Miert csúcs a Drupal fórum?

Pasqualle képe

Szeretnem elmondani miért jobb egy Drupal fórum mint barmi más fórum. Ha valaki úgy erezne, hogy elfogultság beszel belőlem, be kell, hogy valljam utalom a Drupal fórumot, es valószínűleg sose fogom használni saját készítésű weboldalakon, hacsak nem leszek rákényszerítve..

Korábban sok phpBB fórumra jártam, le voltam nyűgözve a funkciókon, és miután telepítettem is magamnak és megláttam az admin felületet is, el voltam nyűgözve. Egy pilótafülke eltörpül a phpBB admin felületéhez hasonlítva. Egyszerűen gyönyörű és tökéletes. Olyan funkciók vannak benne, amiről eddig azt sem tudtam, hogy létezik (tudja valaki mi az a COPPA?). Nem csoda, hogy a világ egyik legjobb fórum programjának tartják, egyszerűen minden benne van ami csak az eszedbe juthat, ha egy fórumot akarsz működtetni.

Ezutan ismertem meg a Drupalt es szerettem bele, pedig ocsmanyul nezett ki. Miert szerettem megis bele? Mert latom, hogy mi van a felszin alatt. Hatalmas ero rejlik a Drupal felszin alatt, minel melyebbre assa magat valaki, annal jobban erosodik benne az erzes, ennel tokeletesebb rendszer egyszeruen nem letezhet.

Voltam az elso (es eddig egyetlen) phpBB konferencian, elbeszelgettem a fejlesztokkel, es elgondolkoztam magamban mit kellene tennem ahhoz, hogy a tokeletes phpBB forumot elfogadtassam a drupalozok koreben. Egyetlen lehetseges megoldast talaltam, az egesz phpBB-t ugy ahogy van at kellene irnom ahhoz, hogy a Drupal kozosseg elfogadja.

Ilyen sznobok lennenk? Amit nem mi irunk meg az nem jo? Nem. Egyszeruen a phpBB-vel nem tudok semmit kezdeni. Ami nem azt jelenti, hogy keptelen lennek modositani a phpBB-n, egyszeruen nem kapok olyan lehetoseget ami a Drupalban a legalapvetobb dolog. Nincs benne egyetlen pont sem, ahol azt mondhatnam, hogy most ez ne igy mukodjon, ezt itt kapcsoljam ki, nem adok feluletet mas moduloknak, hogy ok is hozzatehessenek barmit, ami valakinek az eszebe jut. Drupal programozasi szempontbol teljesen hasznalhatatlan. A phpBB-hez keszult modulokat Drupal nyelven csak ugy lehet nevezni: core hack.

Miert jo a Drupal forum? Ha jobban megnezzuk, egy ilyen forum meretu modult egy fejleszto max harom nap alatt siman megir. Szoval tenyleg nincs benne szinte semmi. Olyan mintha a Drupal core-hoz valaki egy peldamodult keszitett volna, hogy nini erre is lehet a Drupalt hasznalni. Egyetlen dolog van benne a Drupal ereje, a bovithetoseg minden szinten es minden teren, amivel egyetlen forum sem vetekedhet. Benne van a lehetoseg amit mas forum nem ad meg nekem, a lehetoseg amihez annyira hozzaszoktam, hogy a kevesebbet mar nem tudom elfogadni.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
thamas képe

Ott a helye!

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Désiré képe

Az írás nekem is nagyon tetszik, tényleg jó, de szeretnék egyben konstruktív kritikával is élni:
szerintem -főleg egy címlapos cikkhez képest- kicsit kevés benne az ékezet...
azért ez mégis csak egy magyar nyelvű oldal...

0
0

- - -
Juhász Márton

http://juhaszmarton.hu

tolmi képe

...tartsuk tiszteletben a magyar nyelv írott szabályait. Főleg hogy a nyelv a másokkal való kommunikációra való és mások nem írnak ékezet nélkül magyar nyelven (legalábbis akinek az írása számít). Emellett nem látom azt sem hogy ékezet nélkül miért jobb nekünk. Meggyőzhető vagyok.

Addig is ha ékezet nélkül akarsz írni Pasqualle, ajánlom neked az angol nyelven írást, ott nem kellenek ékezetek.

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Pasqualle képe

..

0
0
gergely képe

en angol kiosztast hasznalok mert az kenyelmesebb es abban nincs ekezet es pont ezert nem irok en sem ekezetet. masreszt pedig ugy tudom Pasqualle szlovakiaban ucsorog joreszt, es valszeg o sem szeretne kiosztast valtogatni.
ez hupon is volt mar sokszor tema. amig erted a masikat addig tok folosleges errol vitazni.

0
0

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

tolmi képe

amig erted a masikat addig tok folosleges errol vitazni.
De kell. De mostmár csak észérvekre válaszlok :)

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

nevergone képe

Esetleg egy értelmes kanji írást produkálnál a billentyűzeteden? :)

0
0
eMeLA képe

Tisztelj meg minket, hogy a magyar nyelvet a magyar nyelv szabályai szerint használod.

"en angol kiosztast hasznalok" Ettől nekem felmegy a pumpa...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Paal képe

Világosan megmondták (tudjuk), hogy a srác a szomszédos országból való. Feltételezem nem azért ír ékezetek nélkül, mert ennyire utál minket, csak éppen nincs neki csodálatos, ékezetes, magyar billentyűzete. Téged/titeket ez miért zavar!?

Azzal egyet értek, hogy a nyitó oldali cikkeket azért előnyös lenne jól, helyesírási hibák nélkül megjeleníteni, mert ha nem, akkor csak magunkat "húzzuk" le. De hogy a fórumban miért ne lehetne ékezetek nélkül írni, azt eltúlzottnak tartom. Szerintem ez NEM TISZTELETLENSÉG, csak egyszerűen így könnyebb neki.

Ha nem tetszik az írása (ami mindig segítő jellegű), akkor ne olvasd!

ninjával összefutottam a minap, aki újságolta, hogy új MacBook Pro-t szeretne venni, de kimondottam angol billentyűzet kiosztással. Érdeklődésemre elmondta, azért mert magyar billentyűzet használatakor sokkal bonyolultabban lehet az egyes OS specifikus funkciókat előhívni.
Goba a konferencián mondta, hogy fáj a keze, mert MAC-en (magyar billentyűzeten és kiosztás mellett) 3 gomb megnyomásával tud <> jeleket begépelni. Nem sok kell ilyenből php programozáskor...
Szóval egy rakás oka van, hogy még ma is sokan használnak angol kiosztás, és egyszerűen nem kényelmes nekik, nem áll kézre az ékezetes magyar. Ettől nem rosszabb emberek ők! :)

Ui.: megkérdezhetnénk chx-et is, hogy vajon miért nem ékezetesen ír... :D
(lásd a lentebbi hozzászólása)

1
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

nevergone képe

Egyetértek veled. Mondjuk azt nem értem, hogy miért kell ezen annyit rágódni, pontosabban, hogy a helyzet értelmezése és kezelése miért okoz problémát egyeseknek.

0
0
chx képe

A Drupal nemcsak tartalomkezelo, hanem keretrendszer is. A forum valoban egy pelda arra, hogy mit lehet a keretrendszerrel csinalni. Aztan felpakolod az advanced forum-ot es sok minden mast, ami csak kell.

A COPPA meg egy amerikai torveny, ami a 13 evesnel fiatalabb amerikaik webhasznalatat szabalyozza es iszonyu nehez betartani. Nem csoda hogy egy csomo helyen egyszeruen kozlik, hogy ha itt regisztralsz, akkor elismered hogy 13 felett vagy...

0
0
nevergone képe

A forum valoban egy pelda arra, hogy mit lehet a keretrendszerrel csinalni. Aztan felpakolod az advanced forum-ot es sok minden mast, ami csak kell.

De nem lenne értelmesebb úgy megoldani, hogy külső modulok nélkül is használhatóbb legyen?

0
0
Hojtsy Gábor képe

A kérdésre és méginkább az aláírásodra válaszul: http://www.google.com/search?hl=en&q=forum+drupal+7

0
0
nevergone képe

Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, kíváncsi leszek az új megvalósításra. Na meg anélkül talán sohasem találom meg ezt. :D

0
0
aKRON képe

Én nem nagyon értem most akkor mi is az üzenete ennek a cikknek. Jó, de biztos, hogy soha nem fogom használni? Akkor ez most mi??? Klasszul lehet programozni meg buherálni? De ha weboldalra van szükséged, akkor ne ezt használd?

0
0
Nagy Gusztáv képe

Rengeteg oldalon tökéletesen megy a Fórum modul.

0
0

Nagy Gusztáv

aboros képe

én is érezek egy kis ellentmondásosságot az írásban, nem egészen világos, hogy most akkor használja az író a modult vagy sem. szerintem erre gondol.

0
0

-
clear: both;

Pasqualle képe

Ha valasztanod kell egy Lamborghini Diablo motor es egy fullextras Suzuki Swift auto kozott melyiket valasztanad? Belevagsz, osszerakod az alomautot vagy valasztod a jol felszerelt nepautot amelyiken max disztarcsat cserelsz (es azzal is csak elronditod)?

0
0
Nagy Gusztáv képe

Tényleg nem.

Pl. lehet, hogy neked triviális a Lamborghini választás, de nekem a 6 tagú családommal a Suzuki még mindig jobban bejön.

De most már a fórummal se értem, mit is akarsz mondani.

0
0

Nagy Gusztáv

szikar képe

A phpBB, vBulletin és a többi hasonló fórum motor csili-vili, minden extrával felszerelt kifejezetten fórumozásra készített valami. Ezzel szemben a Drupal fórum modulja a maga puritánságával, egyszerűségével nem nyeri el senki tettszését elsőre, de amint megismeri az ember a rejtett értékeit beleszeret. Egyszerű, de használható és működik. Viszont egy kis munkával ugyanazokat, vagy majdnem ugyanazokat a funkciókat elő lehet belőle csiholni, mint a többi fórumból.

Amit máshol készen kap az ember, azt a Drupalba bele kell integrálni. Ezért jó, ezért szeretjük: csak az van benne amire szükség van. Erről szól az autós hasonlat is, ha jól értelmeztem.

0
0
eMeLA képe

Egy köztes megoldás lenne, olyan modul csomagokat összeállítani, akár többfélét is, mely tartalmazza azokat a hasznosabb elemeket ami pl. egy PhpBB fórumban is megvan. Persze ez szubjektív válogatás, viszont nem kell egy kezdő Drupal-ozónak végignyálazni az összes modult, kipróbálni, rájönni mit és hogyan csinál. A mobilitás még így is megmarad, de nem retten vissza mindenki az alap fórumtól.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Nagy Gusztáv képe

Az ideális ugye egy-egy telepítési profil lehetne. De a tapasztalat azt mutatja, hogy aránytalanul nagy munka összehozni, és főleg karbantartani.

Az egyszerűbb azért annak tűnik, ha a kézikönyvben csinálnánk olyan szekciót, amelyben egy-egy esettanulmány szerűen leírnánk, hogy melyik modulokat, miért és hogyan használjunk pl. egy fórum oldal esetén.

0
0

Nagy Gusztáv

eMeLA képe

A profil azért nem az igazi, mert sok esetben szerintem menet közben jön, hogy a fórumot is ki kell alakítani.

Olyasmire gondoltam amit írtál, de egyszerűen indítani: modul + 2 mondat mit csinál. Ez viszonylag könnyen kivitelezhető és átlátható. Sok esetben elég egy modullista. Sok modult én is így ismertem meg. Valaki felsorolta őket, egy-kettőt nem ismertem...
Utána lehet köríteni a dolgot, hosszabb leírással, esettanulmánnyal.

Ebből már el lehet indulni egy kezdőnek. Fontos, hogy ne kelljen 2134 modult végignéznie, mert az elrettentő...

Ezt persze más feladatokra is rá lehet húzni, pl.: webáruház, folyóirat, közösségi oldal.

Úgy lenne érdemes kezelni, hogy ezek kiindulópontok, támpontok legyenek. Jómagam sok modult a segítségkérő hozzászólásokból ismertem meg. Csak ez így időigényes...

Barátságosabbá lehetne tenni a Drupal-t mindenki számára ezekkel a támpontokat adó gyűjteményekkel.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Nagy Gusztáv képe

mehetnének a kézikönyvbe. Tervezem közkinccsé tenni az eddigi munkámat.

0
0

Nagy Gusztáv

Paal képe

Azok is modulok gyűjteménye, aminek az eredményeként létrejön a webáruház "funkció". :)
Szerintem valami hasonlót kellene összeállítani, de nem feltétlenül 1ben letöltendőként. Ahogy javasoltátok is, egy kerek-egész leírást, hogyan is készülhet egy phpbb kinézetű fórum.

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

informaciok képe

Megkérdezhetem, hogy konkrétan mit jelent az, amit a Drupal pluszban nyújt a PHPBB-vel szemben? Értem, hogy az állíthatóság, de azt hogyan lehet megvalósítani? Éppen most tanulom a php-t. Mit kellene tudjak, ha mondjuk egy Drupal modult kellene megírjak? Tudom, hogy ez még messze van, mert egyelőre kezdő vagyok php-ben, de, hogyan néz ki az állíthatóság egy kódon belül? Hogyan kombináljuk össze a vezérlési ciklusokat, hogy egy állítható program jöjjön létre?

0
0
aboros képe

azt nyújtja pluszban, hogy tök másra való.
phpbb az egy fórum motor.
a drupal meg egy tartalomkezelő rendszer fejlesztő keretrendszer.

más különbség nincs. :)

0
0

-
clear: both;

Pasqualle képe

itt egesz jo peldamodulok vannak, ez sokat segit a Drupal kod megerteseben:
http://api.drupal.org/ Example modules

tovabbi bonyolultabb peldak:
http://drupal.org/project/examples

0
0
informaciok képe

Nagyon köszönöm, majd visszajövök ide, amikor eljutok idáig. Egyelőre még csak a ciklusokat tanultam meg, vagy ahogy itt mondják vezérlési rendszerek. Lassan neki kell kezdjek a függvényeknek. Úgy látszik még túl korai dolgot kérdeztem.

Valami olyasmire gondoltam, hogy mondjuk a print függvényt egy for ciklusba teszem, hogy jelenítse meg a számokat 1-től 10-ig, és akkor if ciklusokkal beállítom, hogy milyen színűek és milyen nagyok legyenek a betűk. Ezen a bonyolult dolgon gondolkozok most.

0
0