Lezajlott a Drupal Konferencia 2006

Hojtsy Gábor képe

A tegnapi napon sikeresen lezajlott a Drupal Konferencia 2006 nevű rendezvény. Számunkra a szervezés és a lebonyolítás sem volt kalandoktól mentes, Dries megérkezése többször is bizonytalanná vált. Reméljük, hogy a résztvevők hasznosnak találták a rendezvényt, és tapasztalatokkal, kapcsolatokkal töltődve távoztak.

Külön köszönjük az alleycat.hu közösség támogatását, akik a körükben "kalapozva" negyven ezer forintot gyűjtöttek össze a konferencia megvalósításának segítésére.

Az előadások fóliái folyamatosan kerülnek fel a program oldalra. A rendezvényen készültek fotók, és videófelvételek rögzítését is többen megkísérelték. Az később fog kiderülni, hogy ezekből milyen használható anyag készülhet.

Kategóriák: 

Hozzászólások

resi képe

A magam részéről szeretnék gratulálni minden Szervezőnek és Előadónak valamint megköszönni munkásságukat és felkészülésüket a Konferenciára. Az előadások szinvonalasak voltak, bár a rendelkezésre álló idő sajnos néha kevés volt. Mint első - megnyitó - konferencia azonban ilyennek kellett lennie.
A magam részéről szívesen fogadnám, ha a közeljövőben folytatódna a dolog és további konferenciák keretében egy-egy témakört bővebben ki lehetne fejteni...

Resi

kubrob képe

Sziasztok, en egy kicsit kritikusabb leszek, ha megengeditek. A konferencia minosege szamomra tobb mint elfogadhato volt. Azonban:

1) Nagyon meg szeretnem huzigalni azoknak a fulcimpait akik allandoan kestek. Aki nem kepes leulni a helyere az eloadas megkezdese elott legalabb 2-3 percel az maradjon a termen kivul. Mindenkinek meg volt mondva mikor van a kezdes!!! Nem csak a hallgatokat, hanem szerintem nagy reszben, es foleg az eloadokat is zavartak.

2) Kar hogy nem voltak legalabb pici asztalok amiken irni lehetett volna. Igy is megoldottam a dolgot, de kenyelmesebb lett volna.

3) En ugy ereztem sokkal tobb tema el volt keszitve az egyes eloadoknal, mint amennyi idejuk volt. Vagy ne legyenek nem elmagyarazott temakorok (hogy ne csorogjon az ember nyala), vagy legyen tobb idejuk.:)

Nekem olyan fura erzesem volt attol hogy egy hatalmas asztal volt az eloadok, es a hallgatok kozott. Nem tudom, en az ilyet nem szoktam meg.

Esetleg egy lezeres mutato toll is elkelt volna.

4) Ez eloadokrol:

Nekem szemely szerint Hojtsy Gabor eloadasmodja tetszett a legjobban, mivel dinamikus volt, es nem unalmas, alvos. A szamomra legerdekesebb temak pedig a Views+Panels, Sminkkeszites, es FOLEG a CCK volt. Szinten nagyon tetszett, hogy az eloadok par mondatban mondtak magukrol valamit, bemutatkoztak.

Mindenfelekeppen szeretnek en is koszonetet mondani a tisztelt eloadoknak, hogy annyi uj, es hasznos informaciot vihettem haza. A szervezoknek is nagy taps jar am! En is csak remenykedni tudok abban, hogy nem ez volt az elso, es egyben utolso Drupal Konferencia Magyarorszagon.

Robi

pp képe

1. A probléma nem az volt, hogy késtek az emberek, hanem az, hogy csak ilyen hülye helyre lett elhelyezve a vetítőt. Ez annak a szervezőnek a hibája aki ezt intézte(vagyis az enyém;)) Legközelebb úgy intézzük, hogy ne így legyen.

2. Jó ötlet, de valószínűleg ehhez olyan székek kellenek, amin ilyen kis asztalka van, vagy egy jóval nagyobb terem, ahol asztalokat tudunk a székek elé tenni.

3. Igazad van.

pp

aries képe

Személy szerint nehéz helyzetben éreztem magam, főleg akkor, amikor kiderült, hogy kevesen gyártottatok saját tartalomtípust. Nagy volt a vívódás, hogy akkor most mit is magyarázzak, mert a viszonyítási alap a NodeAPI lett volna. Legközelebb igyekszem majd a nem várt lehetőségekre is felkészülni.

Hogy kozmetikázzam ezt, hamarosan olvasható lesz az előadásom anyaga, illetve mindaz, amit még el szerettem volna mondani.

Aries
http://aries.mindworks.hu

Anonymous képe

Talán érdemes lett volna felhasználókra gondolni, vagy megkérni a szervezőket, hogy mérjék fel, hogy milyen arányban vannak a komoly fejlesztők a konferencián. A legjellemzőbb értékelés az előadás közben elhangzott kérdés volt: "És fogjuk ezt gyakorlatban is látni?", amire a válasz "Ööö, hát majd az előadás után megmutatom, ha kéred."

aries képe

  1. Ahogy megfigyelhetted a programokat, az előadás nem elsősorban a felhasználóknak szólt.
  2. A konferenciák nem szakkörök. Szívesen tartok CCK workshopot Veszprémben, ha van rá legalább 5 jelentkező.
  3. Úgy érzed, hogy akik még egyetlen tartalomtípust sem készítettek, számukra érthető lett volna, ha nekiállok forráskódot túrni? Vagy azt gondolod, hogy a CCK-t engedélyezve nem képesek összekattintani vmit? Szerinted mennyire lett volna olvasható ez mondjuk a terem második harmadától?
  4. Aki akart, a konf után megtalált a Jóbarátban.

Aries
http://aries.mindworks.hu

kulcsi képe

Nem hiszem, hogy gond lett volna az előadókkal. Kifejezetten élvezhető előadások hangzottak el! Azzal sem értek egyet, hogy nem volt kellőképpen illusztrálva akár a CCK-s előadás, akár más. Alap drupal ismeretek elegendőek voltak ahhoz, hogy értelmezhető legyen!...
Nem egyszerű eldönteni azt, hogy mennyi elméletet, mennyi gyakorlati utalást kell beépíteni az előadásba ahhoz, hogy érthető legyen. Meglátásom szerint ez az arány éppen jóra sikeredett.
Gratula a szervezőknek, köszönöm!
--
http://www.crescendo.hu

aries képe

A drupalkonfos CCK anyaga elérhető. Minden vili? :)

Aries
http://aries.mindworks.hu

Paal képe

Szépen néz ki az oldal, ráadásul 5.0? :)

Egy észrevételem lenne, hogy FF-ból nézve az S5 preziben óriásiak a betűk a A szerző és cége oldalon, valamint ha a navigációs bombokat használják az emberek és nem a prezi közepébe kattintgatnak, akkor üres oldalak jelennek meg 2-5-ig. Nem mindenkinek ismert az S5 :). Ja, és ha visszafele léptetem, akkor megjelennek a tartalmak. Ettől függetlenül szép munka!

Üdv, Pali

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

aries képe

A S5 export Goba műve. :)

Egy kicsit át kell gyúrjam ezt a ?halál bonyolult? prezit, hogy a képek stb. jól jelenjen meg. Viszont a betűmárettel nem volt különösebb problémám.

A dícséretet meg köszönöm :)

Aries
http://aries.mindworks.hu

melon képe

Hozzávetőlegesen én is egyetértek a véleményeddel.

Annyit tennék még hozzá, hogy az előadók próbáljanak kicsit magabiztosabban végigvinni az előadásokat, a (számomra) három legérdekesebb előadás volt a legdöcögősebb. Ez nagyban visszavetette az élvezeti értékét, remélem, tanultok belőle.

A késésről teljesen igazad van, volt, hogy én is késtem, de amikor más késett engem is zavart.

Mindezektől eltekintve nagyon jól éreztem magam, és remélem, legközelebb újra összejövünk!

resi képe

Nem feltétlen az előadók védelmében, mert nem hiszem, hogy nekem kellene megvédenem őket (ha egyáltalán kell), de szerintem az egyetemi évek alatt mindenki rájött, hogy sajnos sokszor a legnagyobb tudású emberek a "legrosszabb" előadók.

Sajnos nyilvánosság elött prezentálni, felkészülten és magabiztosan, gördülékenyen, nagyon nagy tapasztalatott és adottságot igényel és sok-sok felkészülést. Külön tudomány... :)

(Alapvetően egyébként egyetértek én is veled, nekem leginkább Palócz István előadása tetszett leginkább. Látszott rajta, hogy nem az első ilyen szereplése. Pörgős volt, felépített és ébren tartotta a figyelmet.)

Hojtsy Gábor képe

Úgy tűnik, hogy bizonyos konferencia elemekről más a véleményünk.

- Az asztallal teljesen ki voltam békülve, kellett is, különben hol lett volna a laptop, az innivaló, néhány előadónak jegyzet és hasonlók.
- Többen javasolták, hogy az utolsó fóliára is tegyek magamról kontaktot, ezzel nem értek egyet mert nem velem kell felvenni a kapcsolatot, ha kérdés van, hanem a közösséggel :) Ez csak ide kapcsolódik, lehet, hogy ebben nem tér el a véleményünk :)
- A lézerpointer éppen annyira elidegeníti az előadót a fóliáitól szerintem, mint az asztal a közönségtől szerinted. Én szeretek odamenni a fóliámhoz, és megmutatni valamit, bár elismerem, hogy ez nem mindenkinek jön be.

aries képe

Aki lézercerkát kényszerül használni, az vmit elrontott a prezentáción. Nem egyértelmű, nem olvasható. A slide-oknak nem az az értelme, hogy bemutasson vagy elmagyarázzon vmit. Még csak nem is az, hogy szemléltessen. Sokkal inkább, hogy megmaradjon a hallgatóban vmi, nyomatékosítson, esetleg egy kicsit felrázza. Ennek egyik extrém változata, a Takahashi módszer, ahol van maximum 10 dia, diánként max. 3 szó, az is fekete-fehérben. Bámulatosan hatékony.

A pódiumot én sem szeretem. Szeretek mászkálni előadás közben, hadonászni, de részemről ez elmaradt. Nem aludtam előző éjjel, benne volt a lábaimban, hogy felbukjak a kábelekben. :)

Aries
http://aries.mindworks.hu

tibi képe

Sziasztok!

Had fejezzem ki itt is a hálámat mindazoknak akik nélkül ez a konferencia nem jött volna létre. Köszönet az előadásokért és a sok hasznos infóért amivel gazdagodtam. De had szoljak én is kritikusan egy pár szót. Én úgy vélem, hogy a CCK előadás túlságosan tudományosra sikerül és egy kicsit száraz volt. De mindenképpen hasznos. Ennél több kritika nem is érheti részemről a konferenciát. Köszönet Négyesi Károlynak, hogy hasznos tippeket adott a views modullal kapcsolatban! Minden előadónak és szervezőnek gartulálok és remélem még sok hasonló rendezvényen vehetünk részt közösen!

tfejos képe

Úgy tűnik, Dries is haza ért és írt néhány elismerő szót a konferenciáról, melyekhez csak csatlakozni tudok. Sőt egy csoport képet is publikált. :)

http://buytaert.net/drupalcon-hungary-attendees

--
TMS
http://fejos.hu

Beren képe

Üdv!

A magam részéről is szeretném megköszönni a konferenciát az összes szervezőnek és résztvevőnek!

Egyet sajnálok: nem tudtam a sörözésre menni, mer' othon már várt a család, hiába, akinek gyereke van, az nem jár sörözni... (:o) Ezokból elnézést is kérnék Gábortól, Andrástól és Istvántól, hogy csak úgy elrohantam, de a végén megszállták őket a kérdezők, nomeg Dries-t is pátyolgatni kellett, úgyhogy szorri...

ninja képe

szeretnék én is köszönetet mondani a szervezőknek.
nagyon jó volt látni, hogy egy ilyen közösség áll amögött a CMS mögött, amit minden nap használunk. a konferencia kb. olyan volt, mint a közösség: szakmailag nagyon felkészült, laza, 'megszálott', 'vicces', kedves, segítőkész.

For the record, összegyűjtöttem a srácokat akik dobtak a kalapba:
http://alleycat.hu/blog/20061001/drupal-konferencia-2006

kisstoth képe

Ahogy Goba mondja, videófelvételek is készültek. Ezeknek online közzététele egy bő héten belül várhatóak.

thamas képe

Nem kívánom részletesen ismételni az előttem szólókat, de én is nagyon örültem a konferenciának! Köszönet a szervezésért és a lebonyolításért! És köszönet az alleycat.hu közösségének a támogatásért!

Egyetértek kubrob időbeosztásra illetve nyálcsorgatásra vonatkozó észrevételével is. :o)

Ha az előadókról is "kell" szólni: nekem Palócz István és Négyesi Károly előadói stílusa tetszett a legjobban - amellett, hogy tökéletesen ismerték a témát, amiről beszéletek, lendületesek és szórakoztatóak is voltak egyben. (Gobát sajnos már nem hallottam - engem is várt a családom.)

Javaslataim a jövőbeli magyar Drupal konferenciákhoz (mert ugye lesz még? ;o)):

Tervezés során lérdemes lenne felmérni, hogy várhatóan milyen arányban lesznek jelen felhasználók illetve fejlesztők és ehhez valamelyest igazítani a programot. (A fejlesztőt érdekelheti a felhasználói előadás, viszont egy felhasználó feltehetőleg nem sokat tud hasznosítani a fejlesztői szakszövegből. Személy szerint jobban örültem volna, ha a Sminkelés és a CCK előadás a Views-hoz és pp összefoglalójához hasonlóan gyakorlatiasabb jellegű).

Tanulságos lehetne olyan előadás is - ha van vállakozó előadó - ami bemutatja, hányféleképpen lehet megvalósítani ugyanazt a végeredményt (pl. Termékek bemutatása az oldalon :o)), és összeveti az egyes megoldások előnyeit, hátrányait.

Azt gondolom, hogy a témaválasztás nagyon jól sikerült. A jövőben is olyan témákról érdemes előadást tartani, amelyek aktuálisak vagy örökzöldek, és sokak érdeklődésére tarthatnak számot!

Ui.: pp, nem lenne kedved röviden leírni (vagy diktafonra mondani) az előadásod azon részét, amire nem maradt idő? ;o)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
http://thamas.hu

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

pp képe

tervezem... remélem időm is lesz rá.

pp

pp képe

Legalább is Chx és Goba úgy néz ki örül ;))

pp
(nagyon király fotókat választott ki Dries! Vagy nagyon tud fotózni..azért a weblaborospólós srác a kedvencem..;) )

bb.virgo képe

Dries tényleg nagyon tud fényképezni (itt :)), legalábbis nekem a blogján lévő képek ezt mutatják. A rendezvény jól sikerült szerintem, hasznos volt és szórakoztató is. Nem értek egyet azokkal, akik kritizálják, részemről örülök, hogy egyátalán létrejött és sok szakember időt-energiát fektett bele, amit ingyen és bérmentve prezentáltak számunkra.

Egyedül az zavart, hogy sokan nem jöttek el és ezt nem jelezték (gondolom, mivel akkor a szervezők szóltak volna), így volt olyan, aki bár szeretett volna, nem jöhetett el, mert elvileg nem fért volna már bele.

Őry Máté képe

nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ~100 férőhelyre 130 jelentkezést fogadtunk el, így nem maradt sok szék üresen.

petyuska képe

Sziasztok,

voltam a konferencián, és nagyon tetszett!!!
igazán minőségi információt/oktatást kaptunk!
Mindenekelőtt szeretném megköszönni mind az előadóknak mind azoknak akik jelenvoltak.

Valamint ha a videókat nem is de legalább prezentációkat szerettem volna újra megnézni azaz letölteni az oldalról de nem találom...
(én vagyok a béna?)

Petyuska

pp képe

A program oldalon azokat az előadásokat piros csillag jelöli, amikhez már fel lett töltve az előadás. A három hiányzó előadáshoz a fóliákat tegnap este már elküldtem Gobának, úgyhogy azok is hamarosan fel fognak kerülni.

pp

kisstoth képe

A fóliák - a PHPTemplate-s előadása kivételével - már letölthetőek a Program oldalon keresztül. A videók is készülgetnek, hamarosan felkerülnek.