És te? Mit gondolsz a Drupal jövőjéről?

Balu Ertl képe

Mikor jelenik meg a Drupal 9?
Core-ba kerüljön-e a Pathauto modul?
Lesz-e lecsatolható (decoupled) frontend?
Lehet teljesen objektumorientált a Drupal valaha is?
Egyáltalán: merre tart a fejlődés?

Ha szeretnél ezekre és hasonló kérdéseidre választ kapni, akkor az első lépés, hogy előbb elmondd, te mit gondolsz. Erre kér ugyanis Dries Buytaert, a Drupal vezetője személyes blogján nemrég megjelent bejegyzésében. Alább olvashatod magyarul:

Én már sokat írtam a Drupal jövőjét illetően, most rajtad a sor. Minden főverzió kiadása után egy „termékmenedzsment” közvéleménykutatással szoktam összegyűjteni a véleményeket és ötleteket, hogy mire összpontosítsunk a Drupal elkövetkező verzióinak (8.x/9) fejlesztése során.

A legutóbbi ilyen felmérést a Drupal 7 kiadásakor végeztük, akkor már fél éve dolgoztunk a 8-as fejlesztésén. Az akkori eredményeket a 2011-es londoni DrupalCon-on tettem közzé, egyrészt, hogy minél szélesebb körben tájékoztathassam róluk a közösséget, másrészt pedig ez képezte az alapját a D8 célkitűzések összeállításának. Hasonlót remélek most is: szükségünk van némi magasabb szintű stratégiai együttgondolkodásra azzal kapcsolatban, hogy hogyan reagáljon a Drupal különböző piaci változásokra.

Töltsd ki a kérdőívet most!

Kitöltése csupán 10-15 percet vesz igénybe, és szeretnénk lehetőleg mindenkitől visszajelzést, aki kicsit is Drupallal foglalkozik: tartalomfelelősöktől, webhelytulajdonosoktól és -üzemeltetőktől, modul- és frontend-fejlesztőktől, Drupal szolgáltatást nyújtóktól, bárkitől. Akár szakértő vagy, vagy csak most ismerkedsz vele, mindenképpen számít a véleményed! Ami a legjobb, hogy a Drupal 8-nál bevezetett új, fél éves kiadási ciklussal még gyorsabban reagálhatunk e kutatás tanulságaira, amit egyébként a new orleans-i DrupalCon-on fogok bemutatni (az előadásról készült videófelvétel és diavetítés szintén letölthető lesz a blogomról később).

Kérlek, mondd el, mit gondolsz a Drupal-ról; a Te véleményed is formálja majd a jövőjét.

Mivel mindannyiunk közös érdekét szolgálja, hogy minél többen megválaszolják a kérdéseket, ezért kérünk, hogy:

Töltsd ki a kérdőívet

Drupal verzió: 
Kategóriák: