ERP

uniquevisitor képe

Sziasztok

Egyre jobban tetszik a drupal, és az übercart is nagyon szimpatikus. Azt gondolom, ma már egy webshopot -ami egyben közösségi oldal, bloggal, kommentekkel miegymással - nem lehet CRM, illetve ERP nélkül hatékonyan üzemeltetni.
Találtam néhány használhatónak tűnő ERP-t (OpenBravo, Compiere, openERP-volt TinyERP), de a drupallal való integrálásról nem találtam semmit. (kivéve egyetlen utalást: http://www.ubercart.org/forum/development/6943/erp_system_integration) Ugyanígy jártam a CRM-ekkel. (pl.: Sugar CRM).
Gondoltam más webshop választására, amivel ezek valamelyike szinkronizálható, pl magento, de arra jutottam a legmegfelelőbb a teljes integrált rendszer használata. Ekkor megtetszett az ofbiz, és az opentaps azonban egyelőre még a php is távol áll tőlem, ezek pedig java alapúak.

Mivel a közösségi és webshop funkciókat szerintem a drupal oldja meg a legtökéletesebben ezért a CRM és ERP -t is ebbe szeretném integrálni.
Ahogyan látom nem csak én gondolkodom így, mert találtam néhány érdekes oldalt CRM/ERP témával kapcsolatban.

A tapasztalataitokra vagyok kíváncsi. Ismeritek pl.: a CK-ERP-t : http://drupal.org/node/242904
mi a véleményetek róla?
Erről http://drupal.org/project/erp semmit nem találtam, pedig itt a fórumon is hivatkoztok rá. Még a demót sem tudtam megnézni, és letöltés sincs.
http://drupal.hu/forum/webshop#comment-5953
http://drupal.hu/forum/drupal-mint-web-alkalmaz%C3%A1s-fejleszt%C3%B5-ke...

Itt a drupal.hu fórumon láttam, hogy magyar fejlesztőket is foglalkoztat a téma:
http://drupal.hu/forum/drupal-mint-web-alkalmaz%C3%A1s-fejleszt%C3%B5-ke...
http://drupal.hu/forum/kiadas-elotti-drupal-6#comment-7266
http://drupal.hu/forum/drupal-mint-web-alkalmaz%C3%A1s-fejleszt%C3%B5-ke...

Nem tudom, hogy ezt az ERP, CRM szoftvert ki hogyan képzeli/használja, én részemről az übercart-tal szeretném integrálva használni. Tudtok ilyen modulokat? Hogyan állnak a saját fejlesztések?

Mivel még csak a tervezési fázisban járok, ezért bízom benne, hogy találok partnereket az elméleti megoldások megbeszélésére, amelyet a gyakorlati megvalósítás követhet.

üdv

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Illyés Edit képe

A legtöbb kész CRM szoftver rendkívül rugalmatlan, a Drupalban meg pont az a jó, hogy szinte bármit össze lehet legózni belőle. Ezért nincs kész megoldás, és érdeklődés se nagyon a fejlesztés iránt, mert a megrendelő pár oldalon leírja, mit szeretne, és annak a 90-95%-át webes felületen össze lehet kattintgatni CCK, Views, Actions és hasonló standard modulok segítségével.

A Drupal akkor lehet kevés, ha dokumentumokat is kell menedzselni (pl. szerződések, számlák – papír vagy elektronikus alapon), vagy nagyon nagy terhelésre kell tervezni (T-Csoport ügyfélszolgálat). Egyesek az Alfresco dokumentumkezelő rendszerrel történő integrálást támogatják, mások szerint ezt is Drupalon belül kell majd megoldani ügyesebb fájlkezeléssel.

Amire neked kell, arra valószínűleg jó a Drupal a szokásos kiegészítő modulokkal, esetleg további modulfejlesztéssel. Természetesen konkrét választ csak a konkrét elvárások ismeretében lehet adni.

0
0
Webappz képe

+1 Ez engem is érdekelne :)

0
0

Páldi Zoltán

aries képe

Egy vállalatirányítási rendszer vállatlra szabott, ezért ezek az instant megoldások többnyire jelentős testreszabást igényelnek. Ha teljesen rugalmas keretrendszert keresel és ismered a pythont, javaslom nézz szét a TinyERP és a GnuEnterprise oldalain, kiforrottak, jó a support, magyarok is részt vesznek a fejlesztésében.

0
0
uniquevisitor képe

Ismerem őket és nagyrészt egyetértek veled a testreszabást illetően. Azonban azt a véleményt is osztom, mely szerint, ha egy vállalatra, vállalkozásra az alap megoldásokat nagyon át kellene szabni, akkor nem a szoftverrel, hanem a vállalkozással van a baj.
A crm is fontos, de azt hiszem a webáruház (übercart) működéséhez először egy drupalon belüli számlázót kellene készíteni.
Edit ezzel mi újság? Ha kettős könyvelést tud, feltételezem, hogy számlázásra is alkalmas. Jól gondolom? http://drupal.hu/forum/drupal-mint-web-alkalmazás-fejlesztő-keretrendszer-waf#comment-7602

0
0
Illyés Edit képe

Mostanában nem volt szükségem rá, ezért nem is foglakoztam a témával. Egyébként számlázószoftvert könnyű készíteni CCK-val, vagy van rá kész modul, a gond az, hogy a magyar jogszabályoknak nem nagyon fog megfelelni. Erről volt egyszer egy szép hosszú vita a Weblaboron, talán a 20. kör végére sikerült meggyőznöm a kollégákat, hogy a "kitolok egy PDF-et oszt jónapot" hozzáállás nem APEH-kompatibilis :)

0
0
Gabor képe

Ha nyomtatvány boltban vásárolható előre sorszámozott leporellot használsz és ahhoz igazítod a számla képet. Nem jó megoldás?

0
0
Illyés Edit képe

De ehhez mi szükség Drupalra? Egy komolyabb elektronikus írógép is megteszi ;)

Ha terméket értékesítesz, és a számlát kiküldöd a csomaggal, akkor megoldás lehet akár CCK-s "számla" típusú node generálása, akár az Invoice modul (nem próbáltam). De ha elektronikusan akarod a számlát az ügyfélnek megjeleníteni, akkor már digitális aláírás és időbélyeg kell rá – vagy kiírod a képernyőre nagy betűkkel, hogy ez csak egy számlára hasonlító dolog, nem hiteles, nem könyvelhető.

0
0
Gabor képe

hogy a Drupal azért kéne, hogy számlát állítsak ki, :) csak hogy ha a Drupallal kezelt folyamat számla kiállítást is tartalmaz, akkor ez egy egyszerű fapados módszer és APEH barát.

0
0