Táblázatos mező tartalom optimális felvitele

Anonymous képe

Üdv!

Melyik az optimális megoldás sebesség tekintetében, melyik terheli meg jobban a rendszert az alábbi két megoldás közül, ahol táblázatos formában kell tartalmakat, pontosabban sorokat (több száz, majd később ezer) felvinni, ahol egy sorban több mező is szerepel:

1. Field collection modullal, egy node-ba tenni, vinni fel, vagy
2. Minden sort egy új node-ba, ahol egy Field collection sor van csak.

Az első megoldást kezdtem el, de több száz táblázat sor után úgy tűnt, mintha már néha szuszogna a rendszer, amikor az egész node-ot nyitom meg a benne lévő több száz tétellel. Amúgy általában nincs szükség megnyitni az egészet, mivel a Field collection modul a bevitt tartalmakat olyan táblázatos formában jeleníti meg, aminek az egyik cellájában van egy szerkesztés gomb, amire kattintva csak az az egy sor nyílik meg, illetve van a táblázat alatt egy Hozzáadás hivatkozás, amely által szintén csak egy új sor nyílik meg, nem az egész node.

Ennek ellenére azt kezdtem gyanítani, hogy több ezer node-ot jobban szeret a rendszer, mint 1 node-ot több ezer táblázat sorral.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Drufan képe

Köszönöm, kipróbálom ezt is. Sok modullal próbálkoztam, ezt nem találtam, kíváncsi vagyok.
Ha tud legördülő mezőt is kezelni, meg taxonómiát, akkor beválhat.

0
0
HF leon képe

Körbetudnád jobban írni mire is lenne szükséged? Lehet, hogy teljesen más módon is megoldható.

Ezek a táblázat sorok mit tartalmaznak? Önmagukban is értelmes külön tartalmak -például egy termék adatlap, stb?

Táblázat generálásához jó a views. Ezzel igen sok formában lehet táblázatokat összerakni szinte bármiből. Ráadásul ajax-xal, vagy klasszikus lapozóval a táblázat megtörhető, így egyszerre csak egy része jelenik meg és felhasználói szűrőmezők is készíthetők.

A field collection, vagy a paragraphs modulok készítői szerintem nem számítottak ilyen jellegű felhasználásra. Van, még esetleg a bricks, illetve az inline entity form, de tényleg csak próbálgatással derül ki, hogy mennyire jók erre a célra.

Ha külön tartalmakként kezeled a sorokat az valószínű könnyebben fog menni. Maga a drupal 7 csak megbirkózik vele. Egy tartalomba való bevitelkor, viszont tesztelni kell a különféle megoldásokat, de ezek nem ilyen feladatra lettek kitalálva.

Az utolsó lehetőség esetleg egy egyedi mező modul, de azt nyilván le kell fejleszteni.

0
0
Drufan képe

Végül úgy döntöttem, hogy átteszem normál node-os megoldásba. Exportáltam CSV-be a Field collection-os tartalmat, majd Feeds modullal importáltam node-okba. Nem is tudom miért nem így csináltam eleve. Vagyis tudom: mert azt akartam, hogy a mezők egy sorban legyenek bevitelkor is, és ezt a Field Group nem csinálja meg, a Field collection viszont logikailag is összekapcsolja a mezőket, legalábbis úgy tűnik, mivel minden sornak külön item ID-t ad.
Igaz nem tudtam visszatenni node/Field collection/sor megoldással, mert a Feeds nem kezeli a Field collection tartalmakat, de már nem zavar. Display Suite-tal fogom majd vízszintes elrendezésbe tenni a beviteli mezőket, mivel a node amúgy is logikailag egyben tartja a mezőket.

0
0
HF leon képe

A Display Suite hasznos modul, de csak a vízszintes elrendezésért nem biztos, hogy feltétlen használni kell. Lehet elég egy css is, de a sminkbe is bele lehet nyúlni és, akár tetszőleges html szerkezetet is ki lehet alakítani.

Elvileg a Field Group modul drupal 7 esetén is működik mind a mezők, mind a megjelenés formázásánál, csak külön külön fel kell venni a mezőknél és a megjelenésnél is.

0
0
Drufan képe

Alsmink megoldás lehet, de nem szeretek belenyúlni mások sminkjébe, akkor már inkább csinálok magam egyet, csak az meg időigényes.

A html szerkezet változtatáshoz még rosszabb, mert a tpl.php-ba kell belenyúlni (bár lehet, hogy lehet azt is úgy, mint az alsminket, ebben nem vagyok biztos.

Megnéztem az összes beállítását a Field Group-nak, de mindegyik egymás alá tette a mezőket.

0
0
Balu Ertl képe

„[…] nem szeretek belenyúlni mások sminkjébe, akkor már inkább csinálok magam egyet, csak az meg időigényes.”

A sminkek leörököltetése révén akár egyetlen sor CSS felülírására is létrehozhatsz egy saját sminkedet, amit örököltetsz a máséból. Így a smink 99,99%-a a máséból fog jönni, viszont a 0,01%-ot képviselő CSS-felülírásod pedig a sajátodéból.

A kecske is megmarad, a káposzta is jóllakik :)

1
0
Drufan képe

Alsminket már csináltam, amit úgy képzeltem, ahogy írod, hogy egy sort is meg lehet változtatni, csak hivatkozni kell az eredetire, viszont valamiért nekem csak úgy sikerült - úgy működött - ha az eredeti smink több file-ját betettem a saját smink mappámban, mintegy ismétlésképpen, így viszont nem volt jó megoldás, mert ha az eredeti frissül, akkor...

Ha megoldható, hogy 1 db eredeti file se kelljen, csak hivatkozás rá, akkor persze nem rossz, de akkor is végig kell nézni, és értelmezni, mit, miért csináltak, hol szabályozták az adott kódban.

1
0
HF leon képe

Létezik kiegészítő a field group-hoz, ami két oszlopos táblát készít, de az egyedi táblázatok igen nagy variálhatósága miatt valószínű, hogy nincs kész megoldás a bonyolultabb esetekre. A kiegészítő is ezért kezel csak két oszlopot.

Viszont a field Group lehetőséget ad html elemek beiktatására. Ekkor olyan szerkezetet építesz össze amit csak akarsz (táblázatelemek table, tr, th, td, stb...). Teljesen egyedi kialakítást is létrehozhatsz a smink babrálása nélkül is, ha ez ennyire lényeges.

Ha eltérsz a drupal szerkezetétől, akkor saját css is szükséges. Tudom lehet úgy érzed könnyen beszélek. Én szeretek témázgatni, -vagy ahogy drupalosan mondják sminkelni. Azonban létezik megoldás a böngészőn keresztüli css szerkesztésre is, ha ez az igény. Erre való a https://www.drupal.org/project/css_editor. Valószínűleg elég lesz számodra csak ez a modul, de a felettem javasolt megoldás lenne a legjobb ;),

Egyébként érdemes kicsit elmélyedni a sminkelésben, mert sokszor feleslegessé tesz több kiegészítő modult.

Persze neked kell dönteni, hogy melyik megoldás a jobb, melyik felel meg leginkább az elvárásoknak. Remélem tudtam segíteni.
Jó munkát!

0
0
Drufan képe

Na, ezt megnézem, hogy a Field Group-ba hol tudok egyedi html elemeket megadni, nem tudtam, hogy van ilyen benne.

Nem, nincs bajom a saját CSS-sel, sőt. Bár eleinte kerültem - nem csak azért, mert nem tudtam a CSS-t :-) - de amikor csináltam egy teljesen sajátot, fantasztikus érzés volt az a szabadság, hogy mindent úgy csinálok, ahogy akarok, nem vagyok kötve. Vagyis ez nem teljesen igaz, mert a Drupal html szerkezetéhez kötve voltam, azt még nem tanultam meg kiváltani, főleg, mivel PHP file-ban van, igaz html kód többnyire a tpl.php.

Aztán meg a CSS-t Flexbox megoldással csináltam, a Drupal viszont még a régi Float megoldást használja, ami nincs ínyemre - nem kell azt használnom, de ha meglévő témát változtatok, akkor értelmezni kell.

Ami miatt nem tetszett a dolog, a saját megjelenés kialakítása, hogy leírás híján a böngésző Webfejlesztő eszközének segítségével kutattam ki, hogy mik a Drupal formázó osztályai, ID-i, ráadásul miután az alap rendszerrel nagyjából végeztem, majd feltettem egy új modult, kezdhettem annál is kideríteni, mit hol állít be, így pedig egy végtelen történet lett volna belőle.

De ez már új fórum téma lenne...

Ui.: Igen, nekem is feltűnt, hogy jé, saját sminkkel nem kell pl. a Menu Breadcrumb modul, stb.

0
0
Drufan képe

Azta, megnéztem a Drupal.org-on (még nem próbáltam ki) ezt a CSS Editor modult és megint rácsodálkoztam, hogy mennyi modul van, amiről nem is tudtam eddig.

Amikor keresek egy modult, sokszor hiába próbálkozom akár szinonimákkal is, ami alapján sejtésem szerint elnevezték a szükséges modult, nem találok, aztán tök más néven rálelek. A modul kereső, szűrő elég... szánalmas, eléggé lutri, hogy az ember megtalálja-e amit keres.

0
0
HF leon képe

Sok hasznos beállítást ad a drupal keresője, de, ha nem vagy biztos, hogy mit is akarsz keresni, akkor nem érdemes használni.

Nekem leginkább az vált be, hogy angolul beírom a funkciót röviden és utána, hogy "drupal", vagy "in drupal" a google-be.

Például nálam az elsők között hozza a css drupal keresésre az adott modult -kipróbáltam.

Szintén leellenőriztem a https://simplytest.me/ oldalon a drupal 7 alatt a Field group modullal a lehetőségeket. Van benne html elem megadására lehetőség. A beállítások között ráadásul elég részletesen konfigurálható. Css-el persze nem szükséges több lépcsőben a field Group használatával egymásba ágyazott html elemekkel operálni. A css mindenre jó. szinte bármiből bármit lehet vele csinálni. a flex elterjedése óta pedig még könnyebb az elrendezésekkel operálni, de rendelkezésre áll, már a grid is.

A simplytest.me használatakor előre add hozzá a szükséges modulokat, mert a próbarendszer konfigurálása után, már jó ideje nem ad lehetőséget az utólagos modul telepítésére. Ezért, ha kimarad valami, akkor újra kell konfigurálni és elindítani a tesztelést.

Komolyabb munkához, ha nincs minden területre specialista, hanem te csinálod, akkor szükség lesz html, css, js (ezek alapnak számítanak), valamint php esetleg némi sql tudásra. Drupal 8 esetén szükség lesz a twig, yaml ismeretére is. Hasznos, még a composer használatának ismerete és nem árt legalább az objektum orientált programozás alapjait ismerni.

A drupál tanulásáról láttam egyszer egy rajzot vicces volt :D. A drupal learning-re keresve a google képkeresőjében az elsők közt lesz. Jól jelképezi, hogy nehéz megtanulni, ami a 8-asra fokozottan igaz, ha kevés az alapismeret (habár nézőpont kérdése, egyes szemszögből nézve könnyebbnek is mondható :).

A kedved semmiképpen se szeretném elvenni. Egyszerű dolgokra nyilván előnyösebb egy wordpress, ami szintén sokat fejlődött, de összetettebb felhasználásra előnyösebb a drupal. Sokkal több az ingyenes megoldás is, de persze akadnak hiányosságok -inkább 8 esetén akad amire, még nincs kész modul, de egyre kevesebb az ilyen terület. Egyébként valóban rengeteg modul van. Több ezer. A pontos számot nem tudom, most fejből, de sok. Ráadásul mind teljesen ingyenes. Persze mindig eljön az a pont, amikor nincs kész modul, vagy egyik sem eléggé megfelelő. Ekkor kénytelen leszel saját modult készíteni.

Projekttól függően pártól a 10-20-ig terjed maximum általában, de előfordul, hogy egy egyedi modul sem kell, ahogy néha kellhet több is, de ezt nehéz megítélni, mert nagyon projektfüggő. Wordpress-hez, Joomla-hoz előfordul, hogy több teljesen kész megoldás létezik egy-egy problémára, de ezek általában nem ingyenesek.

A mai böngészőkben sok hasznos webfejlesztési lehetőség van, ami szintén sokat segít. Fejlesztés alatt ne aggregáld a css és js fájlokat.

Szóval kitartás!

0
0
Drufan képe

Igen, a Google-lel is szoktam, de azt nem érzem annyira biztosnak, mert a találatok relevanciája nem biztosíték arra, hogy nem hagyja-e ki épp azt, ami nekem kell, vagy nem kerül a sokadik találati oldalra, amit már nem néz meg ember.
Tényleg, van lény, aki 2-3 Google találati oldalnál tovább megy? :-) Amik oda kerülnek, azok a világ számára nem is léteznek.

https://simplytest.me/ ??? Na, ezt se tudtam. Ehelyett van egy külön Drupal telepítésem, amin mindig kipróbálom az adott modult, hogy ne fontos oldalamon okozzon bajt, vagy derüljön ki, hogy mégse jó, és szemetelje tele az adatbázisomat.

Igen, a Flexbox mellett azért nem említettem a Grid-et, mert amikor néztem, talán tavaly, akkor még nem volt elég támogatott a böngészőknél. Amúgy ránézésre a Flexbox-nál is jobb.

De nemsokára ránk szólnak, hogy OFF-olunk. :-)

JS-sel még adós vagyok. Elkezdtem, de... most a PHP-t kezdtem el, sajnos friss magyar könyv nincs, vagy én nem találtam.

SQL érdekel, de még nem jutottam odáig. Időben.

Na, ezekről azt se tudom mi: twig, yaml, de még Drupal 7-ben vagyok.

Van egy Drupal könyvem, de még félig 6-os, félig 7-es időben írták, és pár száz oldal csak.

Vicces: https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-d2f4ad2ab6a782ce965ddee8ca138725 :-)

Wordpress-re ránéztem, telepítettem, de amikor elkezdtem keresni egy csoportkezelő modult, rájöttem, hogy a Drupal keresője ahhoz képest csúcs jó és bár nem mélyedtem el benne annyira, de mintha elég szűk kört elégítene ki (a szűk kört nem felhasználószámra értem, mert tudjuk, hogy kb 60-70% már Wordpress CMS, a Drupal már csak 5% körül van, ami elég aggasztó és jelzés értékű is egyben).
Nem tudom, lehet azért, mert évek óta a Drupla-t nyomom, még Joomla-val kezdtem, de csak rövid ideig, szóval hiába vannak bajaim a Drupal-lal, valahogy nekem ez tetszik, olyan... hogy is mondjam, szakmaibbnak tűnik, olyannak tűnik, mint amit informatikusok csináltak informatikusoknak, nem mint a Wordpress, amit informatikusok csináltak hozzá nem értőknek.

Bár nem tűnik logikusnak, de annak ellenére, hogy még csak kezdő vagyok, nem használok olyan modulokat, amik mindent csinálnak, pl. Ubercart, Commerce, mert azt szeretem, ha átlátom a dolgokat, és a lehető legkevesebb modullal akarom megoldani, ami kell, és amennyire lehet így kezdőként a kezemben tartani az irányítást. Nekem nem élvezet, hogy ha valamit készen kapok, mert engem az odavezető út érdekel. Én tudni akarom, mi, hogyan van.
Amikor majd tudok PHP-zni is, biztos sokkal gyorsabban haladok, mert nem kell modulokkal összeügyeskedni dolgokat, de ebben is van szépség.

Aztán meg, az egy dolog, ha megtanultam PHP-zni, beilleszteni a Drupalba, gondolom az se egyszerű. Mindig olvasok a hook-ról, amivel be lehet csatlakozni egy adott modul működésébe, meg, hogy jaj, csak pár sor kód, egy óra munka és nem kell modul valamihez, nem tudom tényleg ilyen gyorsan lehet-e PHP-val kiváltani egy modult, vagy sem, de én még attól is odébb vagyok, nem, hogy teljes modult írjak, ami a Drupal-ban működik.

A böngészők Webfejlesztőjéről is kéne találnom leírást, mert nem sokat tudok belőle használni.

Ha aggregálás alatt azt érted, hogy a Drupal-ban a Teljesítmény lapon ne legyenek bekapcsolva a gyorsítótárak, hát nincsenek, semmi. Ennek ellenére érdekes módon valamit mégis cache-el a rendszer, mert van, amikor annak ürítése old meg bizonyos dolgokat. Mindig bemenni a phpMyAdmin-ba és az összes cache-t üríteni... az elég macerás. Szóval nem tudom miért cache-el, ha minden ki van ott kapcsolva.

0
0
HF leon képe

A simplytest.me akkor jó, ha hirtelen ki akarsz próbálni valamit, de amúgy nem szeretnéd letölteni. Ami nehézség, hogy most, már utólag nem lehet modulokat telepíteni, valamint egyes modulok esetén a külső könyvtárak nem kerülnek telepítésre.

A sajt gépen nyilván szükség van tesztrendszerre, mentett sql-el, hogy gyorsan visszaállítható legyen. Nagyon hasznos a git is a verziókövetéshez, főleg, akkor, ha modulokat, vagy témákat fejlesztesz.

Nem csak az alaprendszer tud cache-elni, hanem a modulok is. Utána kell járni, hogy kikapcsolható-e az adott modul gyorsítótárazása, ha van neki.

A settings.php-ben is tiltható a cache-lés.

pl.:

  1. $conf['cache'] = 0; // gyorsítótár
  2. $conf['page_cache_maximum_age'] = 0; // külső gyorsítótár
  3. $conf['preprocess_css'] = FALSE; // css optimalizálás
  4. $conf['preprocess_js'] = FALSE; // javascript optimalizálás
  5. $conf['views_skip_cache'] = TRUE; // views gyorsítótár, ha használod

Az oldalt azért gyorsító-tárazva is érdemes tesztelni.

A cms-eknek mind megvan a maga helye. Inkább a munkához igazítsuk a cms-t, mint a cms-hez a munkát. Ha valamiért a drupal 8 nem jön be a jövőben, de a 7 tetszett, akkor menekülő útként ott a backdrop cms (a symfony elötti drupal 8-ra alapoz, joban hasonlít a 7-hez).

Igazából keresni bárhogy lehet, ha kell nyugodtan túl lehet menni a google első néhány oldalán is :).

Sajnos magyar könyvre ne nagyon számíts. Az angol az alap. Akár tetszik, akár nem olyan lett, mint a középkorban a Latin. Én, már első osztálytól oktatnám párhuzamosan magas óraszámban az általánosban. Egyszerűen elkerülhetetlen ma már.

Ha jobban érted a programozást és ismered a php-t, akkor magát a meglévő drupal modulokat érdemes vizsgálgatni. Sokat lehet belőlük tanulni.

A drupal 8 professzionalista irányt vett, ami inkább a nagyobb cégeknek kedvez. Több erőforrást és nagyobb szakértelmet igényel. A "legegyszerűbb" a wordpress és sok teljesen kész, bár fizetős megoldás van hozzá. talán ez okozza, hogy ennyire elterjedt. Üzemeltetése is olcsóbb általánosságban.
Pálcát törni persze nem lehet a témában, mert nem nevezhető azonos kategóriának a kettő.

0
0
Drufan képe

Nem csak az alaprendszer tud cache-elni, hanem a modulok is. Utána kell járni, hogy kikapcsolható-e az adott modul gyorsítótárazása, ha van neki.

Na, tudtam én, hogy van valami még. Bár az volt a logikus, hogy ha ott kikapcsolom, akkor az felülír minden gyorsítótárazást.

Az oldalt azért gyorsító-tárazva is érdemes tesztelni.

Lesz is, amikor már nem változtatok olyan dolgokat, ahol számít, pl. ha CSS-sezek, akkor nem látszik a változtatás, ha van gyorsítótár, stb. Sőt, sokszor még az se elég, hanem a böngészőben is törölni kell, amúgy így elég nehézkes, ki kéne ott is kapcsolnom, de más oldalaknál meg kellene, szóval...

A Backdrop-ot kipróbáltam, tetszenek az újításai, de sok modul még nincs átírva rá (elvileg a 7-est használja azt tudom, de valamit át kell azért írni rajtuk, ha jól tudom) és nem tudom mennyire támogatott, azaz mennyien tértek át.

A 8-ast is próbáltam, de olvastam róla itt egy beszélgetést, hogy az tényleg profiknak van kitalálva, sokkal nehezebb, szóval az még nem nekem való.
És persze rengeteg modul nincs még meg rá, ami kellene.

Én, már első osztálytól oktatnám párhuzamosan magas óraszámban az általánosban. Egyszerűen elkerülhetetlen ma már.

Nem szabad. Nem tudom pontosan a korosztályt, de ha általános felső tagozat előtt, ha valakinek kétnyelvűek a szülei, vagy két nyelven oktatják, azt tapasztalták, hogy egyiket se tudja elég jól, de ami ennél is rosszabb, az agya, intelligenciája nem lesz megfelelő, mivel a nyelv egyfajta barázdáltságot ír az agyba, ami alapján majd később a gondolatai folynak. Ha pl. angolszász nyelv mind a kettő, akkor nincs nagy gond, de a magyar és a legtöbb más nyelv teljesen más szerkezetben működik, sokszor fordítva, szóval felejtős. És természetesen mivel sokkal fejlettebb nyelv a magyar, mindenképpen azzal kell kezdeni. Ha magyar az illető.

1
0
dongodani képe

A böngészők is cache-elnek, nem csak a Drupal. Mindenképpen érdemes váltani a D8-ra. Először idegenkedtem töle, de ma már vissza nem térnék a 7-esre.
Nem tartom szerencsésnek a saját modulokat, mert még a letölthető modulokat is alaposan tesztelik, stabilitásra, biztonságra, kompatibilitásra..stb., amit egy házilag összeütött modulnál necces megoldani. Ha meg egy házilag reszelt modul miatt egy frissítés után összedől az egész rendszer adatbázisostól....
Nem kell mindenre külön modult használni, mert a views és a rules nagyon jó barátunk....

0
0
dongodani képe

Nekem ez egyaránt bevált css és js variálásra. Szépen át szoktam vele szabni az eredeti sminket, hogy az anyukája se ismerne rá.
Asset Injector
A D7-es alá külön-külön van a kettő, de a lényeg ua.

1
0
Drufan képe

Ezt is meg fogom nézni.

0
0