Sziasztok!
Az alapproblémám a következő: Adott három tartalomtípus (Oktató, Kurzus, Tananyag), amelyek között jelenleg node access mezők teremtik meg a kapcsolatot: A Tananyagban van egy a tantárgyhoz, a Kurzusban viszont több (pl. Kurzusfelelős, Oktató - eltérő jogosultságok miatt). Van még egy kapcsolat: az Oktatókat egy user reference mező kapcsolja a tényleges felhasználókhoz. (Felvetődhet, hogy miért nem user profil. Elsősorban azért, mert a felhasználókezelés LDAP-on keresztül működik, és így nem minden felhasználó jön létre a drupalban akkorra, amikor már meg kell tudni mutatni a felületen az oktatókat.)
Elvárás még, hogy bizonyos felhasználók mezőszinten mást lássanak ill. szerkeszthessenek - figyelembe véve azt is, hogy mely node-ok vannak összekapcsolva. Erről ebben a témában értekeztünk.
Ez alapján lassan hajlok rá, hogy az Organic Groups lesz a barátom, mivel ott működik, hogy az egyes szerepekhez rendelt usereknek akár mezőként más legyen a jogosultsága.
Viszont egy problémám van: Hogyan rendeljem az OG-szerepekhez a felhasználókat? Ugyebár arra lenne szükség pl., hogy ha egy Oktató node-ot egy Kurzus node Kurzusfelelős mezőjében elmentek, akkor az Oktató user reference mezőjében lévő felhasználó (ha van) kerüljön be a megfelelő OG-szerepbe ill. OG-csoportba. Megoldható ez pl. valamilyen automatikus szabály segítségével?
„hogy ha egy Oktató node-ot
„hogy ha egy Oktató node-ot egy Kurzus node Kurzusfelelős mezőjében elmentek, akkor az Oktató user reference mezőjében lévő felhasználó (ha van) kerüljön be a megfelelő OG-szerepbe ill. OG-csoportba”
Szerintem Rules modullal létre tudsz hozni ilyen szabályt.
DE!!! Igazából nem nagyon értem, hogy miért van szükség az Oktató tartalomtípusra.
„nem minden felhasználó jön létre a drupalban akkorra, amikor már meg kell tudni mutatni a felületen az oktatókat.”
Annyi erővel, hogy valaki létrehozza az oktató node-ot, akár létrehozhatná magát a user-t is. Itt jöhet a képbe a Profile2 modul is, amivel egy felhasználónak többféle, különböző mezővel rendelkező profilt tudunk létrehozni, és a külön tudjuk szabályozni a profilok jogosultságát (ki láthatja, ki szerkesztheti).
(Igaz, nem tudom, hogy hogyan működik együtt a Drupal az LDAP-pal, még sosem próbáltam. De gondolom, megoldható, hogy egy megfelelő jogosultságu user létrrehozza az oktató user-t az oktató node helyett, aztán "összeköti" az LDAP adatbázissal.)
Kiss Norbert
adatmentespecs.hu
profile vs. node
Ez többtényezős döntés volt:
Rules
Úgy néz ki, sikerül összerakni a Rules modulban a felhasználók OG-szerephez és OG-hoz rendelését. Mondjuk nem egy egyszerű folyamat: Kell egy szabály a hozzárendeléshez és egy másik (módosulás esetén) a régi értékek eltávolításához. Ill. alighanem ugyanez a kettő még egyszer, ha a feed importeren keresztül történik mindez.
Még azt nem tudom, mi a helyzet azokban az esetekben, ahol a reference-mezőnek nem csak egy értéke lehet (egy kurzusnak lehet több normál oktatója is), de ezzel majd holnap kísérletezek.
Minden esetre köszönöm a tanácsokat!