Sajtóközlemény: Megjelent a Drupal 7!

aries képe

A Drupal most messze a legkönnyebben használható és leginnovatívabb platform a közösségi és szemantikus webhelyek fejlesztéséhez!

KORTRIJK, BELGIUM & CHICAGO,ILLINOIS, EGYESÜLT ÁLLAMOK — 2011. JANUÁR 5.
A Drupal világszintű közössége és a Drupal Association közösen bejelentette, hogy a Drupal 7 – a leginnovatívabb webes környezet – általánosan elérhető. A Drupal egy nyílt forrású tartalomkezelő rendszer, amelyet a webhelyek és -alkalmazások milliói használnak. A Drupal legismertebb felhasználói közé tartozik az Amerikai Egyesült Államok Fehér Háza, Az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége és a Warner Media Group számos népszerű zenésze. A Drupal 7-es változata (D7) a legújabb webes technológiákat és a felhasználói élmény szembeötlő fejlődését tartalmazza. A Drupal 7 már olyan nagyforgalmú webhelyek használják, mint az Examiner.com, amely az USA-ban a 100 leglátogatottabb között van és 2010. októbere és novembere között 19%-kal növelte forgalmát, 22,4 millió egyedi látogatót kiszolgálva havonta.

„A Drupal 7 új lehetőségei, mint amilyen a Field API és a cserélhető gyorstárazás, lehetővé tették számunkra a Mongo, mint „NoSQL” megoldás használatát a nagyobb teljesítmény és skálázhatóság érdekében, míg az új egységtesztelési keretrendszer sziklaszilárd alapcsomagot biztosít, akár több nagy rendszer összevonásakor is. Az Examiner.com elkészítése – a maga nagy forgalmával és azonnali közzétételi képességeivel – borzasztó nehéz, szinte lehetetlen lett volna a Drupal korábbi verzióival.” – Jim Davidson, az Examiner.com elnöke.

A Drupal 7 fejlesztése során nagyon fontos volt a felhasználói élmény javítása. Ezt szerződéses szakemberek irányítása és közösségi visszajelzések segítették, hogy a kategóriájában legjobb termék lehessen. Ezek a fejlesztések könnyebb adminisztrációt, frissítést, hozzáférhetőséget és tartalomkészítést biztosítanak.

Angie Byron (Webchick), a Drupal 7 társszerzője szerint: „A Drupal 7 továbbfejlesztett felhasználói felülettel, számos hozzáférhetőségi fejlesztéssel, még jobb képkezelési lehetőségekkel, RDFa támogatással, biztonsági fejlesztésekkel, skálázhatósági, valamint adatbázisok közötti együttműködési lehetőségekkel, a rendszer stabilitását garantáló 30 000 automatizált tesztesettel, és még számtalan újítással rendelkezik. Egyszóval ez egy hatalmas ugrás a projekt és a webfejlesztők számára, melyet nagy örömmel jelentünk be az egész világ számára.”

A Drupal egy nyílt forrású szoftver, melynek fejlesztésébe a világ 200 országából fél milliónál is több ember kapcsolódott be, akik összesen több mint 180 nyelven beszélnek. A Drupal 7 alaprendszerét a közösség közel 1000 tagja fejleszti, a kiegészítő modulokon többezren dolgoznak.

„A Drupal népszerűségének rendkívüli növekedése a Drupal 6-tól kezdődött, a Drupal 7 hatalmas előrelépést jelent a használhatóságban, a sebességben és képességek terén” – állítja Dries Buytaert a Drupal projekt vezetője és alapítója. – „Üdvözöljük a webes fejlesztés új fejezetét és ünnepeljük világszerte a Drupal 7 érkezését szülinapi bulival 2011. január 7-én.”

Új, fontos képességek a Drupal 7-ben

  • A felhasználói felület fejlesztésével a felhasználók 80%-a számára a szokásos feladatok könnyen elvégezhetők, az alapbeállítások jól megválasztottak és egyszerűbbé vált a rendszer felügyelete.
  • Beépített képkezelés, átméretezés, vágás stb.
  • Beépített automatikus egységtesztelési környezet, amely folyamatos integrációs ellenőrzésnek vet alá minden javítást a projekt hosszútávú stabilitása érdekében.
  • Verziófrissítés-menedzser és költözés a Drupal 6-ról a Drupal 7-re
  • Továbbfejlesztett gyorstárazás, adatbázis szinten mester-szolga megvalósítás és tartalomszolgáltató-hálózati (CDN) támogatás a látogatók gyorsabb kiszolgálásáért
  • Az egyéni adatmezők immár megtalálhatóak az alaprendszerben, közvetlen adatkezelési megoldást nyújtva bármely tartalomtípushoz, felhasználóhoz, taxonómiához vagy más entitáshoz, fordítási támogatással.
  • Adatbázis-absztrakciós réteg, amely biztosítja az olyan adatbázisok használatát, mint a MariaDB, Microsoft SQL Server, MongoDB, Oracle, MySQL, PostgreSQL és az SQLite .

„A SubHubnál arra szakosodtunk, hogy segítsünk pénzzé tenni az emberek online tartalmait. Nagyjából egy évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy nekivágunk a Drupal 7-nek, a tartalmomkezelő alkalmazásunk következő generációjának” – mondja Jamie Wiseman, a cardiffi (Wales, Egyesült Királyság) SubHubLite vezető fejlesztője. – „A Drupal rugalmassága lehetővé teszi, hogy megvalósítsuk, bármit is álmodunk meg.”

A Drupal híresen nyitott a világra, támogatja a többnyelvűséget és hozzáférhető a nehézségekkel élők számára. Nemrégiben adott át a holland kormányzat egy olyan, Drupal alapú portált, amely 100%-ban megfelel a World Wide Consortium (W3C) Web akadálymentesítési útmutatójának (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG 2.0).

Az RDFa szemantikus webtechnológia közvetlen támogatása a Drupal 7 magjában

A Drupal 7 úttörő szerepet visz az RDFa alkalmazásában, ezáltal a szemantikus web széleskörű elfogadtatásában. A Google és a Bing egyre inkább a géppel olvasható, strukturált adatokra fognak támaszkodni az általuk leindexelt weboldalak esetében. A Drupal 7 szerkezete magában foglalja azokat a szemantikus metaadatokat, melyek a Drupal 7-es weboldalak esetében közvetlenül lehetővé teszik a gépek közötti (machine-to-machine, M2M) keresést. RDFa a keresőgépeknek több olyan részletet is át tud adni, melyek az emberek számára láthatatlanok – például a hely szélességi és hosszúsági koordinátái – de a térképre vetítést segítik, vagy a dátumok ISO formában való szolgáltatása, ami a nyelvi honosítást és a találati listában való helyes megjelenítést segíti különböző országokban.

Dries Buytaert szerint „Az, hogy bevettük a szemantikus technológiát a Drupal magjába, jelentős hozzájárulás a web jövője szempontjából.”

A Drupal Associationről

A Drupal Association nonprofit szervezet, ami a pénzügyi alapok megteremtésével, infrastruktúrával, eseményekkel, reklámozással és terjesztéssel támogatja a Drupal közösséget. A Drupal Associationt egyéni tagok és szervezetek támogatják, erőforrásait a Drupal növekedésének segítésére fordítja.

A Drupal Associationt Belgiumban jegyezték be. További információ, illetve a Drupal letöltése a Drupal.org-on található.

Drupal verzió: 
Kategóriák: 

Hozzászólások

nevergone képe

Ezzel együtt az 5-ös főverzió támogatása véget ért, javasolt mielőbb frissíteni a 6-os vagy 7-es főverzióra!

hron84 képe

Nagy szivasok lesznek itt a jovoben, erzem elore.

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
nevergone képe

Mire gondolsz? Mindig is úgy volt, hogy az utolsó két főverzió a támogatott.

hron84 képe

Kazlaval vannak nalunk D5 oldalak, amiket nem azert nem frissitenek, mert nem akarnanak, hanem mert nem is tudjak, hogy kellene ilyent, lehet ilyent, rosszabb esetben mar a fejleszto sincs meg, aki az oldalt csinalta (hogy ez mennyire jo dolog, azt most hagyjuk). Ahogy halad a PHP, egyre tobb szopas fog kinezni. Es igy nem tul sokat tudsz tenni a dolog ellen, mint uzemelteto.

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
nevergone képe

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a PHP számlájára lehet írni (rólad tudom, hogy rühelled), amúgy pedig a Drupal 7 több évig készült, bőven lett volna idő kidolgozni és végrehajtani az átállást.
Szerintem az általad vázolt problémák minden tartalomkezelő esetén megvannak, sőt a saját fejlesztésű kódnál is.

aries képe

Pythonban, Rubyban, C#-ban is u.ez megvan. Az ügyfeleknek is természetes kellene, hogy legyen az, hogy a programkódot időről időre rendben kell tartani, fejleszteni kell, mert különben jönnek a török crackerek. ;) Ha eddig nem tanulták meg, akkor most sem késő megérteniük, hogy az új alaplapba nem nyomogatjuk bele a 4 évvel ezelőtti CPU-t...

d0r0ttya képe

++
Csak helyeselni tudok.

ake képe

Öröm olvasni! :D :D

nevergone képe

Hojtsy Gábor képe

Azt gondolom, hogy a Localized Drupal csomaggal lehet a legjobban kipróbálni magyarul a Drupal 7-et. Csak mint felhasználó az l10n_client modul zavaró lesz, nyugodtan kapcsoljátok ki. A full magyar élményt a csomag maga és a benne lévő l10n_update modul biztosítja :)

eMeLA képe

Beépített automatikus egységtesztelési környezet

Ez a gyakorlatban mit jelent ?

...mit tudok: http://web.termuves.hu

nevergone képe

Eddig a fejlesztés során nem volt egy olyan egységes tesztelési környezet, amely lehetővé tette volna, hogy emberi beavatkozás nélkül lehessen nyomon követni a hibák javítását. A Drupal 7-ben már nem elég egy hibát javítani, tesztet is kell hozzá írni, amelyik kijelzi a hibát, majd a javítófolt telepítése után mutatja a hiba javítását.
A Drupal 7 már több ezer ilyen tesztet tartalmaz, elég csak megkeresned a modulokhoz mellékelt .test fájlokat.
Ez az egész főleg a regresszió kivédésében segít, vagyis amikor javítanak egy hibát, aztán jóval később már senki sem tudja, hogy a javítást végző kód miért van ott és mit csinál, kidobják, és így a hiba alattomosan újra megjelenik.
Pl. ez a teszt nem futott le automatikusan, ez pedig igen.

Bocs a kissé pongyola fogalmazásért, kissé fáradok. :)

aries képe

A lényeg, hogy van több robot, ami a foltokat és azok tesztjeit rendszeresen lefuttatja, így a Nevergone által írt visszacsorgó hibák könnyebben észrevehetők.

hron84 képe

Azert a termelekeny ember az ut. Egyebkent jo, bar a getting started meg nem magyar.

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.
aries képe

A productive-ot minek fordítanád? Produktívnak? Nem, az akkor lehetne, ha azt mondanám, hogy transzlációzd le. ;) Várunk a fordítói csapatban!

Den képe

Szerinted, a többi mitől az?

Annyi a trükk, hogy azok, akiket érdekel egy picit is a dolog, azok folyamatosan ott lógnak a #drupal.hu irc csatornán és amikor beesik egy bejelentés, fordítani való, akkor közösen lefordítják.

Mindenkinek 1-2 bekezdés szokott jutni, mások átnézik a fordításokat. Van akinek a formázás jut, van akinek a d.hu-ra felrakás, élesítés. Mások az a néhány utolsó szöveget magyarították, ami hiányzott a d7 core fordításából. Mert mára az is teljesen készen van (tegnap is meg volt, csak más volt még kinn az ldo-n).

Tehát a kérdés nem az, hogy "miért nem magyar ?", hanem az hogy MIKOR FORDÍTJUK?

Én, például, nagyon örülök, és büszke is vagyok rá, hogy az utóbbi idők minden fordításában benne lehettem. De, mindez egyedül csak rajtam múlott: benne akartam lenni.

A start helyett addig míg nincs jobb ez is megteszi: http://internode.hu/blog/drupal-7-telepitese-cpanel-tarhelyre-2011-01-05

aries képe

Azt kérem a #drupal.hu kemény magját, hogy a Honosító fórumban is jelezzék, ha van nagyobb feladat. (Én fenn vagyok minding az iRC-n, ezért kérlek benneteket, hogy az aries_mwz-nek küldjetek egy magánüzenet, ha fordításról van szó, és már megyek is a #drupal.hu-ra.)

thamas képe

Az „Ismerkedés a Drupal 7-tel” gomb becsúszik a következő doboz alá, mert a fölötte lévő magyar szöveg hosszabb, mint az angol eredeti. Meg kellene húzni kicsit, mondjuk így:

Barátságos és hatékony:
Drupal 7

Büszkén mutathatjuk be eddigi legjobb munkánkat, a Drupal 7-et. Ez a barátságos és sokoldalú tartalomkezelő rendszer szinte bármilyen webhely számára megfelelő választás, kezdve a blogoktól, a portálokon át, az együttműködőésen alapuló társadalmi közösségekig.

(Mint látható, a „Barátságos és hatékony:” után is tennék egy sortörést: ha már nem fér ki egy sorba, ne a „7” álljon a második sorban egyedül!)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aries képe

Sajnos nem férek hozzá, hogy javíthassam, de jók az észrevételeid. A címben nem lehet sortörés.

dyra képe

hehe ez azért erős egy picit :D

"A Drupal most messze a legkönnyebben használható és leginnovatívabb platform a közösségi és szemantikus webhelyek fejlesztéséhez!"

ezeket a hangzatos marketing dumákat nem szeretjük :( mi ez valami karácsonyi kolbász? Maradni kellene az eddigi kommunikáció mellet nem elkezdeni ripacskodni. Na bocs a morgolódásért :)

Örülünk! Meg is nézem, hogy az általam felügyelt oldalak, milyen tempóban fejleszthetőek 7 -re.

honlapom http://dyra.eu/

d0r0ttya képe

Nekem teljesen rendben van ez a szöveg, még ha szabadon terjeszthető szoftver is a Drupal, akkor is el kell adni.

Alig várom, hogy végre kipróbálhassam legalább teszt környezetben, és lássam, hogy fognak működni az oldalaim d7 és e-commerce alatt. Azt már most látom, hogy a felhasználóknak garantáltan jobban fog tetszeni.

aries képe

Ha vmire azt mondod, hogy nem jó, akkor tudhatnád, hogy itt elvárás, hogy megmondd, mi legyen helyette. :)

dyra képe

nem azt mondtam, hogy nem jó! Hanem, hogy nekem nem tetszik. Szerintem a kevésbé hangzatos kijelentések többre visznek. Ám én nem kufár vagyok hanem informatikus féleség nap mint nap el akarnak nekem adni "legjobb" dolgokat. Egyszerűen lepereg.

honlapom http://dyra.eu/

Laza képe

úgy érzem, ezek a sorok az amerikai szívnek készültek (powerful ;] ), itthon elég erőltetetten hatnak, ott ki tudja...
mindenesetre hatékony, mindenki erről beszél itt is :D

aries képe

De a fenti szöveg egyrészt egy kötött felépítésű fordítás, másrészt meg marketingburger, propaganda, amit ha sokszor ismételsz, Te is elhiszed, akármennyire gondolod azt, hogy lepereg Rólad. :)

dyra képe

őőőő akkor azért gondolom, hogy a Drupal a legeslegjobb? :XD

honlapom http://dyra.eu/

aries képe

Ha a legeslegjobbságot nem is lehet eldönteni, de mindenképpen a leginnovatívabb. ;)

Balu Ertl képe

Örülünk, Vincent! :)

Alig várom, hogy localhoston tesztelhessem. Csak lenne már vége a vizsgaidőszaknak... :(

üdv, balu.ertl