Űrlap készítése

stewes képe

Szeretnék egy olyan űrlapot, melyet egy kis csoport tölthet ki, a látogatók pedig ennek tartalmát megtekinthetik. Új tartalomtípust hoztam létre, melyhez mezőket rendeltem hozzá.
Kérdés: a szerkesztőből el lehet tüntetni a cím és törzs részeket, hogy csak a mezők maradjanak?

Fórum: 
sgabe képe

Cím nélküli node nem lehet. A törzset viszont elrejtheted, a törzs mező feliratának üresen hagyásával.

A törzs mező elhagyásához ezt üresen kell hagyni.

0
0
stewes képe

Ilyen egyszerű megoldásra nem is gondoltam.

0
0

„Kattintgatós amatőr”

nevergone képe

Valóban kötelező minden tartalomnál a cím, viszont... amúgy érdemes az egész fórumtémát átolvasni.

0
0
sgabe képe

Cím nélküli node ugyan nem lehet, de a mező elrejthető. Köszi a kiegészítést.

0
0
Balogh Zoltán képe

A másik topikban van kifejtve, csak a "történelem kedvéért" itt is cáfoljuk meg ezt a kijelentést. Cím nélküli node lehet. Példa: auto_nodetitle -> cím elrejtése és PHP kód adja a címet -> return üres sztring. És le lesz mentve a node üres címmel (cím nélkül). Friss tartalomban megjelenik, de nem tudsz rákattintani, csak adminból a tartalomkezelés -> tartalom -> szerkesztés útvonalon lehet helyrepofozni. (Illetve, ha tudjuk a nodeid-t, ugye, akkor url-ből is.)

0
0
sgabe képe

ugyanerre a topikra célzott már korábban nevergone, mindazonáltal ezt a címnek üres string dolgot elég elborult gondolatnak tartom...

0
0
stewes képe

a kiváltója ennek a polémiának. Bocs! Nem tudok kérdezni.
Tulajdonképpen tizedrangú dolog, s nem is foglalkoznék vele, ha nem a Drupal megismerése hajtana.
Tehát: megszerkesztek egy űrlapot, ami majd valaki kitölt. Van címe, és vannak benne adatmezők. Ezeket valaki kitölti, s a kitöltött űrlapot a látogatók meg tudják nézni.
(Vagy ha nem ragaszkodok a konkrét feladathoz: a látogatók is vihetnek fel adatokat.)
Kész az alap, töltsük ki. Igen ám, de nem csak a felvitt mezőkbe lehet írni, hanem a címet is szerkeszteni lehet, s van egy szép nagy szövegbeviteli ablak. Tulajdonképpen ezek eltüntetésére gondoltam, nem arra, hogy az űrlapnak ne legyen semmiféle látható vagy láthatatlan neve. Ne lehessen máshova adatot beírni, mint a kitöltendő mezőkbe.
Lehet, hogy én rontottam el valamit. Majd nekifutok még egyszer. Talán ez nem süllyed el! :-)
(Lásd lentebb!)

0
0

„Kattintgatós amatőr”

Balogh Zoltán képe

Simán lehet olyan helyzet, hogy nem kell(ene) cím a node-nak.

Például most valamelyik DUG-on csinálta aboros a CCK + Views galériát, ahol a kép egy tartalomtípus, és semmi más nincs benne, csak a kép, meg a nodereference. Miért kellene minden képnek külön címet adni, ha a kép pl sosem jelenik meg önálló node-ként, csak lightboxosan, feliratok nélkül, mint egy galéria egy eleme. A júzer nem akarja elnevezni a képet, mert az macera, csak egyszer feltölteni őket, oszt jól van úgy. Mi van, ha utána eleve nem is csinálhat vele semmit sem, mert az anonim képbeküldés is engedélyezett. Helytakarékosság, mert a cím pár bájtja ugyan semmi, de az sem elhanyagolandó, hogy ilyenkor a pathauto nem generál neki álnevet sem, és ha több tízezer ilyen node-ról van szó, akkor az több tízezer sor spór az url_alias-ban is. Adminisztrálni meg nem kell az ilyen tartalmat, bár az is megoldható, hogy az adminnak meg legyen egy view, ahol a views-ban felülírjuk az üres címet valami kattintható fix szövegre és csókolom.

Vagy: 2 értelmes tartalomtípus közötti (N:M) kapcsoló node, aminek a szerepe pusztán a kapcsolat ténye. Pl emberek és klubok. Minden ember minden klubnak lehet a tagja, de legyen mondjuk beosztása is (tag, elnök, stb) Ezt egyik tartalomtípusba se lehet beilleszteni, egy új, kapcsoló tartalomtípusra lesz szükség (vagy modulra, de most csak CCK+views kattintgassunk). Mi legyen a node címe??? Tök felesleges, mert a cím nem hordoz semmiféle plusz információt ebben az esetben. Ez a node önállóan soha nem jelenik meg, csak a másik kettőben egy-egy viewfield-ben. Adminolni, mint fenn.

Szóval adódhat olyan helyzet, hogy a cím tök felesleges.

0
0
pp képe

A második példád elgondolkodtató. Érdekelne azért, hogy miért nem az og modult használsz ilyenre, ami egy külön erre a célra optimalizált adatbázisrészben tárolja az adatokat. Érdekelne, hogy a megoldásod milyen terhelést jelent egy szervernek. Érdekes, hogy arra használsz egy node-ot amire nem való és ebből vonod le a következtetést, hogy nincs mindig szükség címre.

Szerintem címre vagyis ember számára olvasható megnevezésre mindig szükség van. Ha más ne legyen a neve akkor legyen a node id, vagy egy fájlnál a fájl neve. Az auto_nodetitle az ad neki nevet amit arra is használhatsz, hogy üres string legyen a node neve, de alapvetően nem arra való. Minden olyan esetben probléma ez, amikor egy másik modul akarja megjeleníteni a nodeok egy csoportját és feltételezi, hogy van címe a node-nak.

Élesen külön kéne választani, a következőket
- nem akarunk a node-nak nevet (na ennek nincs értelme, értelem nélküli hülyeség ;))
- nem akarjuk, hogy a felhasználó adja meg (auto_nodetitle)
- nem akarjuk, hogy látszódjon (smink)

Mint látható a hibásan megfogalmazott "ne legyen a nodenak címe" sokszor nem azt takarja ami az igazi cél, mert "nem megmutatni" és "nem bekérni" értelmes. A valódi értelemben vett "ne legyen a nodenak címe" viszont olyan megoldás ami már a rendszer használhatóságát sodorja veszélybe pedig nem ezt akarjuk. Lehet mindenféle nyakatekert megoldást kitalálni amivel azt akarjuk bebizonyítani, hogy "de igenis van értelme" de akkor sem ezt szeretnénk. Igazság szerint a másik két megoldás valamelyikére vagy mindkettőre vágyunk. A megoldások pedig adottak és az nem az, hogy "ne adj neki címet". Lehet, hogy most éppen azt elértük amit szerettünk volna csak éppen most sodorjuk magunkat egy olyan béna helyzetbe amiből később igencsak nehezen mászunk ki.

Az olyan node, mely önmagában nem jeleníthető meg az nem node, hanem az egy olyan adat amit egy pici modul fejlesztéssel kéne megoldanunk amihez nem értünk vagy nincs kedvünk hozzá. Az adott példában a node egy kapcsoló tábla. Ez a kapcsoló node típus azután rendelkezik számos metaadattal mint szerző, meg létrehozás, utolsó módosítás, hozzászólások száma stb.. Ezt a kapcsoló nodeot aztán lehet kategorizálni és verzió követni, lehet hozzászólni és fájlt feltölteni hozzá. Egyszóval minden olyan funkció elérhető hozzá ami egy nodehoz elérhető. Teljesen feleslegesen.

pp

1
0
sgabe képe

Én inkább ezzel az eszmefuttatással értenék egyet.

0
0
stewes képe

hogyan tudnám megoldani (a drupal és moduljai segítségével, programozói ismeretek nélkül) két dolognak az összeépítését.
Itt a túrák ismertetése látható: http://bbbse.hu/page.php?18
Itt pedig a jelentkezők száma: http://bbbse.hu/e107_plugins/survey/view.php?12

Készíthető-e a fentiek szerint olyan lap, amiben ez a kettő együtt van. Tehát a leírásnak mondjuk a fejlécében látszik, a jelentkezők, szabad helyek száma.
Fontos: ezt nem én kezelném. Aki az adatokat felviszi, módosítja semmi érzéke sincs a számítógéphez. Nem adhatom neki oda az oldalt, hogy ott szerkesztgesse.
Ha nem csak a mezőbe bevitt adatokat tudja változtatni, könnyen eltűnhet az egész tartalom.

0
0

„Kattintgatós amatőr”

sgabe képe

illene neki új témát nyitni és mivel elég tág a kérdéskör így csak azt lehet mondani, hogy igen, készíthető ilyen, a mikéntjét viszont jobban körbe kell járni, egy új témában

0
0
Paal képe

Nem értek semmihez. :-(

Én nem állnék neki házat építeni úgy, hogy nem tudom hogy kell fogni a téglát és a kőműveskalapácsot, és hogy kell kötőanyagot keverni hozzá...

0
-1

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

stewes képe

Mentségemre szolgáljon, ha ez a ház összedől, nem hal bele senki.
Egy kis egyesület nem tud megfizetni még egy közepesen képzetlen (sic!) szakembert sem. Maradtam én. Bár valóban nem értek hozzá, a honlap működik (http://bbbse.hu) és sikere van. Ezt most az e107 szolgálja ki, amit Drupalra cserélek. (Elsősorban előbbi sebezhetősége miatt.)
Még egy mentség: senki kenyerét el nem veszem. Eszembe sem jut, ezen az egy oldalon kívül webhelyeket barkácsolni.

0
0

„Kattintgatós amatőr”

pp képe

Pár év oktatási tapasztalattal a hátam mögött messzemenően ellent kell mondanom Pálnak. Tessék kérdezni, tessék próbálkozni, tessék tanulni. Hajrá. Az ellenkező véleményeket meg ignoráld. ;)

szóval még egyszer:

Hajrá!

pp

1
0
sgabe képe

Idehallgass, az egész királyság az én művem. Amikor nekikezdtem, mindenütt csak mocsár volt. Mondta is a többi király: a bolond épít ide várat. Én mégis felépítettem, hogy megmutassam nekik. De elnyelte a mocsár. Tehát építettem újat. Az is elsüllyedt. Építettem egy harmadikat, az leégett, összedőlt, aztán süllyedt el. De a negyedik, az megmaradt. Ez az ami majd a tiéd lesz fiam. A legerősebb vár közel s távolban.
Gyalog-galopp, Mocsárvár

Csak csinálni kell!

1
0