Haldoklik a Drupal?

alan képe

Az utobbi idoben egyre tobb korabbi Drupal fun-nal lattam, hogy szepen csendben kezdenek egyre gyakrabban mas platformokat hasznalni.

A Drupal 8 harom eve jelent meg, ez az IT szektorban rengeteg idonek szamit, a legujabb statisztikak szerint is meg mindig csak valahol 21,6% korul van a tobbseg 73,5% meg mindig a D7-et hasznalja. Ismetlem harom ev telt el!
https://www.drupal.org/project/usage/drupal

Nem is csoda, hogy az eddigi szokasoktol elteroen Dries bejelentette, hogy a D9 megjelenesevel, ami 2020-ban lesz, nem szunik meg a D7 tamogatottsaga hanem majd csak 2021-ben. (https://dri.es/drupal-7-8-and-9)

Egyebkent meg az iden ev vegen a Drupal 7 hasznaloknak muszaj lesz valtani php 7.x-re, ami gondolom sok helyen nem lesz zokkenomentes.

Az angol nyelvu cikkeket es forumokat olvasva ket dolgot ronak fel sokan, az egyik a "backwards compatibility" a masik pedig, hogy a D8-al a Drupal a kisebb sitebuildereket magukra hagyta, mivel a kisebb projektek idoben es penzben tul sokba kerulnek D8-alatt. Erdeksseg, hogy a whitehouse.gov amikor atkerult WP motor ala, hivatalosan az egyik fo indok is ez volt, vagyis hogy ezzel a valtassal evi 3 millio dollart sporolnak meg.
(http://www.eweek.com/enterprise-apps/whitehouse.gov-moves-from-drupal-to...)

A visszafele kompatibilitas miatti elegedetlensegek miatt most mar azt igerik, hogy a D9 eseteben nem lesznek ilyen gondok - ez fontos is, hiszen, a mai napig sok nepszeru modulnak nincs stabil verzioja D8 ala (pl Rules, Calendar stb)
Erdemes elolvasni Ryan Szrama (Drupal Commerce) egyik kommentjet: "One thing WordPress users have never had to experience is an upgrade that breaks backwards compatibility. That was always the risk with Drupal's strategy..." (https://www.previousnext.com.au/blog/have-we-reached-peak-drupal)

Az eredmeny nemzetkozi szinten is az lett, mint a drupal.hu eseteben: a kozosseg szep lassan elparolgott. " Everything is overcomplicated. And the biggest issue is that the community is dead. Try to ask a question and you will get 3 views and 0 answers."
(https://www.davehall.com.au/blog/dave/2017/04/19/drupal-we-need-talk)

Keson ebredtek?

Nasvillben Dries bemtuatott egy felmerest, amelyben vegre megkerdeztek, hogy ki mit gondol a Drupalrol es felvazolt egy tervet is, hogy hogyan fogjak ezeket az igenyeket kielegiteni.
DrupalCon Nashille (19:25-tol)
https://www.youtube.com/watch?v=8HkOdpNT8Ec

Darmstadtban mar be is mutatta, hogy a nemreg megjelent D8.6-ba miket sikerult ezekbol beepiteni es miket terveznek a tovabbiakban, sajnos jopar ezek kozul mar letezik mas rendszerekben, tehat itt az lathato, hogy eddig a sajat fejuk utan fejlesztettek es most probaljak potolni a lemaradast bizonyos teruleteken, beepiteni a kozosseg igenyeit, hiszen erzik Ok is, hogy sokat veszitett a nepszerusegebol a Drupal, (be is jelentette, hogy a Marketingre is kulon figyelmet fognak forditani.)

Drupal Europe Dries (4:30-tol)
https://www.youtube.com/watch?v=iXB0sNreSlM

Hogy mit sikerul vegul az eloadason elhangzottakbol megvalositani ez majd kiderul, remelhetoleg nem lesz mar tul keso. Egyelore az latszik, hogy a cel a nagyobb projektek kiszolgalasa.

Vegezetul meg nehany erdekes statisztika:

https://trends.builtwith.com/cms/Drupal
https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all
https://trends.google.com/trends/explore?date=all&geo=US&q=drupal,wordpr...

A cimben feltett kerdesemre valaszolva en ugy latom, hogy nem haldoklik, hanem inkabb atalakul. Remelhetoleg ez az atalakulas azonban nem a vegzetet fogja elhozni a szamara.

Fórum: 
dongodani képe

Nincs semmi gond a D8-al. Csak már nem a vérpistikék hobbi eszköze. Mint ahogy a Visual Studio sem a szomszéd 7.b-be járó öcsiboci kedvenc játékszere arra, hogy egy fukar cégvezető tré, semmire nem jó honlapját óccsóé-zsebpénzé összetákolja. Arra ott a WP. Az irány nagyon helyesen a webfejlesztési szakma professzionalizálódása. Túl sokan értettek hozzá túl keveset. Amúgy sincs arra szükség, hogy minden útszéli kis cégecskének saját honlapja legyen. Az a világ már elmúlt. D8-at az használjon, aki nem csak megmutatni akarja a cégét a neten, hanem tud és akar is pénzt csinálni belőle, azaz a net az elsődleges üzletszerzési platformja. Azt azért nem írom alá, hogy a D8 túlzottan erőforrás zabáló volna., sőt a tapasztalataim szerint jól beállítva egy átlagos hoszting környezetben is szépen elmuzsikál.

2
-2
HF leon képe

Az apró tárhelyek használói panaszkodtak rá, hogy túl nagy a rendszer. Igaz van rá néhány trükk, hogy csökkenthető legyen a mérete, de ez jár némi hátránnyal. A nem 5-10 lapos oldal esetén 500MB-nál kezdődik a helyigény, de az 1GB az ajánlott, vagy a felett a kialakítástól függően. (a tárhely méretben az sql is benne van, nem csak a fájlok)

1
0
HF leon képe

Véleményem szerint sem haldoklik, hanem átalakul. A közösség egy része elpártol tőle, mások meg felfedezik.

Amit negatívumként hoznék fel, - ahogy én érzem a fejlesztések előrehaladtával, - hogy a drupal 8 amolyan útkeresésre sikeredett, ami jelenleg is tart. Nem véletlen, hogy a drupal.org is 7-esen üzemel.

A drupal 8 minőségileg sokkal jobb, mint anno a windows vista, mégis valahogy úgy érzem a 9 lesz majd az igazi, mint hajdanán a windows 7. Tudom, hogy nem a legjobb hasonlat, de ez jutott eszembe.

Amiben reménykedem, hogy a 8-ról tényleg könnyebb lesz migrálni a 9-re. Az új mag média modul köré épülő szolgáltatások jelenlegi hiányosságai elszomorítanak kicsit. A library legalább bekerült, de a media embed teljesen hiányzik a 8.6-ból.

Remélhetőleg a 9-re sikerül kialakítani az alap portfóliót. Csak, hát azt, még ki kell várni :(.

A symfony 2 is jelentősen átalakult az első verzióhoz képest, de ez inkább előnyére vált. Igaz közönsége egy része átpártolt más keretrendszerekhez, ettől azonban, még kicsit sem lett népszerűtlen, sőt! Ráadásul, ha maga a teljes keretrendszer nem is mindenkinek szimpatikus. Különféle részeit rengeteg más rendszer magába építette és alapoz rá azóta.

0
-1
Balu Ertl képe

Igaz, fél évvel később, de úgy gondolom, releváns lehet ehhez a témához, ha valaki később visszaolvassa: Dries 2018–2019 közötti időszakra szóló elemzése a nemzetközi Drupal-közösség aktivitásáról: https://dri.es/who-sponsors-drupal-development-2019

tl;dr
Minden általa bemutatott mutatószám növekedett – igaz, ezt azért forráskritikával is lehet kezelni, de ahogy írása végén ő maga is kiemeli: nem tökéletes a jelenlegi mérőrendszer, de a szoftverfejlesztés, mint alapvető tevékenység alakulását jól mutatja.

0
0
lazar képe

Egyáltalán nem haldoklik, hanem egyre jobb lesz. Az alakíthatósága (pontosabban puritánsága) miatt ez azzal jár, hogy kevesebben tanuljék meg az alapokat - mert időt kell rá szánni. Olvasni kell a dokumentációkat, szétszedni és megérteni disztribúciókat - az ilyenekből rengeteget tanul az ember. Pénzt kell rá szánni - én nem is túl sokat. Pénzt egy-egy tanfolyam megvásárlására, egy vps bérlésére - engem elképeszt, hogy van olyan aki D8 alatt épít honlapot és nem tud composerrel dolgozni, miközben a használhatóságához alig 10-15 parancsot kell megtanulni. Egyáltalán nem kell sztárfejlesztőnek lenni, viszonylag minimális tudással is lehet kiváló oldalakat készíteni. Végignézel egy-egy videótanfolyamot s ugrásszerűen megnőnek a lehetőségek.

2
0
dongodani képe

Hát..., hogy egy-két videó és máris pöpec kis honlapokat üt össze Drupallal egy kezdő...:-). Mintha valamiért nem ezt lehetne internet szerte olvasni. Az olló meg nagyon szétnyílt a felhasználói élmény javára, ami szintén nem kedvez a puritán megközelítésnek. Ha meg valaki látványos, kifinomult, interaktív megoldást akar az asztalra tenni, nem hogy pár videó után, de még évek múlva sem biztos, hogy D. alatt összejön neki. Jó pár itteni felhasználónak is döglött már a honlapja, mert annyira nem érdekes már ez a honlap téma, mint 10-15 évvel ezelőtt. A közösségi rendszerek elszívták a levegőt...

0
0
HF leon képe

Egyszerű honlapokat könnyen össze lehet rakni pár videó után és, ha valaki ért a HTML, CSS-hez, akkor hamar testre tudja szabni a kinézetet is.

Bonyolultabb oldalak készítésénél viszont hamar bele lehet futni olyan elvárásokba, amire nincs kész megoldás. Akkor valóban több kell, mint pár videó.

Ami egy nagyon kezdőnek problémás lehet az a rendszer automatikus frissítésének hiánya. Az egyszerű honlapkészítők rögvest beijednek a parancssortól, nem értik a composer-t és aligha képesek egy vps-t működtetni. Ehhez, már kell némi tudás. Ez a szint messze áll a hobbi honlaposok világától. Számukra az automatikusan frissülő WordPress, vagy Joomla sokkal vonzóbb, mint manuálisan frissíteni. Talán az amatőrök, illetve hobbisták szemszögéből ez lehet fájó pont, valamint a sminkek alacsonyabb száma, de az régen sem volt más. Néhányakat pedig a nagyobb erőforrás igény tántorít el.

Én úgy látom, hogy ezek a problémák, amik csökkentik a drupalos-ok számát. Főleg idehaza.
A közösségi oldalak csak részben felelősek. A magán honlapok többsége tűnik el miattuk, illetve néhány kisvállalkozó honlapja. A legtöbb vállalkozás esetén, viszont a honlapos megjelenés továbbra is számít.

A magyar közösség gyengülését talán az okozhatja, hogy a tagság többsége nem a nehézsúlyú fejlesztőkből állt és sokan elpártoltak. Persze ez csak találgatás, de komolyabban érdeklődő és kitartó kezdőből meglehetősen kevés van.

2
0
Nagy Gusztáv képe

Valaha admin voltam ezen az oldalon, naponta legalább egy órát rászántam, hogy azt a 100-as nagyságrendű új hozzászólást végigolvassam, és ahol tudok, válaszoljak is. Most meg kb. havonta nézek erre, és egy kezemen meg tudom számolni az új témákat, kis túlzással a hozzászólásokat is.

Valaha, a Drupal 6-7 fénykorában, vállalkozóként erre épült a megrendeléseim közel 100%-a. De jött a D8, és évek alatt háromszori nekifutásra se tudtam egyetlen oldalt se megcsinálni D8 alatt. Olyan alap dolgok nem működtek évekkel a D8 megjelenése után se, hogy nem is értem, mások hogyan tudják bármire is használni a D8-at. És itt tényleg nem eldugott kis modulocskákra gondolok, hanem a D7 korában legjelentősebb kiegészítő modulokra.

Lehet engem is Pistikézni, szívetek joga. De a Drupal felhasználói tábora a töredékére zsugorodott. Ha ez nektek nem haldoklás, akkor nem tudom, mi az.

7
0

Nagy Gusztáv

bcsaba képe

Irnal nehany peldat az altalad emlitett alap dolgokra, amelyekkel nem boldogultal?

0
0
magveto képe

Egyetértek. Jelenleg úgy néz ki, hogy sokkal egyszerűbb migrálni az oldalaimat wordpressbe és ott használni, mint a d8ra áttérni... :(
Ha elveszti a d7 a támogatottságát, a nagyobb réteg el fog tűnni... :( Marad 5-10 % programozó... :(
Kár mert Gusztávnak köszönhetően megszerettem ezt a rendszert. De ez már rég nem az amivel egyszerű halandó örömmel dolgozgat mert több a sikerélménye mint a kudarca.

4
0
HF leon képe

Volt bennem is kis elégedetlenség a D8 fejlesztési tempója kapcsán, de nagyon várom az elavult kódoktól mentes D9-et. Engem érdekel az objektum orientált programozás és kíváncsi vagyok mivé fejlődik a Drupal. Szeretem a symfony-t, így szívesen képzem magam ezen irányba.

Ugyanakkor, mióta tudomást szereztem a backdrop cms kezdeményezésről azóta kísérem azt is figyelemmel. A drupal fejlesztői között is kialakult némi vita a fejlesztés során és ezért születhetett meg a backdrop cms.

A Drupal közössége -főleg külföldi közössége -jóval nagyobb és az európai unió is felkarolta a Drupal-t, így biztos, hogy remek céges rendszer lesz belőle és érdemes szerintem foglalkozni vele.

Viszont én nem ellenzem a beckdrop létét sem, bár annak közössége jóval kisebb.

Mondhatni a D7 továbbfejlesztése az is, de egyszerűbb alapokon. Amely nem ró akkora terhet azokra, akik a régi rendszert megszokták, vagy jóval szerényebb szerver háttéren kívánnak üzemeltetni egy összetettebb oldalt.

A wordpress egyszerűségével hódít és sok, már teljesen kész, igaz sokszor fizetős kiegészítővel.

Ha valamiért nem szimpatikus a Drupal 8 és nem igazán tudsz megbarátkozni vele, talán érdemes lehet a backdrop-ra is némi figyelmet szentelni, illetve, ha elkészül a Drupal 9, akkor arra is ránézni majd.

0
0
dongodani képe

A 7-es Drupalhoz ragaszkodók számára a Backdrop tényleg alternatíva, csak szerintem nem érdemes a 7-es vonalat erőltetni. Eleinte én is berzenkedtema D8 ellen, de akkor még valóban nem volt pár nekem szükséges modul teljesen kész. Azóta hatékony fejlesztő eszköz lett belőle, amit azoknak javaslok inkább, akik nem csak honlapokat, hanem közösségi típusú interaktív rendszereket fejlesztenek, mivel a D8 iereje itt mutatkozik meg igazán. Szimpla, vagy még kevésbé szimpla honlapoknál is a D8-at használni ágyúval verébre megközelítés. Valljuk be a hazai webes közegben erre a potenciálra szűk a felvevőpiac. A D8 lényegében kinőtte a hazai kereteket...

1
0
magveto képe

Hát igen, végülis ezt csinálom... a jövő nyár elejéig ismerkedem ezzel a három rendszerrel, aztán nyár elején jön a döntés...

Bár sokaknak nem tetszett (szerintem most sem) de én az ubercartot ismertem és kedveltem meg, a d8-ban még mindig nem stabil: https://www.drupal.org/project/ubercart
A d8 ellen szól Balu idétete is: „Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy a drupal 8 például egyáltalán nem a kisebb oldalak kiszolgálására készült. Mondhatni szintet lépett és inkább a nagyobb összetettebb oldalak fejlesztésében ad nagyobb segítséget, míg a kisebbek számára kicsit nehézkessé és erőforrás igényessé vált.”

Két kisebb webáruházam van és két kisebb közösségi oldalt irányítok ahova néha felkerül egy-egy cikk vagy meghívó...

Szóval ismerkedem, de három munkahely mellett, talán érthető, hogy az lesz a legközelebb hozzám, amit a leggyorsabban fel tudok fogni. :D

0
0
HF leon képe

Én nagyon kíváncsi vagyok a Drupal 9-re és bizakodó vagyok vele kapcsolatban, de ez Én vagyok. Sok dolog szól a Drupal 8 és főleg a 9 mellett, de sok van, ami ellene is felhozható. Én mindig a helyzethez keresem a megfelelő megoldást.

A Backdrop jó választás lehet, ha a Drupal 8 kiismerése nehézkes számodra, vagy úgy érzed lassú a szervereden. Esetleg hiányzik az automatikus frissítési lehetőség. A Backdrop ezt is tudja. A Backdrop esetén jól alkalmazhatók a Drupal 7 alatt szerzett tapasztalatok. Nyilván Joomla és Wordpress esetén néhány funkcióról le kell mondani és ki kell ismerni a rendszerek kialakítását. Ez némi plusz tanulást jelent. E két rendszer előnye, hogy sok teljesen kész modul van hozzájuk és sok teljesen kész téma is. A hátránya is ez, illetve, hogy az igazán jók fizetősek, de teljesen készen vannak.

Übercart sajnos nincs Drupal 8-hoz és lehet nem is lesz. A korai szakaszban elakadt a modul sajnos. Backdrop-hoz létezik Übercart. A Drupal 8-oz a Drupal Commerce, ami jó választás. Ez a modul rendszeresen fejlődik és frissül. A Wordpress-hez a WooCommerce-et ajánlom. Joomla esetén ezt a cikket ajánlom figyelmedbe: https://www.themexpert.com/blog/best-joomla-ecommerce-extensions

A Drupal 8 amolyan útkeresésre sikeredett. Nem véletlen, hogy a Drupal oldala is 7-en maradt még. Minden nagy váltás nehezen megy. A PHP6 meg sem jelent, de lett egy remek PHP7. A Drupal 8 is nehezen indult be, de úgy gondolom, mire eljut a 9-ig és végleg elhagyja a régi felesleges koloncokat, addigra nagyon jó kis rendszer lesz belőle. Robusztusabb, mint a 7, de mindenképpen jobb, pláne vállalati szinten. Én mindegyik rendszernek drukkolok, jó ha színvonalas a választék.

0
0
Balu Ertl képe

„[…] az ubercartot ismertem és kedveltem meg, a d8-ban még mindig nem stabil”

https://blog.acromedia.com/ubercart-is-dead-why-a-migration-is-needed-asap

Egyetértek a cikk szerzőjével, a „két dudás egy csárdában” jó öreg (és igaz) magyar mondás alapján nincs kapacitása a közösségnek 2, egymástól nagyrészt külön úton fejlődő e-kereskedelmi projektet vinni a Drupal égisze alatt. Az egyiket fel kellett adni, hogy az erősebbre lehessen összpontosítani – és az élet úgy hozta, hogy ez az _Übercart_ lett.

1
0
magveto képe

Sajnos én is egyet értek a cikkel. Főleg ezzel a mondattal:
"The catch here is that Drupal 7 reaches end of life November 2021, which will likely spell the effective end of Ubercart as well."

1
0
nevergone képe

Szia!

Azt azért csendben tegyük hozzá, hogy a kiegészítő modulok döntő többségét nem a Drupal core fejlesztői írják, így egy-egy modul léte vagy nem léte nem az ő számlájukra írható. Voltak döntések, amelyeket előbb-utóbb meg kellett hozni, ha a Drupal rendszer szintet szeretne lépni. Meghozták őket. Rengeteg (és szó szerint rengeteg) anyag, könyv, segédlet volt a modulok Drupal 8-as migrálásáról, a Szegedi Drupal Dev Days-en (és máshol is), külön szekció volt erre, ahol tapasztalt szakemberek segítettek ebben.
Voltak modulok, amelyek ezt meg tudták lépni, de pl. a Rules nem. Hogy aztán miért nem, az már egy összetett kérdés, akár onnan is indítva, hogy ki finanszírozza a nyílt forráskódú fejlesztést, ha a fejlesztő nem szeretné önként és dalolva a szabadidejét csak úgy beletenni.
Szóval ez egy kicsit összetettebb és általánosabb probléma, ami részben a Drupaltól is független, de nem olyan rég talán Dries is írt róla.
Viszont ezeket a modulokat sokszor ki lehet váltani egyedi fejlesztéssel (és itt vissza lehet utalni arra, hogy ki finanszíroz mit), hiszen a Drupalos világ ezen modulok előtt is létezett.

2
0
Drufan képe

Én eddig se értettem, hogy kik azok az áldozatos jóemberek, akik ingyen nagy és hasznos modulokat fejlesztenek és aztán közkincsé teszik. Mondjuk én akkor tenném, ha nem napi X órában kellene a betevőre pénzt keresnem, hanem a pénz már „jönne magától” és a munka már csak hobbi lenne.

Valamelyik nagy céget meg lehetne szerezni általános támogatónak (Google, Apple), amely cégek a modulok fejlesztőinek, a fórumon a szakmai támogatóknak pénzt adna.
Hogy miért érné ez meg egy nagy cégnek?
Mint tudjuk annyi pénzen ülnek, amit képtelen elkölteni. PR-ként is tehetnék akár.
Jó lenne ha megértenék, hogy most ők vannak a csúcson, de belőlünk élnek, mármint a felhasználókból, szűkebb értelemben a programozókból. A végtelenségig nem fog menni, hogy ilyen aránytalanul megszedjék magukat a világon és alig adjanak vissza valamennyit.

Felháborító, hogy ezek a nagy cégek rengetek ingyenes rendszert felhasználnak maguknak, amiből meggazdagodnak. Ha nem is közvetlenül, de közvetve igen.

Régebben próbáltam a Joomlát, nem tudom most hol tart, de nem is érdekel, annyira sokan nem használják. Nemrég megnéztem a Wordpress-t is, de nem tetszett. Látszólag könnyen, sok mindent tud, de pl. amikor csoportkezelést akartam rajta csinálni, már a keresője is szánalmas volt, nem is tudom hány oldalnyi találat volt, de nem lehetett szűrni, és amiket kipróbáltam mindről kiderült, hogy az messze nem az, mint az OG a Drupalban. Nincs teljes áttekintésem a WP-ről, de szerintem olyan a WP a Drupal-hoz képest, mint egy mezei képszerkesztő program a Photoshophoz képest, azaz egyszerűbb dolgokat meg tud csinálni, ráadásul könnyen, vezeti az ember kezét, de ha egyedi dolgot és profibb dolgot akar az ember, akkor korlátokba ütközik. Nyilván azért olyan népszerű, mert a többség nem ért a webes dolgokhoz, sőt, nem is érdekli, csak hamar akar valami látványos... szart.

A Drupal lehetne a legjobb - bár messze nincs ebből sem átfogó képem - ha lenne benne pénz.

Valamiért nekem tetszik, az, hogy olyan keret szintű. Nem szeretem, amikor telepakolnak egy programot mindenféle csili-vili szarral. Legyen egy alap, ami jó és majd én felépítem. Annak idején így volt a QuarkXPress is, a 3-as verzióig - jó rég volt - gyorsan és profin lehetett vele dolgozni, aztán jött az Adobe, csinált egy lassúbb, kevésbé kezelhető programot, de rengeteg lehetőséggel és ő győzött, és sajnos a QuarkXPress is kezdte telepakolni a programját. Azóta már nem is követem mi van a QuarkXPress-szel, mivel már nem adta azt az előnyt, amit korábban, ellenben az Adobe a DTP minden részére adott programot, így minden szempontból jobb volt átállni arra.
Talán most a D7 a QuarkXPress 3-as, a D8 pedig ami követő módba kapcsolt. De nem ismerem a D8-at, Rules és egyebek hiánya miatt nem kezdtem igazán bele.

Szóval a kulcs a pénz. Majd ha nem a pénz uralta világban élünk, akkor lehet hosszú távon fenntartani önkéntes alapon dolgokat.

1
0
nevergone képe

Szia!

Lehet, hogy nem fogalmaztam elég precízen, ezért a saját példámon adok némi kiegészítést.

Elég sok Drupal oldalhoz van közöm és ezekhez több modult is kellett fejlesztenem.
Ezekből a modulokból alapvetően négyféle van:

  1. Az ügyfél ismeri a Drupal közösséget és azt kéri, hogy a modul általános megoldást adjon, majd tegyük közzé a közösségnek odaírva, hogy az ügyfél finanszírozta a fejlesztését. Ez a közösségnek is segít és az ügyfélnek is reklám, így készült pl. ez.
  2. Az ügyfél nem ismeri a Drupal közösséget, vagy csak szimplán nem érdekli. Kifizeti a fejlesztést, aztán neki mindegy, hogy a közösséggel megosztásra kerül-e a modul. Így készült ez.
  3. Az ügyfél akár ismeri a közösséget, akár nem, nem járul hozzá a közzétételhez.
  4. Ez egy hobby-modul, amit a fejlesztő a szabadidejében fejleszt és (közvetlenül) senki nem finanszírozza, vagy csak simán a fejlesztőnek van rá szüksége, pl. ez ilyen.

És ez még csak a fejlesztés, miközben foglalkozni kell a közzétett modulhoz érkező hibajegyekkel és mindenki örül, ha a kedvenc moduljából új verzió készül hasznos funkciókkal és a zavaró hibák javításával. Ezek pedig további időt vesznek igénybe és alapvetően a fenti négy pont valamelyikébe esnek majd bele.

1
0
tamoca képe

Pont én is ezen tipródom.Egyetértek.

0
0

tamoca

dyra képe

Én mazoista vagyok és még mindig mindent Drupalal csinálok, bár a jekyll nagyon nagyon tetszik. Egy hatalmas probléma van, az, hogy borzalmasan lassú. Agyon kell optimalizálni az oldalt és a tárhelyet. Egyszerűen nem értem meg miért kellett ilyen brutális gépzabálónak megírni, sajnos az alap wordpress oda - vissza felpofozza sebességben. Márpedig a weboldalaknál meglehetősen fontos a betöltődési idő. Emiatt most nem D8-at telepítek egy új projekthez hanem Backdrop-ot. Egy próbát megér a D7-el nem volt gondom.

0
0

honlapom http://dyra.eu/

dongodani képe

A D8 vihargyors. Ha mégsem, akkor kaki van a palacsintában. Vagy félre van konfigurálva, vagy pedig a tárhely nem az igazi.

1
0
tiburi képe

Szívszaggató írás, talán mert van valós alapja. Kis kényszer miatt a D7-es oldalak D8-as migrálásába kezdtünk. Katasztrofális eredménnyel. Rengeteg újdonság van benne, de mit sem ér az egész, ha summa summarum, használhatatlan az egész.

A Commerce rendszerhez shell kell, ezzel kb. kivágták a felhasználók háromnegyedét (miközben WP-n a Woo meglepően felhasználóbarát irányban van).

Félek frissíteni a D8-as oldalakat, mert nagyobb valószínűséggel behal az egész, ezért security alertes D8-asokkal vagyok tele, amiket szerver oldalról védek (eközben WP-n a frissítések már automatikusak).

Nem is sorolom, óriási csalódás, főleg azok után, hogy milyen utat jártam be a drupallal és milyen frankó volt a 7-es, amiből valami kirobbanót vártam az új verziótól.

Sosem gondoltam volna, hogy valaha WP oldalakat fogok készíteni a Drupal után, de a Drupal 8 elhozta ezt az időt is, ami irtó kiábrándító és végtelenül bosszantó is egyben.

1
0
HF leon képe

Kíváncsi leszek, mit hoz a drupal 9.

Én személy szerint backdrop-ot tudok ajánlani mindenkinek, aki a drupal funkcionalitásával keres könnyen használható rendszert.

A drupal 8 sok esetben valóban inkább a vállalati irányba lépett tovább. Ott nem gond a shell a nagy tárhely és a composer-es frissítés.

Lehet egyszerűbb oldalakat is csinálni a drupal 8 segítségével, de, ha a megrendelő maga szeretné üzemeltetni az oldalát neki nem lehet bonyolult dolgokat elmagyarázni és azt is nehezen érti, mért kell a nagyobb, erősebb tárhely a régi helyett. A wordpress, vagy a joomla ezekkel az előnyökkel, már most rendelkezik, ahogy a backdrop is.

A drupal 8 érezhetően útkeresés a teljes rendszer remélhetőleg a drupal 9-ben ölt majd testet. Rengeteg innovatív opciót hoz, de sok máig befejezetlen.

Így szerintem a drupal 9 megjelenése, vagy a drupal 9.1 megjelenése után lehet teljes képet alkotni, hogy mivé is lett az új drupal.

Érdemes lenne egy drupal 9 lite-on is elgondolkodni szerintem, már, ha ez megoldható, de előbb lássuk mit hoz a 9-es, amiből kiveszik az elavult kódokat.

A drupal 7-hez rengeteg, de tényleg rengeteg modul készült. Sok igen összetett és hasznos modul is. Ez óriási előnyt jelent.

Sok elkészült a drupal 8-hoz és sok feleslegessé is vált a drupal 8 miatt, de egyes esetekben, még akadhatnak fájó pontok. Akadhatnak olyan modulok, amelyek nem állnak rendelkezésre, vagy nem olyan minőségben, ahogy a közönség elvárná.

A drupal 7 nagyon nem kompatibilis a drupal 8 rendszerrel. Akadnak esetek, amikor megoldható az automatikus migráció, de ez a ritkább. Véleményem szerint mindenképpen az oldalak újjáépítése szükséges.

A drupal 8.8 új médiarendszere is nagy változást hoz -már, ha tényleg elkészül a 8.8-ra. -ez is okoz, majd problémákat. Persze nem kötelező az új rendszer használata, de erősen ajánlott. Ugyanakkor a régire épített oldalak átalakítása is okozhat gondokat.

Mivel mind az egyszerű, mind a bonyolultabb oldalak világa közel áll hozzám, ezért megértem a drupal 8 vállalati irányba történő elmozdulását. Tényleg hiánypótló lesz, ha a 9-re elkészül. A vállalati oldalaknál egészen mások a prioritások, más a költségvetés és más az infrastruktúra, valamint gyakorta az igények is egészen máshogy skálázódnak. A kisvállalati, közösségi és hobbi oldalak irányából nézve van sok jogos igény, amelynek jelenleg a backdrop, joomla és wordpress sokkal jobban megfelel.

Szerintem mindig érdemes mérlegelni, hogy melyiket alkalmazzuk. A drupal 8 óriási változásokon ment és megy át és jelenleg inkább a nagyobb vállalatoknak előnyös, de érdemes számolni vele. Minden nagy változás fájdalmas, de a teljes ítélet meghozatala előtt érdemes szerintem kivárni a drupal 9-et.

1
0
tamoca képe

Sziasztok! Egy nemzetközi mozgalomnak hoznék létre egy oldalt. Azért Drupal alatt mert sok éve ezt használom és mert a nemzetközi mivolta miatt a többi nemzetben is lehet majd aki besegít a helyi laikusoknak akik a mozgalmat szakmailag viszik, de nem tudnák maguktól kezelni az oldalon a publikációkat tartalmakat stb.
Ez nagy előnye volt a Drupalnak a közösségek megléte sok országban. Most a D7- en meg tudom oldani a többnyelvűséget azonban fogalmam sincs, hogy mondjuk egy év múlva mikor át kellene tenni D9 re akkor a laptopom a Dunába hajítom és elmegyek kapálni, vagy meg lehet majd csinálni. A tartalomtípusokat külön nézetekkel rendszerezve jeleníteném meg és ráadásul több nyelvre fordítva tükrözve. Persze lenne ami marad az adott nemzet nyelvén és nem lesz fordítva. Tehát mondjuk van egy tartalom angolul és marad is úgy némelyek meg le lesznek fordítva 20 nyelvere, aztán lehet olaszul beküldenek az olaszok egy tartalmat amit meg nem fordít senki mert helyi dolog. Minden tartalomtípusnál igaz ez lehet helyi és lehet fordítandó.
Ez a D7 en meg a D8 on totál máshogy működne. A D6 ról se tudtam a többnyelvű oldalakt áthozni a D7 re , ugyanebbe nem akarok megint belefutni. Rálát valaki arra , hogy ebből a szempontból lehetséges -e majd átállni D7 ről D9-re?

0
0

tamoca

HF leon képe

A Drupal 7-hez a Backdrop CMS áll a legközelebb. Talán arra is a legkönnyebb áttérni.

A Drupal 8 teljesen más, mint a Drupal 7. Szinte biztosra vehető, hogy nem lehet egyszerűen átmigrálni. Persze ez, akkor derül ki, amikor megpróbálod. Ellenőrizd egy tesztrendszeren és meglátod.

Sokkal jobb inkább félautomata módon egy teljesen új rendszert építeni D8 alapokon és a tartalmakat áthozni az új kialakításba.

A Drupal 9 szerves folytatása a Drupal 8-nak. A kilencesből kivesznek minden elavultnak minősített funkciót, kódot, de ezt leszámítva formailag a Drupal 8 marad. Működésben nem csorbul, mert vannak modernebb megoldások a célok elérésére. A nyolcasban sok elavult megoldást is bennhagytak a könnyebb váltás érdekében. Így azok a modulok, amelyek az elavult dolgokra alapoznak működésképtelenné válnak a kilences rendszerben. Ugyanez igaz az egyedi fejlesztésekre is.

Remélhetőleg a kilences rendszer gyorsabb lesz a takarítás után, tehát pozitívabb is lehet a változás.

Viszont a migrációt illetően a kilencesre csak a nyolcasról lesz könnyebb migrálni. A hetesről biztos nem :(.

Tegyél egy próbát a hamarosan megjelenő 8.8-al és a Backdrop-al tesztkörülmények közt.

Csak így látod majd melyikre tudsz könnyebben migrálni.

A Backdrop nem rosszabb a hetesnél, sok hasznos újítás került bele, de kialakítás szintjén közelebb áll a héthez.

A nyolc teljesen új rendszer, viszont kimondottan sok újítást hozott a többnyelvűség terén. Ugyanakkor kialakításban merőben eltér a héttől, ezért is nehezebb rá migrálni. A kilenc pedig ahogy fentebb is írtam a nyolc szerves folytatása.

0
0
csigafi képe

Én anno D6 és D7 ben elég sok oldalt készítettem tetszettek a fejlesztések a modulok bősége viszont D8 ban sajnos nagyon sok kedvelt modul használhatatlan kompatibilitási gondok miatt. Na és már a sebessége se olyan tipp topp. D6 D7 ben kőnyen megtanítottam a tulajdonosoknak hogyan cserélhetnek és bővíthetnek benne tartalmat. Akik bővebben elszerettek volna mélyedni a drupal szépségeiben nekik ajánlottam Nagy Gusztáv könyvét. Ok persze 8 hoz is létezik szuper használati útmutató de már nem olyan a drupal rugalmassága mint amit megszoktam. Nekem ez kissé visszafelé fejlődés. Sosem fogom megérteni ha valami kényelmesen és tökéletesen működik használható is átlátható, érthető, logikus is miért kell újragondolás után egy kevésbé használható fejlesztéssel elő rukkolni. Na mindegy ez van vagy elfogadja az ember és alkalmazkodik vagy tovább lép saját fejlesztések vagy egyéb cms írányába

0
0
HF leon képe

Tudom fura lehet egy ingyenes nyílt projektnél üzletről beszélni, de a váltásnak alapvetően üzleti okai lehetnek.

A Drupal túlnőtte magát és akárhogy is nézzük sajnos a pénz a lényeg. Sok komoly cég alapoz a Drupal-ra. A rendszer pedig feléjük mozdult el. A D8 nem tökéletes az első igazán új rendszer a D9-lesz, amely teljes mértékben demonstrálja majd azt a sok munkát, amit a közösség tagjai belefektettek a D8-ba.

A közösség egy része a váltás idején nem értett ezzel az irányvonallal egyet és a klasszikus utat választotta. Így született meg a Backdrop.

Szerintem egyik rendszerrel sincs baj, sőt jónak tartom a két irányvonal meglétét. A Backdrop-ra könnyen átalakíthatók a régi D7 modulok. A Drupal9 pedig elhozza majd a D8 újdonságait az elavult dolgoktól mentesen. Így sebességben, talán a Drupal9 lesz releváns. A modulok, már keményebb tészta. Míg szinte bárki képes egy átlagos D7 modult Backdrop modullá alakítani, addig a D7 modulok Drupal8/9-re történő átalakítása, már nem ilyen egyszerű. Nem azt mondom, hogy nagyon nehéz, de merőben új szemléletet követel, ami megnehezíti a kezdők munkáját. Abban a szegmensben, ahova a Drupal9 pozicionálja magát ez nem olyan nagy gond.

Szóval várjuk ki, hova vezet a Drupal8 és milyen lesz a 9.
Szerencsére eközben a Backdrop is rendelkezésre áll a mérsékeltebb erőforrásokkal rendelkezők számára. Én sem örültem azoknak a hátrányoknak, amitől a Drupal8 szenved. Viszont van benne fantázia, egyáltalán nem tűnik rossznak az elgondolás. Ezért vagyok kíváncsi, hogy mit hoz a 9 -ami nincs is, már olyan messze.

0
0