Drupal 5.23, 6.18 és 6.19

Pandelon képe

Tegnap, augusztus 11-én megjelentek a Drupal 6.18, 6.19 és az 5.23 verziószámú kiadások. Ezekben a kiadásokban biztonsági javítások vannak, erősen javasolt a frissítés.
A Drupal 6.18 csak a felmerült biztonsági hibákat javítja, így rövidebb teszteléssel is használható a webhelyen. A Drupal 6.19-es kiadás a felmerült biztonsági hiányosságokon kívül egyéb javításokat is tartalmaz, ezért használata után a webhelyen alaposabb tesztelésre lehet szükség. A frissítés minden esetben együtt jár az adatbázis változásával, ezért az update.php lefuttatása szükséges.

Letöltések és részletes bejelentések:

Drupal verzió: 
Kategóriák: 

Hozzászólások

nevergone képe

Miért van két kiadás a Drupal 6-ból? Érdemes elolvasni Hojtsy Gábor angol nyelvű bejegyzését: http://hojtsy.hu/blog/2010-aug-12/details-about-new-drupal-6-release-pro...

uniquevisitor képe

Sziasztok!

Frissítettem 6.16 ról és az update.php futtatása után/közben 0 változtatást írt a renszer. Nem ott kellene látni az adatbázis változások elvégzését? Ha 0 volt akkor valamit elronthattam?

köszi

york képe

Nem csak adatbazis valtozas miatt lehet szukseg update.php futatasara.

bollokcs képe

Kedves Pandelon,

a kérdésem az lenne, hogy 6.17-ről lehet közvetlenük a 6.19-re ugrani? Egy 6 oldalas multi-siteom van, elég sok idő upgrade-elni... :)

Válaszodat előre is köszönöm.

B.Cs.

Bollók Csaba

sgabe képe

Alverziókat át lehet ugrani, főverziókat nem.

GSzilvio képe

Sziasztok!

Egy régebbi levelembe jeleztem, hogy nagyon kezdő vagyok Drupalban, és most itt a nagy gondom mit és hogyan kell cselekednem, hogy a Jelentések (és egyéb oldalakról) eltűnjön a frissítés szükséges felirat?

Már egy hete dolgozom oldalaimon, és nem szeretném hogy eltűnjön! Már átolvastam több oldal leírást ezzel kapcsolatban de még mindig csak sejtem hogy mit kellene tennem, és nem tudom hol kezdjem mik a pontos lépések!

Ha valakinek van ilyen leírása (lehetőleg magyarul) akkor kérem adja meg nekem is.

Előre is köszönöm, Szilveszter

Szilveszter

GSzilvio képe

Köszönöm, ez tényleg jó anyag volt!

Viszont szeretném megosztani tapasztalataimat.

Tegnap megcsináltam minden mentést és a leírás szerint feltöltöttem a kiszolgálóra az új 6.19-s verziót. amikor kész volt, elindítottam az update.php és egyből ki is írta hogy nem tudja végrehalytani mert a settings.php file-ban a "$update_free_acces" értékét TRUE ra kell állítani.
Én ezt meg is akartam tenni, de rájöttem hogy a Drupal telepítésénél a gyári settings.php került a megadott szerver könyvtárba. hoppá!
Az történt hogy akármit csináltam a jogosultságokat csak az én adminisztrátori szinten tudtam beállítani, ami kevés volt ahhoz hogy bár mit is csináljak ezzel a file-val.!
Mivel a tárhely szolgáltatónál már nem értem el az ügyfélszolgálatot úgy döntöttem hétfőn folytatom a dolgot mivel láttam hogy a lapjaim teljes éppségben láthatóak és működik minden rajta.
Igen ám, de másnap (ma szombaton) amikor ki akartam nyitni a honlapomat, láttam hogy a telepítő indúlna, csak a jóváhagyásomra vár. Ekkor megnéztem a settings.php-t és azt láttam hogy át van nevezve settings.php.old-nak??? Nem tudom ki nevezte át, de ez most mindegy?!
Ekkor átmásoltam a jó settings.php-t és megcsináltam a frissítést! Hurrrááá..

Igen ám, de amikor megnéztem a jelentéseket alapvetően minden rendbe volt csak annyit figyelmeztetett, hogy állítsam vissza a "$update_free_acces" értékét FALSE-ra.

Hát tudatom mindenkivel, hogy most ezt nem tudom megcsinálni mert megint hozzáférési problémám van!!! Hozzáteszem, shell hozzáférésem az nincs, mint amit nevergone adott segítséget, abban erre utal a szerző!

Hát szó mi szó, nem vagyok könnyebb helyzetbe mikor Drupalra váltottam a jó öreg JOOMLA-ról!

Szilveszter

york képe

Nem tudom feltunt-e, de a problema a tarhelyszolgaltatoddal van es nem a drupallal.
Miert nem valtasz olyan szolgaltatora, ahol nem lesz ilyen problemad?

GSzilvio képe

Lehet! De éppen 1 hete fizettem ki az egy éves díjat, mert a 2,5 év alatt nem volt velük problémám, de lehet hogy tényleg váltani kellene?!
Csak szerintem nekem nincs akkora tapasztalatom, hogy megindokoljam miért váltok, és esetleg miért kérem vissza az éves díjat!

------------------
http://penzzseni.hu

Szilveszter

york képe

Itt irod mi a problemad...
Neha meg az eves dij bukasa mellett is kifizetodobb egy uj szolgaltato...

TJ képe

A frissítést nem lehet csak simán a drupal fájlok felmásolásával megoldani?

Az összes modul újrarakása rettentően időigényesnek tűnik, és félek hogy egy-két apróbb módosításom elveszik a módosított fájlokon.

köszi

nevergone képe

Felmásolhatod simán a fájlokat, ha felülírod a régieket, ez nem másabb semmivel sem. Miket módosítottál? Attól tartok, saját csapdádba estél: Nem módosítunk a Drupalon és a feltelepített külső modulokon: Ha valami nem azt csinálja, amit szeretnéd, akkor egy új, saját modullal "rásegítesz" a másikra.

TJ képe

Értem, köszi. Azt hiszem akkora gondot nem okoztam, mert úgy tűnik, hogy az egyik modul egyik témáját állítgattam, és abból csinálhatok saját témát.

Akkor szerintem majd ma megejtek egy frissítést.

ui: Az normális, hogy nem észleli, hogy újabb verzió jelent meg?

gazsesz képe

Azt, hogy a hibajelentések (frissítési) ne jelenjen meg a képrenyőn, azt a webhely beállítások, hibajelentés pontjában be tudod állítani.
Azt nem tudom, hogy ez a frissítési üzenetekre is vonatkozik-e, az viszont biztos, hogy ezek az üzenetek egy "átlagfelhasználónak" nem jelennek meg.

Gazsesz

Balogh Zoltán képe

Kb a cikk megjelenésével egyidőben a honosítás is elkészült, szóval akinek kell a 6.19-es 100%-os honosítása, már rendelkezésre áll.

Lejla képe

A drupal.hu főoldalán az aktuális drupal verzió van kitéve a fejléckép mellé, míg a magyar fordítás címszó alatt a 6.x - 1.1 -et lehet letölteni. Ez szándékosan van így?
Én örültem vona, ha nem kell az általad linkelt helyen regisztrálni az aktuális magyar fordítás letöltéséhez, csak ezért kérdem. (ez megoldható könnyen, gyorsan, nem gond, viszont annyira régi verzió van kint itt a főoldalon, hogy muszáj rákérdeznem :-) )

Balogh Zoltán képe

Nem érdemes kiadásokat gyártani a fordításból, hiszen akár naponta változik. Még amiket nevergone linkelt lejjebb, az sem a legfrissebb fordítás, hanem akár több hetes késésben is lehet.

Lejla képe

Belépve a localize.drupal.org-ra, az általad küldött linkre access denied oldalt kapok... gondolom ezzel más is így lesz, érdemes lenne javítani a linket valami elérhetőre, vagy az elérést hozzáférhetőre, ha van rá mód.

nevergone képe

Drupal 5.23: http://ftp.drupal.org/files/translations/5.x/drupal/drupal-5.23.hu.po
Drupal 6.18: http://ftp.drupal.org/files/translations/6.x/drupal/drupal-6.18.hu.po
Drupal 6.19: http://ftp.drupal.org/files/translations/6.x/drupal/drupal-6.19.hu.po

Sajnos ezek "mindent egybe" fájlok, nincsenek szétbontva modulonként, de talán jobb, mint a semmi. A localize.drupal.org-on azért nem lehet regisztráció nélkül kinyerni a fordításokat, mert az exportálás eléggé terheli a szervert. Remélem, hogy a fentebb linkelt tükör-szervereken is elkezdik használni majd a Drupal 6-ban bevezetett "translations directories" csomagot.

Lejla képe

Köszönöm a "mindent egybe" fájlok linkjeit!

Amiért az access denied-en meglepődtem, az amiatt volt, hogy be voltam lépve, már régebb óta regisztrált vagyok - és így is access denied-et kaptam, kapok.
Máshonnan, az oldalon belül navigálva természetesen elérem a fordításokat, de a fent említett linket nem látogathatom meg.
Ez tűnt furcsának, és még az is lehet hogy a hiba az én "készülékemben" van, ezt passzolom :-)
Csak jeleztem, hátha más sem látja, és akkor megoldandó.

nevergone képe

Tagja vagy a magyar fordítói csapatnak?

Gonda János képe

Én tagja vagyok.
Kipróbáltam és tényleg nem érhető el.
Elég sok amúgy is a fehér halál főleg este, mikor amerika ébredezik:-), ezért elkezdtem magam fordítani. Ez persze párhuzamos munka, de legalább nem kapok olyan üzenetet, hogy a változások el lett mentve
Szerintem jobb lenne, ha lenne külön magyar szerver és ott fordítanánk. A végeredményt, meg átküldenénk.
Végre sikerült belépni....

Gonda János

nevergone képe

Érdekes, én többször kipróbáltam, különböző napszakokban, és mindig működött.
Amúgy én a Drupal core fordításában sehol sem látok olyant, hogy a „változások el lett mentve”, érdemes lenne megmutatnod az eredetijét, esetleg hogy melyik fájlban található ez a szöveg. Szerintem itt valamelyik külső modul fordítása kavar be.

Gonda János képe

Nem az alap fordításban volt a hiba. Már nem tudom hol, de kijavítottam. A fehér halál a drupal.org -on is sokszor előfordult nálam. Az is igaz, hogy nagyon sok szálon futok egyszerre:D
21 óra után gyakori, hogy a fehér képernyőre azt mondja a Mozi, hogy kész és üres lapot nézegetek:)

Gonda János

Den képe

Ez egy ismert fordítás volt valahol, a core-ben talán. Szerencsére, elég "régen" javítva lett (javítása megtörtént :D).

A fordítás nem egy egyszerű dolog. Nagyon kevés ember fordít, még kevesebb az admin, aki elfogadja. Stb-stb.

A lényeg: ha valakinek javítása van, az ne csak magánál javítsa, hanem dobja vissza a közösbe. 1 db kijavított fordítás is sokat számít.

Hojtsy Gábor képe

Szerintem lehet, hogy most már erre kellene linkelni a honlapon, nem?

aboros képe

+1

-
clear: both;

nevergone képe

Az a gond, hogy ami a honlapon jelenleg linkelve van, az egy modulokra lebontott fordítási csomag, ezek pedig amolyan "egybe mindent" fájlok.
Sajnos a hoszting-szerverre nem kerül fel fordítási csomag, a a lokalizációs oldalról pedig mindig kinyerni erőforrás-igényes, a felhasználónak is.

york képe

A forditasi projectbol nem lehetne egy frissebbet kiadni?
http://drupal.org/project/hu
Nem azt mondom, hogy minden d6 nyelvi csomag frissitesbol csinaljunk uj csomagot, de ennyi ido utan mar talan megfontolando ez a megoldas is.
Bocs, nem akarok ujabb munkat a nyakadba ;).

aries képe

Rendben, elkészítem az új kiadást, de majd nem oldja meg a fenti problémát.