Van-e olyan modul...

trickomm képe

amivel létre tudok hozni egy rakás adatlapot (egy hülye példa: debreceni szegedi és budapesti BT-k listája, fa-struktúra elrendezésben), fényképpel, szöveges infókkal, hivatkozásokkal, stbstb...

nagyon kezdő vagyok (ma telepítettem fel a drupalt), ezért minden segítséget megköszönök.
P

Illyés Edit képe

Mi az a BT? Hogyan nézne ki egy adatlap? (Legjobb lenne, ha feltennél valahová egy mintát, akár szövegszerkesztővel készítettet.) Az adatlapokat hogyan szeretnéd csoportosítani, kilistázni, megtekinteni?

0
0
trickomm képe

hát köszi mindenkinek... eddig lehet hogy rossz fórumokon forogtam mert másnemű problémáimra ilyen gyorsan ennyien sose válaszoltak =)

Most már kezdem megismerni a drupalt egy picit, itt szenvedek vele egész nap, és egy gondom van amit nem tudok áthidalni.

Admin felületen van ugyebár a szótár... ha egy szótárat létrehozok annak alapértelmezésben mért admin/ kezdetű linket kreál amit ráadásul megváltoztatni sem lehet? így amíg valaki nincs admin auth-tal bejelentkezve nem férhet hozzá az oldalhoz, admin tag nélkül meg nem műxik a taxonomy (hiszen az adminos tagú taxonomyba teszi bele)

bár lehet hogy nem szótár felől kellene megközelítenem a problémát?!

A CCK-t pedig először feltettem aztán gyorsan le is szedtem, gondolom nem kezdőknek találták ki =)

Hogyan nézne ki egy adatlap?

Struktúrában valahogy így:

Megyék > Pest megye > Biatorbágy

itt lennének felsorolva a cégek név szerint, majd minden cégnek külön
bemutatkozó aloldala lenne képekkel (már tettem fel image-et, kezelőt és vízjelezőt).

Az adatlapon pedig olyan infók kapnának helyet mint:

székhely
telephely
tevékenységi körök
elérhetőségek
rövid bemutatkozás
nyitvatartás
adószám, cégjegyzékszám
stbstbstb

és mindezt úgy hogy pl a tevköröknél mindegyik linkelve legyen és az adott tevkörre rákattintva kidobja az adott megyében az összes ugyanilyen tevkörrel rendelkező céget...

van olyan modul ami ezt megoldja (full nulla vagyok PHPból, csak amit a józan paraszti logikával tudok kikövetkeztetni az megy)

Az üzemeltetésre vonatkozóan egyszerű a válaszom: nem lesz az oldalnak túl sok felhasználója, csak azok akik belepiszkálnak, egyszer szeretném létrehozni az adatbázist és onnantól kezdve lesz ember aki módosítja az adatokat ha azokat módosítani kell... tehát ez nem kétirányú portál lesz, pusztán információközlésre építek. Viszont amíg létre nincs hozva addig pusztán arra számíthatok amit én megcsinálok.

Gyorsan még egy kérdés: többnyelvűséget hogy tudok adni majdan a portálnak? Arra gondolok hogy ne csak a menüpontok stb. legyenek angolul németül hanem a szövegeket is szeretném lefordíttatni idegennyelvre és feltölteni... erre mi a legegyszerűbb megoldás?

Jahh és köszi mégegyszer a kellemes csalódást =)

0
0
Illyés Edit képe

A webhely kategória-rendszerét csak admin hozzáféréssel lehet módosítani (szerencsére). Az egyes kifejezésekhez tartozó tartalmakat a www.oldalneve.hu/taxonomy/term/x címen tudod megtekinteni, ahol x az adott kifejezés egyedi azonosítója (vidd az egeret a kifejezés fölé, a böngésző állapotsorában látni fogod az azonosítót).

Valóban a CCK és a Views lesz a megoldás a kérdésedre. Valóban nem teljesen kezdőknek való egyik sem. Egyetértek az előttem szólóval, hogy előbb az alapmodulokat kellene egy kicsit megismerned. Mi is megtanultuk, tehát nem kell hozzá Einsteinnek lenni...:) De egy-két hónap, mire kiigazodsz benne, főleg PHP ismeretek nélkül.

A többnyelvűséget egyelőre az i18n modullal tudod megvalósítani, hamarosan az alapváltozatba (Drupal 6.0?) is becsomagolják majd kedvenc fejlesztőink...

0
0
trickomm képe

Köszi a tippet, de pont ezt próbáltam és nem megy...

amíg be vagyok jelentkezve adminnal és a tag úgy néz ki:
www.oldalneve.hu/?q=admin/taxonomy/8 vagy
www.oldalneve.hu/?q=admin/taxonomy/term/8 addig megy, behozza a tartalmat (igaz a term-esnél teljes vocabulary listát).

De onnantól kezdve hogy kiloginolok, az admin nem működik (evidens),
viszont az általad említett módon azt írja ki hogy nincs beküldött tartalom a kategóriában - pedig van.

Ti hogyan hoznátok létre csak magát a struktúrát (megye->városok->cégek)? (a kitöltés ráér:))

lehetne olyat kérni hogy step-by-step leírjátok?

köszönöm

P

0
0
Illyés Edit képe

Mit jelent az, hogy "a tag úgy néz ki"? Hol nézed ezt a tag nevű valamit?...

  1. Bejelentkezés után menj el a http://www.oldalneve.hu/?q=admin/taxonomy oldalra. Ha minden igaz, ott van az általad létrehozott szótár.
  2. Kattints a 'kifejezések listája' linkre. Átkerülsz a http://www.oldalneve.hu/?q=admin/taxonomy/x oldalra, ahol x a szótárad egyedi azonosítója (erre szinte soha nem lesz szükséged).
  3. Ha a kifejezések fölé viszed az egeret, a böngésző ÁLLAPOTSORÁBAN (rendszerint valahol alul) látod az adott kifejezés címét, pl.: http://www.honlapneve.hu/?q=taxonomy/term/622. Ebből tudod, hogy az adott kifejezés egyedi azonosítója 622. (Erre később szükséged lehet, pl. a Views modul használatánál.)
  4. Ha pedig rákattintasz a linkre, akkor át fog dobni a http://www.honlapneve.hu/?q=taxonomy/term/622 oldalra. Ha ezen az oldalon azt látod, hogy nincs beküldött tartalom, akkor bizony nincs. Újra meg kellene nézni a tartalmakat, hogy tényleg beraktad-e őket a megfelelő kifejezés alá.
0
0
trickomm képe

Ahh ez ok, thx, már látom hogy tartalmilag is ki kell tölteni a modult.
De hogy tudom megcsinálni a struktúrát úgy, hogy ne csak egyszintű legyen?
Konkrétan: megyei bontást csináltam, létrehoztam benne egy pest megye kifejezést azon belül pedig egy albertirsa kifejezést. Namármost nem rakta be automatice a pest megyei adatlapba az albertirsai linket... ezt hogy tudom megoldani?

Vagy minden egyes szintnél külön contentet kell létrehoznom? magától nem tudja belinkelni az egymás alatti kifejezéseket?

0
0
Illyés Edit képe

A kifejezések hozzáadása oldalon (http://www.oldalneve.hu/admin/taxonomy/x/add/term) van egy legördülő menü. Amikor létrehozod a kifejezést (vagy meglévő módosítása esetén) ebben a legördőlőben megadhatod, hogy melyik kifejezés legyen az adott kifejezés szülője. Egy gyermek kifejezés további kifejezések szülője is lehet, sokszintes hierarchiát tudsz létrehozni.

Pl. :

Szótár: Helyiségek
1. szint, Helyiségek gyermeke, BAZ megye szülője: Megyék
2. szint, Megyék gyermeke, Miskolc szülője: BAZ megye
3. szint, BAZ megye gyermekei: Miskolc, Miskolctapolca, ....

Szótár: Tevékenységek
1. szint, Tevékenységek gyermeke, Szállodák szülője: Turizmus
2. szint, Turizmus gyermeke: Szállodák
2. szint, Turizmus gyermeke: Utazási irodák

Ezek után ki tudod listázni a miskolci irodákat, vagy a miskolctapolcai szállodákat a kifejezések kombinálásával (http://www.honlapneve.hu/taxonomy/term/x+y)

Innentől már magadnak kellene továbbmenni...

0
0
trickomm képe

Kezdem kapizsgálni... az a baj hogy az add/term részt ha behozom nekem ott semmilyen legördülő menü nincs :S csupán három beviteli menü (név, leírás, szinonima) meg egy súly... és a kifejezést NODE-ban teszi be, ez jó?

Ha meglenne ez a kapocs már gördülékenyen menne minden.

0
0
trickomm képe

Köszönöm mindenkinek a segítséget, az eddigi infókat összegyúrva sikerült =)

Kicsit bagatell módon rájöttem hogy a tartalmi bevitelnél kell buherálni :)

Most már csak azt nem értem ha nem tartalomként viszek fel valamit hanem kategóriaként, azt hogyan tudom hasznosítani (sanda gyanúm hogy valami roppant nagyszerű dolog, csak jó lenne tudni hogy mi...)

És mégvalamivel szembesültem amivel rengeteg felesleges munkát csinálok magamnak: ha contentként adom az almenüket, az még egy dolog hogy kibontja a navigációs menüsorban - letiltom, nem nagy ügy - de egy idő után annyira átláthatatlan lesz az adminos menürendszer, hogy huhh... nem lehet valahogy a szótárban lévő kifejezéseknek úgy tartalmat adni hogy nem kell contentet rendelni hozzá de mégis kap saját címet? tehát pl. a kifejezéseknél a meghatározás az nekem tökéletes content lenne de erre hogy veszem rá a drupalt?

mindenkinek köszi az eddigieket!

P

0
0
Illyés Edit képe

A Drupal nem a legjobb rendszer hierarchikus honlapok készítésére. Kifejezés nem lehet tartalom és tartalom nem lehet kifejezés. Különböző kerülő megoldások léteznek, amivel olyan látszatot tudunk kelteni, mintha a kifejezés egyúttal normál tartalmi oldal lenne.

Hierarchiákban sokkal jobb a Plone. De az még nehezebb, mint a Drupal, és nincs olyan aktív támogató közösség mögötte. Drupallal is nagyon szépen meg lehet oldani ezt a feladatot a Views és CCK kiegészítő modulokkal.

A menüre vonatkozó kérdésedet - és minden további problémát - légyszi külön témában küldd be (1 probléma -> 1 topik). Már így is jól szétoffoltuk ezt a szálat.

0
0
Őry Máté képe

nézd meg a viewsos és cck-es előadásokat, szerintem segítenek.

0
0
aries képe

A válasz igen, meg lehet. Lehet úgy is, hogy a views/panels pároshoz írsz kiegészítést, de teljesen 0-ról indulva, egyedi megvalósítást is implementálhatsz. (Ekkor nem lesz "views-os" mértékben újrahasználható, de ez nem is biztos, hogy elvárás.)

Én azonban az elején inkább kisebb, apróbb célokat tűznék magam elé, gyakorlott drupalos fejlesztőknek is borsot törhet az orra alá a fenti példád.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
pp képe

A kérdésed nagyon általános! Szinte minden oldal úgy néz ki, hogy sok adatot felviszünk, és utána valahogyan kategorizáljuk őket.
Ezt természetesen meg lehet oldani Drupallal, sőt a Drupalt erre találták ki.

Az a nem mindegy, hogy ki fogja felvinni az adatokat.
- bárki vagy egy profi aki tudja is hogy hogyan kell.

Ha azt akarod, hogy bárki tudja szerkeszteni könnyedén az adatokat, akkor jelentős kezdeti befektetésre lesz szükséged, ha nagy szabadságot akarsz adni nekik.

Ha van egy (team) profi adatrögzítő, akik tisztába vannak a html és a Drupal használatával akkor szinte 0 indulási költséged van, de a működtetési költséged magas lesz.

A titka az egésznek, hogy meg tudj határozni olyan határokat, amik elég tágak a felhasználóknak, de elég jól behatárolják a megoldandó problémát.

Szét kell választanod, hogy mi az az adatelem, mely egy BT-hez kapcsolódik (pl név, leírás, székhely stb.) és mik azok a tulajdonságok amik szerint kategórizálni/csoportosítani szeretnéd őket/azokat (tevékenységi kör, iparág stb).

Amit javaslok, elöször próbáld meg megoldani a feladatot mindenfajta plusz modul nélkül (bizonyos kötöttségekkel meglehet)
Aztán láss neki keresni plusz modult (pl CCK, és views)

pp

0
0