A Drupal 10 kinek készült?

druid képe

Üdv!

Mivel a Drupal 7 támogatása 2025-ben véget ér, telepítettem a 10-est.
Korábban azt olvastam, hogy a 7-essel ellentétben ezt már nem műkedvelő honlapépítőknek csinálták, hanem csak fejlesztők tudják használni.

Igaz ez?

Néztem 7-es modulokat, pl. Rules, ami kikerülhetetlen, de még mindig nem végleges verzió és ez több fontos modulra igaz.

Ha a fejlesztőknek jó csak, akkor Rules helyett minden algoritmust külön megírnak egy modulban és minden egyéb modult, ami nekik kell?

Azt is írják, hogy parancssori telepítés, használat javasolt, de nekem sikerült a régi, FTP-s módon telepítenem.

A modulok használatánál máris látok valami változást: a 7-esben lehetett tiltani modulokat, itt csak törölni, pedig van, amikor nem akar a felhasználó beállításokat elveszteni, csak ideiglenesen kikapcsolni modulokat. Ezek szerint ezt is csak modulfejlesztéssel lehet megtenni?

Szóval térjek át, vagy húzzak a fenébe és próbálkozzak WordPress-szel (gondolom ez az oka, hogy kb. 60-70% használja, a Drupal-t meg 10% se), ha nem vagyok fejlesztő király?

Drupal verzió: 
dongodani képe

Nem baj, ha kevesen értenek a Drupal-hoz.
Mindig az az értékesebb tudás amihez csak kevesen értenek. Jó ez így.
A többség menjen csak Wördpresszezni..:D

0
0
druid képe

Azt értem, hogy be lettem sorolva a hülyék közé, de a konkrét kérdésekre is válaszolsz?

1
0
dongodani képe

Egyszerű a történet.
A Drupal olyan nagyobb fejlesztésekre optimális, amire az egyéni, vagy kis céges fejlesztők többségének nincs szüksége. Ilyenek:pl. közösségi platformok, intézményi/nagyvállalati rendszerek, és az ilyen rendszerekbe integrált webes alkalmazások. A Drupal tehát jelentősen túlnőtt a kezdeti CMS/hurrá...készítsünk weboldalakat paradigmán.
Kis és közepes feladatokhoz ott a Wordpress és a többségnek ennyi bőven elég is.

Senki sem lett lehülyézve, csak jelezni kívántam hogy a speciális tudás mindig értékesebb mint az általános tudás. Tehát érdemes küzdeni az előbbiért. Aki viszont a könnyű megoldásokat részesíti előnyben, annak is van alternatívája.

0
0
druid képe

Én nem akarok a "köznép" közé tartozni, szívesen tanulok, de nem találok átfogó tananyagot (mint a régi szép időkben, vett az ember pár alapos informatikai tankönyvet és megtanulta, amit kellett), ha pedig ezer kis lépésben megy előre az ember (kérdés - Google kereső - válasz), akkor sosem jut a végére, hanem csak egy szakbarbár lesz.

0
0
dongodani képe

Ma már Drupal modult is írathatunk a ChatGpt-vel. Mi a tanulási lehetőség ha nem ez. Még azt is leírja hogy működik...

0
0
Joee képe

Műkedvelő vagy sem? Szerintem a D10 kezelése semmivel sem nehezebb a d7-nél, legfeljebb kicsit más. Nekem a 10-es jobban tetszene, csak ne lenne ennyire kényes és bugos! Idegesít, hogy bizonyos beállítások kiszámíthatatlan részeken okozhatnak változásokat. Azért nem kell mindenkinek saját modulok fejlesztésébe kezdeni, mert sok kész modul van már a D10-hez és megtalálhatod ami neked kell. Én nem úgy fogalmaznék, hogy "fejlesztőknek jó csak", hanem inkább úgy, ha valaki maximálisan ki akarja aknázni a Drupalban rejlő lehetőségeket akkor jó ha ismeri a fontosabb programnyelveket és a kapcsolódó kódolási szabályokat! Persze nélküle is kiválóan lehet használni.
Parancssori vagy FTP? Valamit félreérthettél, mert mindkét módszer működik. Helyi szerveren érdemes parancssort használni, távolin meg úgysem kapsz parancssori hozzáférést a szolgáltatódtól. Én azt javaslom, hogy helyi szerverre telepítsd parancssorból, lehetőleg Linuxon és utána vidd át a távoli szerverre! Erre találsz sok leírást és videót.
A modulokat a törléssel valójában nem törlöd, mert a modul programállományai ottmaradnak a telepítés helyén. Valójában nem is törlés történik, hanem az adatbázisból és a Drupalba beépült helyekről eltávolítódnak a kapcsolódó adatok és beállítások, de maga a modul állománya ott marad és bármikor újra aktiválhatod, nem szükséges újra letöltened a modult csak bepipálod. A törléssel gyakorlatilag lekapcsolod a modult, de a korábbi, a modulhoz kapcsolódó beállításaid valószínűleg elvesznek, de ez nem biztos mert ez is a modul kódjától függ.

1
0
dongodani képe

Ahogy látom, mégsem mindenkinek jó a Drupal. Akinek nagyon "bugos, meg "kiszámíthatatlan ", meg a modulok így meg úgy, annak mégiscsak a wördpressz való...:-D

0
0
druid képe

PuTTY programmal hozzá tudok férni a tárhelyszolgáltatónál lévő tárhelyhez, ahol parancssor van, tehát gondolom ez az a parancssor, amiről beszélünk. Vagy nem? Nem itt kéne a Drush parancsokat futtatni?

Bug-os? Nem az van, hogy nulláról írtak egy új, modern Drupalt, tehát elvileg jobb a 7-esnél?

Modulok: tudom, hogy nem törlődnek, a 7-esnél se törlődtek, a különbség, mint említettem, hogy 7-esben ki lehetett kapcsolni (tehát a beállítások megmaradtak), most meg csak a beállítások elvesztésével lehet "törölni". Márpedig szükség van kikapcsolásra, pl. oda-vissza tesztelésnél, illetve élesben ki lehetett kapcsolni UI-kat, hogy minél kevesebb memória menjen el, illetve még biztonságosabb legyen a rendszer. Szóval nem értem, miért nincs ez a lehetőség.

0
0
nevergone képe

A Rules a Drupal 8 környékén beleállt a földbe, nem nagyon fejlesztik. Itt nézz körül: https://www.drupal.org/project/business_rules (vagy támogasd a fejlesztését). Szerencsére nem egy nélkülözhetetlen modul, legalábbis a saját és a környezetem tapasztalata alapján.

Parancssori telepítés: composert kell használnod: https://www.drupal.org/docs/develop/using-composer/manage-dependencies
Mivel a Drupal 8 óra sok külső csomagra támaszkodik (a kiegészítő modulok is) és a letölthető modulok nem tartalmazzák ezeket. A Drupal alaprendszer még feltelepíthető így (bár nem ajánlott), de a kiegészítő moduloknál hamar belefutsz függőségbe, amihez composer kell.

1
0
nevergone képe

Amúgy meg pontosan mivel bonyolultabb a Drupal 10, mint a Drupal 7? Az, hogy composer szükséges a telepítéséhez? Egyrészt az alaprendszer letölthető és használható anélkül is. Másrészt pedig a composer kb. egy általános csomagkezelő eszköz a PHP-s világban, rengeteg szoftver használja.
Ezen felül mivel bonyolultabb? Tartalomtípusok és mezők vannak a Drupal 7-ben és a Drupal 10-ben egyaránt. Az utóbbiban még többféle mező elérhető alapból, pl. referencia és dátum már az alaprendszer része.
Viszont a Drupal 10-ben már az alaprendszer része a Views is és a listák (főoldali cikklista, adminisztrációs listák) is azt használják. Ugyanígy az alaprendszer része integráltan a CKEditor, azt se kell külön letölteni és varázsolgatni.
Ha valaki többnyelvű oldalt szeretne, már nem kell letölteni az Internationalization, Variable modulokat hozzá, mert az egész funkcionalitás az alaprendszer része. Mint ahogy pont ezért az Entity Translation és Title modulokra sincs szükség a fordítható tartalmakhoz.
Exportálható és importálható a konfiguráció, így nem kell Features modul, ha adatbázistól függetlenül, fájlokban szeretnéd tárolni a webhelyed beállításait.
Tovább is van, mondjam még?

Az pedig, hogy egy (népszerű) modult nem fejlesztenek tovább, az élet része. Mint ahogy a számítógépen is akad bőven olyan közkedvelt program, amelynek a fejlesztése és használhatósága bármilyen okból megszűnt. Az élet megy tovább, modulok jönnek-mennek, ha pedig nincs észszerű alternatíva, akkor bizony meg kell írni magunknak.
Szóval viszlát Rules modul és kösz a halakat!

2
0
nevergone képe

A modulok használatánál máris látok valami változást: a 7-esben lehetett tiltani modulokat, itt csak törölni, pedig van, amikor nem akar a felhasználó beállításokat elveszteni, csak ideiglenesen kikapcsolni modulokat.

Pont ezért lett ez az opció megszüntetve. Nincs olyan, hogy kikapcsolunk egy modult, de az adatai ott maradnak az adatbázisban, mivel ez hosszabb távon azt okozhatja, hogy az adatbázisban kezelt adatok nem egyeznek azzal, mint amit a modul kódja megkívánna. Csak kikapcsolni lehet egy modult és akkor takarítás is van.

A konfiguráció pedig exportálható, így megtarthatóak a beállítások is.

2
0
druid képe

Még egy Drupal-os leírásban olvastam régen, hogy az UI-kat és minden olyan modulrészt, ami a fejlesztéshez kellett javasolt kikapcsolni a memória kímélés miatt.

Tehát most már ez a lehetőség nincs, hanem előtte egy export, majd modul törlés (a tárhelyről nem törli, tudom), és ha valamiért az UI-t vissza kell kapcsolni, akkor importálom csak azt az UI-t a beállításaival együtt?

0
0
Balu Ertl képe

Lassan kezdem szégyellni, hogy folyton ajánlgatom a közös munkánkat itt a Drupal.hu-n, de jó lenne visszajelzést kapni arról, hogy aki itt kérdéseket feltesz, az vajon olvasta-e a Drupal 8 Kézikönyv idevágó fejezeteit?

Ha visszajeleznétek, hogy olvassátok-e (esetleg a kérdésetek feltevésekor belinkelnétek, hogy melyik fejezetben kerestetek választ), akkor lehet, hogy a Drupal 11-re való frissítésébe is nagyobb lelkesedéssel vágna bele a fordítócsapat.

2
0
druid képe

Nemrég találkoztam vele, véletlenül, először nem is értettem, hogy tényleg magyar nyelvű, vagy csak bekapcsolva hagytam-e a Google oldalfordítóját.

Végig fogom nézni, bár nem tudom a 8-as ismerete mennyiben segít a 10-es használatában, mivel kénytelen vagyok 10-esre áttérni.

Amúgy jó lenne egy könyvszerűen olvasható változata, mert pár témára kattintás után már az ember nem tudja mit olvasott és mit nem. Ez a drupal.org oldalra általában jellemző sajnos. Értem én, hogy online felület, de tanulni a régi, könyvhöz hasonló egymásutániságban jobb.

0
0
Balu Ertl képe

„[…] nem tudom a 8-as ismerete mennyiben segít a 10-es használatában […]”

Szerintem egy gyors átfutást megér talán. Ahogy az elején is írja a bevezetőben, 2-féle fejezet van:

  • Aminek a címe az „Alapfogalom” szóval kezdődik, az leíró, magyarázó elméletet tartalmaz. Lehet úgy is olvasni, hogy csak ezekre szánsz időt, akkor is lesz egy jó átlátásod a napjaink korszerű webhelykezeléséről. Ezek a témák valószínűleg mind a mai napig érvényesek D10-re is.
  • Az összes többi fejezet pedig gyakorlati útmutató, ami lépésről-lépésre elnavigál a Drupal adminfelületén, mikor, hol, hová mit írj be, mire kattints. Itt nyilván előfordulhat eltérés (a képernyőképeket D10-ről készíti egy automata szkript központilag, azokat nem a magyar fordítók fotózták le).

„Amúgy jó lenne egy könyvszerűen olvasható változata”

Minden vágyad így teljesüljön: ePub és PDF formában letölthető innen.

2
0
druid képe

A Features-t próbáltam 7-esben, de nem volt megbízható, mert nem mindent kezelt és ezért hiányos lett a rendszer és hibás visszaállításkor.

Ez az export/import már minden beállítást átvisz?

Ui. A halakat nem értem.

0
0
nevergone képe

Az import/export mindent átvisz. A halakat is.

3
0
druid képe

Nem nélkülözhetetlen a Rules?

Szabályokat akkor hogy? Főleg, ha több tucat kell, amik elég összetettek, tele összetevőkkel, időzítésekkel.

Tehát ha nem Composer-rel telepítem, akkor észre se veszem a hiányosságokat, hibákat, vagy azért jelez a rendszer?

Bocs a kérdésért, de miért nincs egy Composer modul, tehát, hogy felhasználói felületen lehessen használni, miért csak parancssor? Ez a profik urizálása, vagy tényleg csak így lehet?

Tehát parancssorból telepítem, onnan lehet a Drush-t és így tovább, majd az eredményeket a felhasználói felületen nézem (mivel parancssorból elég nehéz lehet követni a dolgokat)?

0
0
dj képe

ha rákeresel a google ad néhány találatot pl. https://github.com/stronglook/composer-gui

De szerintem, ha nem vagy tisztában a composer működésével akkor ez a grafikus felhasználói felület nem sokat segít.

0
0

Üdv!
Dudás József

nevergone képe

Én személy szerint kb. 20 éve dolgozom Drupallal és talán ha ötször használtam a Rulest.

És igen, ami kell, azt általában lefejlesztjük.

0
0
nevergone képe

Azért nincs composer modul, mert a composer egy parancssoros eszköz.

Az alaprendszert feltelepitheted a letöltött fájlból composer nélkül, de akkor utólag már nem válthatsz composerre (azt hiszem). A kiegészítő modulok nagy részénél mindenképpen szükség van composerre.

1
0
Balu Ertl képe

Rules helyett egy lehetséges alternatívát írtam egy másik fórumtémádra itt.

2
0
Balu Ertl képe

„Bocs a kérdésért, de miért nincs egy Composer modul, tehát, hogy felhasználói felületen lehessen használni, miért csak parancssor? Ez a profik urizálása, vagy tényleg csak így lehet?”

A parancssorral meg kell barátkozni. Emléxem, annak idején nekem is nehezen ment, furcsa volt, hogy nem látok mögé, most éppen mi zajlik a háttérben, miért nincsenek gombok, amikre az egérkurzorommal rábökhetnék, az egész olyan idegen volt. Nekem például a Git volt az, ami végülis megszerettette velem a parancssort (vagy röviden CLI-t, Command Line Interface). Sok próbálgatással, tét nélküli önfeledt játszadozással idővel felismertem, hogy tulajdonképpen mennyi lehetőség van a Git programba beleépítve, mi mindent tud, mennyire rugalmas és mindezek miatt mekkora hasznos segítség tud lenni, amikor az ember totál elveszve vakarja a fejét. És a Git csak 1 eszköz a több száz vagy ezer parancssoros program közül, amiket ha az ember megismer (nem mélységeiben, ááá! ... csak azt a max. 5–10 parancsot, amit leggyakrabban használnod kell), akkor nagyságrendileg kitágul a szemléleted a számítógép használatát illetően.

Szóval mindenkit csak bátorítani tudok, hogy vegyen egy nagy levegőt, küzdje le a kezdeti ellenérzéseit, és csatlakozzon hozzánk a másik oldalra :) Megéri!

1
0
druid képe

A parancssorral önmagában nincs bajom, sőt vagány. Windows telepítések során, Windows rendszerek elromlásakor, illetve Linux-szal való ismerkedés során is tetszett. A kérdésem csak arra vonatkozott, miért nincs grafikus felület is, hogy választani lehessen, illetve kényelmesebb legyen, mert van, amiben az egyik jobb, van, amiben a másik.
Szóval szívesen megtanulom a Composer parancssort.

A Git rendszert is érintettem valamennyire, az még kicsit idegen nekem.

0
0
lazar képe

Szuper a D10, de nem érzem bonyolultabbnak mint a D7. Azonban a D7-ről már rég feljebb kellett volna lépni, megtanulnui a composerrel kezelést.

Én napi szinten használom a wordpresst, szeretem a kész megoldásokat benne, sok pénzt is áldozok rá, azonban valahol még mindig egy max 6-os drupalhoz tudom hasonlítani. Megjegyzem: inkább kis oldalakhoz és webáruházakhoz használom. Ha valami nagyobbra, "komolyabbra", egyedibb megoldésra van szükség marad a Drupal.

Minden attól függ mire van szükséged.

2
0
druid képe

Ha sok felhasználót kell kezelni, külön jogosultságokkal, esetleg csoportkezeléssel, rengeteg szabállyal (Rules), arra jó a Wordpress?

És úgy tudom nem olyan biztonságos. Ez ha így van, mi az oka?

0
0
Balu Ertl képe

Szerintem a kérdésed megválaszolását illetően itt a drupal.hu-n senki sem olyan kompetens és hozzáértő, mint a magyar WP közösség tagjai: https://wphu.org/

0
0