Breadcrumb Views modullal?

Anonymous képe

Ebben a szálban, annak illusztrálására, hogy a Drupal majdnem mindenre jó (de néhány dologra nem), felhoztam a hierarchikus honlapok esetét. Aries azt mondja, a Views modullal ezt simán meg lehet csinálni. Na ez érdekelne, beszéljük meg.

Mondjuk itt van ez a szokványos céges honlapstruktúra:

Nyitólap
- Magunkról
- Termékeink
-- Termékcsoport1
--- Termék1
--- Termék2
--- Termék3
-- Termékcsoport2
--- Termék4
--- Termék5
- Kapcsolat

A Termékeink oldalnak így kell kinéznie:
Breadcrumb: Nyitólap -> Termékeink
Szöveg: Cégünk összes terméke sirály.

A Termékcsoport1 oldal:
Breadcrumb: Nyitólap -> Termékeink -> Termékcsoport1
Szöveg: Mi gyártjuk a legjobb kütyüt a világon.

Termék1 oldal:
Breadcrumb: Nyitólap -> Termékeink -> Termékcsoport1 -> Termék1
Szöveg: Próbálja ki legújabb típusú kütyünket.

Tehát a kérdés: hogyan lehet ezt Views modullal megcsinálni?

jf képe

Views modullal nem tudom, taxonomy_menu modullal mindenesetre meg lehet.

0
0
aries képe

A views modul Menu formjából:

Provide Menu
If checked this view be given a menu entry in the Drupal menu system. If not checked the data in this group will be ignored.

Mivel a breadcrumb a menüből áll össze, innentől szabad a pálya. A másik esetben minden tartalom létrehozásakor egyből létre tudsz hozni egy menü elemet.

Szerintem félreértem a kérdést mert túl egyszerűnek és kézenfekvőnek tűnik a válaszom.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Illyés Edit képe

If checked this view be given a menu entry in the Drupal menu system.

Ez eddig rendben van. De honnan fogja tudni ez a menü elem, hogy ő a Termékeink menüpont gyermeke, és a Tevékenységeink menüpont unokája, stb.?

Itt olvasható a Category modul fejlesztését indító bejegyzés.

Van még egy igen szimpatikus Taxonomy Breadcrumb modul, ami pontosan azt csinálná, ami nekem kell, a gond az, hogy nem tudom működésre bírni (4.7.4. alatt, 4.7.x modul verzió, hibajelzés nincs).

Ezen az oldalon a morzsának így kellene kinéznie: Nyitólap -> Termékeink -> Termékcsoport1. Csak a legutóbbi, a normál taxonómia link szerepel, és a link nem a Termékcsoport1 oldalra mutat, hanem a normál taxonómia által generált oldalra.

Update: Itt egy oldal, ami rendesen mutatja a morzsát (Category modullal készült).

0
0
aries képe

Miért nem akarod pusztán a menü modulal megoldani ezt?

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
pp képe

http://drupal.hu/tippek/breadcrumbcimmel

Minek ehez views modul?
Fogod és simán beteszed a menübe a megfelelő taxonomi/tid/x linkeket és a path modullal szép neveket csatolsz hozzájuk.

nemértem. (nemértem?)

pp
(na ez az ami a konfon már nem fért bele.;))

0
0
Illyés Edit képe

Akkor ezek szerint valami teljesen nyilvánvaló dolgot nem látok. Tehát: hogyan lehet megjeleníteni a feltöltött tartalmak oldalain a $breadcrumb változót, ráadásul úgy, hogy a linkek azonosak legyenek a taxonómia felépítésével.

Légyszi lassan és tagoltan...:)

0
0
pp képe

Amit mondasz alapvetően nem lehetséges ;)
Miért? (ezt később te is leírod;))

Mivel a node és a kategória között n-m kapcsolat lehetséges, ezért nem lehet mindig egyértelmű választ adni. Ha nem multi select a szótárad, még akkor is elképzelhető, hogy több szótárban található term-hez is hozzá van kapcsolva az adott node.

Amit írtál csak akkor lehetséges, ha 1 szótár van, ami _nem_ multi select. Minden más esetben lehetetlen megmondani, hisz több útvonal tartozhat hozzá. Hisz egy node több termben lehet benne, egy term-nek lehet több szülője, stb.

Árnyékmenü megoldás.
Szépen létrehozod a kategóriákat a menüben (talán a taxonomy_menu ezt csinálja, de nempróbáltam.) és akkor máris megjelenik neked a mojzsák(apjó kenyéj dajabkák..bocs..) között.
Sajnos ez hibás lesz, ha a szótárat módosítod, de a menüt nem. Tehát csak akkor tudod jól használni, ha nem változik gyakran a szótár/menü

Modulfejlesztés
Fejlesztes egy olyan modult,(node_api_hook-ra kell ráakadnod) ami a szépen beleteszi a morzsák közé a megfelelő útvonalat.

Úgy gondolom azonban, hogy rosszul indulsz el. Alapvetően, ha megnézed két tartalom típusod van oldal és termék (a termék simán lehetne oldal is, ha nem akarsz vele valamilyen más funkciót megvalósítani, pl.: eladni;))
Az oldalak simán mehetnek a menübe nem kell őket kategorizálnod, hisz csak a termékeket akarod kategorizálni ;)

Létrehozol egy szótárat, ami simán csak termékkat1 és termékkat2 term-eket tartalmazza.
Létrehozol a menüben két menüpontot az egyik a termékkat1 néven és valami olyasmi linkekkel, hogy taxonomy/term/1 a másik hasonlóan. ;)
Ezek után amikor hozod létre a termékeket, akkor egyrészt bele kell tenned őket a kategóriába másrészt a menünél ki kell választanod melyik menüpont alá kerüljenek (na erre írhatsz modult/js-t ami ezt automatikusan megteszi.)

Ekkor minden működik, csak két pont van amit nehéz elmagyarázni a usernek:
Hogyan hozhat létre új termékkategóriát
Miért kell itt is ott is beállítani.

De ezekre fejleszthetsz modult. Mivel egy cég nem olyan gyakran változtatja a termék profiljait és még termékkel sem olyan gyakran jelennek meg, ezért itt mérlegelned kell, hogy a modul fejlesztésére fordított idő (~1 hét) megéri-e azt az évente 1-2 órát amit erre kell majd fordítanod.

pp

0
0
Illyés Edit képe

A menüben az egy szinten lévő menüpontok mindig látszanak. A morzsában viszont 1-1 szinten csak 1 elem van (ezért szereti a júzer, mert egyértelmű). Ezen az oldalon a felhasználónak ezt kellene látnia:

Termékeink -> Termékfőcsoport1 -> Termékalcsoport1 -> Termék2

Ehelyett egy fastruktúrát lát, valamint a cím alatt a taxonómia csoportot (Termékalcsoport1). Ez egy-két fő- és alcsoport esetén nem katasztrófa, de ha a menüdben 20 termékfőcsoportod van, és mindegyikben 15 termékalcsoport, az már használhatatlanná teszi a navigációdat, mivel node megtekintésekor 35 menüpont lesz egyszerre nyitva. Erre találták ki a morzsát (vagy nevezzük inkább fonálnak?).

Update: Bocsánat, rosszul írtam, tehát 35 + x menüpont lesz látható, ahol x az adott termékalcsoportba tartozó termékek száma.

0
0
pp képe

Miért kapcsoltad ki a morzsák megjelenítését?
Az árnyékmenü azt jelenti, hogy az a menü n e m l á t s z i k (lassaban írom, hogy megértsd ;))

Tehát lesz egy olyan menüd, hívjuk "morzsának" ami nem látszik csak azért hoztad létre, hogy a morzsákat lehessen látni.
Aztán készíthetsz egy teljesen másik menüt amiben aztán mindenféle dolog látszik. ( http://hostware.hu itt hasonló képen oldottam meg.)
(nézd meg a drupalkonfos előadásom végét)

pp

0
0
aries képe

A listázáshoz kell a views, a terméklista megjelenítéséhez. Persze mindent meg lehet oldani többféleképpen is.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
pp képe

Arra nehogymár view-s modult használjunk, hogy egy adott term-be tartozó node-okat kilistázzunk!

pp
(nyílván ha kell felé egy szúrő, rendező, vagy táblázatos forma kell, vagy blokk-ban kell megjeleníteni, vagy... de argghhh...)

0
0
aries képe

Itt nem az volt a kérdés, hogy egy egyszerű teaser listát jelenítsünk meg. A taxonomy modul is túl sok lenne ehhez a feladathoz. Mindent megírhatunk assembly-ben, nem? ;)

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
yaanno képe

Esetleg megpróbálkozhat az ember a book modullal is. Ott a hierarchia jól kezelhető, a breadcrumb is az, amit Edit szeretne. A megjelenítéssel (smink) persze lehetnek gondok, de ez inkább testreszabási probléma.

0
0
Illyés Edit képe

Igen, a Category pont ezt csinálta, hogy megpróbálta összeházasítani a Book és Taxonomy modulokat. Attól tartok, nem tudom jól elmagyarázni a problémát, én is csak akkor értettem meg, amikor összetett hierarchikus webhelyet kellett készíteni. A morzsa csak egy része a problémának, a lényeg, hogy vagy a morzsát teszed rendbe, de akkor nem jó a menü és a taxonómia, vagy a menüt, de akkor nem lesz jó a morzsa, stb. RSS tovább tud kavarni.

Ha a Drupalból kiábrándult megrendelő valóban a Pillangószív.hu gazdája, akkor lehet, hogy valahol ebbe a problémába futottak bele. Továbbra is csak Jaza vitaindítóját tudom ajánlani olvasásra. Részlet:

  • Make all the pages part of one big taxonomy hierarchy, using one vocabulary. Use taxonomy context to give the terms descriptions and make them look like static pages. Drupal won't represent the hierarchy accurately in its menu blocks and breadcrumbs, because taxonomy is not really for hierarchical pages, but oh well.
  • Make the top level pages part of one vocabulary, and use other vocabularies for the sub-sections. Drupal won't recognise that the sub-sections are part of the hierarchy (unless you use distant parent), but oh well, at least you'll be able to categorise everything nicely.
  • Use taxonomy for the dynamic sections of your site, and the book module for the static sections. If you ever decide you want to post dynamic articles in a static book hierarchy, you can't, but oh well, you should have thought about that earlier on.
  • Make the whole thing a book hierarchy. Don't use taxonomy - it's hopeless at hierarchical structures. You won't be able to put one article in more than one section, but oh well, at least your menu blocks and your breadcrumbs will all look good.
  • Make all the main sections a book hierarchy, and make the 'packages', 'by region', 'by topic' things taxonomy terms. Those terms won't be treated as part of the hierarchy, but oh well, you can't have everything (kiemelés tőlem...;)).

0
0
Hojtsy Gábor képe

A Weblaboron csináltunk egy megoldást a morzsák kérdésére. Ott ugyan egy node-nak lehet több kategória hozzárendelése is, de mi tudjuk, hogy melyik az elsődleges (pl. hír típusú node-nál a hírek szótárban lévő). Ez alapján a sminkünk (segédfügvénnyel) felépíti a szükséges morzsákat.

Programozással bármit meg lehet csinálni, lehet, hogy a kattingatós felület ezt nem támogatja kifejezetten, dehát annyira nem lehet rugalmas. Akkor kezelhetetlen lenne.

0
0
aries képe

Illyés Edit képe

Köszi, közben sikerült beindítanom a Taxonomy Breadcrumb modult is. De végül a Views mellett döntöttem, a page view fejléc részébe teszem a statikus szöveget, aztán reménykedem, hogy a felhasználó nem fog legörgetni a fold alá, ahol a confusing ömlesztett lista van...:)

0
0
thamas képe

Szia! Mi volt a megoldás a TB modulnál? Miért nem működött először? Én most készülök megnézni.

Kicsit késve fedeztem fel ezt a szálat, így már nem tudtam megnézni a belinkelt példa oldalakat. Jól értem, hogy a gondot az okozta, hogy az egyes oldalakat (termékek, termékfőcsoport, termékalcsoport) dinamikusan akarod felépíteni, hogy az egy kategóriába tartozó termékeket (alcsoportokat, főcsoportokat) jelenítse meg?

Leírnád kicsit részletesebben a Views megoldást? Mit teszel a fejlécbe ill. mit ne lásson a felhasználó? (Tudod, l a s s a n ... :o) )

Arra találtál valamit, hogy ha egy terméktöbb kategóriába is tartozik, (pl. egy irodai gép nyomtató és fax is) akkor mi lesz a morzsákban? Mi alapján választasz?

Azt hiszem a probléma egy ponton már túllép a Drupalon és inkább a kategorizálás, csoportosítás problémakörébe tartozik...

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
http://thamas.hu

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Illyés Edit képe

Nem tudom, miért nem működött a TB, de most már megy...:)

A fejtörést az okozza, hogy a Drupalban a tartalmak nem hierarchikusan szerveződnek, hanem laposan, minden node teljesen egyenrangú. (Ennek persze vannak előnyei, és amúgy egy nagyon elegáns megoldás a tartalom tárolására). Azaz megteheted, hogy hierarchiába szervezed a node-okat a book modullal, vagy kategóriákba a taxonomy modullal, de node (könyvlap) soha nem lehet taxonómia kifejezés, és taxonómia kifejezés soha nem lehet node. Kivéve a Category modullal, ami egy godzilla és bugos.

Ez a kérdés olyan - jellemzően nagyobb céges, szervezeti, online áruház - oldalakon fordul elő, ahol értelemszerűen taxonómiába szervezed a tartalmakat (Termékek, Szolgáltatások, A Ügyosztály, B Ügyosztály), méghozzá 2 szintesnél mélyebbre. Viszont ha felveszed a taxonómia kifejezéseket a menübe, az egy ömlesztett sajt típusú listaoldalra fog mutatni. Esetleg a tetejére-aljára beszúrhatsz fix szöveget Views modullal. Amit viszont a cég/szervezet elvár, az a statikus internet korából ismert megoldás, ahol a kategória-rendszer kifejezései egyúttal fix oldalak is, fix szöveggel és esetenként olyan dizájn megoldásokkal, amelyek külön sminket kívánnak meg.

Szerintem egyre inkább hozzá fognak szokni a felhasználók ahhoz, hogy céges honlapokon is ilyen dinamikus ömlesztett lista-oldalakat látnak. Aztán már csak 10 évet kell várni, hogy a cégvezetők is beérjék a netező népességet...:)

A Taxonomy Breadcrumb azt csinálja, hogy megadhatsz egy node-ot, amit az adott taxonómia kifejezés helyett akarsz behívni. Tehát beteszed a menübe a /taxonomy/term/23 kifejezést, és az ömlesztett listázó oldal helyett behívja neked a /node/456-ot, amire aztán azt teszel, amit akarsz. Ugyanakkor megmaradnak az RSS csatornáid és a többi taxonómia-függő nyalánkság. Így első ránézésre jónak tűnik, bár ehhez ki kellene próbálni egy nagyobb céges honlapon vagy webáruháznál, lehet, hogy kiderülne, hogy keresztülhúz valami másik szolgáltatást, ami viszont nélkülözhetetlen.

Én végül is azért maradtam a Views-nál, mert minél kevesebb külső modult akarok használni, és a Views úgyis mindig kell. A megrendelő meg jó ismerős és nem panaszkodik...:)

0
0
Gábor Mayer képe

visszatérve az alap kérdésre... megjelenik valaha breadcrumb views nézetnél? ha igen mi a feltétele? nekem egy table view-om van, ott nem.

0
0
aries képe

A breadcrumb-ot a menu modul állítja elő, add hozzá a menühöz a nézetet, és meg fog jelenni.

Aries
http://aries.mindworks.hu

0
0
Nagy Gusztáv képe

Ha olyan oldalról van szó, amit menühöz nem akarsz rendelni, akkor egy egyébként nem megjelenített menühöz is elég hozzávenni.

0
0

Nagy Gusztáv