Webhely fejlesztése a háttérben, változások publikálása ha kész: CVS, SVN? Hogy kell?

thamas képe

Drupal webhelyet lehet építeni saját számítógépen és közzétenni amikor kész. Aztán lehet építgetni online is, a webhely karbantartás funkció "mögé bújva". Viszont ez nem praktikus, pl. ha az anonymus userek lehetőségeit szeretnénk kipróbálni. No meg az sem szerencsés, ha a bizonyos fokig összeraktuk a leendő oldalt, majd egy újabb elvárt funkció megvalósítása közben "hazavágjuk" az egészet.

Az ilyesféle problémák elkerülésére szolgálnak a verziókezelő rendszerek (svn, cvs - emlegetve a drupal.hu vagy a weblabor kapcsán is) - gondolom én.

Kérdésem, hogy miként kell egy ilyet telepíteni, beállítani használni? (Egyáltalán melyiket?)

A leendő tömérdek választ - ;o) -, annak fényében kérem, hogy én nem vagyok programozó és számítógéphasználatom 99,5 %-a nem a parancssorban, hanem grafikus felületen és zajlik. ;o)
(Vagyis az egészet az alapoktól kellene megtanulnom - ráadásul kifejezetten Drupal vonatkozásban.)

Ha esetleg másféle fejlesztsi mód is létezik, az azzal kapcsolatos infókat is örömel veszem!

Köszönöm!

Drupal verzió: 
Fórum: 
pp képe

Sajnos a probléma az (ez a levlistán is felmerült), hogy a Drupal a kód egy jelentős részét az adatbázisban tárolja (pl cck és views beállítások) ezért aztán mindazon eszközök amik a kód verzió követésére valók nem jók. (cvs, svn, git stb.)
Ami a legjárhatóbb útnak tűnik az az, hogy a szerveren létrehozol egy teszt rendszert azonos adatokkal(vagy szűkítettel) és azon próbálkozol. És reménykedsz, ha a valami gebasz van az ott ki fog jönni. Mindig mentesz, hogy könnyedén vissza tudj állni.

pp

0
0
thamas képe

Vagyis a drupal.hu-nak is van egy "árnyék" változata?

A valós és a teszt rendszer tartalmának (adatbázis, drupal kód) szinkronban tratására lehet valamilyen automatizmust használni? Vagy másolgatom "kézzel"? :o)

A teszt rendszernél hogyan oldom meg, hogy csak az lássa, aki dolgozik benne? (Szerveren beállított jelszóval védett könyvtárba teszem?)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

pp képe

ja itt a gépemen ;) a web gyökér ugyanis egy svn szerver gyökere is egyben. Tehát minden kódmódosítás változás követett. (az adatbázis nem ezért is volt a szerencsétlenkedés a feedapi-val és ezért csak az 1.0-ás webform megjelenése után lehetett elkezdeni a konferenciára való jelentkezést. ;)

Lehet automatizmust kialakítani rá, de én nagyrészt kézzel szoktam másolni. Ha van konzol hozzáférésed és nem a phpmyadminnal kell szerencsétlenkedned, akkor ez nem túl nagy adatbázisnál 2-3 perc

A teszt rendszere pedig teszek egy jelszót. Tipikusan .htaccess és .htpasswd páros és egy olyan domain név, ami nehezen kitalálható. A teszt.ceg.hu pl. nem jó. ;)

pp

0
0
thamas képe

Beüzemelve. Köszi!

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Magus képe

Szia!
Létezik több contrib modul, ami menti a DB-t, vagy annak egy részét, közzé tettem én is egy általam készített modult: http://orseolo.orseolo.hu/node/88

0
0

- - - - -
Orseolo Magus
[email protected]

thamas képe

Köszi a tippet!

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Magus képe

Tudom, nem én indítottam a témát, d engem érdekelne a CVS, SVN rendszerekről leírás, ezügyben (is) süsü vagyok, total kezdő. Tud valaki javasolni vmit?

0
0

- - - - -
Orseolo Magus
[email protected]

aboros képe

nevergone képe

thamas képe

Köszi!

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Boobaa képe

...ennek a tisztességes neve - mindazonáltal mintha DrupalConon se tudtak volna rá normális megoldást. Hogyan és mit és hova mozgatsz át, ha nem csak a tartalmak változhatnak, hanem mondjuk a menü, a hozzászólások, a csatolt fájlok, stb. - és nem csak a "háttér", hanem az "éles" oldalon is?

A dolog engem is érdekelne: van olyan ügyfél, akit inkább lebeszéltünk a hozzászólásokról és egyéb "éles" oldalon történő változtatásokról, annyira ragaszkodott ahhoz, hogy egy "háttérben" levő oldalon kitesztelhesse a módosításait (tartalom, csatolt fájl, menü, meg mifene).

0
0
thamas képe

Hogy olyan problémát tudok felvetni, aminek nincs igazi (teljes) megoldása. :o(

De legalább megtanultam a nevét! ;o)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Boobaa képe

Valaki orrbavágott, és attól lett ilyen kerek, vagy csak egyszerűen bohócnak készülsz, de még nem sikerült pirosra színezni? ;)

0
0
thamas képe

Nem lelte semmi az orrom, egyszerűen csak van. Én nem közvetlenül a szemem alatt hordom a szám... :o)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás