Ékezetes útvonal és file nevek

gyuri2012 képe

Okozhat valami problémát ha ékezetes útvonalakat és file neveket használok?
Pl.: pathatuo-ba "események' tartalomtípushoz események/[title-raw] -t adok meg, aminek mindkét felében vannak esetenként ékezetes karakterek...

Az nem foglalkoztat, hogy külföldiek gépén talán csúnya lesz az elérési út, ill. kevésbe mint az hogy magyarok gépén szép lesz..., nem nemzetközi az oldal.
De valami problémát okozhat?

Fórum: 
gyuri2012 képe

"Pl.: pathauto-ban"

0
0
BergR képe

Tudtommal nem okoz semmi bajt. Én is használom ezt a modult és teljesen rendben. Jól bánik az ékezetes karakterekkel is, ha nem tenné már nem használnám! ;-) File nevekkel még nem próbáltam, de szerintem azzal is megy, de az lenne a legbiztosabb, ha a fileok neveiből mellőznéd az ékezetes karaktereket.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Pl. elküldesz mail-ban egy linket, és a leveleződ URL-encode-olja, vagyis telerakja %2F típusú dolgokkal. Esetleg egyesek megijednek tőle, nem merik megnyitni. Na ez szerintem többet árt, mint amennyit nyersz vele.

0
0

Nagy Gusztáv

Tgr képe

Régebbi böngészők (pl. IE6, FF2) nem tudják megjeleníteni az ékezetes betűket az URL-ben, úgyhogy valami ilyesmit fogsz látni a böngésző címsorában:
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rv%C3%ADzt%C5%B1r%C5%91_t%C3%BCk%C3%B...
ami működik ugyan, de nem túl szép. Másolni, linkbe/levélbe írni szintén így kell, mert kétféleképp lehet ékezetes betűket URL-ben kódolni (ASCII ill. UTF-8), és ha a böngésző meg a szerver nem ugyanazt használja, abból 404 lenne különben. IE6-nál még ráadásul a böngésző státuszsorában is ilyen alakban látod, amikor ráviszed a kurzort a linkre.

0
0
BergR képe

Bocs, tudom, hogy nem ide kellene ezt írnom, de eléggé témába vág a kérdésem.

Seo szempontjából számít, ha ékezetes vagy nem ékezetes karakterek vannak az url-ben vagy csak annyi van, hogy node/xxxx ? Melyik hozhat jobb találati eredményt?

0
0
pp képe

Ha tudod, hogy nem ide tartozik akkor miért nem nyitsz neki egy új témát, mondjuk egy olyan helyen, ahol ezzel foglalkoznak?

Én sem kérdezgetem, hogy hogyan kell jó habos kakaót csinálni mert nekem van egy Drupal-os bögrém.

pp

0
0
BergR képe

A pathauto modul beállításai miatt írtam, és gondoltam akkor már rákérdezek, hogy milyen url-ok legyenek vele generáltatva.

Bocs, ha nem volt teljesen Drupal témájú a kérdésem.

0
0
bimbo000 képe

Miért nem használod a pathauto "Transliterate prior to creating alias" opcióját? Ez a pathauto modulhoz tartozó i18n-ascii.txt fájl szerint úgymond szépíti az url-eket. Pl ö,ő,ó betűk helyett o-t fog megjeleníteni, és igy tovább. Igy mindig "szép" url-t fogsz kapni. Én ezt használom mindig, és teljesen megvagyok vele elégedve. Szerintem SEO szempontjából is ez a helyes, és nem a fent mutatott csunya url-ek.

0
0
BergR képe

Elsiklottam efelett a beállítási lehetőség felett!

Még 1 kérdés ebben a txt-ben benne vannak az ékezetes karakterek és helyettesítőik vagy nekem kell beleírnom?

Még 1xer kösz! ;)

_______________________
Kicsit módosítottam a txt-t, mert az:
Ő = Oe -re cseréli
Ü = Ue -re!

0
0
Nagy Gusztáv képe

ő és ű cserélendő, egyébként rendben.

Off: pont most írtam a jegyzetben erről a modulról :-)

0
0

Nagy Gusztáv

gyuri2012 képe

Honnan szereztél te Drupal-os bögrét pp??? :)

Egyértelmű hogy bizonyos szempontból igazatok van..., de azért azon lehetne vitatkozni, hogy mennyire szép egy ékezetes szót ékezet nélkül írni, ill. mennyivel szebb mint %C3%A9... például.
...ha már van másra is lehetőség.

Mivel ie7-8, ff3.x, ékezetes domainek már régen, én úgy döntöttem végül (és asszem véglegesen), hogy egyik oldalamnál már ékezetes útvonalakat fogok csinálni.
Függ persze az oldal témájától hogy ezt meg merem tenni... (csak magyar nyelvű az oldal, nem fűződik hozzá senkinek anyagi érdeke, keveseket érdeklő oldal és ritkán fognak rá hivatkozni (akkor is elég az esetek 99%-ban maga a domain), de valamikor (szerintem) el kell kezdeni...
Én most kezdem ilyen oldal(ak) esetében...

Optimális különben asszem az lenne ha ékezetes útvonalak lennének, de a Drupalom kezelné az ékezet nélkülieket is.
Azaz ha /galeria -t kér valaki, akkor /galéria-t kap, aztán úgy jelenik meg a böngészőjében az útvonal, ahogy azt az övé támogatja.

Ez működhetne "fennakadás" nélkül nem? Hivatkozást is megoldaná..., pötyöghetik ékezet nélkül.
Viszont így hirtelen nem jut eszembe módszer arra, hogy ezt hogyan oldjam meg Drupalban. Van rá valami automata lehetőség?
Azaz pathautot már használom ékezeteshez... tartalom típus és taxonomy term alaján.
...vagy apache?

0
0
pp képe

Honnan szereztél te Drupal-os bögrét pp??? :)
Gyártattam százat aminek a felét szétosztogattam. Ja ha levittél volna kocsival a DrupalCon-ra, mint ahogyan ezt Kulcsi tette, neked is lenne egy. :P

Ez működhetne "fennakadás" nélkül nem?
Fennakadás nélkül biztos nem. Sajnos olyan sok összetevője van a kérdésnek, hogy nehéz átlátni. mysql simán vissza adja a galéria-ra a galeria-t. Próbáld ki csinálj egy júzert ego és égő néven. fájlrendszerről, levelezőkről mi egymásról nem is beszélve. (hisz nem csak egy böngészőben fog megjelenni a linked, hanem egy levelezőben is.)

pp

0
0
aboros képe

most is abból iszom a szmötyit. magyarországi drupal konferenszián is lehetett szerezni. (bár állítóllag én vagyok az egyetlen aki úgy vette... lúzer:)

hamár hozzászólók akkor ne csak offosat (bár ennek már semmi köze a pathauto -hoz)
nem értem, hogy mi ennek az egésznek az értelme? mi értelme egy ékezetes útvonalnak? mi a haszna? kérem magyarázza el nekem valaki, hogy mi a haszna! mert az ok, hogy a mérleg negatív oldalán mennyi-mennyi gond van vele, de arról még nem beszélt senki, hogy ezzel a sok negatívval szemben mi a haszon? mert szerintem semmi.

a kereső se tesz különbséget az ékezetes és nem ékezetes karakterek között. számára a /törölköző teljesen ugyan az mint a /torolkozo! ha mondjuk az első helyért versenyzel "törölköző" kucsszóra, semmi pluszpontot nem fog számítani, hogy a te útvonaladban "szépen" ékezetesen van benne a szó. szóval seo szempontból (már ha létezik ilyen egyátalán) semmi haszna!

jahogy vivien könnyebben megjegyzi, hogy
http://enikőszépségszalon.hu/műköröm/extrahosszú/rózsaszínű/mókusos
mint ugyanezt ékezetek nélkül? kit érdekel??? már nem abban a korban vagyunk, mikor úgy neteznek az emberek, hogy egymásnak adogatják cetlin az url -eket, meg fejből kell megjegyezni az url -t. tökmindegy, hogy mennyire "könnyen megjegyezhető"... ...például, baromi sokan eleve úgy neteznek, hogy a google a kezdőlapjuk és mindent annak a keresőjébe írnak be. még akkor is, ha tudják az oldal domainjét, azt nem a címsorba írják, hanem a google -be. döbbenet. (sokan pl képtelenek olyan böngészővel netezni, aminek about:blank a kezdőlapja. megnyitják a böngészőt és nézik a fehér képernyőt, hogy most mi van, "elnézést, nem jön be a zinternet" ... mert ugye nem a google -t látja, hanem egy üres lapot. legtöbbjuk azt se tudja, hogy létezik címsor a böngészőben. komolyan!)

az ékezetes domain is csak egy nagy marhaság, kábé mint a városi terepjáró. már elnézést.

0
0

-
clear: both;

pp képe

de legalább a Kürt Kft és a Főgáz képviselőit kérdezd meg a kérdésről. :P
nyílván az erdészet fa-szállító (a kötőjel kiveendő) divíziójának úgy is mindegy.

pp

0
0
aboros képe

nyilván levédem a fogaz.hu és a főgáz.hu -t is (meg még egy tucatot kb, ha jót akarok magamnak.. jobb helyeken a tipikus elgépeléseket is levédik például.. ) és utóbbit az előbbire irányítom, azt indexeltetem, az maga az oldal. utóbbit csak azért veszem meg, hogy az egységsugarúak is megtaláljanak, de nem azon futtatom az oldalam... így gondolom.

0
0

-
clear: both;

pp képe

micsinál? főgáz ékezetek nélkül, van egy olyan együttes is, hogy nefőgáz.... érted már??

pp

0
0
aboros képe

de majd megértem ám előbb utóbb, most itt egyelőre feladom, majd szóban talán jobban megértem.
báj dö véjj,
a http://főgáz.hu nekem kritikál errort ír valami egyedi hibaképernyő
ugyanakkor a http://fogaz.hu hibátlanul működik.
bár gondolom ennek az ékezetekhez aztán végképp semmi köze.

(előnézet: és hopp, az ékezetes hivatkozások nem is alakulnak automatikusan linkekké, bibiii:)

0
0

-
clear: both;

nevergone képe

főkábel...
fókabél...
Messze nem ugyanaz, pedig csak az ékezetek különböztetik meg. :)

A megoldás pedig....:
nefőgáz
nefogaz(z)

0
0
aries képe

Nekem ez volt a hónap poénja, pedig még csak 8-a van :D!

0
0
Illyés Edit képe

A Drupal.hu-n is megjelentek a szexuális tartalmú, macsóskodó poénok, beszólások. Ha ez így megy tovább, a lányok (plusz az ártatlan lelkek, mint aboros) innen is ugyanúgy el fognak tűnni, mint az összes többi programozással foglalkozó portálról. Még ha tudnék is valami okosat mondani Pathauto + ékezetes útvonalak témában, ezek után nem fogok hozzászólni, mert ilyen "szövegkörnyezetben" egyszerűen nem érzem otthon magam. Az ilyen beszólások, viccek azt "üzenik", hogy ez egy férfitársaság, ahol lányoknak nincs helye.

0
0
pp képe

Mivel említettem, hogy sokat lehet ezzel az ékezetes mizériával szívni álljon itt egy példa.

Az egyik partnerem ímélbe szeretné belerakni az ékezetes domain nevet de sehogy nem megy neki FireFoxban bármit is csinálunk(simán beírva, kódolva). Részlet a levelemből:

a levelezőben rákattintottam a linkre, elsőre közölte, hogy ez egy nagyonveszélyes hivatkozás, lehet meg akarnak támadni. Aztán a böngészőben az oldal nem található üzenetet kaptam, és most figyelj: katt a címsorra és nyom egy entert és az oldal megjelenik. Tehát máshogy működik a böngésző, ha egy ember írja be a címet, vagy azt egy programtól kapja. (más folyamatokon megy keresztül)

Szóval csak óvatosan!

pp

0
0
Pasqualle képe

ez a modszer sem mukodik?
<a href="http:\\csucsok.hu\tanyertores">Csücsök.hu\tányértörés</a>

0
0
pp képe

Nem rossz ötlet ;)
továbbítom

0
0