Kiadas elotti Drupal 6

taltos képe

Sziasztok!

El szeretnem kezdeni a drupal csures csavarasat ujbol, es mivel lattam, hogy a Drupal 6-os most kerult abba a fazisba, hogy rovidesen kijon a stabil verzio belole, igy arra gondoltam, hogy talan ezzel kezdem. Viszont meg nem jott ki, igy lenne par kerdesem:

  1. Ugye jol ertem, hogy juli 1-en lett befagyasztva, es 2 honap mulva jon ki a vegleges? Ha nem, akkor mikor fog kijonni?
  2. Mennyire stabil ez a Drupal 6 a jelenlegi allapotaban? (csak es kizarolag otthon hasznalnam sajat gepen, gyakorlas celjabol! Nem raknek semmi eles szituacioban levo weblapot ra, tehat nem igy ertettem a stabilitast)
  3. Ha a beleasast / gyakorlast / megismerest a mostani befagyasztott kodu Drupal 6-al kezdenem, akkor lehet belole valamilyen problemam? :)
  4. Letezik / alakul a Drupal 6-hoz a magyaritas? Mert ha igen, akkor egyuttal tesztelnem azt is. :)
  5. Elter valamibena Drupal 6 telepitese a korabbi verzioktol? Szoval van hozza leiras, vagy hasznalhato a korabbi verzio?
  6. Leginkabb a beallitasokat piszkalgatnam, meg a taxonomiat probalgatnam. Ezekben lehet valtozasa vegleges 6-ban a mostanihoz kepest?
  7. Ha most megprobalok egy sminket csinalni ehhez a valtozathoz, akkor az ugyanolyan jol fog illeszkedni a vegleges 6-hoz is?
nevergone képe

Szerintem sokkal jobban jársz, ha a jelenlegi stabil 5.x kiadással próbálkozol. Egyrészt stabil, így ha valami nem működik, valószínűleg nem a kiadásban van a hiba. Másrészt mivel aktívan használják, ezért jóval többen ismerik és tudnak segíteni, illetve sokkal több kiegészítő modult is találsz hozzá.
Na meg könyv is van róla: Pro Drupal Development.

Hidd el, sokkal jobban jársz, ha a kisérletezgetést meghagyod azoknak, akik már több tapasztalattal rendelkeznek.

0
0
airzsolt képe

Én az év elején kezdtem az éppen frissen kijött 5-ös verzióval, és meg kell hogy mondjam, baromi rossz választás volt, mivel az általam használni kívánt külső modulok kb. mostanra, azaz több, mint fél év múlva jutottak abba az állapotba, hogy már lehet építeni rájuk.

Ismerem a koncepciót, hogy miért nem foglalkoznak a visszamenőleges kompatibilitással (lehet olvasni sokat róla), csak felhasználói szempontból nem nagyon értek vele egyet. Rettenetesen frusztráló, hogy mindig, minden csak félig van kész... Persze aki nem használ külső modulokat, annak biztos nem probléma ez, csak kérdés, hogy létezik-e olyan...

0
0
Illyés Edit képe

mindig, minden csak félig van kész...

Jelenleg teljesen "készen van" a 4.7 és az 5.1. Nézőpont kérdése az egész. A frusztrációd forrása szerintem nem a Drupal, hanem az az elképzelés, hogy ha kijött valamiből a legújabb verzió, akkor neked muszáj azt használni, és nem az eggyel korábbi, "érett" verziót.

Vö. lakáspiac. Az a vevő, aki nem akar meglepetéseket, az "kicsit használt" (2-3 éves) lakást keres és nem olyat, amit 10 perce adtak át. A kicsit használt lakások drágábbak is, mint a teljesen újak, mert megbízhatóbbak (ha voltak kivitelezési problémák, az 2-3 év alatt már kiderült).

0
0
taltos képe

Hehe... nem hittem volna, hogy pont azt fogjatok kihozni, hogy ne hasznaljam az uj drupalt. :D
De mindegy, pont ezert kerdeztem, akkor hasznalom az 5.x-et.

Koszonom! :)

0
0
aries képe

Csak akkor érdemes a fejlesztői változatot használnod (mindenben), ha tudod, hogy mit csinálsz. Az 5.1 jól teljesít és a jelelnlegi helyzet szerint könnyű lesz Drupal 6-ra frissítened majd.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
airzsolt képe

Edit,
Másról beszélsz. A mezei felhasználó nem különíti ilyen élesen el a drupal magot a külső moduloktól, mivel egy csomó funkcionalítás, amit ő használni szeretne, külső modulként van megírva. A drupal mag önmagában elég fapados szolgáltatáskészletet ad, ami persze egyáltalán nem baj, de ez a végfelhasználót egyáltalán nem érdekli. Ha rászűrsz a drupla.org-on a 6.x-es modulokra, akkor azt hiszem egyértelmű, hogy elég nehéz lenne egy átlagos drupal lapot migrálni 6.x-re ebben a pillanatban. Na így jártam én januárban, mikor mindenhol azt olvastam, hogy az 5-ös verzió kész. A mag tényleg kész volt, ahogy írod is, viszont egy rakás modul csak kb. mostanra változott dev verzióból release-re. Volt egy csomó modul, amit csak hónapokkal az 5.1 megjelenése után kezdtek neki frissíteni, hogy menjen az 5.x alatt.

Kompatibilitas: én erről beszélek. Ha félévente újra kell írni a modulokat, hogy fusson az aktuális új drupallal, az szerintem elég frusztráló még a modul fejlesztőknek is (sokan nem is csinálták tovább), nem csak a végfelhasználóknak. A win$ is ettől lett sikeres, nem a technolóigai csodáktól (amiket összevásároltak az idők során bele). Vagy képzeld el, ha a chip-gyártók is ezt a fajta utat járták volna, amit a drupal követ -> a legtöbb gyerek még mindig a bűvöskockával játszana, vagy focizna kint a grundon... szerintem... :)

0
0
Illyés Edit képe

Itt a Drupal.hu-n a kézikönyv teljesen egyértelműen fogalmaz:

A Drupal kiegészítések (modulok, sminkek) nincsenek olyan rövid pórázon tartva, mint a Drupal magja, ezért igen sokféle tapasztalatunk lehet a kipróbálásukkal, attól függően, hogy egy kiforrott és népszerű modult, vagy egy új, esetleg kevésbé eltrjedt modult használunk. A különböző Drupal kiadásokhoz megjelent modulokat és egyéb kiegészítőket a Drupal.org projektek oldaláról lehet beszerezni. Figyeljünk arra, hogy a megfelelő Drupal alapmotorhoz a megfelelő kiegészítő verziót válasszuk.

Egyébként a helyzet a jövőben javulni fog. Eddig az volt a tendencia, hogy ha valaki szerette volna bővíteni az alap Drupal funkcionalitását, írt rá egy modult, ami kb. úgy működött, mint a karácsonyfadísz: itt-ott belekapaszkodott a Drupalba hook-ok segítségével, de funkcionalitás tekintetében egy jól elkülöníthető egységként működött (saját tartalomtípust, adatbázis-táblákat, stb. hozott létre).

Ez azzal járt, hogy a különböző kiegészítő modulok között jelentős átfedések voltak, minden fejlesztő megírta az adatbázisban matató részeket, a listázó részeket, stb.

Mostanában egyre inkább az a trend, hogy a kisebb modulok a kerék újrafeltalálása és újragyártása helyett inkább néhány "nagy" modulra (CCK, Views) telepszenek rá.

Például elkezdtem a saját üzleti ügyeim rendezésére (számlázás, kettős könyvelés, iratkezelés) csinálni egy modult – már most látszik, hogy a munka nagy része lényegében megoldott. A modul telepítéskor létrehoz egy pár CCK tartalomtípust és Views nézetet – ezeket kell itt-ott összekapcsolni, ajaxos admin felületet készíteni hozzá. Minimális saját kódot igényel.

Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy a fejlesztői erőforrások néhány nagy modulra összpontosulnak, a karácsonyfadíszeket pedig sokkal könnyebb lesz karbantartani, ha a rutinfeladatok jelentős részét a nagyok átveszik.

0
0
taltos képe

Mikor jöhet ki a Drupal 6 szerintetek? Én már nagyon kíváncsi vagyok rá. Azaz... már letöltöttem és kipróbáltam, és hát nagyon tetszik. :) Az új telepítő eljárás szerintem sokkal jobb. Már első blikkre is olyan dolgokat megcsináltak benne, amiket szerettem volna megcsinálni D5.X alatt, de itt alapértelmezettként berakták (például a navigációhoz már nem az acc nevét írja ki, hanem az IRL nevedet, amit megintcsak végre be is kér a profil beállításoknál - apróság, de én szeretem :) ).

Nekem stabilnak tűnik, és a legutóbbi drupal.org-os hirben sem feltétlen a stabilitási problémák javítását emelik ki, nem úgy, mint az első befagyasztós hírben. Aztán a hozzászólások között valaki említ valami olyasmit is, hogy most a drupal 6.0 befagyasztott fázisa azért húzódik / fog elhúzódni jobban, hogy a lehető legtöbb időt adják a modul és sminkkészítőknek, hogy felfejlesszék 6.0-ra a moduljaikat és sminkjeiket, hogy ezzel is lehetőség legyen gondolom arra, hogy egyidőben jöjjön ki a D6 és már hozzá pár létfontosságú modul.

Egy szó mint száz ahogy kivettem az írásokból a D6 már elvileg stabil, és mot fordításokat, dokumentációt, gyorsaságot, használhatóságot és hasonlókat fejlesztenek (és persze időt adnak a modulkészítőknek), de megnéztem a bug reportos oldalt és elvileg még egy csomó kritikus hiba van benne, amit nem értek hogyan, hiszen vannak amiket még februárban reportoltak, és szerintem már akkor biztos kezdtek vele valamit (hacsak nem a report oldalt nem frissítik rendesen? :) ).

Van olyan itt, aki részt vesz a D6 fejlesztésében? Mesélne nekem pár szót arról, hogy most hogy állnak, és igazak-e azok, amiket olvastam? :)

0
0
Hojtsy Gábor képe

Igen, van aki részt vesz. ;) Vannak bugok, és még lesznek teljesítmény javító változtatások. A kiegészítők nélkül nemigen lehet komolyabb webhelyt építeni, ezért nehéz most Drupal 6-tal kezdeni. Különben ha neked eléggé stabil, és tetszik is, akkor nekünk csak jó, ha használod, és jelented/javítod a hibákat :)

0
0