Webshop-ok D7

makgab képe

Üdv!

Csak azután érdeklődnék, hogy kinek van tapasztalata D7-ben webshop-okkal.
Elsősorban a Drupal Commerce és az Ubercart összehasonlítására lennék kíváncsi.

Melyik miben jobb esetleg?
Van valakinek már tapasztalata?

Drupal verzió: 
Paal képe

A Drupal Commerce tulajdonképpen az UC teljesen újraírt változata, mivel az UC 4.x óta cipel magával őskövület kódrészeket, egy csomó saját megvalósítással. A DC viszont "standard" Drupal modulokra épít, úgy is mint Views, Rules, stb.
Úgy tudom, hogy D7 csak azért lett, mert az egyik UC felhasználó/fejlesztőnek szükség volt rá. De ugyan az a körülményes valami maradt a D7UC mint volt. Szóval inkább a DC-t választanám. Épp a minap jött ki a harmadig béta verzió. De azért még van benne hiba, hiányosság bőven.

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

makgab képe

Értem, akkor érdemes lesz lassan Drupal Commerce-ben gondolkodni. :)

0
0
gazsesz képe

D7 webshoppal ugyan nincs még tapasztalatom, tehát ha csak érdeklődés szintjén érdekel a téma, akkor hagyd figyelmen kívül az ezután következő részt.

Ha konkrét feladatot kell megoldani, akkor sztem viszont érdemes elolvasni.

D6 ÜC páros néhány erőteljes korláttal, de alkalmas webshop megvalósításra, mert a drupal révén nagyon rugalmasan bővíthető, kezelhető.

Amit nem tud rendesen kezelni az a többfajta valuta (erről van egy másik fórumbejegyzésem, ahol részletesen kifejtettem - http://drupal.hu/forum/t%C3%B6bb-nyelv%C5%B1-oldal-t%C3%B6bb-p%C3%A9nzne...).

A számlakibocsátó része nem igazán felel meg a magyar jogszabályoknak, legfeljebb díjbekérőként használható.

A termékek szelektálását, sorrendezését több szempont szerint sok munkával, nagy tapasztalattal lehet megvalósítani.

Ahogy a Pali írta, az ÜC-ben sok őskori kód van és a logikája is sokszor teljesen elüt a drupal logikájától.

Sok félbehagyott modul van, amit nem fejlesztenek tovább (pl a kedvezmények között), vagy olyanok, amelyek nem lettek teljesen beintegrálva a rendszerbe.

Az import/export is probléma volt régebben, azt nem tudom, hogy abban mennyi előrelépés történt.

A DC ígéretesnek tűnik, de egyelőre még rengeteg fejlesztés előtt áll, így ha sürgős a dolog, akkor szerintem egyelőre érdemes más, kiforrott webáruház motort is megnézni. Amit javaslok az a Magento, és ahogy láttam, sok ötlet onnan lett az üc-be átvéve, vagy fordítva, de a lényeg, hogy sok hasonlóságot fedeztem föl, viszont a Magento stabilan működik és egy csomó (többszintű szűrés, sorrendezés) alapból meg van.

0
0

Gazsesz

makgab képe

Az UC-t viszonylag jól ismerem és tetszik a hiányosságaival együtt.
Hamarosan kell majd egy újabb webshop-ot összehoznom, amit már nem biztos hogy D6 alatt kezdeném.
A D-Commerce még nincs kész, az UC D7 (7.x-3.*) verziója nem tudom mennyire lesz használható.

Ezért dilemma ez most egy kicsit számomra. De talán érdemes megvárni a D-Commerce-t, ahogy írtátok.

0
0
Balu Ertl képe

A Drupal és a e-Commerce kapcsolata megfontolandó döntés. Előbbi a piacvezető általános CMS/keretrendszer webáruházzá bővítési lehetőséggel. Utóbbi a piacvezető e-kereskedelmi motor némi CMS-funkcióval felvértezve. Azt lenne célszerű eldöntenetek/ügyféllel konzultálni, hogy melyik funkció a hangsúlyos, azaz melyik elsődleges szoftver szolgáljon ki másodlagos feladatokat? A pontos igények ismeretében még akár az is kiderülhet, hogy nincs szükség Drupalra, hiszen annak funkcióinak tetemes részét a Magento is profin el tudja látni. A Cartographia térképészeti cég esetében ez az elméletem beválni látszik: minden statikus(abb) tartalmat a Magento beépített CMS-funkcióival valósítottunk meg.

Persze ha migrációról, meglévő termék/ügyfél/rendelés-adatbázisról van szó, vagy speciálisabb Drupal-közeli függésről, akkor persze nem áll a fentebbi állításom :) Integráció mellett döntve ezt a modult lenne szerintem érdemes kipróbálni: http://www.magentocommerce.com/magento-connect/mtopolov/extension/1020/drupal. Ha jól értem, azt ígéri, hogy a Drupal frontendjét ötvözi a Magento adminjával, ami tekintve a Magento fejlettségét (plusz lásd gazsesz fentebbi javaslatát) talán érthető is :)

0
0
leonidasz képe

Mi már jó ideje drupalt használunk és webshop esetén az UC-t. Nem volt olyan feladat amit nem tudtunk volna megoldani benne, vagy nem tudták volna mások :) Biztosan átállunk majd mi is D7+DC kompozícióra. De lesz még egy év, mire olyan szintre kerülnek, hogy elvállalhatok velük egy munkát. Aki már csinált több oldalt, tudja nagyon jó, hogy a megrendelők mindig kérnek olyan funkciókat, amikről a project elején szó sem volt, ez persze csak az árat emeli, de okozhat hajhullást is és álmatlan éjszakákat. Szerencsére még nem találkoztam olyan esettel, amikor a drupalra azt mondhattam volna, h miért vele készítettem el. MINDIG van olyan ami megkönnyíti a munkát mert drupalt használok. Persze ezt évek után mondom, mikor az átlagos igényeket "könnyedén" megvalósítjuk. Így van ezzel mindenki aki használ már jó ideje egy rendszert. Egy project miatt meg ugye nem igazén éri meg egy új rendszert megtanulni.

0
0
gazsesz képe

Itt egy jó kis előadás, magától a főfejlesztőtől a Drupal Commerce-ről:
http://www.commerceguys.com/resources/articles/Drupal-Commerce-warmly-we...

És júniusban lesz egy előadás, a te kérdésedről is:
http://www.commerceguys.com/resources/articles/204

Reméljük, azt az előadást is közzéteszik!

0
0

Gazsesz