Ékezetes pathauto-használat: szárba szökik vagy szarba szokik?

Boobaa képe

Mind a mai napig nem tudom eldönteni a címbeli kérdést. Példának íme egy (a bejelentéskor) viszonylag friss fórumtéma címe: http://drupal.hu/forum/drupal-6-felhasználó-alapértelmezett-nyelve-nem-muködik

Személy szerint inkább vagyok ellene, mint mellette, lévén rengetegszer találkozni úgy az ékezetes linkekkel, hogy az ékezetek helyén azok (valamilyen) kódja van - ami aztán véleményem szerint pont az ellentétes hatást éri el: csak rontja az olvashatóságot. Például a fenti fórumtéma címe egy másik embertől: http://drupal.hu/forum/drupal-6-felhaszn%C3%A1l%C3%B3-alap%C3%A9rtelmeze...

Oké, tudom, hackeljünk meg minden vacakot, ami nem beszélni 2oo9-ben utf8-at beszélni - ha minden hibásnak talált programhoz csak egy embert találnánk, aki egyáltalán hajlandó lenne foglalkozni a javításával, még valószínűleg akkor is kevés lenne a drupal.hu taglétszáma... :S

Röviden: talán jobb lenne a pathautot ékezetlenül használni - a keresőknek tudomásom szerint úgyis mindegy. (Aztán az okosok majd kijavítanak, ha mégsem.)

Drupal verzió: 
Fórum: 
Boobaa képe

Mint látszik, az ékezetes változatból maga a Drupal sem csinál linket, ellentétben az ékezetlennel (azaz az ékezet miatt olvashatatlannal) - sajnos ezt csak beküldés után vettem észre.

0
0
pp képe

http://drupal.org/node/340776

Az ékezetesből meg nem fog csinálni url-t mert az nem url, hanem valami más. Egyébként, ha a böngésző címsorából kimásolod, akkor a zagyvalékot fogod kapni amiből már url csinál a Drupal. A folt alkalmazása után már a zagyvalékot visszadekódolja a Drupal és a szép url jelenik meg újra. Az az érdekes, hogy bár a zárójel lehet az urlben nem, de a Drupal még se ismeri fel. Ez már viszont egy másik issue lesz.

pp

0
0
Pasqualle képe

emlekszem, hogy irtam egy issue-t a zarojelre es az volt a valasz, hogy zarojel nem lehet az urlben. Azt is ugyanugy kodolja mint az ekezetes karaktereket..

0
0
pp képe

A php és a böngészők sem kódolják, valamint az rfc-be is az van(már ha jól értem), hogy azt nem kell kódolni:

http://www.ietf.org/rfc/rfc1738.txt

Thus, only alphanumerics, the special characters "$-_.+!*'(),", and
reserved characters used for their reserved purposes may be used
unencoded within a URL.

pp

0
0
Pasqualle képe

csak megkerestem, nehogy mar valaki atverjen :)
http://drupal.org/node/188948

bocs, rosszul emlekeztem. Nem az volt a valasz hogy nem lehet zarojel az url-ben, hanem, hogy a Drupal nem fogja elfogadni a zarojelet.. Egesz jo indokkal alatamasztva..

0
0
aries képe

Úgy vagyok ezzel, mint a speciális karaktereket, ékezetet tartalmazó fájlnévvel: inkább ne. Nem látom az előnyeit.

0
0
eMeLA képe

Jómagam is ezt szoktam javasolni.Hozzáteszem, hogy ez egy rossz tendencia, nevezetesen, a nyelvünkben vannak ékezetek, akkor használjuk is azokat, de ez más messze vezet...
Ami viszont tény, hogy sok bosszúságot okozhat egy ékezetes fáljnév és url...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

aries képe

Az URL technikai és nem hazafias kérdés. Gondolom Te sem szeretnél hasonló véleményen levő japán ügyfelekkel levelezni, webet fejleszteni ;)

0
0
eMeLA képe

Milyen technikai kérdésre utalsz ? A technika nem szereti az ékezetet ? És mért nem szereti ?

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

aries képe

Mert nem tudod bevinni billentyűzetről az összes speciális karaktert. Hogyan magyaráznád el a xyz.hu/hőség cím elérését egy belgának? Keressen rá és érje el úgy?

0
0
aboros képe

egy billentyűzet postán. :)

0
0

-
clear: both;

Pasqualle képe

Es ugy jar mint Stella aki megprobalt valamit nekunk gyorsan megoldani pp gepen.. Par masodperc utan felallt es megkert, hogy irjuk be az issue queue-ba.. Nagy elmeny volt ;)

0
0
Boobaa képe

23:09 < ###> vagy mit szeretnel ebbol kihozni boobaa ?
23:12 < boobaa> ###: azt, hogy ahol az ékezetek használata csak bonyodalmat okoz (url-ek, fájlnevek, stb.), ott talán jobb lenne kerülni a használatát, és csak ott használni, ahol az olvashatóság/érthetőség miatt helye van

URL-ben, fájlnévben a rengeteg inkompatibilis megvalósítás miatt inkább kerülendő; beszélgetésben, fórumban, levelezésben, stb. meg kifejezetten használandó - legalábbis szerintem. Van szép magyar nyelvünk, használjuk - de ahol technikai akadályokba ütközik, ne erőltessük. (Majd odaát ráérünk ezzel foglalkozni: ott úgyis mindenki magyarul fog beszélni, hiszen azt egy örökkévalóság megtanulni... ;) )

0
0
aries képe

Illetve mindenki megtanul szépen rovásírással írni, ez a latin katyvasz messze van a magyar nyelvtől. :]

0
0
Sweetchuck képe

Szerintem örüljön annak hogy egyáltalán ékezet nélkül működik.
Vannak olyan nyelvek melyeknek esélyük sincs például japán vagy kina. De van annyi eszük, hogy nem is erőltetik :)

0
0
pp képe

meg volt már:

http://drupal.hu/forum/%C3%A9kezetes-%C3%BAtvonal-%C3%A9s-file-nevek

Szerintem ne ragadjunk le ilyen csökött elképzeléseknél, hogy ékezet meg nem ékezet! El fog jönni az idő, amikor a társkereső oldalak egy szívecske, a használt autó kereső meg egy kisautó lerajzolásával lesz elérhető. Aztán mehet majd a küzdelem a nyíllal átlőtt meg a rózsaszín esetleg a szivárványszínű szívecske domain birtoklásáért. De lehet, hogy csak kimondom, hogy millatrió és már rendelhetem is a kedvenc tinitonicomat. Vagy ha fázik a kezem akkor csak azt mondom, hogy pécsikesztű és már ott is a jó meleg kézbeli. (apropó, miért lábbeli a cipő amikor tulajdonképpen az lábküli, hisz a láb van belül nem a cipő..) Nem beszélve arról, amikor majd megyek a szakadék felé és csak annyit kell üvöltenem a lada szellőzőrácsába, hogy kaszkótakarokkötni. (persze pici felár lesz rá azért...)

Akkor már nem fog senkit érdekelni, hogy az ősidőkben ilyen nevetséges problémák voltak ezekkel a fura jelekkel amiket már senki nem használ. ;)

pp

0
0
sgabe képe

már az űrben fognak röpdösni és tojni fognak erre az egészre, de most aktuálisan jómagam és mások is inkább zavarónak tartják az ékezetes url látványát, semmint hasznosnak vagy szépnek vagy akárminek...

0
0
breki képe

lehet hogy az unokáim már az űrben fognak röpdösni...

Nem tudom, hogy lesz ez de az enyém "nemrég" tanult meg járni, igaz már négy lesz :-)) De még nem repül, max álmában :)

0
0
eMeLA képe

Hurka, hurka, véres hurka, milyen jó a májas hurka....

Bocs de ez kimaradt. :)))

Ebből is látszik, hogy a fiatalabb generáció kimarad az ilyen és ehhez hasonló jó dolgokból. Persze ez köszönhető annak is, hogy nem működik elvárható korrektséggel az ékezetes url, ezért lemondunk róla.... Na-no-off.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

breki képe

A témánál maradva, lassan öt éve, hogy bevezették az ékezetes domain-neveket a .hu felső szintű domainben.

Röviden: talán jobb lenne a pathautot ékezetlenül használni - a keresőknek tudomásom szerint úgyis mindegy.

De még mindig látom a statisztikákban a régebbi böngészőket amik nem támogatják az ékezetes neveket.
De talán megoldás lehetne, hogy a pathauto modulban lévő i18n-ascii.txt fálj már helyesen
jelenjen meg a .hu domaint használóknál.

0
0
aboros képe

mikor először megjelent akkor is annak tartottam.
mindig elfelejtjük, hogy max tizenpármillióan beszéljük és talán még kevesebben írjuk ezt a nyelvet, ki a frásznak lenne érdeke (rajtunk kívül persze) ez? majd pont azzal töltik a drága idejüket a mindenféle szoftverfejlesztők meg szabványkiagyalók, hogy olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amikben nem probléma a tűsarkúcipőáruház.hu/termékek/görbülősarkú-vastagtalpú-holdjáró url. jobb dolguk is van szerintem.

de tényleg, mi ennek a haszna? ékezetek nélkül nem tudod/tudom elolvasni? (most nem konkrétan te boobaa, érted) minek akarsz/akarjak egy urlt egyátalán elolvasni? arra kattintani szoktak, utána jön az olvasgatás. :) ahány programba másolod annyiféle parát fog okozni. a haszna meg egy szer tíz a mínuszmilliárdadikon ehhez képest, akkor megéri?

persze vannak esetek, amikor nem egyértemű a dolog, ha nincs ékezet.
igen. évente három ilyennel találkozok. :)

kínának akkor már nagyobb esélye elnne egy ilyen saját írásjel világkompatibilitási elfogadtatása versenyben.

szóval én is inkább azt szoktam tanácsolni mindenkinek, hogy ha lehet kerülje az ékezeteket filenevekben is. ne spóroljon a karakterekkel, de ha lehet csak az angol abc kisbetűit, számokat alsóvonást és kötőjelet használjon.

0
0

-
clear: both;

breki képe

az ékezetes domain szerintem haszontalanság

Igen, de ha valakinek ebből haszna van...?
Addig szerintem mi isszuk meg a levét. De ezt úgy is tudja aki ezzel foglalkozik.

0
0
aboros képe

vagy csak én vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy a megrendelők nem kényszerítenek titánbevonatu lézernuncsakuval, hogy ékezetes urleket csináljak nekik?

0
0

-
clear: both;

aries képe

Isszuk. Nem véletlenül van transliteration modul :D

0
0
Boobaa képe

Tetszik ez a "titánbevonatú lézernuncsaku" (és még FF3 magyar helyesírás-ellenőrzője sem húzza alá, remek) - mint ahogy ki lehetne egészíteni a témanyitó felvetést is PP hozzászólása alapján: talán nem mindegy, hogy az égő szárba szökik, vagy az ego szarba szokik. Az URL-ben sem: ott igenis legyen az utóbbi, épp a technikai problémák miatt - és úgysem az URL hordozza a lényeges információt, hanem az általa mutatott oldal.

Szóval inkább olvasom el a http://drupal.hu/forum/az-ego-szarba-szokik URL-en a szárba szökő égő kalandjait, mintsem a http://drupal.hu/fórum/az-égő-szárba-szökik URL-en bármit.

Tényleg: a forum mióta magyar szó? Az URL azon részén miért nincs ékezetes pathauto?

0
0