Népítélet: Térképezzük vagy leképezzük?

Balu Ertl képe

A közelgő új főverzióval a láthatáron itt az ideje, hogy kicsit felpörgessük a magyarra fordítást is, hiszen sok újonnan érkező érdeklődőnek nagy segítséget jelent, ha legalább a nyelvi akadályokkal nem kell megküzdeniük életük első Views-összekattintgatása során :) A közösségi szellemet fokozandó folytatjuk múltkor elkezdett „Népítélet” sorozatunkat.

Hetente bedobok egy-egy régóta eldöntésre váró kifejezést (nem, az e-mail/email polémiát tartogassuk továbbra is a sörözések kimeríthetetlen témájának :), az érdeklődők pedig kifejthetik véleményüket itt a D.hu-n, l.d.o-n, IRC-n, Slack-en, végül pedig megpróbálom összesíteni őket.

A D8 behozott sok új egyszavas sztringet (lista). E héten a boncasztalon:

Mapping

Erre D6-ban és D7-ben csak mondatok részeként volt szükség, önállóan még sosem fordult elő, ezért jelenleg két változat is használatban van. Most azonban itt az ideje, hogy egységesítsük és a Szószedetbe foglaljuk. Arról, hogy mi az adatmodellek közös nevezőre hozása ír a Wikipedia is. Eddig ezek a versenyzők vannak játékban, de nyugodtan küldjetek kommentben újakat, felveszem azokat is.

  • feltérképezés
  • leképzés – Ezt használják a sokszor mintaként tekintett Mozillások is.
  • összerendelés

A Microsoft most nem segít az egyértelműsítésben, több különböző kifejezést használnak rá.

Szavazás: Mi legyen a „mapping” magyarul?
(A pillanatnyi állás nyilvános, szavazat beküldéséhez D.org-on be kell lépni.)

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Fórum: 
Balu Ertl képe

  1. feltérképezés: 1 névtelen szavazat érkezett rá, aboros viszont ellene szavazott Slack-en [Május 4. 9:46] "a feltérképezésnek semmi köze ahhoz amiről itt szó van. szerintem nem szerencsés, hogy olyan lehetőség is bekerül a szavazásba, ami teljesen rossz javaslat." Eredő: 0 szavazat.
  2. leképezés: 3 névtelen szavazat, Mozillások is ezt használják, ami az egységes magyar szakzsargon megteremtése érdekében fontos szerintem, összesen: 4 szavazat.
  3. összerendelés: 3 névtelen szavazat, plusz zszarvasé. Viszont ellene szavazok, mert az angol "assignment" jelentéséhez érzem közelebb állónak. Eredő: 3 szavazat
  4. megfeleltetés: 1 szavazat rá zszarvas-tól. (Nem tudtam felvenni opcióként, mert az l.d.o adminfelülete hibát ad.)

Akkor hallgatás=beleegyezés elv alapján használjuk a leképzés/leképezés kifejezést.

0
0