Legyen jó ismerősöd a Drupal!

thamas képe

Egy ismerősöm, aki webes ügyekben jártas, de a Drupallal még nem találkozott, arra kért, küldjek neki információkat a rendszerről, hogy képbe kerülhessen. Én nagy hirtelenjében az alábbi infókat szedtem össze:

Alaphelyzet: drupal.hu, drupal.org.

Ezeken belül és ezeken túl:

A Drupal.hu Kézikönyvének Bevezetés a rendszerbe fejezete nagyon jó általános áttekintést nyújt (persze érdemes elolvasni a további fejezeteket is).

A Drupal.org-on több kézikönyv is található (persze angolul) külön-külön az általános infókról, az alaprendszerről, fejlesztési lehetőségekről stb.

Alapok videóból vagy jegyzetből

Nagyon ajánlott mindenkinek Palócz István Drupal Mozikönyve. PP videók segítségével mutatja be, hogyan alakíthatunk ki saját gépünkön fejlesztőkörnyezetet, majd példát mutat egy egyszerű céges oldal illetve egy hírportál megvalósítására.

Nagy Gusztáv a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai karán oktatja a Drupalt, s ehhez jegyzetet is készít, amit folyamatosan bővítve közzétesz a saját honlapján (de a jelenlegi legutolsó rész még csak a GAMF oldalán érhető el). Egyébként Gusztáv és a GAMF oldalai is Drupallal működnek…

Konferencia anyagok és egyéb segédletek

Sokféle információ elhangzott a tavalyi és az idei magyar Drupal konferencián is. Előbbiről már a videók is elérhetőek, az utóbbiaké még készül, de diasorok már most is akadnak. (No persze, konferenciák nemzetközi szinten is zajlanak, sok érdekes és hasznos eredménnyel.)

Jómagam egy intranet oldal készítése kapcsán a felhasználókról szóló információk megjelenítési lehetőségeinek néztem utána és egy egyszerűbb megoldást le is írtam.

A Drupal.org oldalán további videók is elérhetőek. Én kedvelem pl. a The Art Lab munkáit.

Tartalomszervezés és webhely építés

Ha túl vagyunk az alapokon érdemes egy kicsit elmélyedni a tartalomszervezési kérdésekben és megismerkednünk a két legfontosabb kiegészítő modullal:a CCK-val és Views-zal. Ebben Illyés Edit lesz segítségünkre aki remeks segédletet írt és videót is csatolt hozzá. (Én pedig mellé teszem a segédlet kipróbálása során készült jegyzeteimet.)

A Drupalt számos nagy cég is elismeri. Az IBM pl. 2006-ban írt egy komplett fejlesztői könyvvel majdhogynem felérő cikksorozatot a Drupal alapú webfejlesztésről, az akkor aktuális 4.7 verzió alapján (persze angolul).

Aki eléggé elmélyedt a témában (és még néhány egyszerű kérdésben :oP) az akár a New York Observer webhelyét is képes Drupal alapokon felépíteni.

Persze nem ez az egyetlen jelentős webhely, ami a Drupalt használja. A Drupal projekt(?) vezetője, Dries Buytaert blogjában számos szép példát találhatunk.

Már most messze túljutottunk az alapfokú tudást igénylő megoldásoktól. Essen hát szó a fejlesztők „bibliájáról”. Ez a Pro Drupal Development c. könyv, amit a Drupal alapú fejlesztéssel foglalkozó Lullabot egyik tagja írt. A php guruknak ajánlott még az api.drupal.org is.

Kipróbálom! Most!

Aki kedvet kapott a rendszer kipróbálásához rögtön meg is teheti pl. az Open Source CMS vagy a CMS Award oldalain. Utóbbi magyar, viszont a használathoz előbb regisztrálni kell. (Előbbinél nem, de az angol.)

Fejlődés

A Drupalból kb. évente jelenik meg új főverzió. A következő a 6.0 lesz, várhatóan ez év végén, vagy inkább a jövő év elején, s természetesen számos új szolgáltatást tartalmaz majd.

Még

A fent említett témák jó része és más egyebek is elérhetőek a Palócz István által szerkesztett drupal.lap.hu oldalon Pl. Sminkgyűjteményekek (a „smink” a Drupal „ruhája” - bár ez képzavar, de talán értjető), magyar Drupal arcok, magyar drupal alapú webhelyek, Drupal könyvek stb.