Többnyelvű site már megint, vagy még mindíg

vargab képe

Sziasztok!

Egy többnyelvű portált szeretnék létrehozni és most kezdtem a drupalt használni a saját fejlesztések helyett. A célom az, hogy egy olyan portál legyen, ahol van szabadon elérhető tartalom, menük...stb és a belépett felhasználóknak egy egészen más tartalom rendszer jopgosultságkezeléssel...stb. És mindezt párhuzamosan vagy 10 nyelven!

És itt ütköztem a problémába, a több nyelvű oldalaknál. Feltetem próbaként 3 nyelv anyagát és az alaprendszer többé kevésbé, de a kiválasztott nyelven jelenik meg. Kicsit hiányosan.

A bibi a tartalmaknál van. Elkészítettem próbaként pár tartalom fordítást de nem jelenik meg. Pontosabban az lenne az elvárás, hogy a tartalmak a kiválaszotott nyelven jelenjenek meg. De nem ez történik, hanem az alap nyelven jelennek meg és felkínálja a választási lehetőséget. Így elég hülyén néz ki egy angol oldal magyar szüveggel, ami alatt ott van a nyelvi fül.

Miért nem jelenik meg a tartalom is a kiválasztott nyelven?

A másik kérdés, hogyan lehet hozzárendelni a rendszer üzenetekhez a több nyelvű anyagokat (pl regisztrációs e-mailek), mert csak az alapértelmezettet látom, ott nincs nyelv választó és tartalom kezelő.

Még ismerkedek a drupallal, szóval valamit biztosan nem jól csinálok, de nem tudom, hogy mit.

Lécci segítsetek, hogyan kell egy ilyet összehozni, mert böngésztem több napon át a fórumokat, oktató videókat, de nem jutok előrébb.
Köszi!

Drupal verzió: 
Illyés Edit képe

Többnyelvű webhelyek készítéséhez kell kiegészítő modult telepíteni, pl. az i18n modult.

0
0
Pasqualle képe

Drupal 6-hoz nem kotelezo

a tartalom tobb nyelven valo megjelenitesehez nem kell.
az emailt ha jol tudom egyszeruen csak le kell forditani

alapok, tobb nyelvu node:
1. admin/build/modules "content translation" modul bekapcsol
2. admin/settings/language uj nyelvet bekapacsol
3. admin/settings/language/configure Path prefix only.
4. admin/content/node-type/page
Multilingual support:
Enabled, with translation
5. node/add/page beallit nyelv, es tartalom megir azon a nyelven
6. node/x/translate add translation

a 4es pontot felejtik el sokan, szerintem nalad is ez lesz a problema

email leforditasa:
1. admin/build/translate/search
rakeresel az emailben levo szovegre, pl "You may now log in by clicking"
2. a user beallitja a neki megfelelo nyelvet user/x/edit oldalon (ha jol tudom a nyelvvalasztot nem kell engedelyezni, de lehet tevedek)
3. mostantol a user-nek az altala megadott nyelven kell kapnia az emailt

0
0
vargab képe

Asszem a 4-es pont, az kimaradt nekem is, megvizsgálom a dolgot.
Köszi a segítséget, most átrágom a lapot aztán jelentkezem.

0
0
Balogh Zoltán képe

Azért ez szerintem nem teljesen így van. Nézd meg ezt: http://thesaintbernard.info/ Felraktam 10 nyelvet, 1, 2, 3 (with language fallback), 4, 5, 6 pont rendben. A node/1 angol, a node/2 ennek a fordítása magyarra. Elvileg angol böngészővel csak az angol, magyar böngészővel csak a magyar, némettel megint csak az angol (default) kéne hogy megjelenjen. De mindig megjelenik mind a kettő. I18n használatával ez elmúlik, ha jók az emlékeim.

0
0
Pasqualle képe

Elvileg angol böngészővel csak az angol, magyar böngészővel csak a magyar, némettel megint csak az angol (default) kéne hogy megjelenjen.

ezt ki mondta? D6-ban sosem volt a fooldal nyelvfuggo, mindig az osszes node-ot jeleniti meg ahol be van jelolve, hogy "Címlapra kerül". Es az az erzesem a D7 is meg ugyanigy mukodik.

egy lehetseges megoldas i18n nelkul: valaszd ki, hogy melyik nyelvet szeretned fo nyelvnek, es az szerint allitsd a node/1-et vagy a node/2-t fooldalnak.. ahogy itt is megirtam mar: http://drupal.hu/forum/tobbnyelvu-oldal-elsodleges-linkek-beallitasa#com...

az i18n fooldal megoldasa amikor en probaltam, nalam nem volt tokeletes, ugyhogy azota sem hasznalok i18n-at ahhoz, hogy a fooldal nyelvfuggo legyen..

0
0
Balogh Zoltán képe

Amit látsz az nem spéci főoldal, hanem az első hír (mivel a főoldal az alapértelmezett /node) De az /admin/settings/language/configure oldalon a súgó ezt mondja:

Útvonal előtagok nyelvi alapértelmzéssel. a kért útvonal kezdetének vizsgálatával lesz megállapítva. Ha az útvonal valamely nyelvhez beállított előtaggal kezdődik, az a nyelv lesz kiválasztva. Ha nem sikerül ilyen előtagot azonosítani, a felhasználó Saját adatok oldalon beállított nyelvét választja, vagy ha ilyen nincs (például nincs belépve a látogató) akkor a böngésző beállításait veszi figyelembe. Ha így sem sikerül választani, a webhely alapértelmezése lesz a nyelv.

Ebből az jön le nekem, hogy beküldök egy hírt angolul, a fordítás fülön lefordítom, majd ha jön a felhasználó a magyar böngészővel, akkor neki CSAK a magyar fordítás fog megjelenni, és az eredeti angol nem. Illetve, ha nincs meg a fordítás, akkor az angol.

De ezek szerint ez csak a beépített felületre vonatkozik, mert az jól működik.

0
0
Pasqualle képe

igen, ez csak a feluletre vonatkozik. sajnos a magyar forditasban a felulet szo sehol nem szerepel. az eredeti angolban sem igazan egyertelmu..

1. ez a beallitas a fooldalon megjeleno node-okon semmit nem valtoztat
2. ez a beallitas soha nem kapcsol at egy node leforditott megfelelojere
3. ez a beallitas nem kapcsolodik a tartalom forditashoz, csak a feluletre van hatassal. ha a tartalom forditast kikapcsolod, ez a bellitasi lehetoseg akkor is megmarad.

ha az url-be azt irod be node/1 az mindig a node/1-et mutatja teljesen fuggetlenul attol, hogy itt mit probalsz beallitani.

mit csinal ez a beallitas?
abban az esetben amikor a Drupal nem tudja eldonteni, hogy a feluletet milyen nyelven jelenitse meg, akkor ez szerint a bellitas szerint cselekszik

1. amikor beleirod az url-be a nyelvi prefixet, akkor a Drupal felulet azon a nyelven jelenik meg. tehat ha beirod de/node/1 akkor a felulet nemet nyelvu lesz a node nyelvetol fuggetlenul (tehat ha a node/1 magyarul van a feluleted akkor is nemet lesz, nemet kornyezetben fog a magyar node megjelenni).
2. amikor nem irsz nyelvi prefixet, hanem csak azt irod, hogy node/1. ilyenkor mi tortenjen? ilyenkor lep kozbe ez a bellitas es elkezdi nezegetni a bongeszodet a felhasznalo beallitasokat es vegul a default nyelvet..

osszefoglalva, ha tobbnyelvu tartalom van az oldalon akkor ezzel a beallitassal semmire nem mesz, mert neked mindig az a celod, hogy a felulet a tartalommal megegyezo nyelven jelenjen meg..

ha Drupal5-osben probalt valaki tobbnyelvuseget, ott jol latszik ez a dolog, hogy a felulet nyelve, meg a tartalom nyelve az ket dolog, mert ket kulon nyelvvalaszto blokk volt, egyik a feluletre masik a tartalomra (es feluletre). Drupal6-ban ezt a kettot probaltak osszemosni (vagyis meghagytak a masik fajta nyelvvalaszto blokkot), de sajnos nem ugy mukodik ahogy azt sokan elkepzelik..

0
0
dj képe

http://drupal.hu/node/5366
ami a tartalomkezelésre nem igazán tér ki, de azt gondolom az már megy azoknak akik a többnyelvűségre gondolnak.

Ami talán egy kicsit zavaros benne, de csak utólag jöttem rá, hogy a menük létrehozásánál azt a taxonómiát kell beállítani minden nyelvnél amelyik tartalmilag a menühöz tartozik.
Ha van egy "site1" taxonómia kifejezés amihez a "taxonomy/term/1" tartozik akkor ezt kell megadni a Magyar: Oldal1 és Angol: Site1 menüpontokhoz is. A rendszer automatikusan választja a nyelv előtagot hozzájuk.

Üdv!
Dudás József

0
0

Üdv!
Dudás József

Karcsibald képe

Kedves József. Szívesen elolvasnám a szösszenetedet, de sajnos nem tudom megnyitni. Hozzáférés megtagadva üzenet jön, ha rákattintok a linkre.

0
0
dj képe

úgy látszik az oldal fejlesztői még nem jutottak hozzá, hogy elolvassák vagy úgy ítélték nem érdemes megjeleníteni.

Küldtem neked mailt az írással. A "code" "/code" nem kellenek a másoláskor.

Ha nem a tippek és trükkök alá kellett volna beküldeni, akkor valaki mondja meg, hogy hova küldjem be ahol olvasható lenne.

Üdv!
Dudás József

0
0

Üdv!
Dudás József

pp képe

de jó helyre küldted be, valamikor meg fog jelenni!

Holnap találkozunk.

pp

0
0
Karcsibald képe

Pont jókor jött. Most merült fel, hogy többnyelvű oldalt kell készítenem.

0
0
nevergone képe

Mondjuk azóta sem jelenik meg...

0
0
dj képe

http://drupal6x.blog.hu/index.php/2009/01/14/tobbnyelvu_oldal_fejlesztes...

Kár, hogy itt nem tudott megjelenni, biztos megvan az oka.

Üdv!
Dudás József

0
0

Üdv!
Dudás József

Nagy Gusztáv képe

hogy ez az én feladatom lenne. Nagyon köszönjük a leírást, közzétettem.

0
0

Nagy Gusztáv

dj képe

így talán több ember tudja használni.

0
0

Üdv!
Dudás József

lovranits képe

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy azt hogy tudom megvalósítani, hogy amikor megnyomom a fordítás gombot akkor annak az oldalnak a tartalmát amit forditok(id-ját) azt hogy tudom továbbadni és a majdani mentés gombnál felhasználni?

Előre is köszönöm a segítséget

0
0
Nagy Gusztáv képe

Ezen a fórumon az a szokás, hogy minden új kérdést új témaként teszünk fel. Kérlek tartsd magad te is ehhez!

0
0

Nagy Gusztáv