WYSIWYG Drupal 6.x alatt

gepidak képe

Sziasztok!

Kezdő drupalos vagyok és tapasztalom, hogy hatékonyabban is tudnák képet, szöveget formázást feltenni egy DP6-os lapra, ha lenne, hozzá egy on-line WYSIWYG szerkesztő. Probálkoztam már eggyel, de nem működött. Tud valaki ilyet ajánlani, ami müködött és jó a véleménye róla? Szívesen fogadom, ha ír valaki használható tanácsot!
Köszönöm előre is!

Nagy Gusztáv képe

FCKEditor

0
0

Nagy Gusztáv

Pasqualle képe

en ezeket hasznalom
http://drupal.org/project/fckeditor
http://drupal.org/project/imce

mindkettonek mar regota letezik stabil verzioja drupal 6hoz.
az imce sokat valtozott a d5 verziohoz kepest, mar magaban is nagyon jo a kepek hasznalatara.
az fckeditort nem art kicsit szemelyre szabni, mert tul sok benne a funkcio.

mar drupal 5 alatt is ezt a ket modult hasznaltam. marmint nem en, hanem az weboldalak szerkesztoje. en nem igazan kedvelem a wysiwyg szeresztoket, es gondolom ezzel nem vagyok egyedul..

0
0
gepidak képe

Letöltöttem a FCK modult plusz a 2.6-os FCK verziót hozzá. Azután rájöttem, hogy a kettő csak együtt működik helyesen, ha jó helyre van másolva az FCK verzió.

Nincs az interface-nek magyar változata? Nem a legjobb az angolom és a beállításoknál jó volna egy kis hazai segítség! :)

De köszi minden ötletet idáig is!

0
0
eMeLA képe

BUEditor

Én sokáig Tinymce-t használtam, ki ideig FCKeditort, de apróbb kellemetlenségek midegyikknél vannak (pl. hogy elsőszeretettel raknak ezek "üres" <p> tag-okat a forrássba, a CSS formázásokkal is el lehet jó időt bűvészkedni).

A BUEditor előnye, hogy alapból a forrásszerkesztést támogatja (berakja a formázásokat helyetted a forrásba), majd kérheted, hogy mutassa meg a végeredményet. Tetszőlegesen tudod megmondani, hagy a gomb lenyomásakor milyen kódot tegyen be a forrásba. Meg merem kockáztatni, hogy ha nem akarsz extra dolgokat (pl. táblázatszerkesztés) csinálni sok kellemetlenséget meg lehet vele sporolni.... Az IMCE-t is kezele (ezt nem póbáltam). Ja, és nem olyan lomha mint a FCKeditor :))
(persze nem helyes a válaszom, mert azthiszem ez nem is WYSIWYG szerkesztő :))

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

pp képe

Nem,az mert olyat nem is lehet webre feltenni. Egyszerűen nincs ilyen ;) Igazából egy vizivig szemantikus editor kéne, ami nincs. A legnagyobb gond ugyanis ezekkel a szerkesztőkkel, hogy böngésző típustól függően más és más kódot gyártanak, amire nehéz építeni aztán a későbbiek során. Nem beszélve arról, hogy a tisztelt júzernek nem félkövér, meg dőlt meg nagybetűs formázást kéne alkalmazni, hanem fontos, kiemelt és cím de ehhez ugye tanulni kell ami nagyonbonyolult és lassú folyamat. ;)Ezzel szemben a BUEditor pontosan azt tudja ami egy webfejlesztőnek kényelmes (nem úgy a felhasználónak;)) Szóval a felhasználók sose fogják szeretni a BuEditort, csak elfogadni, hogy ez van. A vizivig editorokat meg a webfejlesztők nem fogják szeretni ;)

pp

0
0
aboros képe

annak legalább még értelme is lenne, hogy szemantika-editor..
ha morcos akarok lenni, akkor: nem azért írok css -t, hogy aztán meg a kopivrájter kedvtől függően igazgasson jobbra-balra, döntögessen meg vastagítson, színezzen meg betűméretezzen. a wysiwyg editornak semmi értelme nincsen.

annak már van értelme, hogy szemantikát tudjon a szövegbe vinni anélkül, hogy h3 perh3 -akat kelljen írogatnia, meg em -eket, de a megjelenésnek a szövegíróhoz szerencsés esetben semmi köze nem kéne, hogy legyen. ő megírja a szöveget és max eldönti, hogy ez fontos (strong) ez meg idézet (blockquote) amúgy meg skh.

úgy hallottam, hogy a drupal7 -ben lesz már saját beépített visvig editor (állítólag valami magyar srác már csinálja:D). tök jó lenne, ha az inkább ilyen szemantika-editor lenne vagy legalább legyen lehetőség úgy is használni, ha azt akarom.

0
0

-
clear: both;

pp képe

Mert nem a szerkesztővel van a baj, hanem azokkal a júzerekkel, akik olyanra akarnak használni egy eszközt amire nem lehet. A zinternet ugyanis nem papír alapú média.
Annak idején felvettük a webconfot, hogy majd leadjuk rádióban. Kérdeztem mikor adják le, mondták, hogy soha, mert élvezhetetlen az egész, hisz több olyan mondat hangzik el, hogy "mint láthatjuk", stb. Volt olyan tévé adás amiben monitor képet mutogatnak, szintén élvezhetetlen, Vannak akik háromszáz főnek 20 soros apró betűs szöveget vetítenek, mert nem fogadják el, hogy más médium mások a szabályok, mások a működési elvek. Ennyi.

pp

0
0
aboros képe

azt nem értem, hogy ha lehet olyan szerkesztőt csinálni ami mindenféle stílusokat pakol a szövegbe szerkesztés közben és tökfeleslegesen mindenfélét tényleg csinálhat a szerkesztő, akkor miért nem lehet olyat, ami csak egyszerű elemeket szúr szerkesztéskor be ugyanúgy. p, strong, em, ul, li, ol, meg ilyeneket. nem mindenféle szennyet éget bele a szövegbe, csak értelmet lehet bele vinni vele. hehe. :) nemértem tényleg. vagy van ilyen csak én nem tudok róla? :)

0
0

-
clear: both;

pp képe

Állj neki csinálni egy viziviges szerkesztőt és rájössz, hogy különböző frankó függvényeket kell hívogatnod, amik aztán valamit csinálnak, ráadásul a forrást meg úgy alakítják a böngészők, ahogy nekik kell. Tehát biztos lehetne csinálni normálisat, csak egy erőgép kéne, hogy fusson is... A júzer meg... én tanítottam két féléven keresztül emberkéket, hogy milyen a jó webes tartalom, beszéltem mindenről... szerinted a második félév végén hány embertől merült fel a kérdés, hogy "dehát akkor hogyan emelek ki ha nem aláhúzással"? Persze lehet bennem van a hiba. (bár a társaság egy jelentős része a fejét fogta ilyenkor);)

pp

0
0
Nagy Gusztáv képe

Én az FCK-val lényegében meg vagyok elégedve. Csak azt nem értem, a tagokhoz BÁRMILYEN attribútumot miért szutykol bele. Ha ezt nem tenné, nekem semmi gondom nem lenne vele. Ez pedig nem bonyolítaná a helyzetet, hanem egyszerűsítené.

0
0

Nagy Gusztáv

aboros képe

isten őrizz, hogy ilyennek nekiálljak. amúgy is nem tudok javascriptül, csak actionscriptül. és bár mindkettő a szanszkript nyelvcsaládba tartozik, mint az köztudott, azért mégsem ugyan az. :)

elhiszem, hogy problémás, de így, ebben a formában (style="text-align:left") ezek a szerkesztők majdhogynem használhatatlanok. inkább akkor tanulja meg a kopirájter azt az öt-hat html teget, amire szüksége lehet. mondjuk azt már nem tudom, hogy napilap méretű siteokon az újságírók is em per-em eznek e.. bár emlékszem a new york observer kéz sztádira, ott is írták, hogy használnak tájnimce -t, bár hozzá is tették gyorsan, hogy in dö lend of blájnd, dö krossz-ájd iz dö king.. biztos nem véletlenül.

kéne már tényleg valami jó *szemantika* szerkesztő, mert a szövegírónak ideális esetben a kinézethez semmi köze nem kellene, hogy legyen, ellenben a szöveget el kell látnia értelemmel, ettől (is) válik információvá az amúgy csak adatnak számító karakterhalmaz.

goba remélem olvasod ezt a szálat. :D

0
0

-
clear: both;

eMeLA képe

Számomra a legnagyobb probléma ezekkel a szerkesztőkkel az, hogy ha az ember nem figyel oda secperc alatt olyan gubancos forrást lehet velük készíteni, amit csak forrás szinten lehet javítani. Az átlag felhasználó még ennél kevesebb idő alatt is kreál ilyet. Ilyenkor jöhet a honlap gazdája bogozni....

Én azért tértem "vissza" a BUEditor-hoz, mert ott legalább látom mi történik. Persze egy felhasználó vagy fogékony és megtanulja (nem olyan bonyolult az a HTML), vagy nem...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

gepidak képe

Kipróbáltam az FCK-át és tetszett, de a site saját css-ét akartam beállítani, addig addig állítottam, amig Címlap » Adminisztráció » Webhely beállításánál az fck résznél ezt írta ki az oldal: There is currently no role associated with FCKeditor profiles. At this moment, nobody is able to use FCKeditor.
Beütött a mennykű!! :)
Próbáltam letörölni az fck modul könyvtára, utánna a profilokat, de nem jött helyre, még akkor sem, ha újra felmásoltam az fck-át.
Hol lehet a beállításokat le resetelni, hogy megint használni tudjam az FCK modult?(ki és be is kapcsoltam pedig)

0
0
Pasqualle képe

kikapcsolas utan uninstall, es akkor visszaall az alap allapotba ha ujra bekapcsolod
admin/build/modules/uninstall

a modul konyvtarak torlese altalaban semmire sem jo, nem fog megoldodni a problema, el kene ezt felejteni..

0
0
gepidak képe

Köszi sokat segítettél! Így egyértelműnek tűnik a dolog, ha már egyszer csinálta ezt az ember.

0
0
mephysto képe

Sziasztok!

6.3-as Drupal-hoz telepítettem a legutolsó (6.x) FCKeditor modult. Teljesen jó, szöveg szerkesztésekor működik is. Viszont, ha befejezem a szerkesztést és megnézem a cikket/írást akkor teljesen formázatlanul jelenik meg, olyan mint a Filtered HTML, vagy full HTML... tehát mintha nyoma sem lenne az FCKeditornak. Ahogy átmegyek szerkesztésbe, megint tökéletesen látom az FCK-s formázásokkal készült szöveget.

Őőő... remélem sikerült érthetően leírnom. Tehát szerkesztésnél "van" FCKe, egyébként meg mintha nem is lenne telepítve... mit ronthattam el?

Előre is köszi a tippeket!

0
0
mephysto képe

értelemszerűen (most szégyenlem magam :) ) a szövegnek Full HTML input formatot kell adni...

0
0
Nagy Gusztáv képe

Az FCK-ból annyit hagyj meg, amennyi tényleg kell, majd az alap beviteli formánál vedd fel a néhány hiányzó elemet (pl. img, table stb.)

0
0

Nagy Gusztáv

mephysto képe

Az fckeditor editor README-je alapján ha eleget teszek a következőnek:


6. For the Rich Text Editing to work you also need to configure your filters:
for the users that may access Rich Text Editing.
Either grant those users Full HTML access or use the following (kisebb-nagyobb jeleket most lehagytam):

a p span div h1 h2 h3 h4 h5 h6 img map area hr br br / ul ol li dl dt dd table tr td em b u i strong font del ins sub sup quote blockquote pre address code cite embed object strike caption.

azaz a FilteredHTML-nél a "Engedélyezett HTML elemek"-hez felveszem a fenti tag-eket, akkor ugyan azt az eredményt kéne kapnom, mint a fullHTML-nél, nem?

Én legalább is egy jártam el és pl. a szinezés (span style ...) csak fullHTML-lel jelenik meg.

Van esetleg valami, amit kihagyhattam?

0
0
Közszolga képe

Érdekes, nálam is jön elő hasonló probléma (Drupal 5). Csak néhány egyszerű formázást szeretnék. A filtered HTML alatt ezeket sikerült is engedélyeztetni (br strong em u strike ul li ol sup sub span table tbody tr td), ezek mind működnek.
Viszont a bekezdés jobbra húzása (p style="text-align: right") kizárólag full HTML alatt működik... Nem értem, miért, a p-t pedig beírtam a listába.

0
0
pp képe

A lehető legrosszabb megoldás amikor az ember inline CSS-t tol a html-be. A CSS-t arra találták ki, hogy szétválasszák a dizájnt és a tartalmat. Ha te a tartalomba tolsz dizájn elemeket akkor arra használsz valamit amire nem való. Ezért és az XSS támadások kivédése végett a Drupal nagyon helyesen kikukázza az összes attribútumot a html tagjeidből. Ezért is a neve filtered vagyis szűrt HTML a szűrőnek.

pp

0
0
Közszolga képe

Köszönöm a választ. Valóban, megnéztem, a HTML formátumot már nem szűri ki (p align="justify"). Az a baj, hogy az FCKeditor inline CSS-t használ erre a célra, viszont - az általad említett okból - szeretnék megmaradni a szűrt HTML-nél. (Egy most készülő oldalamnál az összes regisztrált felhasználónak lehetővé szeretném tenni, hogy szépen szerkesztett anyagokat küldjön be.)

Tudtok esetleg olyan WYSIWYG szerkesztőt, amelyik kizárólag HTML-lel operál?

0
0
Közszolga képe

Mármint a tavaly nyári hozzászólások óta nem került-e elő ilyesmi, mert úgy látom, akkor nem volt... :-(

0
0
pp képe

Most vagy engeded a felhasználónak, hogy az általa beküldött szöveget úgy formázza ahogy akarja, vagy nem hagyod és akkor nincs ezzel problémád.

Miért bízod a sorkizártat a felhasználóra? Nincs is olyan html elem, hogy justify. Teljesen irreális amit akarsz.

pp

0
0
Közszolga képe

Én azt hittem, hogy van justify HTML elem. Itt meg es írja: http://www.w3.org/TR/html4/present/graphics.html#adef-align

És azért bíznám a felhasználókra a sorkizártat, vagy a középre zártat, mert szeretném, hogy - aki akar - szépen szerkesztett írást küldjön be.

0
0
pp képe

Egyrészt valószínűleg más szavakat használunk fogalmakra. Html elem(tag) az nincs, csak egy tulajdonság(property). Az meg ég és föld. Az a problémád, hogy a tulajdonságokat kiszűri a html szűrő, tehát nem a szerkesztővel van a problémád, hanem a szűrővel. (bár én még mindig a szemléletedben látom a probléma gyökerét);)
Másrészt azok a tulajdonságok elavultak használatukat kerülni kell. (arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nem html4 szabványnak kellene, hogy megfeleljen az oldalad, hanem XHTML-nek, de ez mindegy. ;))

És azért bíznám a felhasználókra a sorkizártat, vagy a középre zártat, mert szeretném, hogy - aki akar - szépen szerkesztett írást küldjön be.
Sajnos a magyar informatika oktatás elérte, hogy ez a tökéletesen hibás elképzelés verjen gyökeret az emberek fejében. Szerinted szépre kell formázni a html oldalt? Mit jelent az, hogy szép? Mindenkinek ugyan azt jelenti vajon? Szerinted a felhasználó majd ellenőrzi a kimenetet 4-5 böngészőben, hogy mindegyikben ugyan úgy néz-e ki az oldal? Szerinted nem lehetséges, hogy egy önmagában szép sablonban beküldünk egy önmagában szép hírt, ami eredményeképpen kapunk egy valami undorítót?

Egy webes tartalom formázásakor olyan fogalmakat érdemes erőltetni mint szemantikus formázás(vagyis a html elemek használata p, a, li, ul, strong, em, h1-h6 stb.) no meg tipográfia. És egy azaz egy darab webdizájner, vagy inkább tipográfus fogja megmondani mi a szép, nem pedig a több száz felhasználó mindegyike.
Nem is tudhatja mert mindenkinek más a szép és pont az egyik legfontosabb dolgot veszíted el, hogy egységes oldalképet mutass.

A WYSIWYGnek is megvan a helye, de szerintem Te rossz helyen keresed.

pp

0
0
Közszolga képe

Na, most kiderült, hogy nem vagyok profi... :-) Engedd meg azért, hogy egy-két dologra válaszoljak:
A mai napon beküldött első hozzászólásomban megírtam, hogy a filtered HTML beállítás csak a (p style="text-align: right) karaktersorozatot szűri ki, a (p align="justify") esetén nincs semmi gond. Ezért keresek - most már nagyon laikus módon leírva - egy olyan szerkesztőt, amelyik a (p align="justify") karaktersorozatot illeszti be a megfelelő gomb lenyomása esetén. Ez lehet, hogy valóban irreális elvárás, ebben az esetben lemondok róla.
Az viszont szerintem nem áll fenn minden egyes weblapra, hogy minden beküldött írás azonos formátumú kellene legyen. Annyiféle célú és tartalmú oldal van a világon. Sima hozzászólások esetén valószínűleg igazad van, de mi van, ha - a példa kedvéért - egy irodalmi lapot üzemeltetsz, ahova a felhasználók verseket küldenek be? Biztosan minden verset másképp szeretnének megformázni, ugye? Miért ne adjuk meg nekik a lehetőséget, ha technikailag megoldható? Vagy nézd meg az üzemelő nagy fórumokat (pl. Index), vagy a Google Knol-t, a Wikipediát és egy csomó más helyet, ahol az oldal szerkesztői szükségesnek találták a szerkesztő engedélyezését.

0
0
Közszolga képe

ja, most látom, hogy zavaró lehet, egyszer right-ot, egyszer meg justify-t írok. Szóval a (p align="right") működik szűrt HTML esetén is, a (p style="text-align: right") viszont ki van szűrve. Ezért olyan szerkesztőt keresek, amelyik a (p align="right") formátumot használja.

0
0
s3seawa képe

Te végül is filter/editor modult keresel ? pl ilyet http://drupal.org/project/ccfilter ? de szerintem te ezt keresed: http://drupal.org/project/fckeditor ez a FCKeditor - WYSIWYG HTML editor ami szerintem jól néz ki és müködik is.De ha ezt próbáltad nem szoltam.

0
0
thamas képe

Amibe belefutottatok az az egyik webes hitvita. Valószínűleg nem itt fog megszületni az ideális megoldás. (Sokan vitatják az xhtml megfelelőségét is és vannak akik visszatennének megjelenítéssel kapcsolatos lehetőségeket a html következő verziójába...)

PP-nek szvsz igaza van az egységességben, de ez nem kell úgy érteni, hogy mindenki csak balra zárt szöveget használhat.

A középút vhol ot lehet, hogy a smink stíluslapjában meghatározod,hogy milyen formázásokat lehet használni (pl. balra zárt, középre igazított) és az editort / szűrőket úgy állítod be, hogy ezeket az előre definiált formátumokat lehessen kiválasztani. Most nem próbáltam, de emlékeim szerint erre kellene, hogy legyen lehetőség az FCK és a TinyMCE esetében is.

Ui: A sorkizártat (justify) semmiképp sem javaslom, mert (az automatikus elválasztás lehetőségének hiányában) ronda nagy lyukak keletkezhetnek a szövegben!

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aboros képe

vannak akik visszatennének megjelenítéssel kapcsolatos lehetőségeket a html következő verziójába

erre tudsz nekem egy példát mutatni?

mert szerintem ez egy igenhibás megközelítés, a leírónyelvnek semmi köze nem szabadna, hogy legyen a megjelenéshez. kizárólag szemantikát ad az adatnak, hogy azt én hogyan jelenítem meg, az tök más kérdés. például a 'strong' teg jelentése nem 'vastag' hanem 'erős' inkább.. és hogy én azt vastaggal jelenítem meg, vagy vékony aláhúzott pirossal, az már az én dolgom.

inline stílusokat pl pont azért nem ajánlatos használni, mert soha semmivel nem fogod tudni felülírni őket. (azoknak a legnagyobb a specifity -je)

évek óta az a törekvés, hogy a három réteget minél jobban szétválasszuk. (adat, működés, megjelenés) és ez így van jól, nem kell hozzá rakétamérnöki logika, hogy belássuk.

0
0

-
clear: both;

tolmi képe

+1, meg mennyi sírásrívás, könyörgés nyavajgás kellett ahhoz hogy ez így beleférjen a köztudatba. Még csak az hiányzik hogy felrúgjuk a bilit...

0
0

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

thamas képe

Sajnos nem tudok példát. Egy weblaboros cikk és kapcslódó vitája rémlett nekem, de nem találtam meg. Egyébiránt valmi összekveredhetett az emlékeimben, mert mindez a html 5 vs. xhtml 2 kapcsán rémlett nekem, de most rákeresve, a html 5 javaslat semmi ilyesmit nem tartalmaz - hál' Istennek!

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aboros képe

igen csodálkoznék, ha most egy hirtelen huszárvágással visszafordulnánk.

0
0

-
clear: both;

pp képe

Legyen úgy ahogy akarod.

pp

0
0
torokb képe

Telepítettem a wysiwyg modult. A modul beállításánál azonban azt látom, hogy nincs telepítve egyetlen szerkesztő sem. Holott legalább 3-mal próbálkoztam. (Fckeditor stb) Már megint mit nem tudok?

0
0

torokb

Közszolga képe

A wysiwyg könyvtárba telepítetted? Ha a modulok közé teszed, akkor nem jelenik meg a wysiwyg kezelőpaneljén.

0
0
torokb képe

A hely ahova tettem: sites\all\modules\wysiwyg\
ott van az fckeditor, imce, tinymice de egyiket sem látja a modul. Aszongya nincs telepítve.

0
0

torokb

Nagy Gusztáv képe

A sites\all\modules\wysiwyg\fckeditor a könyvtárad? Akkor persze, hogy nem fogja látni.
sites\all\modules\fckeditor kellene, nem?

0
0

Nagy Gusztáv

Paal képe

Pont a csütörtöki DUG-on kérdeztem meg Gobától. A wysiwyg mappa alá kell berakni a js-es szerkesztőket (akármennyit), és utána a wysiwyg_api - illetve a beviteli formáknál tudod állítani, hogy melyiknél milyen szerkesztő jelenjen meg. Így lehet Full HTML-nél TinyMCE, szűrtnél Bui, stb.

Még nem próbáltam, és így az sem tiszta előttem, hogyan fogod tudni a szerkesztők egyedi beállításait megvalósítani (pl. milyen gombok/funkciók kellenek neked).

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Közszolga képe

Én próbáltam, az FCKeditor-t be lehet állítani akkor is, ha alkönyvtárban van.

0
0
torokb képe

Jó volt a kérdés iránya. A wysiwyg modult a core modulok közé tettem. Így hát nem látta a szerkesztőket. Most már látja. Köszi.

0
0

torokb

Aspi képe

Sziasztok!

Egynelőre még ismerkedem a drupal-lal és mondhatom csúcsszuper, bár van egy kis gondom.
Készitettem egy oldalt és full htm beállítás mellett, be akartam szúrni egy képet a tartalomba, hát természetesen nem jelent meg:) Olvasgattam a drupal.hu fórumot és arra jutottam, hogy jobb lenne egy WYSIWYG-et használni a tartalom szerkesztésére. Nosza:)

A BUEditor mellett döntöttem (egyenlőre). Namost letöltöttem, kicsomagoltam, feltöltettem a modulok közé és már látszott is az admin felületen! Engedélyeztem a szükséges modulokkal együtt (IMCE pl.) és hogyan tovább? Tehát a kérdés: hogyan tovább? (Sok mellédumálást már olvastam;))

0
0
Gonda János képe

Drupalra van szabva és fantasztikusan egyszerű kezelni. Gyorsabb mint az FCK.
Persze ez izlés dolga. A drupalos FCK meg egyéb modukok sem kellenek csak WYSIWYG.
A tartalom beküldésénél csatolmányként feltöltöd a képet ki is írja az útvonalat a többi az editor dolga. IMCE nem kell ehhez. A BU editort a modulokhoz töltötted fel? Akkor az Drupal modul.
WYSIWYG kiírja mit hova kell feltölteni. Azt is hogy honnan kell letölteni. (nem a drupal.org-ról.)
Össze fognak veszni:-)
Három beviteli formát felhasználói csoportonként határozunk meg.
1 A filtered
2 full HTM-lhez
3 PHP hogy iframe vírust is lehessen küldeni:D
Nem kell 3 szövegszerkesztő 1 kell, de az mindent tudjon.

Beviteli formánként külön meg lehet határozni nyomógombokat. A CSS is beállítható így elkerülhető, hogy nem a smink által nem kezelt CSS formázások egyáltalán megjelenjenek a stílusok között. Ha a Smink nem tartalmaz olyan elemeket amit a felhasználó anyázni fog. Akkor ott a szerkesztő CSS alapja amit lehet átalakítani, hogy utána másképp jelenjen meg a lapon mint ahogy bevitték.:)
Így elkerülhető, hogy filtered html-be olyan kód kerüljön ami úgysem működik.
A PHP-hez sem kell minden gomb... amit természetesen csak admin használhat, ha van hozzá mersze, és önbizalma:)
Upload modult a csatoláshoz be kell kapcsolni, de Ftp-vel is feltöltheted a képedet, de nem ajánlott:)
Van tovább is mondjam még?:D

0
0

Gonda János

Aspi képe

Közben felmásoltam a CKEditort is. Tényleg jó, egyből berakta képeket és rögtön lehet már a feltöltésnél méretezni ezt úgy saccra belőttem, aztán már a html-ben egy kicsit passzintottam rajta. Faranya kis modul, de azt hiszem valami gond van vele.
Lehet már össze is vesztek ezek a WYSIWYG modulok :D Ha le tudnád írni pontosan a CKEditor telepítését vagy valami doksit hozzá, amin végig mehetek, hol rontottam el, hálás lennék.
Szóval mond tovább:)

0
0
Gonda János képe

minden drupálhoz tartozó szövegszerkesztőt le kell tiltani. a háttértárat törölni.
Talán egy időzítő futtatás sem árt.
admin/settings/wysiwyg/profile/ itt lehet mindent beállítani.
Full HTML CKEditor 3.3.2.5805 Szerkesztés Törlés
PHP code CKEditor 3.3.2.5805 Szerkesztés Törlés
szerkesztésnél el kell gondolkodni mire van szükséged. Annyi a nyomógomb, hogy fele nem kell.
http://ckeditor.com/download innen kell letölteni és az instrukciók is ott vannak.

0
0

Gonda János

Aspi képe

Közben már olvasgattam is és le is töltöttem, kár hogy nem kérdeztem elöbb, mert eltartott 1 órát míg rájöttem. Mindent egybe vetve, nagyon kösz az eddigieket, persze lehet még lesz néhány bagatelnek tűnő kérdésem.;)
Jó fej vagy, sokat segítettél lényegre törő válaszaiddal és szerintem nemcsak nekem, hanem még másoknak is;)
Lett egy új drupal hívő:D Isten Drupal vezesd szolgád, HÁÚÚÚÚ!:D

0
0
Aspi képe

Elöször ftp-n felmásoltam egy images könyvtárba a képeket, de aztán rájöttem, hogy importálnom kell a képeket. Image modul fel hurrá, lehet engedélyezni a az importálást, szépen elrakta képeket, ahova akarta. Most már tuom hova:D Nahát ez roppant hasznosnak bizonyult a CKEditor számára, mivel pont a default helyen kereste pikcsöröket. Egyből működött is. :)

Nem értem, hogy mér' nem lehet ezt valahol leírni, hogyan lehet képet beszúrni a tartalomba, a html-t ismerve, persze. Kellett hozzá egy ditor, hogy kiderüljön mit szeret a drupal. Most ahhoz, hogy egy képet beszúrjak már nem is kéne az editor;)

Szóval ha már ilyen hyper-super szerkesztőt vettem igénybe, hogy lehet megoldani benne, hogy például jobb hasábban legyen egy kis szöveg, bal odalon kép, majd csak szöveg, jobb oldalon kép.... stb?

0
0
Gonda János képe

táblázat

0
0

Gonda János

Aspi képe

Elöször ftp-n felmásoltam egy images könyvtárba a képeket, de aztán rájöttem, hogy importálnom kell a képeket. Image modul fel hurrá, lehet engedélyezni a az importálást, szépen elrakta képeket, ahova akarta. Most már tuom hova:D Nahát ez roppant hasznosnak bizonyult a CKEditor számára, mivel pont a default helyen kereste pikcsöröket. Egyből működött is. :)

Nem értem, hogy mér' nem lehet ezt valahol leírni, hogyan lehet képet beszúrni a tartalomba, a html-t ismerve, persze. Kellett hozzá egy editor, hogy kiderüljön mit szeret a drupal. Most ahhoz, hogy egy képet beszúrjak már nem is kéne az editor;)

Szóval ha már ilyen hyper-super szerkesztőt vettem igénybe, hogy lehet megoldani benne, hogy például jobb hasábban legyen egy kis szöveg, bal odalon kép, majd csak szöveg, jobb oldalon kép.... stb?

0
0
Gonda János képe

Táblázattal kell megoldani a formázást.
Lehet máshogy is de azt most mellőzőm.
Az editor nem is annak kell aki írja a html-t. Annak kell aki azt tudja csak, hol kell a számítógépet bekapcsolni:D

0
0

Gonda János

Aspi képe

Hát nekem is csak arra kell, hogy megtudjam mit eszik a drupal. Ezekkel a képbeszúrásokkal vagy fél napot elszuttyogtam, pedig egyszerű lenne, ha valaki leírná normálisan, milyen URL- szeret a DR. Upal. Egyébként én annyira nem szeretem a táblázatot, meg frames megoldásokat sem, erre már diveket használom pár éve. Itt is megpróbáltam persze, de úgy szétcsúszott, hogy rögtön lakpartam magam.:D De persze ennek is érdemes utána járni, ha egyszer megvan, akkor szuperul megy.

Drupal hívő lettem: Isten Drupal vezesd szolgád, HÁÚÚÚ!:D

0
0
Aspi képe

Azért ha van, érkezésed, kitérhetnél formázás rejtelmeire. Nem lenne rossz egy FAQ vagy méginkább egy jó kis drupal wiki. Meg egy kereső az oldalra is, mert guglizni drupal.hu nélkül is szuperül lehet;)

Na szóval műxik, amiket írtál. Kipróbálom azért a PHP kódos részt is, mit tud vaahjon;) Bár szerintem, nem kéne PHP ide tenni a tartalomba. Szerinted ha már nem tudok valamit megoldani és akarok egy PHP scriptet múúúkodtetni, akkor hova érdemes pakolni, hogy menjen is? Vagy ehhez már egyből egy modult kell írni?

Ahogy elnézem ezt a drupált egész el fogok lustulni: nem lesz annyi get, post, meg cookie;) ....

Nem tudom ide tartozik-e, de az SQL injection-nel hogy áll a drupal, vannak jól használható megoldások?

0
0
silversk8r képe

új kérdésnek új témát!
de hogy válasz is legyen, a form API lekezeli az ilyen támadásokat

http://www.slideshare.net/Yorirou/drupal-security

0
0
york képe

Ahogy en latom a profik a kovetkezoket hasznaljak:
- Wysiwyg + tinymce
- imagefield, imagecache, stb.
- insert
Az image es az upload modul nem ajanlott d7-ben mar nem tamogatottak. Helyettuk kell hasznalni a filefield imagefield parost.

0
0
Gonda János képe

CK editor friss hús a szerkesztők között. Bizonyára vannak hibái. Le is írtam izlés és megszokás dolga, hogy ki melyik szerkesztőt preferálja. A profik ezt haználják az nem érv.
Használtam FCK-t tinymce-t most CK editoral is megismerkedtem.
Tanulni szeretnék, hogy mások is okuljanak az eszmecseréből.
Miért nem jó az CK editor és miért használják a profik tinymce-t?

0
0

Gonda János

york képe

A valasz a druapl taborban keszult videok kozott lesz :).
A CK editor az FCK editor tovabbfejlesztett valtozata.

0
0
Gonda János képe

A továbbfejéesztés az nem jelenti azt hogy roszabb lett.:)
A tinymce is tovább fejlődik.:-)
Egy linket benyomnál, hogy melyik találkozó megyik video?
Átkapcsoltamm a tinymce-nél másik beviteki formára eltünik a szerkesztő. Bennem van a hiba?
A szerkesztés gomb ismételt megnyomásával tudom elővarázsolni. Ez is benne van a videóban?
Azt fel tudom sorolni miért nem szerettem meg a tinymce-t. Azt egyelőre nem látom, hogy a ck-editort miért nem fogom szeretni:-)
Nem nekem kell a szerkesztő hanem a felhasználónak. Kellenének neki stíluselemek ilyen hogy címsor meg a többi. tinymce felsorolja a sminkben lévő összes elemet.
Lehet én nem vagyok elég türelmes, de nálam csak a felhasználó türelmetlenebb:-)

0
0

Gonda János

york képe

Uj kerdes uj tema, kosz!
A beirasodbol nem derult ki, hogy a CK editor milyen kapcsolatban all az FCK-val ezert leirtam.
A tobbi meg szerintem menni fog egyedul is (drupal tabor 2010)...

0
0
Gonda János képe

Nem értem miért kell lekezelő stílusban kommunikálni.
Nem voltam a drupal taábor 2010-en viszont itt vagyok és próbálok segíteni azoknak akik nem profik. Sőt még nálam is kevesebbet tudnak.
Örölök, ha egy profival találkozok és segít nekem, de azt mondják segíts magadon a York is megsegít:)
485000 találat nagy segítség.
Szerintem beszéljünk a predikátumcalculus kvantifikációs jelentésfogalmáról Meg kapcsolódó téma, a singularis terminusok helyettesítése individum változókkal témakörröl. Azzal előrébb jutunk.

0
0

Gonda János

york képe

Elszomoritasz, pedig ugye a kezdoknek segitenel vele, hogy epuljon a kozos tudasbazis:(.
Fogadd oszinte bocsanat keresem, hogy nem en kerestem ki helyetted a pontos cimet es es nem azt irtam meg, bizom benne, hogy haragod enyhithetem eme cselekedettel, hogy a 485000db talalat kozul kikerestem neked az otodiket tessek: http://drupaltabor.hu/eloadasok/alapos-wysiwyg-konfiguracio

0
0
Gonda János képe

Köszi a linket. Letöltöttem a videót meg fogom nézni. Szomorú vagyok, hogy szomorú vagy.
Rosszul vagyok bekötve és ma nem volt jó napom. APEH ellenőrzésünk volt.
Elnézést, de engem irritál a profi szó. Tanulunk egymástól a drupal tudományából, de van számtalan tudomány ahol csak kezdők vannak.
A drupal is olyan akik írták tudják egy bizonyos szinten, aki használja az tanulja.
Nekem is van sok ezer soros programom amin nem tudok eligazodni, mert 5 éve írtam. Lehet, hogy akkor profi program volt, mivel csak egy készült belőle a világon, ma én is csak nézek bután magam elé, hogy hol kell belefirkálnom egy módosítási igény esetén.
Ezért jobb az, ha segítünk egymáson. Nem kell mindenkinek végig járni a drupal modulok szétszórt világában az útvesztőket.
Mindenki (gondolom) mielőtt feltesz egy kérést pár járatlan utat végigjár. Mikor nem boldogul akkor konkrétumot vár nem ígéretet. Nem vagyok soha haragos. Kiengesztelni sem kell, csak a konkrétum.
Még egyszer örök hálám, hogy megkerested a videót.
Ha meggyőz akkor Tini rajongó leszek:D

0
0

Gonda János

york képe

A profiktol tanulni kell es nem felni toluk.
Szerencsere a magyar drupalosok kozott van sok profi a maga teruleten (en nem tartozom kozejuk), akiktol igen sokat lehet tanulni en ennek csak orulni tudok.

Az hogy az 5 eve irt kododat nem erted az normalis, na de mire vannak a komentek ha nem arra, hogy az ember ertse mit csinalt 5 eve :).

Mielott itt feltesz egy kerdest az ember illik elotte sajat erobol valaszt talalni ra nem ?
Na most az elso korben jon a google, tovabb is van mondjam meg?

0
0
hosszu.kalman képe

A szerkesztő eltűnik másik beviteli formánál és az jól is van így. A felfogása más, mivel beviteli formához csatolhatsz editort nem pedig jogosultsághoz. Ez azért jó, mert elkerülhetőek vele az olyan hibák amikor nem a megfelelő formában küldjük be a node-ot, (mondjuk filterezve van, a sortöréseket paragrafusnak alakítja stb) aztán csodálkozunk, hogy nem úgy jelenik meg ahogy beformáztuk. Ez egyben a jogosultságokat is kezeli, hiszen minden beviteli formánál megadható, hogy milyen csoportok használhatják. Én mindig létrehozok egy teljesen újat és arra teszem.

A stíluselemeket is be lehet állítani vagy felsorolod, vagy akár külön css-t is megadhatsz és azt fogja használni.

0
0
Gonda János képe

Érthető és értékelhető hozzászólás.
A problémát én akkor tapasztaltam mikor egy másik beviteli formára akar váltani a szerkesztői jogokkal és HTML ismeretekkel is bíró felhasználó. Be akart szúrni egy olyan elemet, amit kiszűrt volna az eredeti beviteli forma. Telefon azonnal csörgött, mert a nem mentett munka kárba veszett. Ezért a felelősség engem terhel és az itteni vita kimenetelére nem igen tudok hivatkozni. A CK editor beküldés elött úgy működik, hogy átváltás után megjeleníti azokat a beviteli lehetőségeket is, ami más beviteli formában nem lehetséges. Ez nem üti azt amit fent említettél. Az is nyilvánvaló, hogy A CSS is befolyásolható mindegyik szerkesztőben.
A kérdés ami számomra nyitott: a CK editor miért az amatőrök szerkesztője a másik meg miért a profiké.?:)

0
0

Gonda János

hosszu.kalman képe

Pont az a lényege, hogy csak akkor jelenik meg a szerkesztő amikor a megfelelő beviteli formát választjuk ki. Ha átkapcsolunk egy másikra akkor eltűnik, vagy megjelenik ahhoz a beviteli formához rendelt editor. Ha nem tűnne el akkor pl amikor átválaszt filtered html-re ahol nincsenek engedélyezve a p elemek, a sortörést átalakítja stb, akkor az editor ilyen elemeket tolna bele a body-ba ami természetesen nem jelenne meg a renderelés után.

Igazából nem gondolom hogy az egyik profi a másik meg amatőr, én pl tinyMCE-t szoktam feltenni az ügyfeleknek, azért mert anno x éve ezt választottam ki és ezt szoktam meg.

0
0
Gonda János képe

Kimerítő válasz végre. Én egyiket sem szoktam meg, és soha nem mondom, hogy a másik nem jó mert a gyökere pl.: FCK Ki fogom próbálni azt is ami még nem is létezik.
A megszokás nagy úr. Nehezen vált az ember, de amit írtál a lefele váltásról az igaz. Sok buktató van a bevitelnél és a váltásnál, de mindig biztonságosabb mint a "ki nem mondom a nevét" CMS-nél, ahol a szerkesztő injektált öntudatlanul vírust a lapba:D

0
0

Gonda János

Aspi képe

Azóta jól kiveséztem a CKEditort. Azért vannak hibái a divekkel pl nagyon meggyűlt a bajom.
Namost a táblázatok már elavultak, a frameket nem szereti a keresőmotor, úgyhogy marad a div. Még szerencse hogy van közvetlen html code elérés. Eluntam a szuttyogást és szépen kézzel beírtam a top és left értékeket. Szépen meg is csinálta, de a CKEditorban továbbra is összecsúszot. Szerencsére ez nem befolyásolta a megjelenést:) De azért ott motoszkált bennem a gyanú, hogy fog ez kinézni más böngészőkben. Leteszteltem explorer 8, firefox 3.6 és a google chrome-jával is. Láss csodát jó lett! Van egy ie teszter alkalmazásom is, mely különböző verziójú explorereket emulál. Szóval ez a része nem működik rosszul, de kézzel kellett a diveket pozícionálnom:(. Csak némi kényelmi funkciót tudtam belőle használni:( Mondjuk nem kell kézzel vastagítani a stronggal, beszúrja a képeket, stb alapfunkciók.

A kérdésem az lenne: Van olyan editor, ami szó nélkül mint egy katonatiszt, lekezeli a diveket?

Megjegyzem: Azért ehhez a drupalhoz még elég sok html, css, php ismeret szükséges, mert különben csak sablon oldalakat lehet készíteni, eddigi meglátásom szerint.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Szerintem összekeversz valamit. A táblázat csak az oldal kinézet kialakításánál elavult. Ahol táblázatos adatod van, ott táblázatot kell csinálni. Ezzel nincs semmi baj.

Másrészt azt is érdemes látni, hogy a Drupal eredetileg webfejlesztőknek készült. És ez így van jól.

0
0

Nagy Gusztáv

Aspi képe

Igen, valóban az oldal kialakításáról van szó, nem? Editorral FCKEditorral vagy a továbbfejleszetett változataival;) Persze bele lehetne keverni a JQuery-t vagy mondjuk az excel-t is:D

Figyeltem a hozzászólásaid más topicokban is, mindig hasonló jellegű, kíváncsi lennék miért?

Kissé offtopic így: Igazad van:) Ahol táblázatos adat kell, ott használok én is táblázatot. Azért azt is nézd meg hogy mire válaszoltam.;)

Ez nem kioktatás vagy ilyesmi akar lenni, csak kíváncsi vagyok, ill. pontositok, mert látom nem ment át, hogy mire is válaszoltam.

Isten Drupal vezesd szolgád! Háááuu:D

0
0
dj képe

Igen, valóban az oldal kialakításáról van szó, nem?

Nem.

Ha nem érted az sem baj, de ezen nem változtat az, hogy te mire válaszoltál.

0
0

Üdv!
Dudás József

Aspi képe

Mér' miről szól akkor az FCKeditor? Tényleg nem értem. Ez egy fórum, nem? Releváns válszokat érdemes adni, nem?

Persze tudom, hogy CK editor már offtopic :DDD

0
0
dj képe

ide a fórumba egy hibás állítást a táblázatokról, hanem te. Azt nem gondolod, hogy erre nem fognak reagálni azok akik értenek is hozzá, nem csak láttak már ilyet. Már csak azért is mert esetleg mások elhiszik, hogy tényleg igaz a hamis állításod, az meg senkinek sem jó.

Ha Gusztáv mondandóját értelmezni is akarod nem csak fikázni, akkor a kérdésedre is ott a válasz.

0
0

Üdv!
Dudás József

Aspi képe

Nézd én továbbra is úgy gondolom, hogy ez egy vélemény. A táblázatok abban, amire válaszoltam szerintem elavultak. Egyébként izlés dolga és nem is igazán lényeges, csak egy felsorolásban szerepelt. Mindenki azt használ ,amit akar. Véleményem továbbra is az, hogy én ebben az esetben diveket használok, de ha meg tudsz győzni, hogy a táblázat jobb erre, akkor?....hm

Értelmeztem a kérdését és nem a válaszát. A kérdésre szokás választ adni és nem kérdezni a téma szempontjából teljesen irreleváns dolgokat.

Egyébként világosan leírtam, hogy nem kioktatás vagy ilyesmi.

Tehát ezek szerint felteszek egy kérdést. Miért használod a fikázni szót? ...hm

Releváns kérdés mi;) :)

0
0
szantog képe

Baromi egyszerű: Berakod a diveket, kikapcsolod az editort, beleszúrkálod a classokat, és css-ben megformázod.
Ha pedig megnézed azt a videót, amit ide belinkeltek korábban, azt is megtudnád, hogyan lehet pl tinymce-ben előre definiált stílusokat létrehozni, ami akár ez is lehet: jobb_negyzet_div_200x200, és akkor már csak kattingatni kell.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Aspi képe

Közben már megcsináltam csak azt írtam, nekem mi nem jött be CKEditorban. A diveket kézzel kellett pozícionálnom.
Megnézem és kipróbálom a tinymce-t. Ezért lenne ez profibb?

Ja, a tinymce össze tud akadni a CKEditorral? Leszedjem elötte? (Valaki írta, hogy előfordulhat)

0
0
szantog képe

"Ezért lenne ez profibb?"
Mindenki, aki favorizál valamilyen editort, kipróbált már többet is, és azért favorizálja. Nekem ez jött be, leginkább azért, mert az használók igénylik a wordből való beszúrást, amit ezzel sikerült a legjobban összehozni. Valamint az előre definiált stílusok miatt, de ez lehet, hogy van ckeditorban is.
Ha wsyiwyg modult használod, nem fog összeakadni semmivel.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Aspi képe

OKé kössze,Tehát wsyiwyg modul ha fent van nem akad össze. Szerencsére fent van. Most már biztos, hogy kipróbálom az összes elérhető editort.

0
0
Aspi képe

Hogy ne kelljen keresgélned, hogy mire válaszoltam:

"Gonda János · 2010. augusztus 26. 01.48

Táblázattal kell megoldani a formázást."

Egyébként továbbra is az lenne a kérdés: Megoldható-e gond nélkül a divek kezelése, akár az FCKEditorral is, vagy más editor jobban csinálja ezt?

Most a táblázatok kérdése eléggé irreleváns, szerintem;)

0
0
Gonda János képe

Hol olvastad, vagy ki mondta, hogy a táblázat elavult?
Az oldal kinézetét, nem szokták táblázatba rendezni, de egy tartalom beküldésnél a táblázat a nyerő az eredeti kérdésed alapján. Magyarázd el egy felhasználónak, hogy csináljon formázást div-el meg egyéb html kódokkal.
Erre van a szerkesztő program. Akinek meg van tudása ahhoz, hogy másképp is csinálja, ő meg kikapcsolja a szerkesztőt.
Ez a kérdés nem hinném, hogy CKEditor vagy más editor kérdése.
Erre a kérdésre Nagy Gusztáv korrekten megadta a választ, csak lehet, hogy az 1 mondatos válaszok nem elégítenek ki:-)
Továbbra is ez a válaszom:
"Gonda János · 2010. augusztus 26. 01.48

Táblázattal kell megoldani a formázást."

0
0

Gonda János

Aspi képe

Beméztem a válaszod:o :)

"Szerintem összekeversz valamit. A táblázat csak az oldal kinézet kialakításánál elavult. Ahol táblázatos adatod van, ott táblázatot kell csinálni. Ezzel nincs semmi baj."

Megkövetlek és Jánost is! Ebben a tekinetben igazatok van végül.

Köszke a kiigazítást!

0
0
tzotyu képe

Sziasztok!
Akadt egy kis gondom a telepítéssel, leírnám, hogy mit csináltam:

- Letöltöttem innen az FCKeditort (6.x-2.1 verzió) és feltöltöttem a modules könyvtáramba. (Ezt töltöttem le: http://ftp.drupal.org/files/projects/fckeditor-6.x-2.1.zip) - tehát van egy modules/fckeditor könyvtáram
- A moduloknál bekapcsoltam.
- Ez után az modules/fckeditor/fckeditor mappába bemásoltam a legújabb frissítés állományait, így eltűnt a hibaüzenetem is, miszernte hiányzott az fckconfig.js fájl.
- Mindezek után beállítgattam a jogosultságokat, de sajnos nem látszik a szerkesztő. (Ha állítok az exlude/include opción, akkor a meglevő tartalom szövege helyett mutatja a kész oldalt.)
Próbáltam a beviteli formáknál variálni valamit, de ott semmit nem találtam, ami az FCKeditorra utal.

Mit csináltam rosszul, esetleg telepítenem kellene még valamit mellé, hogy használni tudjam?
Hibaüzenetet már nem ír ki, tehát működnie kéne... :S

Köszönöm!

0
0
Nagy Gusztáv képe

Ezen a fórumon az a szokás, hogy nem elevenítünk fel egy 3 éves témát. Ha kérdésed van, akkor küldd be új fórum témaként.

Köszi.

0
0

Nagy Gusztáv

tzotyu képe

Rendben, elnézést!

0
0