Helyesírás

fox mulder képe

Sziasztok!

Elnézést kérek mindenkitől, de már egy ideje érlelődik bennem egy kérés:
Tekintsük már PHP (vagy bármilyen más) feldolgozóprogramnak a szerencsétlen fórumolvasót! Egynémely hozzászólás olyannyira tele van zsúfolva helyesírási hibákkal és nem létező szavakkal, kifejezésekkel, hogy ha az emberi agy nem volna ilyen toleráns, akkor a feldolgozás a harmadik szóig sem jutna el. Aki a Drupal-t használja, óhatatlanul használ változó-, függvény- és fájlneveket, elérési utakat stb. Ha ott képesek vagyunk minden karakterre odafigyelni annak érdekében, hogy ne szívassuk magunkat, akkor törekedjünk erre a némileg rugalmasabban működő fórumtársakkal kapcsolatban is. Attól tartok, a kívülálló számára kedvenc tartalomkezelő rendszerünket is minősíti az azt használók pongyolasága.

Köszönet és még egyszer elnézést!

Fórum: 
nevergone képe

Régebben volt ezzel kapcsolatban egy aláírásom, de mostanában "nem jut eszembe".
Amúgy egyetértek a felvetéseddel.

0
0
fox mulder képe

Hogy mit lehet ezügyben konkrétan tenni, sejtelmem sincs, csak olvastam egy olyan hozzászólást, de olyat...

0
0

Fox Mulder

aries képe

Létre kell hozni egy "paraszt" csoportot, oda kézzel belerakni az effélét, a beküldött kérdéseit és hozzászólásait pedig ennek megfelelően megjeleníteni.

0
0
aksza képe

:-)) ez tetszik

0
0
dióhéj képe

Megnéztem a hozzászólásaidat és a magyar nyelv szabályai szerint legtöbb hozzászólásod kifogásolható. Ez is itten ugye, ez ügyben külön írandó, a hárompontos befejezés éshátugye ki volna a lektor?
Ki nézné át a helyesírási hibákat, a mondatok mellérendelési viszonyának helyes használatát, a tökéletes mondatszerkezetet és hogy stilisztikailag nem kifogásolható-e?

Naéshátugye ne felejcsük el asztat (sic!), hogy legtöbb esetben az egybeírások, a torzult helyesírás a szöveg hangulati eleme, ami idétlenkedést és olyasféle játékosságot hordoz, amit másként nehezen lehetne átadni írásban.

Naéspersze aki valamit helytelenül ír, valószínűleg nem tudja helyesen leírni, azért írja rosszul. Nem hinném, hogy itt fogja megtanulni.

0
0
aries képe

Az ezügyben egybe IS írható, mert az eredeti alakja az „ezen ügyben”. De az alapprobléma nem ez, hanem a szándékos igénytelenség és lustaság. Az pedig, hogy efölött szemet hunyunk azt eredményezi, hogy a helyesírásunk tovább fog romolni, egyre kevésbé tudunk majd különbséget tenni helyes és helytelen között. Nem hiszem, hogy nagy elvárás lenne egy kettes érettségi színvonalának megkövetelése.

0
0
dióhéj képe

éjjen pépé!

szokott még engemet zavarni a zemberszag a villamoson, dehát heába beszélek én a kalauz lelkére, mindég felengedi a mosdatlanokat is, pedig a mosdást még a hejesírásnál is jobban taníttyák meg még hamarabb is

0
0
aboros képe

hogy ami olyan, de olyan, arra egyszerűen nem válaszolsz. szíved joga.

0
0

-
clear: both;

pp képe

- Ha valaki azért ír helytelenül mert hibázott azt zavarja, hogy erre rámutatsz, mivel javítani ilyenkor már nehezen tudja és különben se direkt csinálta. Őt legalább annyira zavarja mint téged.
- Ha valaki direkt helytelenül ír azt meg nem érdekli, hogy mit mondasz. (sőt ha nem slendriánságból írta amit írt, hanem hogy jelentés többlettel lássa el az írását még téged fog hülyének nézni.)

Nem beszélve arról, hogy a példád igen csak sántít. A programozási nyelvek szigorú nyelvtannal rendelkeznek, míg a természetes nyelvek csak szigorú nyelvtanárokkal.

Én a fórumozókat gondolkodó emberi lényeknek fogom továbbra is tekinteni és remélem saját gyarlóságaikat ismerve elnézik nekem, ha olykor-olykor hibázok mint ahogyan én is megpróbálok felülemelkedni a bennem lakozó kritikus állaton.

pp

0
0
joebacsi képe

Sok fórumon előbb vagy utóbb előjön ez a téma. Szerintem a hozzászólások leginkább élő szót helyettesítenek és ezért kevésbé szigorú a formájuk, például egy cikk nyelvezetéhez képest.
Ez - amellett, hogy fejfájást okoz a képzeletbeli feldolgozóprogramnak - egyfajta közvetlenséget is biztosít.
Persze be lehet vezetni, hogy kizárólag öltöny-nyakkendőben és helyesírási szabályzattal a kézben lehet fórumozni, de ez kb. nullára gyilkolná az itteni közösségi életet, ami kétségkívül a Drupal egyik nagy erőssége.

Írom mindezeket úgy, hogy nem tudom, mely hozzászólások hatására született a téma nyitás.

0
0
nevergone képe

Itt nem arról van szó, hogy ezentúl egy elütésért vagy hiányzó vesszőért harapjuk le valaki fejét, hanem arról, hogy legyen egy szint, amelyet azért elvárunk és törekszünk rá... mert tény, hogy van itt pár felhasználónak jópár olyan hozzászólása, hogy... "Nagyon fáj? Csak ha nevetek."
Szóval érted. :)

0
0
dióhéj képe

hamár helyesírás és stilisztika, szintre törekedni értelmetlenség, a szint elérésére inkább és három pontos írásjelet nem használunk a központozásban a magyar nyelv szabályai szerint...ugye ugye, hol a határ és ki mondja meg és hogyan, egyesével mindenkinek?

0
0
nevergone képe

Mondjuk a már említett érettségi kettes. A hozzászólásodat pedig felfogom női kekeckedésnek. :)

0
0
aboros képe

de inkább nem mesélem el hogyan, mert ha véletlenül még él a magyartanárom, akkor lehet megvonják élete összes nyugdíját, ha kiderül. :)

fizikából ötös voltam.
matekból megpróbáltam meggyőzni erzsi nénit (hoppá kisbetű???), hogy adjon már még egy pontot és ötös leszek. amikor erre azt kérdezte, ha visszagondolok a négy évre és megszámolom hány egyest kaptam házi hiánya miatt, akkor olyan számot kapok e, aminek fényében szerintem érdemlek még egy pontot, nem bírtam igent mondani.

és akkor mi van??

és ha érettségim sincs akkor mi van??

ez már igen messze vezet, szerintem maradjunk annál, hogy mindannyian szeretjük ezt a keretrendszert és tök jól el tudunk róla kockásodni, hogy ebben mit hogyan merre, a nyelvtant meg hagyjuk a bölcsészekre inkább.

0
0

-
clear: both;

aboros képe

a hozzászólások leginkább élő szót helyettesítenek és ezért kevésbé szigorú a formájuk, például egy cikk nyelvezetéhez képest.

amúgymeg (egybe van ez?) zavart érzek az erőben, nem értem, hogy ennek mi a frász köze van a drupalhoz. :)

mindazonáltal (ez egyben van ez e?) nem tudom azt se eldönteni, hogy ezt most vajon vegyem e magamra vagy inkább ne, néha zavarosan írok visszaolvasva. és akkor arra húzzak? vagy mi?

nemárhogy (ez valyon egybe lehet írva? nagyon érdekel és amúgy is baromi fontos abból a szempontból, hogy érteni fogjátok e a közlésem... pejoratív, érted) az legyen itt a vitatéma, ami kb az összes hozzászólásokat biztosító tartalomnál előjön az interneten, hogy xy korlátolt értelmi képességű e vagy minimum flegma semmirekellő (naés ez egybe van e? nemmindegy??) mert kanyarba sincs nála a fontossági listán a helyesírás, amikor egy tartalomkezelő rendszer szakmai fórumaiban leteszi a kézjegyét.

lehetne azt, hogy inkább hagyjuk ezt? nagy lenne!

amúgymeg ppnek van itt a legnagyobb igaza, csak arra nincs mit reagálni. ;) ez egy eleve flame topik (láng téma?? vagy hogy kéne akkor írnom ezt magyar helyesírás x.0 strict dokktájpba??:D) és legszívesebben most rögtön lezárnám, csak nem engedi a közösségi tudat, hogy ilyet tegyek. ;) (meg persze baromi kíváncsi is vagyok, hogy a nemárhogy egybe van e vajon. és olíva olajon?:D)

0
0

-
clear: both;

aries képe

A helyes és változatos formában közölt mondandó a szocializáció egyik lépcsőfoka, lehet ellene küzdeni, de amíg a nők szeretik az effélét, addig ez így lesz. A devianciát pedig az Euler-Lagrange differenciálegyenlet levezetése helyett más fizikai paraméterek alkalmazásával lehet kompenzálni. Hiszed-e? :]

0
0
dióhéj képe

nevergone, nem női kekeckedésnek szántam, arra próbáltam rámutatni, hogy senki nem hivatott itt eldönteni, hol a határ

sokkal zavaróbb szerintem az értelmetlen megfogalmazás, a sok felesleges kérdés, amit a kereső használatával és kevés fáradozással el lehetne kerülni

talán meglepő, de itt ezen az oldalon sokkal választékosabban fogalmaz a többség és sokkal jobb a helyesírásuk (-sotok, -sunk), mint irodalmi oldalakon, talán mert ez reálbeálítottságú koponyák gyülekezete és hát a helyesírás szerintem leginkább jó memória kérdése

0
0
Balogh Zoltán képe

Az emberek helyesírása jelentősen függ a koruktól. Egyszerűen nem várható el egy tizenévestől, hogy tökéletesen használja az írott nyelvet. Minél többet olvas, illetve minél többet ír valaki, ez a készsége annál jobban fejlődik. Legyen ez az időfaktor 1.

A téma egy másik megközelítése, hogy akár ugyanaz az ember, különböző fórumokon, különbözőképpen ír. Van, ahol odafigyel a helyesírására, és van, ahol ez nem fontos. Sőt, evvel akár jelentősen ki is lógna a sorból. Valljuk meg, az internetes fórumok elég nagy hányadán az átlag helyesírás csapnivaló. Tehát, egy adott illetőnek ahhoz is időre van szüksége, hogy felmérje, hogy az általa látogatott új fórumon mi a trend. Ez az időfaktor 2.

Evvel azt szeretném elmondani, hogy egy ember hozzászólásának nyelvtani helyessége első körben nem feltétlenül minősíti magát az embert. Abban viszont igazad van, ha senki nem szól rá, akkor az tudatosulhat benne, hogy ez itt, így, elmegy.

Valami olyasmi lehetne a megoldás, hogy miképpen az „új kérdésnek légy szíves nyiss új témát” című mondatot mindenki szépen le tudja írni, úgy a nagyon csapnivaló helyesíráshoz is lehetne egy hasonlót odabiggyeszteni.

0
0
Mice-manus képe

Úgy érzem, hogy jelenleg a legjobb tartalomkezelő rendszer amivel találkoztam, az agy :P
Teljesen egyetértek veled.

0
0
fox mulder képe

Nem a magyar fonetikával leírt angol szavakról (aboros rulez(!)), a vesszőhibákról, az elütésekről, vagy a szándékosan beszédszerűen írt mondatokról van szó (az itteni nyelvhasználat messze magasabb színvonalú, mint sok más fórumon), de mégiscsak azért írunk, hogy mások megértsék (nem mindegy, hogy szárba szökik, vagy szarba szokik).

Nem kell semmit sem szankcionálni, nem kell a konkrét hozzászólást minősíteni (ezért is vetettem fel a dolgot külön témaként), és főleg senkinek sem kell nyelvtanárkodnia, meg hibákat javítgatni, de van előnézet gomb és a témaindító kivételével utólag is szerkeszthető a hozzászólás. A beküldési irányelvekre naponta felhívjuk a figyelmet (jogosan), gondoltam, belefér fél évente megemlíteni az ötös pont utolsó mondatát (Vedd a fáradságot és figyelj a helyesírásodra).

Persze az agy sok mindent rugalmasan kezel, biztos van például olyan agy, amelyik képes 24 órán át Fekete Pákót hallgatni, de azért konkrét esettől függetlenül, általánosságban lehesen már néha megemlíteni, hogy az szár. Vagy ilyen öreg volnék?

0
0

Fox Mulder