Tippek

48 nélkülözhetetlen Drupal fejlesztői tipp a Lullabot-tól

zserno képe

Az alábbi tippeket Justin Emond gyűjtötte egy négynapos Lullabot tréningen, melynek fő témái a sminkelés, form API, menu API, modulfejlesztés és jQuery voltak.

Drupal verzió: 

Interjú Angela Byronnal

Charybdisz képe

A MasteringDrupal.com oldal szerkesztője készített egy interjút Angela Byron Drupal core fejlesztővel a készülő O'Reilly Drupal könyv kapcsán. Az interjúban emellett szó esik a Drupal tanulását segítő tippekről is.

Az eredeti interjú (angolul) olvasható, de az alábbiakban magyarul is közzétesszük.

Taxonomy upgrade extras: 

Publishboard: a drupal.hu szerkesztőségi segítője

Hojtsy Gábor képe

A Drupal.hu indulásakor a webhely egyik funkciója az új tartalmak beérkezése esetén az adminisztrátorok értesítése (notify) volt. Ezt egyrészt a megnövekedett link beküldés szám, másrészt pedig az akkor használt modul hátrahagyottsága (a frissítés elmaradása miatt) nem használtuk tovább. Így viszont, és a kis szerkesztőség kevés idejének is betudhatóan nem követtük a beérkező tartalmakat, sokszor külön emailben értesültünk, hogy valamilyen cikket vagy hírt most már át kellene nézni, és meg kellene jelentetni.

Amikor a drupal.hu szerkesztőségét bővítettük (mely ma már a legtöbb kiemelten aktív drupal.hu tagot magában foglalva hét tagot számlál), ez a gond még erősebben jelentkezett. Úgy döntöttünk, hogy email értesítés helyett folyamatosan szem előtt lévő összefoglalót alakítunk ki. Ennek a fejlesztését én vállaltam, s a néhány hónapja használt Publishboard modulunk meglátásom szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Drupal verzió: 

A felhasználókról szóló információk megjelenítési lehetőségei

thamas képe
Drupal verzió: 5.x
Tudásszint: Adminisztrátor
Használt modulok:
  • Bio 5.x-1.0
  • Bio 5.x-1.x-dev (2007. 07. 03.)

Drupallal kezelt webhelyünkön az egyes regisztrált felhasználók adatait alapértelmezésben a www.oldalam.hu/user/id (ahol az "id" a felhasználót azonosító szám) útvonalon, a felhasználók listáját pedig a www.oldalam.hu/profile útvonalon érhetjük el. A felhasználók kezeléséért a User modul felelős, ez azonban csak néhány adatot kezel a felhasználóval kappcsolatban. További információk megjelenítésére a Drupal alaprendszer a Profile modult kínálja, ami telepítés után nincs bekapcsolava. Ha használni szeretnénk, először engedélyeznünk kell, majd ennek segítségével újabb mezőket adhatunk a felhasználói profilhoz.

Drupal tartalomszerkesztés Google Docs-szal

thamas képe

Gyakori kívánság, hogy az egyszerű szövegmezők helyett a Drupalban legyen valamilyen szövegszerkesztő alkalmazás. Amíg nincs, addig azonban kénytelenek vagyunk más megoldást találni. Pl. a blogapi modul lehetővé teszi, hogy a tartalmat egy külső, a Drupaltól független tartalomszerkesztő eszközzel készítsük és juttassuk el a rendszerbe. Ebben eddig semmi újdonság nincs. ;o)

Taxonomy upgrade extras: 
Kategóriák: 

Egyedi "Karbantartás alatt" oldal készítése

Anonymous képe

Ha Drupal honlapunkon karbantartási munkákat végzünk, az admin/settings/site-maintenance oldalon célszerű a webhelyet offline üzemmódba kapcsolni. Ekkor csak a webhely adminisztrátora fér hozzá a honlap tartalmához, a többi látogató az alábbi feliratot látja:

Karbantartás miatt zárva

Tartalomszervezési megoldások I. - Taxonomy és Book modul

Anonymous képe

Az egyik leggyakoribb feladat honlapkészítés során, hogy a webhelyre feltöltött nagy mennyiségű tartalmat (írásokat, oldalakat, képeket – Drupal szakzsargonban: a node-okat) valahogyan rendszerezzük. Erre a Drupal alapcsomag két modult is kínál: a Taxonomy (kategorizáló) modullal a tartalmakat kategóriákba sorolhatjuk, a Book (könyv) modullal pedig "szülő-gyermek" kapcsolatot, azaz hierarchikus viszonyt alakíthatunk ki közöttük. Egyszerűbb webhelyeken ez általában elegendő a tartalmak rendszerezéséhez; azonban ahogy honlapunk egyre összetettebbé válik, előfordulhat, hogy beleütközünk az alapcsomag korlátaiba. Ilyenkor kiegészítő modulok telepítésével növelhetjük a Drupal képességeit. Az alábbi kétrészes cikkben először a tartalomszervezés problémáját ismertetjük, majd többféle, egyre növekvő komplexitású megoldást mutatunk be kezdő és haladó Drupal webmesterek számára.

Tartalomszervezési megoldások II. - Views és CCK modul

Anonymous képe

Negyedik megoldás: Views

Tételezzük fel, hogy egyesületünk honlapján a csapatnevek mellet nem 2 hanem 4 további kategóriát szeretnénk bevezetni: Fiúk, Lányok, Hazai játékosok, Vendégjátékosok. Ez a – rendkívülinek nem nevezhető – helyzet azt eredményezi, hogy webhelyünk szerkezete, és ezzel párhuzamosan a menürendszer kényelmetlenné és a kategóriák közötti átfedésektől függően nehezen áttekinthetővé vált:

Kapcsolat űrlap és levél módosítása a Drupalban

Hojtsy Gábor képe

Korábban már írtam a hook_form_alter() előnyeiről és működéséről. Ennek segítségével – némi programozással – elérhetjük, hogy a Drupal módosítása nélkül a rendszer űrlapjai kedvünkre változzanak meg. De mi van akkor, ha az űrlapok változtatása nem elegendő? Az utóbbi hetekben a Weblabor.hu 4.6.x-es rendszerről 5.x-es Drupal rendszerre frissítésén is munkálkodom szabadidőmben, és éppen ma értem el a Weblabor szerkesztőit is megcímző kapcsolati űrlap funkcióhoz.

Menüpontok egyedi osztályba sorolása

oky képe

A drupal.org-on lévő egyik cikk (Enable custom bullets/icons for specific menu items) adta az alapötletet: osztálynevet adni menüpontokhoz, hogy utána egyedi stílust lehessen rájuk alkalmazni. Az eredeti cikk nagy hibájának tartottam, hogy csak modul által definiált menüponthoz lehetett használni. Én viszont azt szerettem volna elérni, hogy bármelyik menüponthoz lehessen osztályt definiálni az adminisztráción keresztül. A 4.7.4-es kiadás fájljait módosítottam ennek érdekében.