Új blokk adminisztrációs felület került a fejlesztői változatba

Hojtsy Gábor képe

A fejlesztői változatba már bekerült új kereső mellett szintén a napokban landolt a blokk adminisztrációs felület egyszerűsítéseként szánt néhány módosítás. A blokk adminisztrációs felület mindig a legnehezebben áttekinthető beállítási oldalak egyike volt, és ez a javítás ezt a problémát kezdi megoldani. Jó szokások szerint várható felhasználói felületek kialakításában nagyobb tapasztalattal rendelkező csapattagok kritikája az új felületről, ezért még messze nem tekintendők véglegesnek az újítások.

A 4.5.0-ásban is szállított blokk konfigurációs nézet nem feltétlenül könnyen áttekinthető. Az első félreértések a Custom/Egyedi oszlop jelentéséből adódnak, illetve az Enabled megváltozó jelentéséről egyedi blokkok esetén. De a Path/Elérés mező megfelelő beállítása is gondot okozhat azoknak, akik nem gyakorlottak a mintaillesztő kifejezések kialakításában. Ezért az új blokk beállítás oldal áttekintő táblázata ezeket már nem tartalmazza, hanem egy linkkel gazdagodik, ahol részletesebb beállításra nyílik lehetőség.

A blokkok saját konfigurációs oldalai egyrészt tartalmazzák az egyediségre vonatkozó beállítási lehetőséget közérthetőbb változatban, másrészt az elérés beállítás leegyszerűsített változatát. Szintén újdonság, hogy az egyes speciális blokkokhoz tartozó opciók is itt kaptak végre helyet. A fórum blokkban megjelenő témák számához nem kell a fórum beállításokhoz menni majd, hiszen itt el lehet végezni a testreszabást.

Mindezek a változások jelenleg a Drupal fejlesztői (CVS HEAD) változatában érhetőek csak el, letisztultabb formájukban a 4.6.0-ás kiadás részei lesznek.