Egyedi(bb) fórum készítése kisközösség számára

scorchio képe

Sziasztok,

szépen lassan haladok a Drupallal, talán kezdem kiismerni egy picit. Most pedig valamiért támadt egy olyan (buta?) ötletem, hogy fogok egy phpBB-t - ami épp egy kisközösség jelenlegi fórummotorjaként szolgál - és lecserélem azt egy sokkal barátságosabb, testreszabhatóbb stb. megoldásra. Adminkodom már egy ideje ezen az oldalon és ennyi idő alatt kaptam némi user feedback-et. Mivel ebben a közösségben bőven akadnak 20 év alattiak is, nem egészen olyan felhasználói élményre számítanak, mint amit egy phpBB ad. Egyszerűbbet, pörgősebbet szeretnének.

A keresett motornak olyan max. 50-100 főt kellene kiszolgálnia egy-két éves távlaton belül. Jó lenne, hogyha a moderálási feladatokat is gyorsan, egyszerűen el lehetne intézni. Érdekes módon olyan álmom nincs, hogy a mostani adatokat a phpBB-ből áttoljam (kivéve a júzereket!), de arra szükségem van, hogy hasonló módon tudjak kategóriákat létrehozni például. Emellett nagyon szimpatikus lenne valami inbox-szerű rendszer, hogy ne (csak) a kategóriák/fő- és alfórumok dzsungelén keresztül ismerkedhessenek a pajtások a fórummal. (A szokásos elvárásokról, amit egy weboldalnak mostanában már tudnia kéne - védelem spam ellen, kereső-barátságosság stb. stb. stb. nem is szólnék most.)

Azok közül a szoftvermegoldások közül, amiket én ismerek, perpill talán a Vanilla fórummotor meg a Stack Overflow-ot és társait hajtó motor áll a legközelebb ahhoz, amit keresek. Utóbbi persze nem fórum, hanem kérdések/válaszok site, de a felhasználói élménye rokonszenves számomra. [Azért nem használnék Vanillát, mert pl. egy becsületes tegező honosítást se nagyon lehet elkészíteni rá, aztán amikor az ember ír erről az issue queue-ba, három nap alatt még elolvasni se nagyon olvassák el. Az ilyen gyönyörűségekről, hogy nem lehet admin oldalról nyelvet választani és hogy a telepítési felületről nem lehet adatbázis táblanév prefixet beállítani, már nem is szólnék...]

Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek fenti célra alkalmas-e a Drupal és ha igen, hogyan? Van olyan modul vagy smink, amit kifejezetten javasolnátok erre? Esetleg bármi "elvontabb" ötletetek van, ami jól jöhet?

Hasonló alapon működő oldalakat, "eeeeeez Drupal?" szintig testreszabott megoldásokat, "ezt nézd meg, ihletet adhat" jellegű dolgokat nagy örömmel látnék linkelve.

aksza képe

scorchio képe

Pont ezt olvastam el azelőtt, hogy indítottam volna ezt a beszélgetést; a következővel mélységesen együttérzek:

Egyszeruen a phpBB-vel nem tudok semmit kezdeni. Ami nem azt jelenti, hogy keptelen lennek modositani a phpBB-n, egyszeruen nem kapok olyan lehetoseget ami a Drupalban a legalapvetobb dolog. Nincs benne egyetlen pont sem, ahol azt mondhatnam, hogy most ez ne igy mukodjon, ezt itt kapcsoljam ki, nem adok feluletet mas moduloknak, hogy ok is hozzatehessenek barmit, ami valakinek az eszebe jut. [...] A phpBB-hez keszult modulokat Drupal nyelven csak ugy lehet nevezni: core hack.

Azt ennyi Drupal-os játszadozás után már sejtem, hogy megoldható a feladat vele; arra lennék igazából kíváncsi, hogy hasonló feltételek mellett ki hogyan, merre indult el?

[Közben azért én is keresgélek; találtam egy egész jó kis esettanulmányt itt: http://janaksingh.com/blog/drupal-forums-instead-phpbb-or-vbulletin-casestudy-110]

0
0

Adamek Zoltán aka Scorchio | http://zoltanadamek.com