Panels modullal – amit a Views Bonus Pack egyébként megtesz nekünk – akkor könnyedén több oszlopba szervezhetjük a listánkat.

Az előadás során egyaránt láthatunk példát arra, hogyan hasznalják meglévő modulok a Views-t és arra is, hogy saját modulunk hogyan kapcsolódhat hozzá.

A bemutató főleg gyakorlati elemeket vonultatott fel, így a fóliák nem adhatják hűen vissza az elhangzottakat.

Az előadás fóliái

Az előadás fóliái letölthetőek: DrupalViews.html

Négyesi Károly

Négyesi Károly arcképe Négyesi Károly 2004. május 29. óta szinte csak a Drupalnak él. Részt vett a Drupal.hu elindításában is 2004. őszén. 2005. áprilisátol 2006. júliusáig a Drupal biztonsági csapatát vezette, amelynek jelenleg is tagja. A Drupal XML-RPC konyvtárának és űrlap kezelő alrendszerének a felelőse. Szabadidejében mozgás-táncterápiát tanul. Orson Scott Card: Végjáték cimű könyve pedig A könyv számára.


A Drupal 5.0 újdonságai

Amikor 2003 őszén a Weblabor számára új tartalomkezelőt kerestünk, nem gondoltuk volna, hogy ennyire jól választunk. Már az akkori képességek is lenyűgözőek voltak, azzal együtt, hogy egy kifejezetten egyszerűen bővíthető és biztonságos rendszert kaptunk. Az azóta eltelt három évben az újabb kiadásokkal jelentősen bővült és finomodott a Drupal lehetőségeinek listája, és a felhasználók számára is egyre kényelmesebb felületet kapott.

A Drupal következő 5.0 verziója számos alapvető újdonságot hoz a kényelmes telepítőtől a könnyebben programozható űrlapokig. Az előadás bevezetőt kíván nyújtani ezekbe az újdonságokba a látványos és valamelyest rejtett képességeket illetően is. Felhasználók és fejlesztők egyaránt találhatnak majd fontos részleteket a prezentációban.

Az előadás fóliái

Az előadás fóliái letölthetőek: Drupal-5.0.pdf

Hojtsy Gábor

Hojtsy Gábor arcképe A Budapesti Műszaki es Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, a Weblabor egyik vezéralakja, Goba néven is ismert. Nemzetközi PHP és tartalomkezeléssel foglalkozó konferenciák előadója, a Drupal egyik közreműködő fejlesztője, a felület lefordítását lehetővé tevő alapmodul hivatalos felelőse, a magyar Drupal fordítási csoport vezetője. Szabadidejében legszívesebben amatőr színjátszással és énekléssel foglalkozik. Meggyőződése, hogy a pirospöttyös az igazi.