Cikkszám/lap-ot hogyan lehet növelni?

Joee képe

Nem tudom növelni az 1 lapon megjeleníthető cikkek számát. 1 lapon csak 4 cikk jelenik meg. A "Beállítások / Webhely-információk / Címlap / Tartalmak száma a címlapon" helyen hiába állítom be nagyobbra az értéket mégsem változik semmi. Továbbra is csak 4 cikk jelenik meg.
Drupal 7.11 Alphorn II

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
mikli képe

Esetleg nincs bekapcsolva 'Views'-ban a frontpage? Ott átállítani talán.

0
0
Joee képe

Hol van a Views, ahol állítani lehet a tulajdonságát? Esetleg jó és részletes, ingyenes leírás a drupal menüszerkezetéről és kezeléséről?

0
0
Sk8erPeter képe

/admin/config/system/site-information
Itt "Default front page"-nek mi van megadva?

mikli arra gondolt, hogy esetleg a kezdőlap nem a szokásos /node-on elérhető tartalom, hanem Views-zal felül van bírálva (szép magyarsággal megmondva aztatatat :D), pl. Views-ban a frontpage view-val (de persze lehet mással is, ha az előző helyen page view-nak az elérhetősége van megadva!):
/admin/structure/views
Itt van egy "Front page" view. Nézd meg, ez ki van-e szürkítve. (látszik-e jobb oldalt az "enable")
Első körben.

0
0
Joee képe

1.) "Default front page"-nek (nálam magyarul: "Alapértelmezett címlap") megadva ez van: "http://localhost/drupal/blog"
Ez érdekes, mert ezen az útvonalon ""http://localhost/drupal" nincs blog alkönyvtár. Esetleg valahol a blog bejegyzés felül van definiálva vagy a blog egy (objektum)változó vagy konstans és egy másik valós elérési útvonalat takar?

2.) <"/admin/structure/views" Itt van egy "Front page" view.>
Ez szürke (nem fekete, vagyis nincs engedélyezve). Jobb oldalon a legördülő menüben az "engedélyezés" van beállítva. Szerintem ez nem egy beállítás hanem egy felirat, hogy az engedélyezéshez oda kell kattintani és választani a ComboBoxból. Ha így van egyértelműbb lett volna a letiltva felirat az engedélyezés helyett. Többi választható opció a ComboBoxban: * szerkesztés * clone * export *

Bekapcsoltam a FrontPage-et Szerkesztés opcióval, de ugyanúgy csak 4 cikk jelenik meg az oldalon.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Az útvonalak nem alkönyvtárakat jelentenek ám a szerveren. Ezek itt nem statikus, hanem dinamikusan generált oldalak, és igazából minden oldalt az index.php szolgál ki.

0
0

Nagy Gusztáv

Joee képe

Értem. Nem vagyok nagy php-s, de gondolom, hogy akkor itt pl. a blog az egy utasításnak felel meg, amit az index.php dolgoz fel. Vagyis az index.php-n belül a "blog" egy string/konstansként lehet definiálva amiből az index.php tudja, hogy milyen tartalmat kell összeállítania válaszként. Pl. lefut egy blog nevű eljárás, ami ezt megteszi. Vagy valami hasonló.

0
0
Sk8erPeter képe

Inkább ne találgass, hogy hogyan működik, mert bánCSa a szememet, a fülemet meg hasogaSSa. :D
Nincs semmiféle "blog nevű eljárás", nem az index.php-n belül definiált "string/konstans", és így tovább, juj, nagyon nem.
De ne is kezdjük el elemezgetni, hogyan működik, nem ez a topic témája.

Mivel a /blog útvonal létezik, ezek szerint a Blog modul engedélyezve van.
Ezen az útvonalon pedig a blog bejegyzéseket jeleníti meg a Drupal, tehát a "Blog entry" content type-ba tartozóakat.

Legegyszerűbb az lenne, ha létrehoznál egy view-t a /admin/structure/views/add oldalon, a "Blog entry" típusúak listázására - legalábbis akkor feltételezem, ezeket szeretnéd listázni, ha nem, akkor találd ki, és írd meg -, megadnál egy megfelelő Path-t a hozzá tartozó page view-nak, és ezt az elérési utat raknád be az "Alapértelmezett címlap" részbe.

0
0
Joee képe

Nem tudom, hogy kell létrehozni és azt még inkább nem tudom, hogyan kell beállítani. Létrehoztam egy bejegyzést a View helyen:
Blog entry
Megjelenítés: Oldal
In database
Típus: Tartalom
Tag: default
Útvonal: /blog-entry
Műveletek: szerkesztés

Most is csak 4 cikk van a főoldalon "Home".

0
0
Sk8erPeter képe

És az említett /blog-entry címen mennyi jelenik meg?
Jó lenne tudni, hogy amikor egy tartalmat mondjuk hozzáadsz, akkor az milyen típusú tartalom: lehet Article (Cikk), Blog entry, stb...
Egyáltalán milyen jellegű tartalmak ezek?
Kezd egy kicsit fárasztó lenni, hogy harapófogóval kell kihúzni belőled az információkat, miközben neked kell a segítség.
Egy nyomorult screenshot is segítene, vagy plusz infók, amik közelebb visznek ahhoz, hogy közös nyelvet beszéljünk.
Hidd el, az itt aktívan hozzászólok túlnyomó többsége sem úgy tanulta meg kezelni a Drupalt, hogy közben fogták a kezét, és minden egyes klikkeléshez segítséget kaptak.

Elsőként kezdhetnéd Nagy Gusztáv Drupal 6-oshoz íródott, pdf-formában letölthető könyvének tanulmányozásával:
http://nagygusztav.hu/drupal-6-alapismeretek
Pl. a Views-zal kapcsolatban leírtakat teljesen jól tudod hasznosítani itt 7-esnél is.
Ennél jobban összefogott, érthetőbb stílusban leírt, magyar nyelvű ismeretanyag a Drupalról szerintem jelenleg egyszerűen nincs. Bőven megérdemli, hogy megvedd könyv formájában is, ha szeretnél fejlődni Drupalból.

Ezentúl a gyorsabb fórumos együttműködés érdekében ossz meg velünk minden szükséges információt.

1
0
Joee képe

A hozzáadott tartalmak Article típusúak. A tartalmak jellege szöveg és kép(ek). Linket nem tudok adni mert egyelőre Xampp localhoston próbálkozok vele és nem élesben. Ha meg akarod nézni miről van szó, akkor ugyanezt az oldalt itt találod meg:
http://demo.symphonythemes.com/index.php?theme=alphorn
Ugyanez van nálam is és ugyanerről van szó. Itt is csak 4 cikk van a főoldalon.

0
0
szantog képe

Az nem segít ám, hogy belinkelsz egy másik oldalt. Az sem, hogy nem olvasod el, amit írnak. Mert Sk8erPeter kérdése pl critical az ügyed megoldása érdekében.

És az említett /blog-entry címen mennyi jelenik meg?
Jó lenne tudni, hogy amikor egy tartalmat mondjuk hozzáadsz, akkor az milyen típusú tartalom: lehet Article (Cikk), Blog entry, stb...
Egyáltalán milyen jellegű tartalmak ezek?

Amúgy megnéztem az alphorn sminket, se egy page-front.tpl.php, se egy releváns preprocess, tehát az tuti, hogy nem sminkrétegben van a hiba, hacsak nem a dög omegában, apropó, az le van töltve?
De hogy biztos legyél benne, válts át bartikra, és úgy nézd meg a főoldalad.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Joee képe

Elolvastam és arra válaszoltam amit megértettem. Nem tudom, hogy az említett /blog-entry címen mennyi jelenik meg, mert azt sem tudom honnan lehet kiolvasni a mennyit. Mi mennyi és hol? Hozzáadott tartalmak típusa és jellege (erre már válaszoltam 1-el feljebb): Article típusú és szöveg + kép jellegű.
A ..\sites\all\themes\ helyen van Alphorn és omega könyvtár. Ez talán azt jelenti, hogy az omega is le lehet töltve?
Átváltottam a bartikra és ott is csak 4 cikk jelenik meg. Ahhoz, hogy a következő 3-at is láthassam, tovább kell lapozni.
Az én oldalamat nem tudom belinkelni mert localhoston van. Amit belinkeltem oldalt, az egy frissen telepített Alphorn II sminkes bemutató oldal. Pontosan ugyanolyan, mint az enyém, annyi különbséggel, hogy nálam van néhány új, (Article) létrehozott cik is és az alábbi beállítást módosítottam annak érdekében, hogy több oldal is megjelenjen:
A Megjelenítés / Rendszer / Webhely információk / Címlap / Tartalmak száma a címlapon értéke: 7
Alapértelmezett címlap: http://localhost/drupal/blog (<<--Ezt nem én állítottam be)

0
0
szantog képe

Kattints erre a linkre: http://localhost/drupal/blog-entry
Számold meg, hogy hány címet látsz.

És olvasd el Nagy Gusztáv jegyzetét/könyvét.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Joee képe

Itt 10 címet számoltam össze, de itt hozzávette az összes beküldött cikket amit feltöltöttem. Benne van még 2 szavazás (poll) is amit próbából írtam és amit a jobb oldali és a felső menübe írtam vagy korábbi meglévőt cikket változtattam. Most átállítottam a ../Webhelyinformációk/Címek/Tartalmak száma a címlapon értékét 30-ra, de így is csak 4 cikk jelenik meg a főoldalon.
A kézikönyvben néztem a cikk beküldésének menetét, de az a 6-os verzióhoz van és nekem 7.x van feltöltve. Ez több helyen lényegesen eltér. A 7-eshez lehet letölteni vagy vásárolni irodalmat valahol?

0
0
aboros képe

http://drupal.org/documentation
illetve kereshetsz a keresővel tanfolyam, jegyzet, alapismeretek jegyzet, ilyesmiket, ha magyar nyelvű dolgokra vágysz.

0
0

-
clear: both;

Joee képe

Köszönöm. Jobban szeretem a papír könyv alapú dolgokat és a pénzt sem sajnálom értük.
Ha jól gondolom, a 7-es verzióhoz még nincs könyv kiadva Magyarországon.

0
0
aboros képe

0
0

-
clear: both;

Sk8erPeter képe

Már említettem vala, de akkor még egyszer: a Views UI használatáról írtakat a Nagy Gusztáv-féle jegyzetből nagyon jól tudod hasznosítani itt 7-esnél is, mindenképp olvasd el az erre vonatkozó részeket, és PRÓBÁLGASD a gyakorlatban is, különben mindig csak valami misztikum marad, hogy mire való a Views, pedig sok hasznát veheted még.

A lényeg, hogy el kellene döntened, hogy amikor olyan tartalmat küldesz be, amit szeretnél megjeleníteni a főoldalon is, akkor az a tartalom Article (Cikk) vagy Blog entry típusú lesz-e, és ehhez következetesen ragaszkodni. Célodtól függ, melyiket kellene használni, itt nincs "jó" megoldás, mindkettő jó, más célra.
Miután eldöntötted, melyik típusúakat is akarod megjeleníteni a főoldalon, ezután a Views UI-nál kell készítened egy olyan view-t, ami az ilyen típusú tartalmakat jeleníti meg. Ez szerencsére a Views-zal nagyon egyszerűen összekattintgatható (ezt is elolvashatod az említett jegyzetben). Itt beállítasz egy "oldal" nézetnek egy elérési útvonalat, elmented a view-t, majd kipróbálod, hogy azon a bizonyos útvonalon a megfelelő tartalmakat látod-e - ha igen, akkor örülsz.
DE azt értsd meg, hogy ettől még egyelőre egyáltalán nem módosul a főoldalon látható tartalom, mert azon egyelőre nem módosítottál semmit. Csak ott következnek be változások, ahova az új útvonalat beállítottad.
Na, ha minden jól működik ezen az új útvonalon, akkor elnavigálsz szépen az
/admin/config/system/site-information
útvonalra, és az "Alapértelmezett címlap" résznél beállítod ezt az előzőleg kipróbált útvonalat.

Aztán még a későbbiekben ízlés szerint testre is szabhatod az előbb létrehozott view-t, pl. a pagernek (lapozó) tetszőleges számot állíthatsz be, hogy mennyi tartalom legyen egyszerre látható, a megjelenített elemek milyen formában látsszanak, stb.

(Még későbbiekben a Views Slideshow modult is telepítheted, amivel elemeket slideshow-szerűen tudsz megjeleníteni, amihez aboros oldalán van jóféle video tutorial. De egyelőre ezzel ne zavard magad össze, ezt majd akkor nézd meg, ha már sejted, mire való a Views.)

A lényeg:

  1. olvass nagyon sokat, hogy összeálljon a kép
  2. próbáld ki a gyakorlatban (tehát ne csak olvass!!)
  3. ha nem megy, a fórumon lévő sok segítőkész Drupal-felhasználótól olyan formában kérdezz, amiből minden lényeges információ kiderül, így a segítségnyújtás is jóval gyorsabb
  4. fogadd el, hogy kezdeti nehézségek nélkül nincs siker
  5. ne add fel
0
0
Joee képe

:-)
Köszi.
Szerencsére sikerült megtalálni a megoldást eager segítségével. Majd igyekszem átrágni magam valami kapcsolódó irodalmon, ahogy időm engedi. Kicsit furcsa nekem a Drupal nyelvezete és szerkezete a C++ és Delphihez befásult agyammal, de talán majd megszokom, csak idő legyen rá.
Köszönöm mindenkinek a segítségét!

0
0
pp képe

Annyi különbséggel, hogy a blog string konstans nem az index.php-ban van definiálva, hanem a Blog module blog.module fájljában található hook_menu implementációjában.

pp

0
0
Joee képe

Megtaláltam, kösz.

0
0
aboros képe

csak négy közzétett, címlapra helyezett tartalmad van.

0
0

-
clear: both;

Joee képe

Az article pontnál létrehozott cikkek gondolom alapból a főoldalra kerülnek.
Van több tartalom is, de csak a pagerrel előrelapozva lehet őket megnézni.

0
0
eager képe

"Az article pontnál létrehozott cikkek gondolom alapból a főoldalra kerülnek."

Elvileg igen, de az /admin/structure/types/manage/article oldalon lent a közzétételi beállításoknál ellenőrizheted, hogy bent van-e a pipa. Ezen az oldalon azt szabályozod, hogy az újonnan létesített cikkeknél alapból bent legyen-e a pipa. (elég komplikált, tudom :D).

Amúgy meg a webhelyinformációk ( /admin/config/system/site-information ) pontnál próbáld megadni alapértelmezett címlapnak azt, hogy:

node

ennyi. Ettől elvileg a címlapra helyezett tartalmakat fogja listázni, és érvényesül rajta az a szám is, amit fölötte állítasz be (és írtad hogy eddig hiába).

Ha még mindig nem az igazi, akkor ezután én elmennék minden egyes tartalmam szerkesztőoldalára, és lent a "vertical tab"-ok között a "közzétételi beállításoknál" ellenőrizném, hogy van-e pipa amellett, hogy címlapra helyezve.

Szerk: most olvastam vissza, hogy van több címlapos is, de csak pagerrel lehet előszedni őket - valóban valamilyen x modul játszhat ebben szerepet... de ha node-ra veszed a címlapot, akkor ezt az x modult megkerülve készül a címlapod, és működik a darabszám, amit a webhely-információknál állítasz be. (...azt hiszem)

1
0
Joee képe

Bocsi, de most olvastam itt alul a hozzászólásodat, mert a felette levőkhöz szólt hozzá mindenki. Érdemes volt elolvasni mert ez adta a megoldást!

Alapértelmezés szerinti lehetőségeknél bepipálva:
- közzétéve;
- címlapra helyezve;
Nincs pipa:
- Kiemelt, az oldal tetejére;
- Új változat készítése;

Itt a megoldás kulcsa:

Amúgy meg a webhelyinformációk ( /admin/config/system/site-information ) pontnál próbáld megadni alapértelmezett címlapnak azt, hogy:
 
node

SIKERŰŰŰŰŰLT! :-) :-) :-)
Király vagy!
Már korábban is leírtam, hogy mi van erre a helyre beírva, de úgy látszik nem tűnt fel senkinek a hiba. A "blog"ot kellett "node"-ra módosítani.
Már listázza az oldalakat, ahogy kell és annyit, amennyit beállítok.
KÖSZÖNET érte!
0
0
Jenő képe

Már korábban is leírtam, hogy mi van erre a helyre beírva, de úgy látszik nem tűnt fel senkinek a hiba. A "blog"ot kellett "node"-ra módosítani.

Oda bármit lehet írni, ha megfelelően van beállítva a rendszer. Azért nem vette észre senki, mert nem evidens, hogy ez hiba. Ha be van kapcsolva a Path modul, akkor a node útvonalat is teheted a blog útvonalra, és hiba nélkül működik az oldal.

0
0
chrispaul3 képe

Majd igyekszem átrágni magam valami kapcsolódó irodalmon, ahogy időm engedi. Kicsit furcsa nekem a Drupal nyelvezete és szerkezete a C++ és Delphihez befásult agyammal, de talán majd megszokom, csak idő legyen rá.
____________________
christian louboutin peep toe pumps shoe marine

0
0