Fotós honlaphoz jó-e a Drupal?

petrosilov képe

Helló,

Olvasok, kísérletezek, eredmény alig. Szóval:

Mennyire alkalmas a drupal olyan oldal elkészítésére, ahol a látvány elsődleges. Egy fotózással kapcsolatos oldalt szeretnék csinálni, lényeges, hogy a látvány szép legyen. itt most nem igazán előny, ha az oldal bloghoz hasonlít, sőt talán a képeket valami slideshowpro-szerű flash dologgal lenne jó megjeleníteni. A Drupalhoz pl. hogyan lehet illeszteni ilyen megjelenítőt? (A joomlahoz van interfész)
Keresésre csak problémák tömkelege jön elő.

Érdemes játszani a drupallal? Aki ajánlotta, az gyors megoldást igért, azóta átgúgliztam, meg telepítegettem sok-sok időt, ez alatt már szövegszerkesztővel htmlben kész lenne az oldal...

Illyés Edit képe

Mennyire alkalmas a drupal olyan oldal elkészítésére, ahol a látvány elsődleges.

Lásd: Drupal alapú honlapok (lemezkiadók, filmstúdiók, televíziók, stb.)

Olvasok, kísérletezek, eredmény alig.

0
0
thamas képe

Galéria 21 perc alatt:

http://theartlab.net/drupal-school-009-maintainable-gallery

A szép megjelenéshez a "theming" kulcsszóval érdemes keresni (magyar oldalakon: "sminkelés"). Erről is van videó a The Art Lab-on (is). (De érdemes megnézni a kész sminkeket is.)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

petrosilov képe

Edit és Tamás,

Köszi a segítséget, tanulmányozom az anyagot.

Üdv:

Peter

0
0
pp képe

A tanulási folyamat nem rövid. Te ebben a szakaszban vagy. Lehet gyorsan össze lehet rakni amit akarsz, ha tudod, hogy hogyan kell. Amíg ezt nem tudod addig "kínszenvedés" lesz, hisz a sok zsákutca és kísérlet rengeteg idődet elveszi majd. Ha gyorsan kell és nem akarsz tanulni, akkor rakd össze szövegszerkesztővel. Ha tanulni akarsz és később, amikor már tudsz is gyorsan akarod összekattingatni amit akarsz akkor használj Drupal-t. (de az első tizenöt-húsz oldal kínszenvedés lesz.)

pp
(egy vésővel és kalapáccsal lehet olyan szobrokat készíteni, mint pár szobrász művész. Megtanulni viszont azt, hogy hova mekkorát üss nem két nap.)

0
0
petrosilov képe

Pont most gondolkodtam el, hogy az a legnagyobb baj, hogy nem értem a drupal filozófiát. Ezt először meg kell tanulni, aztán jön a többi. A pár kattintásos honlapokat hagyjuk meg azoknak, akiknek megfelel az a minőség. Annyira már felkeltette a dolog az érdeklődésem, hogy ne hagyjam ennyiben. Kezdjük az alapoktól.... Bizonyára sokaknak ismerős az a bénító érzés, amikor egy oprendszer pl a windows viszonylagos ismeretében lezöttyent egy linux elé aztán 2hét alatt sikerült beolvasni az első cd-t . Na itt tartok :-)

0
0
petrosilov képe

Nem tudok szabadulni a 'fatengelyes' érzéstől, hiába ülök a drupal előtt napok és éjszakák óta. Mihelyst képekről van szó, minden bonyolult lesz. Végigpróbáltam mindenféle flash modult a simpleviewertől kezdve a slideshowpro-n át az swf tools-ig, nagyjából ott vágtam ki a biztosítékot, amikor egy egyszerű képbeszúráshoz 2 modult is telepíteni kellett, meg persze fél napig a drupalorg-ot nyálazni. Valahogy mostohagyerek a mediakezelés ebben a szimpatikus rendszerben. Eddig nem sikerült egyszerű eljárást találni a képtárak normális (értsd legalább simpleviewer szintű) megjelenítésére. Pl. hátha valaki ismeri a windowsos 'Porta' albumkészítőt: pár kattintással legyártja a simpleviewer albumot xml-estől, képestől html-estől, aztán már mehet is fel a szerverre. Na ilyesmit nem találtam errefelé. Nagy tömegű, akár hetente új képtárat kellene feltöltögetni, ezek a őőő hmm finoman szólva 'nehézkes' dolgok nem igazán tetszenek. Használni szeretném a rendszert, de nem hagyja... Tudom: tanuljak, meg olvassak drupal.org-ot. De valami nem stimmel: túl nehéz megoldások egy mindennapos feladatra...

0
0
Illyés Edit képe

Talán ha lírai benyomásaid helyett azt írnád le, hogy konkrétan mit szeretnél megvalósítani, akkor tudnánk segíteni. Eddig csak annyit tudunk a projektedről, hogy "nagy tömegű, akár hetente új képtárat kellene feltöltögetni" meg hogy Flash is lesz a dologban...

Hány képet/mozit, hová, milyen rendszer szerint csoportosítva, hogyan akarod megjeleníteni, eddig mivel próbálkoztál, működött-e, pontosan miért nem felelt meg az igényeidnek....

0
0
pp képe

A hiba azzal van, hogy Te gyors megoldást keresel.

Nem lesz gyors.

Van egy elképzelésed és Te olyat szeretnél, de ez a rendszer nem olyan. (annak idején én gyártottam egy kis modult, amivel egy flash-es képnézegetőt és az image modul galériáit lehetett összehegeszteni, de úgy tűnik van már erre jobb megoldás, szerintem keresd és meg fogod találni)

Sajnos a Drupal-lal az tud gyorsan oldalt építeni, aki tudja is, hogy hova kell kattintani. A kezeléséhez még mindig egy pilóta vizsga kell szerintem. (ezért is készült a Drupal mozikönyv és ezért tette fel Edit is a CCK Views videot.)

Apropo miért nem használod akkor a Porta albumkészítőt, ha az neked jobban megfelel? Már rég készlennél, és ráérnél nyugodtan foglalkozni a Drupal tanulással ;)

pp

0
0
petrosilov képe

Kedves Edit és pp!

Összefoglalom akkor:

Ez egy fotózással foglalkozó csapat honlapja. (rendezvény, esküvő, miegyebek)
Tehát a képek megjelenési formája nagyon fontos. Ezért gondoltam a flash képtárra.
Amit szeretnék:
Tartalmak:
1. statikus adatok (ki kicsoda, elérhetőségek, árak)
2. témával foglalkozó cikkek (blog, hozzászólásokkal, képekkel)
3. képtárak (akár ez is lehetne a blogban, rendezvényenként, alkalmanként egy képtár, és/vagy videó, hozzászólásokkal)
4. jelszavas képtárak
5. userek bejegyzései (mennyire tetszik neki, mit szeretne, publikus kérdések stb)

Lehet hogy megfogadom pp tanácsát, és a képtárakat kívülről linkelem, bár ekkor problémám lesz a jelszavas területtel.

Rólam: nem vagyok webfejlesztő, bár némely ismeretekkel rendelkezem. Inkább fotóznék, ha nem lenne a nyakamon ez a feladat .-)

(ráadásul most valamelyik script összetúrta a képek könyvtárát, még én sem tudom törölni, mehetek az adminhoz :-))

0
0
Illyés Edit képe

Statikus oldalakat az alapcsomaggal tudsz készíteni, csak ki kell kapcsolni a kommentezést és a beküldési információk megjelenítését.

Cikkek, blog: több lehetőséged van, vagy fogod az írás, blogbejegyzés tartalomtípust, adsz hozzá egy CCK Imagefield/Imagecache mezőt, ahová mindig feltöltöd a kapcsolódó képet – vagy valamilyen WYSIWYG editorral szúrod be a képet (szerintem ez a legmacerásabb, de ízlés dolga); vagy egyszerűen az offline előkészített képet csatolod az alapcsomagban található Upload modullal, és HTML kóddal beilleszted az írás szövegébe.

Képtárak készítéséhez hozz létre egy kép tartalomtípust, a kép típusú tartalmaidat taxonómiával vagy CCK node reference segítségével felcímkézed, Views modullal listázod. A megjelenítéshez szerintem a legelegánsabb a javascriptes Lightbox V2 modul (a projektoldalon belinkelt demo nem működik, itt tudod kipróbálni, ha még nem találkoztál vele).

Ha szeretnéd, hogy a kép típusú tartalmak blogbejegyzésként is szerepelhessenek, akkor a blogot ne az alapcsomagban lévő blog modullal készítsd, hanem hozz létre egy taxonómia szótárat (Blogok: Pisti blogja, Béla blogja, stb.), és szintén Views modul segítségével listázd. Így megoldható, hogy egy képet csak egyszer kelljen feltölteni, és beküldéskor a megfelelő kategóriák kiválasztásának hatására egyszerre jelenjen meg a galériában, blogbejegyzésként, vagy a webhely más részlegeiben.

Videónál csak annyi a különbség, hogy CCK Imagefield/Imagecache helyett CCK Mediafield-et használsz.

Mivel nem írtad, hogy milyen szempontok alapján működne a jelszavas védelem, ezért csak a Drupal.org User access/authentication oldalát tudom ajánlani böngészésre.

Látogatói hozzászólások: szintén az alapcsomagban.

Nem mondom, hogy banális a feladat, inkább középhaladó szintű Drupal webmesteri tudást igényel, a CCK-s tartalomtípusokat és a Views nézeteket egy kicsit kell sminkelgetni is. A jó hír, hogy mire összerakod ezt a webhelyet, addigra meg is tanultad használni a Drupalt, a következő már csuklóból fog menni, 1-2 óra alatt...:)

0
0
airzsolt képe

Én ehhez fűztem nagy reményeket, de sajnos nem fejlesztik, és van egy-két alaphibája (pl.)
Amit én nagyon fontosnak tartok egy ilyen rendszernél:
- tömeges feltöltés egyszerűen (pl. képek zip-elt csomagban, ftp+import, stb.)
- tömeges feliratozás
- hierarchikus nézetek létrehozása _egyszerűen_
- többféle média típus kezelése (kép, videó,...)
stb.
Ezeket az acidfree többé-kevésbé megvalósítja, csak az a baj szegénnyel, hogy ahogy látom soha nem lesz kész... A Galery modul túlságosan nagy és erőforrásigényes, az meg azért nem jöhet szóba.

Ok, most jöhet az itt szokásos lehurrogás, hogy én mennyit tettem hozzá ehhez az egészhez... :) Tényleg nem sokat, viszont ez a konkrét téma már túl sokszor jött elő, szerintem sokkal komolyabban kéne venni. Egy évnyi szenvedés után lehet, hogy kénytelen leszek más alaprendszert keresni, bármennyire is fejlettebb a drupal technológiailag.. :(

0
0
Illyés Edit képe

Ezeket az acidfree többé-kevésbé megvalósítja, csak az a baj szegénnyel, hogy ahogy látom soha nem lesz kész...

Nincs sok értelme fejleszteni, amikor az összes funkciója megvalósítható CCK Imagefield/Imagecache+Views alapon.

Igaz, az átlagos Drupal-használó valami egyszerű és instant megoldást szeretne (más kérdés, hogy 3 hónap múlva már szeretne az egyéni igényei szerint tovább lépni, de egy specializált modullal nem tud).

Tömeges feltöltés egyszerűen: felteszed a képeket a szerverre, az Imagefield mezőbe pedig URL-ben átadott paraméterek segítségével hívod be az aktuális képet, akár sminkből (lásd azt a részt, ahol "we're dynamically passing in the path to the imagecache-altered image").

Tömeges feliratozás: Editablefields

Hierarchikus nézetek létrehozása: Views argumentumokkal kell játszani egy kicsit

Többféle médiatípus kezelése: CCK Mediafield

0
0
chrispooh képe

Szia Edit!

Nagyszerű az ötlet, viszont a tömeges feltöltés részt nem igazán értem. Amennyiben esetlen le tudnád írni lépésről-lépésre, nagyon hálás lennék, mivel én is ezt a módszert látom a legrugalmasabbnak, főleg hogy rengeteg funkciót szeretnék beépíteni a galériámba.

KÖszönöm előre is - Krisz

0
0
chrispooh képe

Szia Edit, tudsz nekem ebben segíteni? Köszi - Krisz

0
0
airzsolt képe

Úgy tűnik, végre újra van gazdája ennek a modulnak. Nagy örömömre máris megoldották, hogy az "Album Contents" lapon beállíthassam, hogy csak a nekem fontos adatok jelenjenek meg. Pl. ha csak tömegesen feliratozni szeretném a képeket, de nem akarom módosítani az egyes képek többi 33 jellemzőjét, akkor csak az látszik (eddig minden megjelent, amitől teljesen használhatatlanná vált az egész).

http://drupal.org/project/acidfree

0
0
csonti képe

Szerintem kifejezetten erre az egy dologra nem igazán jó. Ja és a webboltra sem.
A Drupal közösségi portálnak piszok jó, ezen kívül remekül használható céges, magán, blog stb honlapok kiváltására. Mindenre csak akkor jó, ha feketeöves Drupal fejlesztő vagy.
A speciálisan fotós honlapra egyébként a többi CMS sem jó, nyugodtan elfelejtheted őket (a Joomlától az e107 -ig :)
Fotós dolgokra inkább valamely kifejezetten fotós célra készült cucc, pl. menalto gallery kell vagy Xhtml+jquery+php = saját fejlesztés. Jó lenne igazából tisztázni, hogy a Drupal mire jó és mire nem.
dhost.hu admin

0
0
petrosilov képe

Köszi a segítséget. Az a baj hogy már nagyon beleástam magam a Drupalba, sajnálom itt hagyni.
Kipróbáztam ezt a gallery2-őt, tény, hogy szépen jól felszalad a szerverre, meg viszonylag normális felületeket ad, de nem érzem hogy ez lenne a világcsúcs. Aztán ráment egy fél napom a drupalba integrálására, megyeget, nem vagyok a szépségétől elájulva.

Az igényeimet tökéletesen kielégítené egy "normális" image_gallery modul, amiben a képek sorrendjét meg tudom változtatni. Ez, és az edit által adott tipp, a jquerys lightbox, vagy a flash_gallery (amit fél nap alatt megint sikerült meghekkelni, hogy menjen) tökéletesen jó lenne.

Hát ennyi :-))

0
0
Illyés Edit képe

Az igényeimet tökéletesen kielégítené egy "normális" image_gallery modul, amiben a képek sorrendjét meg tudom változtatni.

Ha csak egy "normális" hierarchikus rendszerező modul kell, akkor ott az alapcsomagban a Book modul. Én is azt használtam galéria kialakítására nemrégiben.

0
0
petrosilov képe

Haladgatok, de mindig szembe jön valami:

Most egy internet explorer 6 probléma (csakis ie6 alatt, a browsercam.com-on az összes böngészővel megpróbáltam) az alábbi oldalon. A hozzászólás első másfél sora látszik csak. (csak ennél a skinnél csak itt csak most...)

Mi lehet a megoldás? Gondolom valami formázási dolog, de nem értem: a css "tiszta",valid, meg a generált kód se valami bonyolult...

0
0
petrosilov képe

Úgy tűnik, az volt. Gúgli barátom a disappearing+text+ie6-ra szép kis listát ad, úgy tűnik egy position:relative sorral a befogadó blokkban megúszható, bár most a kép tűnt el :-) Majd kitörpölöm...

0
0
petrosilov képe

Egyenlőre örülök neki, tartalom még persze alig, de ha valakinek okos ötletei vannak, akkor szívesen fogadom. Nagyon keveset tudok még a drupalról...

Ja itt van: www.art.media.hu

Köszi mindenkinek az eddigi és ezutáni segítséget!!!

0
0
formatester képe

bár nem ingyenes (kb 100$) de szerintem azt mind tudja amit szeretnél, úgy emlékszem a drupalon futó fototipp.hu galériái is ezzel vannak kialakítva.
http://www.photopost.com/

0
0
tibor2 képe

Mi lett a megoldás?

0
0
petrosilov képe

azaz acidfree-t feltettem, működik. Legnormálisabban persze lightbox2 vel nézne ki, de sajnos Ie6 alatt időnként elfelejt lightboxolni, és egy sima új ablakban ad képet, ami nagyon ronda. Amit még próbáltam és működik, az az Image, Image-gallery + flash gallery páros, nekem most ez tetszik a legjobban. (itt van egy kezdemény: http://www.fullrock.hu/?q=fgallery/1 )

A végleges megoldás valahol ott lesz, ahol Edit mondta....

0
0
thamas képe

Dátuma alapján - új fejlesztés:

http://drupal.org/project/gallerix

# Batch uploading.
# Grid album view.
# AJAX photo browsing, commenting, voting, and minor editing.
# Easily expandable widget engine.
# Adjustable resolutions, originals left untouched.
# Security features.
# Per user albums

stb.

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

petrosilov képe

Ki fogom próbálni mindet.

Illetve a gallerix-et megnéztem. Nos nekem azóta nem megy, miután a repository módját egyszer kipróbáltam. (xampp, szűz drupal rendszeren)

Innentől kezdve a normális képfeltöltés se működik:

user warning: Unknown column 'filename' in 'order clause' query: SELECT pid FROM gallerix_pictures WHERE nid = 2 ORDER BY filename in C:\drupal\includes\database.mysql.inc on line 172.

Ehh, ehh....

0
0