Drupal 6.x.x es/vagy Joomla 1.5.x

CyB képe

Tudom, sokan kerdeztek mar ezt. Megis szeretnek tobbet tudni olyan felhasznaloktol akik tenylegesen ismerik mindket rendszert.
Feltetelezesek, meg "ezt hallotam a szomszed kutyajanak kisegeretol" stilusu dolgok nem erdekelnek!

Tobb helyen is probaltam utanna nezni, utanna olvasni a ket rendszer elonyeinek hatranyainak, sok hasonlo nevu topic vegigolvastam internet szerte. Magam is kiprobaltam mindkettot. Joomlat joideje hasznalom, drupalt most ismerkedem 3x-ra. mindig nehezkesnek tunt, most is az.

A legtobben erre is apellálnak amikor érvelnek pl joomla mellet, hogy felhasznalobarátabb, a drupla mellet meg hogy nincs tele minde sz@rral, csak azt rakod fel ami kell. Meg hogy gyorsabb, ami eppenseggel logikusnak tunik a fent emlittet dolog miatt. Könnyebb hozza bovitmenyt irni, stb.

A biztonsagosag kerdesere nem szeretnek kiterni, openszörcs, tudjuk.

Azonban a legtobb info amihez hozzajutottam a ket rendszerrel kapcsolatban viszonlyag regi. A jelenlegi verziok erdekelnenek. Vagy legalabbis minel ujabbak konkretan a topicban megjeloltek szerint.

Tehat a leirtak alapjan ami jon ide lehet omleszteni, de csak tapasztalatokat ne találgatásokat!
Gyorsaság, használhatosag, kiegeszitok, sablonok ellatotsaga stb stb stb... erdekel minden!

koszi!

Drupal verzió: 
Fórum: 
Pasqualle képe

az az igazsag, hogy nem ismerem a Joomlat es szerintem ezzel nem vagyok itt egyedul. Nekem eleg volt a "fejlesztoknek a Drupal rendszer a legjobb CMS" ismerteto szoveg, nem is kerestem tovabb. Azota neha beleutkoztem mas PHPs rendszerek kodjaba peldaul WP vagy phpBB, de csak a fejemet csovaltam, hogy ezt ugye most nem gondoljak komolyan..
a Drupal core es a fobb kiegeszito modulok kodja tenyleg lenyugozo, sokkal tobb lehetoseget nyujt mint mas rendszerek.

De igazabol ha nem akarsz modult fejleszteni es nem latsz a Joomlaban hianyossagokat, nincs olyan funkcio amit szeretnel de nem lehet benne megoldani akkor nem foglak en gyozkodni.. Szerintem a Drupalt neked kell valasztanod mivel a sok lehetoseg sok tanulast, idot igenyel. Ha masok eroltetik rad a Drupalt az ugy nem fog menni..

6.x.x olyan nincs..

1
0
pp képe

1. Nem tudjuk összhasonlítani a két rendszert, mert aki elég mélyen ismeri a Drupalt az nem fogja elég mélyen ismerni a Joomla!-t. Aki mindkettőt ugyan olyan mélységig ismeri az valószínűleg felületesen ismeri a két rendszert.

2. Amiket fent írtál "Gyorsaság, használhatosag, kiegeszitok, sablonok ellatotsaga stb stb stb" Nem a rendszerek sajátja, hanem állapotok amiket különböző beállításokkal lehet elérni. Ezek nem egy célra készült célszoftverek, hanem általános célra készült kvázi keretrendszerek. Ezeket önmagukba összehasonlítani nehéz, mert aki jól ismeri az adott eszközt mindent meg fog vele tudni jól, gyorsan, és használhatóan csinálni. Aki nem az meg csak hülyeségeket fog beszélni, hogy "ezt nem lehet", meg "nehéz", meg "mindig lassú lesz" holott ezek csak neki nem sikerültek.

3. Mindenki hozott egy döntést, és szinte minden projekt előtt hoz majd. Mérlegel, hogy a Drupal-t használja vagy sem. Ehhez tudnia kell a feladatot és ismernie kell a csapatot akik majd elvégzik a feladatot(és még sok minden mást is.) E nélkül dönteni nem lehet. A mi döntéseinkkel nem sokra mész és azzal sem, hogy nekünk miért jó.

4. Itt nem szokás létrehozni általános topikokat. Gyere el egy DUG-ra és ott dumcsizz erről.

És ha érdekel egy maximálisan objektív(*) vélemény akkor: A Drupal minden szempontból a legjobb tartalom kezelő rendszer a földön, a legjobb csapattal rendelkezik, a legnagyszerűbb haza közösséggel és minden feladatot meg lehet vele gyorsan, biztonságosan és felhasználó barátan oldani. Aki mást mond az nem ismeri eléggé a rendszert.

pp
* ugy ez itt most vicc, mert fentebb leírtam miért nem kaphatsz itt ilyet. ;)

1
0
CyB képe

szoval van ertelme, azert nem kerdeztem konkretan(erre vagy arra jo-e, vagy ez vagy az a modul akarmi milyen), mert azt szeretnem elerni, hogy mindeki elmondja mit gondol, az mind1, hogy jo, rossz, ilyen olyan.
az utolso mondatom is csak egy, .. hat, irany fele akart lenni, hogy elindulhasson a folyamat.
ennyi az egesz.

h nem ez a szokas :) hat nemtudom mi a szokas azt hittem jo helyre rakom a topicot, bar regota van regem eleg ritkan jarok erre, majd figyelek jobban!

mindenesetre kivancsi lennek masnak is a mondokajara.

koszi!

0
0
nevergone képe

A Joomla!-sokat is megkérdezted erről az egészről? Pont ma néztem a honlapjukat és a fórumot, nem láttam az ebben a témában indított fórumtémádat. Vagy hogyan szeretnél objektív véleményre szert tenni?

A következő gondolatban pedig nagy igazság van, szóval ezért sem értem, hogy mit szeretnél valójában.

aki elég mélyen ismeri a Drupalt az nem fogja elég mélyen ismerni a Joomla!-t. Aki mindkettőt ugyan olyan mélységig ismeri az valószínűleg felületesen ismeri a két rendszert.

Szóval ismerd meg önmagad mindkettőt minél alaposabban, és akkor jobban tudsz dönteni egyik vagy másik mellett.

0
0
CyB képe

persze, hogy meg :)
ez nem is kerdes, itt a topic: http://forum.joomla.org.hu/drupal-6-x-x-vagy-joomla-1-5-x-t5721.html

egyebkent ismerkedek mindkettovel, vagyis a drupallal most inkabb, mert joomlat valamenynire mar ismerem

es hogy ertsd mit akarok leirom ujra :)
azt akarom hogy aki hasznalta mindketott az elmondja a velemenyet rola, hogy ilyen meg olyan, ennyi. nem nehez ;)

a tobbieknek ujra koszi aki megtette, megteszi!

0
0
Nagy Gusztáv képe

Szerintem nagyon kevés az az ember, aki mindkettőt használja. Többször próbálkoztam mindkettővel, elsőre egyik se jött be. Másodszorra se. Harmadszorra találkoztam személyesen Drupalos emberekkel. Azóta eszembe sincs mást keresni.
Szerintem itt zömmel ilyesmi válaszokat kaphatsz.

0
0

Nagy Gusztáv

aboros képe

egy év phpnuke után találtam a drupalra. azóta még nem volt olyannal dolgom, hogy másik rendszer után kellett volna néznem. pedig az idő telik.
persze az is lehet, hogy azért nem volt még rá szükségem, hogy utánanézzek a joomla! -nak, mert nem kaptam eddig elég bonyolult feladat. ki tudja.

letöltöm asszem.

0
0

-
clear: both;

Petik képe

nagy kalap csicsa! :)
Első pillantásra szép, de ez a szépség a sok csicsából adódik, bonyolult admin felülettel, kezelhetetlenséggel. A joomlától még az "e107" is jobb. Sokkal jobb! A legegyszerűbben kezelhető CMS.
Azonban aki igényes és mindenre képes portált szeretne csinálni, az kezdje el a Drupált is megismerni, művelni! Ehhez ez a fórum kíváló kincsesbánya.

0
0

Üdv. Peti

zimbo képe

Először egy CMSMS nevűt használtam, ami szörnyű volt, de belecsöppentem egy projektbe és ez volt. Aztán elkezdtem a saját projektem drupallal, a tanarurkerem videók alapján összeraktam egy oldalt, és elkezdtem belefolyni. Aztán valamit nehéz volt megoldani és nem találtam választ, aztán gondoltam nem állok meg a drupalnál, kipróbálom a Joomlat. Max, ha két órát tudtam szenvedni vele, de az olyan rossz élmény volt, hogy azóta sem próbáltam.

Szóval csak azt tudom igazolni, hogyha valaki "hozzászokik" valamelyikhez, vagy legalábbis sikerélményeket szerez az egyikkel, akkor elkezd ragaszkodni, és talán egyre inkább elzárkózik a másiktól. Na meg kinek van ideje megint elölről megtanulni mindent. Más az egész, teljesen más. Talán össze sem lehet vetni ezeket, hiába cms mindkettő. Ezek nem olyanok, mint két autó, amit össze lehet vetni, hanem inkább, mint egy autó, meg egy repülő. Nincs mit összehasonlítani. Hogy kinek melyik a repülő az már más kérdés. Nekem a drupal lett és a dolog úgy fest, hogy az is marad!

0
0
fox mulder képe

Szerintem is rossz a kérdés. Mint oly sokszor, pp-nél az igazság, az alábbi (nevergone által is idézett) mondatban:

Aki mindkettőt ugyan olyan mélységig ismeri az valószínűleg felületesen ismeri a két rendszert.

vagyis, aki azzal válaszol a kérdésedre, hogy ez ezért, az meg azért jó/rossz, annak (kis túlzással) nem érdemes figyelni a válaszára, mert ez a válasz csak felületes lehet. Minnél jobban beleásod magad az egyikbe (tök mindegy, melyik az), annál függetlenebbé válsz tőle, vagyis a tudásoddal fordítottan arányos a kérdés súlya.

A kérdés azért is "rossz", mert azt sugallja, hogy a kérdező egyrészt egyik rendszert sem ismeri alaposan, másrészt meg akarja úszni a tanulást, vagyis előre akarja tudni, hogy melyik rendszerbe kell kisebb energiát befektetni. Pedig az eredmények a befektetett energia függvényében lesznek egyre látványosabbak, vagyis tök mindegy melyiket választod így is úgy is tanulni kell.

És végül a kérdés azért rossz, mert hosszabb távon (szerintem) a szemantikus web lesz a fő csapásirány, vagyis nem az a fő kérdés, hogy Drupal, vagy Joomla!, hanem, hogy CMS, vagy valami más. De erre a "valami más"-ra még várni kell (lehet, hogy valamelyik CMS lesz az).

UI.: Nem tudom, számít-e, de ebben a pillanatban ezen a fórumon ez (én) a nyolcadik hozzászóló, a Joomla! fórumon most is csak egy.

0
0

Fox Mulder

nemetivilmos képe

Mielőtt belemélyedsz ebbe, kérlek olvasd el a bemutatkozó anyagomat, és megérted miért mondok dolgokat pont úgy ahogy mondom. Az itt elhangzó kijelentések elé pedig képzeld mindig oda hogy "véleményem szerint"....

0./ Azért kötöttem itt ki, mert van egy feladatom, amit meg kell oldanom és ugyanazt a feladatot próbáltam megoldani, a Joomla-val, Wp-vel, e107-el, Frog-al. Az eredményről egy bővebb cikket fogok írni - Népszerű CMS rendszerek egy felhasználó szemével címmel.

1./ Nincs olyan, hogy mindenre alkalmas - ez egy reklám fogás, semmi egyéb. Miért ? Próbálj meg egy kombinált fogóval egy zeeger gyűrüt leszedni egy tengelyről, ha kész vagy szólj és előttem csináld meg még egyszer. Akkor elhiszem neked, hogy a kombi fogó erre is jó. Nem rossz a szerszám, nem erről beszélek, csak talán arra nem alkalmas... Vannak eszközök amiket valamire terveztek.

2./ Ha használod ezeket a rendszereket - felhasználói szinten - meg kell ismerned az elveket, mindegyiknél, mivel ezek adatbázis kezelő rendszerek, és ha nem érted, hogy mit hogyan oldottak meg benne, akkor teljes kudarc az eredmény. Kérdés ez mennyi ideig tart.

3./ Bármelyiket megnéztem nem látom a dokumentálásukban az igényes és részletes leírásokat, csak elnagyolt dolgok vannak bizonyos mélységig. Javasolnak hogy vegyél könyveket, vegyél videót, stb és azután majd... Nem hiszem, hogy az eredmény szempontjából ez célra vezető. Ez inkább üzleti fogás, ami nem rossz vagy eretnek dolog. Kérdés mennyire nyomulósan adják elő. Ha úgy érzed, hogy igen el fogsz menekülni előle.

4./ Ha egy eszközt használni akarok - felhasználói szinten - nem kellene hozzá előbb doktorit végeztetni az illetővel, hogy el tudjon készíteni egy több nyelven működő oldal bemutatkozó lapját. Analógia, ha szeretnéd a mikróban megmelegíteni az ételedet nem kell előtte doktorálni a mikrohullámok terjedési elméletéből, vagy ha fel akarod mobilon hívni a haverodat akkor nem kell doktorálni a mobil telefónia alajaiból. Aki ebbe az irányba akarja tólni a dolgokat az úgy gondolom, a cél és az eszköz fogalmát alapjaiban összekeveri. Egyszerű a példa ha egy lyukat akarsz a falba fúrni akkor téged a lyuk érdekel, hogy az minél hamarabb ott legyen és nem a fúrógép fejlődés története és belső felépítése. Ez fontos alapkérdés az gondolom ami a hatékonyságot hozza előtérbe. Minden gazdasági, filozófiai és műszaki alapképletben szerepel az idő fogalma, nem véletlenül. Sajnos nagyon igaz, hogy nincs instant azonnali tudás.

5./ A munka közben külön kell látni a tervező felületet és külön az eredményt, nekem ez elvárásom minden grafikus rendszertől. Azért írom, hogy grafikus, mert 1987-ben egy Apple-XT gépen láttam először ezt így szétválasztva és akkor a PC még csak karakteres Dos 5.5-el működött. A történet további részét elolvashatod a GraphiSoft oldalán...

6./ Milyen támogatás és egyéb lehetőségek vannak az adott rendszer elsajátításához, mennyire jó a fórum, azon hogyan tudsz kikeresni anyagokat, hogyan és milyen hangnemben megy a társalgás, stb. Hogyan érzed magad egy találkozón. Ezek alapvetően befolyásolják az embereket és ezek nem objektív dolgok. A hatékonyságot nagymértékben befolyásoló tényező, okaira nem térnék ki mert messzire vezet.

7./ Mennyire komplex az adott fejlesztő eszköz kezelői felülete, mennyire rugalmas és milyen módon bővithető. Mennyire átlátható, kell-e hozzá "pilóta doktori vizsga", vagy elég ha az alapokat ismered és már tudsz is vele dolgozni.

8./ Mennyi idő alatt tudsz egy egyszerű feladatot biztonsággal megoldani benne, úgy hogy érted is a lényeges működési elméletet.

9./ Hogyan tudod az anyagodat feltenni a netre, milyen helyekre tudod feltenni, (ingyenes helyek, fizetősek) mennyire specifikus környezet kell ehhez, stb.

10./ És a végére hagytam ami nem elhanyagolható - mekkora és milyen az a rendszer amivel dolgozol. És itt egy konkrét választ is mondanék : Drupal : 11Mb 230 Mappa 1408 fájl, Joomla 13,3Mb 730 mappa 4101 fájl. Ezek az adatok a rendszer szervezettségére utalnak, ezeket így (is) szokták vizsgálni.

Zárszóként : Nem csak ilyen rendszerek megismerésével fogalkoztam az elmúlt pár évben, hanem másokkal is. A hatékonyság és a dokumentáltság minden nyelven (és ezt nem véletlen írom ide !) sokszor katasztrófális képet mutat. Tudom tanulj meg angolul, ha akarsz valamit - nem osztom a véleményt. Próbálj meg egy svájcit vagy egy franciát rádumálni, hogy angolul beszéljen ezentúl. Tudnod kell angolul, de tiszteljük meg egymást... Ezek szakkifejezések, és nem egyszerű dolgok főleg nem olyan esetben ahol terminológiákról és paradigmákról beszélünk, Itt a gondolat pontos átadása a lényeg. Amelyik rendszer - és nem csak CMS - terjed, ott erre nagy hangsúlyt fektetnek. Ha nem felhasználó barát, hanem azt akarja, hogy te gondolkozz úgy ahogy Ő akarja az eleve kudarcra van ítélve. A világ más írányba halad. Vannak standardok, amik bekerülnek a köztudatba, ehhez azonban idő kell és azt szokják meg hamarabb az emberek, amit könnyű használni.

Konkrét tapasztalat : A Drupalt működésre tudtam bírni ingyenes szervereken, a Joomla-t nem. Nem azért mert valamit rosszul csináltam. Sok sok levelet írtam a supportoknak akik becsülettel állták a sarat, de a végén széttárták a karjukat. A fórumon csak találgatás ment. Ha erre kiváncsi vagy az itteni neven ott a Joomla fórumon is ugyanaz, megtalálod a bejegyzéseket és a levél részleteket.

És hogy miért ? A Google egy üzleti vállalkozás. Nagy üzleti vállalkozás. Melyiket támogatja, melyikre figyelt fel ? És vajon miért ? Ha egy rendszer fejlesztőinek van valami fontos és nem szakmai jellegű célja, hanem ez az emberek megszólításával kapcsolatos, akkor az előbbre fog tartani 10 év múlva, mint amelyiknek ilyen nics. Ha ezt egy zárt csapat erősen kézben tartja az erre biztosítékot jelent. Nehéz kérdés az önkéntes felelősség vállalás témaköre és nem is mennék ebbe bele, csak megjegyzem az alapkérések és a Te kérdésed is ide mutatnak vissza.

Döntéshez egy kis segítség. Két lehetőséged van egy adott feladat elvégzésekor, vagy Te megcsinálod, vagy keresel olyat aki megcsinálja. Egy biztos az üzleti életben aki a kuncsaft bizalmát élvezi és tartja vele a kapcsolatot azé a nyereség nagyobbik fele. És ez így igazságos, mert az emberi döntéshozatalnál bonyolultabb "fejlesztő rendszer" nincs, Nem logikus, és nem kiszámítható semmilyen formában.

Üdvözlettel, jó gondolkodást, és jó döntést kívánok neked. És egy kérésem volna, ha lehet ékezetesen, magyarul írj ha tudsz. Köszönöm.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

Petik képe

Vilmos!

A szubjektív véleményedet írtad le! Tele elfogultsággal, amiből fakadóan nem csoda, ha zöldségeket is írsz. Pl.:

"Konkrét tapasztalat : A Drupalt működésre tudtam bírni ingyenes szervereken, a Joomla-t nem. Nem azért mert valamit rosszul csináltam."

Én rengeteg Joomlát telepítettem ingyenes szerverekre. A véleményem róla, hogy túl sokat akarnak. Ezt te is bizonyítottad a 10.-es pontodban. De nekem működött, működik!

De a sz.gépes történeti ismereteid is hibásak:

-Az IBM XT-t az Apple-nek tulajdonítod (Apple-XT)
-vagy kijelented, hogy 87-ben 5.5-ös DOS volt, holott, akkor még csak a 3.1-es muzsikált(karakteres módban).

Az ilyen és hasonló tévedések teszik egy írást hiteltelenné, elbizonytalanítja az olvasót, még, ha a cikk többi része pontos is. (Úgy tűnik az:)

Tény, hogy ha egy fórumba sokat írsz, a hibáknak is több így az esélye. Tudom ez már off, de tanácsom, hogy kevesebbet, de minőségit! Így könnyebb a többieknek, nekünk megérteni, illetve válaszolni a már nem sok felvetésedre, észrevételedre.

Végül egy jó tanács egy tapasztalt fórumozótól: Minél kevesebbet írsz annál kevésbé tudnak belekötni:)

Szeretettel:

Peti

0
-1

Üdv. Peti

nemetivilmos képe

Kedves Peti lehet, hogy nem téves, mert az hogy te egy PC-XT-t ismersz az egy dolog, de ezt az eredeti fogalmat az Apple vezette be, ha utána olvasol, akkor megtalálod, és amit én mondok az egy - nem tévedés - Apple -XT tipusú gép volt ami Cocom-listán volt és az első hármat zacsiban hozták be és itt rakták össze. Ezzel indult a GraphiSoft, ott voltam ... :)) És először én is úgy tudtam anno mint ahogy te...

Az hogy neked sikerült a Joomla-telepiteni, az egy dolog, én ezért hagytam abba az egész Joomla témát mert megcsináltam local-on és nem ment fel a szerverre. Kérdeztem irogattam, mindenfele, de nem volt eredmény. Egy része a történetnek fenn van a Joomla fórumon egy része meg nekem levelezésben. Nekem nem ment fel! És a szerver az nálam az Extra és a 000Webhost volt. A drupal meg megy az extra-n. Focis hasonlattal élve Joomla - Drupal 0:1 - volt akkor nálam...

Dr-Dos5.5-ről is hallottál akkor, mert ezeket használtuk akkoriban - Bocsi, ha pontatlan voltam, de nekem a Müszertechnika gépemen ez volt 87-ben és ezzel fejlesztettem Clipper/C alatt mivel ez memória kezelésben jobb volt mint a Microsoft Dos 3.3 az összes kiegészítőjével együtt. Ehhez még annyit, hogy az Apple-XT-n egy grafikus Op rendszer futott már akkor és a Dr-Dosnak is volt grafikus interface megoldása. Ezekkel dolgoztam.

Ami a szubjektivitást illeti, teljesen egyet értek neked is van véleményed és nekem is : szubjektiv, mert csak is az lehet. De ez már egy másik téma.

Hogy belekötnek-e vagy sem, mert több mindent leírok, miért lenne érdekes. Nem gond, hiszen pont ez a lényeg, akár tapasztalt fórumozó vagy, vagy nem (itt esetleg!) Ezért írtam az elejét ahogy írtam. Az általános véleményalkotás az nem a fórumban leírt karakterek számától függ - szerintem.

Mindenesetre Neked személyesen köszönöm, hogy reagálsz, mert az, azt jelenti hogy ez egy érdekes téma másoknak is. Valamint olyan valaki írta aki esetleg mindkét rendszerben járatos, és eredetileg ez a lényeg.

Üdvözlettel :)))

1
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

Petik képe

Vilmos!
A DOS-szal kapcsolatban, pedig javasolom, hogy a Vikipédia idevonatkozó részét szerkeszd át, ugyanis itt ez áll:

" DR-DOS, Novell DOS, OpenDOS [szerkesztés]
1988 januárjában a Digital Research, Gary Kidall cége átnevezte a CP/M-et DR-DOS-ra, majd májusban kiadja a DR-DOS 3.31-et. Ez 512 MB-os merevlemez-partíciókat is támogatott. 1990 májusában jött ki a DR-DOS 5.0, majd 1991 szeptemberében a DR-DOS 6.0, amely támogatta a Superstore lemeztömörítést. 1993 áprilisában a Novell megvette a Digital Research-öt, és a program nevét Novell DOS-ra változtatta. Decemberben ki is adta az operációs rendszert Novell DOS 7.0 néven.
1997 januárjában a Novell eladta a Novell DOS-t a Caldera Systemsnek, ami nyílt forráskóddal OpenDOS 7.01-ként adja ki. Decemberben azonban a Caldera már zárt forráskóddal dobta piacra az OpenDOS 7.02-t. 1999 júniusában a Caldera Systems is megvált a rendszertől, a felvásárló Lineo újra DR-DOS néven, 7.03-as verziószámmal adja ki azt. Decemberben a Lineo kizárólag OEM licenccel teszi elérhetővé a DR-DOS 7.04-et. 2000 januárjában a Lineo kiadja a DR-DOS 7.05 bétát, de gyorsan be is fejezi a fejlesztését. 2002 júliusában Udo Kuhnt belekezd a DR-DOS/OpenDOS Fejlesztési Projektbe, ami az OpenDos 7.01-en alapul. Októberben a Lineo eladja a DR-DOS-t a DeviceLogics-nak, akik 2004 márciusában DR-DOS 8.0 néven adják ki."

Ezek szerint a te 5.5-ös Dr-Dos-od még hogyismondjam....csak egy kéjes gondolat volt Gary Kidall-nak1987-ben.
Ne várd el, hog a Cocomos, Graphisoftos, Apple-XT-dnek is utána nézzek. Ezt a citálást ide a PC történetéből átengedem neked:)
Könnyítésül: http://www.apple-history.com

Lécci ne kábíts minket! Tőled nem várjuk ezt el.:)

Üdvözlettel:
Peti

0
0

Üdv. Peti

nevergone képe

Ez a téma nagyon-nagyon offtopic lett (ó mondd, a DR-DOS-nak mi köze van a Drupalhoz?), szóval szerintem ebbéli és egyéb vitátokat folytassátok magánban.
Azt pedig nem tudom, hogy az egész fórumtémának van-e értelme, vagy pedig...

0
0
Petik képe

a topicot lezárni!

0
-1

Üdv. Peti

Nagy Gusztáv képe

Attól, hogy elkezdtetek off-olni, még más hozzászólhat szerintem. Talán nektek kellene magatokat visszafogni.

És nem, erre a beírásra se kell itt reagálni, maradjunk a személyes (vagyis szubjektív :-) tapasztalatok megosztásánál a kérdéssel kapcsolatban.

0
0

Nagy Gusztáv

Petik képe

Ne haragudjatok, de égnek áll mindenem, ha sorozatos tárgyi tévedésekbe ütközök.
Tényleg csak én veszem észre?
Ne javítsam?
Na neee...miért kell ráhagyni? Még a végén valaki elhiszi!!!!

Fogjam vissza magam Gusztáv tanácsára?
Ez a magyarországi Drupálosok fóruma! Nem egy áltudományos fórum!

Köszi
Peti

0
0

Üdv. Peti

aboros képe

teljesen offtopic, nincs semmi értelme vitázni róla.

kit érdekel?! úgy értem miféle információértékkel bír az 2009 -ben egy drupal használói fórumon, hogy huszonöt évvel ezelőtt melyik gyártónak milyen típusjelzésű gépei voltak és hogy vajon hánypontnulla volt akkor a dos?! még ha mai hardvereken vagy oprendszereken vitáznátok, az is offtopic lenne!
olyan fórumozónk is van tucatszám, aki meg se született még akkor! én is csak papírról másoltam be, hogy: load"$",8,1

hagyjátok ezt abba inkább szerintem, folytassátok e-mailben, skypeon vagy mitbánomén hogyan. lezárni meg nem fogunk csak azért egy témát mert az egyik szála offba hajlik. ezt gondolom megérted. legfeljebb, ha nagyon eldurvul a helyzet, töröljük azt a szálat, csak egy klikk az egész... illetve kettő :)

0
0

-
clear: both;

nemetivilmos képe

Kedves Ádám, javaslom, ha lehet szedjétek ki a szálat. Péterrel meg majd jól el polemizálunk egyszer élőben - mert ennek így nem sok értelme van és mellesleg tapasztalatlan fórumozóként az eltérő téma miatt talán már engem is zavar ez a szál. A hozzászólásomból kiszedném a kritizált részt és úgy tenném fel, hogy ne legyen zavaró.

Köszönöm, és elnézést mindenkitől ha bármiben is félrevezető voltam, ez talán a szenilitás első jele, úgyhogy Dr, Dos, XT off.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

Nagy Gusztáv képe

"Fogjam vissza magam Gusztáv tanácsára?"

A te döntésed. Az admin csoport tagjaként én és aboros is kérünk az offolás befejezésére. És tényleg csak két kattintás a hozzászólásaitok törlése.

0
0

Nagy Gusztáv

Webappz képe

Ha nem felhasználó barát, hanem azt akarja, hogy te gondolkozz úgy ahogy Ő akarja az eleve kudarcra van ítélve.

Szerintem ez nem zárja ki egymást teljesen és csak részben igaz. A felhasználói felületnek mindenképpen felhasználó barátnak kell lennie, mert akkor valóban elpártolnak tőle, de magának a működési elvnek és a programozásnak kötött szabályai vannak. A Drupalnál maradva pedig sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ha tetszik, ha nem "drupalul" meg kell tanulni ahhoz, hogy jól és eredményesen tudd használni, illetve később - akár saját - modulokkal bővíteni.

Ha valaki a Drupál megismerése nélkül akar modulokat írni, illetve módosításokat végezni csak az alapján, hogy ő már korábban programozott PHP-ben, akkor az kezdetben csak "megerőszakolja" a Drupalt és főleg rossz, illetve nem hatékony kódot fog készíteni.
Szerintem csak a Drupal szemléletét és az általa nyújtotta szolgáltatásokat figyelembe véve lehet hatékony kódot írni, illetve modult fejleszteni a Drupalhoz.

Ui: A tévedés jogát fenntartom :)

0
0

Páldi Zoltán

nemetivilmos képe

Kedves Zoli egyre gondolunk, azt hiszem, mert minden rendszernek van egy terminológiája. Nekem itt ezt nehéz volt az elején elkapnom, és szenvedtem is emiatt. Azonban sokatoktól kaptam jó tanácsot és ezt mégegyer köszönöm. Tényleg sokat segített. Meg kell tanulni "Drupal-ul" Igaz. Nem erre értem, hanem arra, hogy egy kezelő felület az egy kezelőnek szóló felület. Egy ilyen megtervezése az egy szakma és nem autodidakták próbálkozásának helyszíne. Sokan bele fognak most kötni abba amit leírok, de vállalom, az Apple, Novell és a Microsoft párharcából kialakult ikonos kezelő felület egy elfogadott és megszokott dolog.

Biztos te is találkoztál már sokféle felülettel és gondolom volt ahol azonnal képben voltál és volt ahol nem. Kérdés kinek szól a felület. Lehetnének pl. olyan rendszerek, ahol állítani tudod a nehézségi szintet, mint a játékoknál. Kezdő haladó, profi stb. Ha nekem az a fontos hogy programozó kezelje akkor olyat kell csinálnom, ha az a szándékom, hogy kezdő se tévedjen el akkor olyat kell csinálnom. Ez két ellentétes szempont. Erre egy igen jó kezdeményezés a sokak idegeit borzoló extra.hu beépített blogja. Az előbbi ötletet tőlük vettük és alkalmazzuk is a céges adatkezelő rendszereinkben. Nekem teljesen kezdőnek a Drupal-t mint felületet belakni talán egy hét alatt sikerült, az is igaz először feraktam és utána le is vettem, és mást próbáltam. Elsőre idegen a megjelenése. Én a Gusztáv könyvében ajánlott admin menüt használom, mert hozzám az áll közel.

Ha ebben a felület és működési elv dologban mindenki megtalálja a neki megfelelőt akkor az jó dolog. Ha ebben egy kezdő jó segítséget kap akkor azt fogja érezni, érdemes belevágni. Ebben nekem a jegyzet sokat segített.

Remélem hasonlóan gondolod te is.

Üdvözlettel :)))

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

Webappz képe

Kedves Vilmos, igen a kezelőfelülettel kapcsolatban én is hasonlóan gondolom, de már be is fejezem, mert már ez is nagyon off :))

0
0

Páldi Zoltán

gyrmur képe

Én Joomla -val próbálkoztam először ez év legelején, mert arról hallottam. Sosem tanultam html -t, CSS- t, php -t, java -t, etc... Valaki megjegyezte, hogy Joomla -val lehet komplex webhelyeket építeni olyan "ofisz" szerűen. Több nap volt mire sikerült telepítenem. El kezdtem használni és kb 1-2 óra után napokra félre dobtam. 1-1 dolog nem úgy működött, ahogy én gondoltam, más funkció/leírás valami egész mást valósított meg, mint amit én értettem rajta.

El kezdtem utána olvasni leírásokban, fórumokon. Megtudtam: jé ez egy CMS, és több minden van ami e gyűjtőfogalom alá esik. Olvasgattam a többiekről is, rávetettem magam a Drupalra. Localhost -ra második próbálkozásra már ment a telepítés és nem okozott gondot a rendszer működtetése. Számomra logikusabb a használata.

Mostanára már nézegetem a CSS meg a php kódokat és tudom fogok ilyeneket írogatni mert szeretnék néhány saját témájú sminket. Kellemes időtöltés nekem drupal oldallal (új dolgok elsajátítása) bíbelődni. Munkából haza megyek és ha ráérek, vagy játszom egyet (MMORPG) vagy drupal. Joomla -val olyan volt, mitha ismét főiskolás lennék és egy kellemetlen plusz kötelező ismeretanyagot kellene elsajátítani.

0
0
Jenő képe

Jó darabig én is Joomlát használtam, pont azért, amit te is írtál, hogy a Drupallal többször próbálkoztál, de nem volt sikerélmény. Én a második nekifutás után jutottam oda, hogy: I love Drupal. Érdekes, hogy a Joomlával szemben soha sem fogalmazódott meg bennem, hogy azért használom, mert szeretem. Azért használtam, mert bizonyos dolgokat gyorsabban tudtam vele megoldani. A Drupalt azért szerettem meg, mert ráláttam (második nekifutásra), hogy mennyire rugalmas és testreszabható rendszer rejlik benne. Hozzáteszem, én azok közé a felhasználók közé tartozóm, akik teljes mélységében egyik rendszert sem ismerik (pp szavaival, a felszínt kapirgálom).

Néhány konkrét példa ami miatt a Drupalt részesítem előnyben.
Egyedi tartalomtípusok
Könnyen elkészíthető egyedi formok (Webform modul) (Ezt a Joomlával nekem egy kicsit körülményesen sikerült megoldanom, hiába töltöttem le hozzá komponenst)
Multisite lehetőség
A CCK és Views modullal kiegészítve egy rendkívül testreszabható rendszer áll elő.

Mindez csak saját tapasztalat alapján, lehet, hogy csak azért, mert a felszínt kapirgálom. Másnak lehet, hogy pont fordítva van a dolog.

A kiegészítőkről: Drupal 6 alá (megszámoltam :) 5847 modul van.
Sablonokról: a Drupal sablonkezelése is elég rugalmas, mint ahogy az egész rendszer, ezért könnyedén készíthető sablon már meglévőből, valamint teljesen egyedi is - tapasztalat.

Természetesen kell egy kis idő, míg az ember aránylag otthonosan mozog a rendszerben, ezt nem lehet megspórolni, de szerintem megéri rászánni az időt, energiát.

A Joomlát kb. két éve ismerem (jelzem nem teljes mélységében), a Drupalt kicsivel több, mint fél éve (és ezt sem teljesen), de elég volt ahhoz, hogy megfogalmazódjon bennem:

I Love Drupal :)

0
0
CyB képe

mindekinek a hozzaszolasokat, az off resz az off resz, torolni kene :) vagy legalabbis legyetek szivesek mashol folytatni

ha lehet ne zarjatok le a topicot szivesen vennem ha irna meg aki nem tette eddig.

bocs az ekezetek miatt, gyorsan irok azert nem irok ekezeteket, igyekxek atszokni :D

a hozzaszolasok szama alapjan nem kerdes melyik rendszer supportja lehet "jobb" vagy kozossege aktivabb.
azt mar korabban elhataroztam, hogy jobban beleásom magam, az eddigiek csak erositették az elhatározásom.

koszi mindekinek a velemenyet!
johet a többi! :)

0
0
Petik képe

CyB
Viszont az ékezetekkel ne spóroljál, légy igényes. Mi is azok vagyunk!?
És nem sietünk:)
Peti

0
-1

Üdv. Peti

nevergone képe

Ez már megint offtopic (mint ahogy ez is, amit írok), kéretik abbahagyni, pár hozzászólással feljebb sikerült, mutasd meg itt is, köszi. :)

0
0
nokedli99 képe

Évek óta Joomlázom.
A phpnuke, postnuke stb. után találtam rá.
Amikor elkezdtem vele dolgozni, még nem ismertem a rendszert, de számomra jól használható volt, nagyon nagy és segítőkész közösséggel(nemzetközileg).
Több ezer modul és komponens létezett hozzá, kezdőnek ideális volt.

Közben eljutottam odáig hogy magam fejlesztek modulokat, komponenseket a rendszerhez ha szükséges.
Gyakorlatig a sok emberes céget igénylő feladatokon kívül eddig mindent sikeresen megoldottam vele.
Jól lehet rá fejleszteni.
Mondhatni szeretem.

Drupallal még kezdő szinten vagyok.
Pár éve már készítettem vele egy oldalt, de akkor még a mostani állapotokhoz képest viszonylag kezdetleges stádiumban volt a rendszer.
Sok okos dolog volt benne alapból, amit nem tudott a joomla, de a komolyabb feladatokhoz sokkal inkább igényelt saját fejlesztéseket.

Mindegyik rendszernek megvannak az előnyei. Régóta szerettem volna jobban elmerülni a Drupalban, mert érdekel, de évek óta annyi a joomlás melóm, hogy nincs rá szabad kapacitásom.
Webáruházakra specializáltam magam főképp joomlaval, és szerencsére nagyon szép eredményeket sikerült elérni vele.
Több nagyon kemény témában vannak elsők között az oldalaim, és forgalmuk után generált profitból nagyon szépen megvagyok.
Hozzá tartozik a dologhoz, hogy iszonyatos mennyiségű saját módosítás, modul és egyéb fejlesztés kellett a sikerhez.
Ez mellé pedig jönnek még az új megrendelések, fejlesztések.
Szóval én maximálisan elismerem, és eléggé ismerem is a Joomlat.

A Drupalt pedig nálatok felesleges dicsérni, hiszen ismeritek jól.
Elég annyi, hogy már második éve nyerte el a legjobb CMS díjat, és ráadásul a Joomla előtt. :)

Most kell belemerülnöm jobban a drupalba, de ezt majd a megfelelő topicba írom. :)

0
0
pp képe

Itt azonban az volt a kérdés melyik rendszert válassza a kérdező, nem azt melyik webfejlesztő csapatot. Félre ne érts, örülök, hogy így becsülöd magad és büszke vagy az elért eredményeidre. Tartsd meg ezt a jó szokásodat.

Drupalról írod:
"Sok okos dolog volt benne alapból, amit nem tudott a joomla, de a komolyabb feladatokhoz sokkal inkább igényelt saját fejlesztéseket."

Joomla!-ról írod:
"Hozzá tartozik a dologhoz, hogy iszonyatos mennyiségű saját módosítás, modul és egyéb fejlesztés kellett a sikerhez."

Ha jól értem akkor úgy írtál egy fél oldalt, hogy nem mondtál semmit sem, csak amit itt már többen. Egy ilyen eszköz az csak pusztán eszköz marad és nem maga a megoldás. ;)

pp

1
0