Drupal 8 többnyelvűsítő kódsprint Budapesten

Hojtsy Gábor képe

A Drupal 8 gőzerővel készül, és bár még jó ideig nem használható hétköznapi célokra, ahhoz hogy tényleg jól sikerüljön, bizony sokat kell foglalkozni vele. Óriási lehetőség részt venni a Drupal következő verziójának alakításában, és a Drupal 8 többnyelvűsítésével foglalkozó kezdeményezés (Drupal 8 Multilingual Initiative, röviden D8MI) bőven nyújt lehetőségeket fejlesztők széles spektruma számára.

A kódsprinten való részvételhez a Drupal 8-as ismerete nem feltétel. Egyébként jelenleg nincsenek is érdemben nagy eltérések a Drupal 7-hez képest, ami a rendszer logikáját vagy a fejlesztés menetét illeti. A kódsprintet jómagam, mint a D8MI-t összefogó személy vezetem, így remélhetőleg minden felmerülő kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők, bármiben is szeretnének segíteni a Drupal 8 többnyelvűsítése kapcsán.

A jelenleg is folyó feladatok között akadnak ismételhető mintákon alapulók. Vannak esetek, hogy teszetek kell írni, különösen adatbázis frissítések igazolására. Új funkciókat kifejleszteni vagy ékes angolsággal összefoglalni meglévő API-kat a phpdoc dokumentáció számára. Természetesen új hibákat is lehet találni a már bekerült változtatásokban a felület kézi tesztelésével. Egyszóval számos lehetőség adott, hogy mindenki megtalálja a magának való feladatokat. (Azért remélem nem mindenki a hibák keresésére pályázik majd).


A kódsprint helyszínét a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet biztosítja számunkra (NIIF, 1132, Budapest, XIII. kerület, Victor Hugo u. 18-22.). Támogatásukat ezúton is köszönjük!

A helyszín gyalogosan a Lehel tér felől nyiló Victor Hugo utcán át egyszerűen megközelíthető. Az épület a mellékelt kép alapján könnyen felismerhető.

Minden érdeklődőt szeretettel látunk! Mivel a résztvevők listáját le kell adnunk a sprintet megelőző napon, kérünk minden résztvevőt, hogy hozzászólásban jelezze. Köszönjük!

Felkészülés a sprintre

Annak érdekében, hogy a délelőttöt ne a fejlesztői rendszerek beállításával töltsük, ajánlott a következő dolgokat beállítani, és működésükről meggyőződni.

  1. Telepítsük a git-et, ha még nem tettük meg: http://book.git-scm.com/2_installing_git.html (e lépés működésének ellenőrzéséről a következő pont gondoskodni fog).
  2. Szerezzük be az aktuális 8.x-dev verziót git-tel: git clone --branch 8.x http://git.drupal.org/project/drupal.git (vagy ennek megfelelője a git felületben, amit használsz).
  3. Telepítsük a Drupal-t ezzel a verzióval. Ennek simán kell mennie minden gond nélkül az install.php használatával (vagy drush-sal). Ha ez nem megy, akkor lehetséges, hogy nem elég új a PHP verziónk például, ezt orvosoljuk (a szerver környezetünktől függően, pl. Acquia Dev Desktop aktuális verziói támogatják a PHP 5.3-mat is: http://www.acquia.com/downloads)

Ha mindez működik, akkor a környezetünket teljesen felkészítettük a sprintre. Természetesen mindenkinek tudunk segíteni, aki ezeket a lépéseket még a sprint előtt nem végzi el, de a hatékony munka érdekében jó lenne, ha minél többen megtennék érkezésük előtt.

(Ps. külön köszönet Király Péternek a szervezésben nyújtott segítségéért és hogy nem hagyta ezt a kiváló ötletet elkallódni).

Időpont: 
2012. február 18., szombat 09.00 - 18.00
Kategóriák: 

Hozzászólások

hosszu.kalman képe

nevergone képe

Balogh Zoltán képe

igyekszem ott lenni.

balagan képe

Próbálok ott lenni, bár még távoli a dátum. Talán lesz lehetőség rá, hogy átvegyük ezt: http://drupal.org/node/1397078

Hojtsy Gábor képe

A sprint határozottan core feladatokra koncentrálna, rengeteg tennivaló akad. A Drupal 8-as fordítási megoldásai kódban semmiképpen sem (lesznek) kompatibilisek az i18n modulban használttal, sokkal inkább az entity_translation modul funkcióira kell gondolni, legalábbis ami az entitásokat illeti (pl. taxonomy). Hogy a menüből entitás lesz-e, illetve ha igen milyen formában, az még sajnos nyitott kérdés.

asrob képe

Szeretnék menni.

--
Borsa Péter
https://peterborsa.eu

Désiré képe

Ott leszek

- - -
Juhász Márton

http://juhaszmarton.hu

pkiraly képe

Sziasztok,

pp azt kérte, hogy ne ütközzön a korábban meghirdetett tanfolyamukkal, úgyhogy egy héttel előre hoztuk, így a kódsprint nem 25-én, hanem az azt megelőző szombaton, 18-án lesz. Úgy néz ki, hogy az NIIF teremmel és infrastruktúrával tudja támogatni a rendezvényt, így újra mehetünk az NIIF Victor Hugó utcai központjának egyik termébe, amiben a 2010-es Drupal Hétvége második, közösségi napját tartottuk. Köszönet az NIIF-nek.

pkiraly képe

Pénteken az NIIF-ben véglegesítettük a helyszínt és az időpontot. A belépéshez szükséges, hogy előző nap (péntek, 17.) reggel leadjuk a résztvevők listáját. Kérek mindenkit, hogy aki szeretne eljönni, az legkésőbb csütörtökig itt jelezze a szándékát.

pp képe

Balogh Zoltán képe

+1

nevergone képe

csg képe

+1

Goba meghirdette az eseményt itt is: http://groups.drupal.org/node/208428, úgyhogy a lista összeállításakor vegyétek figyelembe az ottani jelentkezőket is.

--
Csonka Gergely
http://cheppers.com

Hojtsy Gábor képe

Igen http://drupal.org/user/8841 jelentkezett még, aki személyesen ott lesz, bár nem beszél magyarul.

Balu Ertl képe

„A helyszín gyalogosan a Lehet tér felől nyiló [...]” — aranyos elírás, amolyan Freud-i :)

Saját lapos nélkül esélytelen a részvétel, ugye?

nevergone képe

„Saját lapos nélkül esélytelen a részvétel, ugye?”

Nem, ha tudod hozni másét. De ha nem tudsz hozni, szerintem akkor is érdemes részt venned, pl. dokumentáció mindig jól jön. :)

Paal képe

+1

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Balogh Zoltán képe

Sajnos az Isaszegi Természetbarát Klub évi közgyűlése miatt 14 óra magasságában le kell lépnem.

eager képe

Számítógépem nincs, Drupal API-ról fogalmam sincs, de szívesen hoznám az angoludásomat dokumentáláshoz, ha ennek így van értelme...

hairQles képe

+1

Hojtsy Gábor képe

Írtam fentre a hírbe egy Felkészülés a sprintre című részt, kérem aki aktívabban hozzá szeretne járulni a sprinthez kíséreljen meg így előre felkészülni. Köszönöm!

thamas képe

A délután folyamán egy kis időre benézek én is (most úgy tűnik)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

pp képe

Nagy Gusztáv képe

Utólag sikerült megnézni.

Nagy Gusztáv

pp képe

Hojtsy Gábor képe

Köszönöm még egyszer mindenkinek aki el tudott jönni. Ne hagyjátok magára az issue-kat, amiket nyitottunk, végig kéne vinni bekerülésig. Szerintem olyanokat választottunk, amiket nem lesz emberfeletti erőfeszítés. Segítsünk egymásnak ebben! :)

Írtam egy reportot a sprintről összefoglalva, hogy ki volt és min dolgoztunk: http://groups.drupal.org/node/211208