Jelentősen fejlesztett kereső kerül majd a következő kiadásba

Hojtsy Gábor képe

Az mindig is közismert probléma volt, hogy a Drupal keresője tisztességesen ellátja a feladatát, de nem tekinthető élvonalbeli megvalósításnak. A jelenlegi előre indexelő kereső alternatívájaként jelent meg korábban a trip_search modul, mely a trip.ee oldalhoz készült kereső egyszerű illesztésre épülő megoldás. De most ennél sokkal jobb újítások vannak terítéken.

Szeptember végén robbantotta ki Steven Wittens azt a szálat, ami nagyon sok hozzászólást és ötletelést indított el. Ennek köszönhetően Steven tökéletesítette eredeti ötleteit, és október elején kódjának második fázisát is vitára bocsátotta. Az újabb hozzászólások arra vezettek, hogy egy éles helyzetben is működő mintát mutasson nekünk Steven.

A Drupal 4.5 kódjához képesti módosítás (folt) Steven sandboxából (saját fejlesztői területéről) érhető el. Az éles környezetben kipróbálható demó a drupal.org aktuális tartalmi adatbázisát használja, tehát jól illusztrálja, hogy egy komoly tartalommal bíró webhelyen milyen gyorsan lefut az új kóddal a keresés.

Néhány fontosabb változás:

  • Lapozható találati oldalak
  • A hozzászólások a tartalmakkal együtt indexelődnek le, ezért csak tartalmakra és felhasználókra lehet keresni
  • Az indexelő a kimeneti formátum alkalmazása után indexel, azaz a HTML jelöléseket is fel tudja használni a szavak relevanciájának eldöntésekor
  • A találatoknál a tartalom kivonata is megjelenik, a keresett szó vagy szavak kiemelésével
  • A tartalmak keresztbelinkelése növeli a linkelt tartalmak súlyozását (a Google PageRank algoritmusának ötlete alapján)
  • Az indexelésnél a zárójelek, írásjelek, számok, webcímek logikusabban indexelődnek, sokat javult a felbontó UTF-8 támogatása
  • A keresés végrehajtásakor ugyanaz a szűrő fut le a keresőkifejezésekre, mint az indexelésnél

Akinek az előre indexelt keresés nem ideális, annak Nedjo Rogers bővített trip_search modulját tudnám ajánlani, ami szintén a sandbox területről érhető el. Ennek a modulnak is a napokban került nyilvánosságra az éles demó verziója, mely jól mutatja, hogy a tartalom típus szerinti szűrés és különböző fejlett keresési lehetőségek is adottak.

Steven fejlesztése várhatóan a 4.6-os Drupal része lesz, további finomítások és javítások után. Nedjo újításai várhatóan a trip_search kódját erősítik majd, vagy egy új, fejlettebb keresési modulban lesznek elérhetőek, ezt még nem lehet megmondani. Lehetséges, hogy a két modul képességeit tovább egyesítő megoldás is születik.

Hozzászólások

Hojtsy Gábor képe

Steven újításait most küldte be folt formájában a Drupal projekt rendszerbe. Ott alaposan összefoglalta, hogy mik a változások, és ezek miért jók :)

Hojtsy Gábor képe

Időközben a Drupal honlapon is élesbe állították az új keresőt, és ennek kapcsán egyre több hibajavítást és finom igazítást végeznek rajta...