TinyMCE kép körül terület

mat323 képe

Sziasztok!

Drupal 5.3 és TinyMCE 2.1.1.1 verziót használok. Néhány sminknél (pl. Litejazz) ha be van kapcsolva a rich-text editor, akkor a szövegdoboz alatt megjelenik egy vízszintes görgetősáv. Ezt hogyan lehetne eltüntetni? Szeretném, mert kényelmetlen, hogy nem látom a sor végét a szövegnek - görgetni kell hozzá. Megoldható, hogy a Drupal "érzékelje" valahogyan az ablak szélességét és ahhoz állítsa be a TinyMCE szövegszerkesztőt?

Második kérdésem hogyan oldható meg egy TinyMCE-ba beillesztett kép körül csak bizonyos irányban legyen üres terület? Nálam a "kép szerkesztés - megjelenésnél" csak "Függőleges terület" és "Vízszintes terület" mezők vannak. Hogyan oldható meg, hogy csak jobbra, vagy balra akarok margint vagy paddingot megadni?

Tehát, ha például egy szöveg elejére képet illesztek be, akkor csak a kép jobb oldalán legyen bizonyos üres terület (mondjuk 10px), de a kép bal oldalán ne legyen.

Ha "Vízszintes terület"-be értéket írok be (10px) akkor ilyen lesz:
szöveg-szöveg-szöveg-üresterület10px-kép-üresterület10px-szöveg-szöveg-szöveg

De én ilyet szeretnék: szöveg-szöveg-szöveg-kép-üresterület10px-szöveg-szöveg-szöveg

Tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm!

mat323 képe

Lehet, hogy a TinyMCE-szal ezt nem lehet megoldani? Nézzek másik WYSIWYG editor után? (Pedig erről írnak/írtok a legjobbakat mindenhol, plusz azért lenne jó mert nagyon klassz az IMCE-je)

0
0
Paal képe

Üdv,

Amit te szeretnél, gyakorlatilag semmi köze a Tinymce-nek, sőt, azzal meg sem lehet csinálni, feltéve ha ismered a html+css szintaxisokat...

Ajánlott olvasmány: http://css.maxdesign.com.au/floatutorial/tutorial0101.htm

Innen ki tudod mazsolázni, hogy hogyan is kell a kép tartalmaknak margót állítani.

Üdv, Pali

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

mat323 képe

Köszönöm Pali a linket, igen ez vegytiszta css programozás... Azt hittem megoldható Tinymce-szal. Az volna a célom, hogy html és css programozási ismeretekkel nem rendelkező, de kb. wördöt használó felhasználó (titkárnő) is tudjon szöveget felvinni és képet illeszteni az oldalra pár kattintással, kép igazítással. Úgy, hogy a kép ne érjen a szöveghez, mert az randa.

0
0
pp képe

Nem is neki kell a css-t beállítani, hanem neked. Ha beállítottad, akkor az olyan lesz és kész. Neki azzal nem kell törődnie, mert Te beállítod neki.

pp
HTML és CSS programozás nincsen(semmilyen kombinációban, tehát CSS-ben és HTML-ben se lehet progamozni, aki azt mondja magáról, hogy HTML-ben programozik, annak fogalma sincs mi az a programozás, nála minden épphogy csak műxik).
Kérlek ne beszélj ekkora sületlenséget, és ne terjeszd. Szabjunk gátat az informatikai írástudatlanságnak!

0
0
mat323 képe

Bocsánat, teljesen igazad van!
Nyilánvaló hogy a HTML, CSS nem programozási, hanem csak leíró nyelv - rossz szót választottam (rossz beidegződés és közhely)

Arra gondoltam, hogy a titkárnő nem ismeri a HTML és CSS nyelvet, nem tud bennük kódolni, vagy mi a helyes magyar kifejezés - csak kíváncsiságból kérdezem?
Esetleg nem beszéli a hiperszöveges jelölőnyelvet? :)

0
0
pp képe

Sajnos azt nem tudod megoldani, hogy mindent úgy állítson be a hozzá nem értő felhasználó, ahogyan ő szeretné. Pontosan azért nem mert nem ért hozzá, és olyanokat akar majd aminek nincs értelme.

Gondolj bele. A cég kifizet egy teljes arculat dizájnért, smink kialakításért több százezer(vagy több) Forintot. Ekkor jön Gizike és a címet megformázza úgy ahogyan neki a wordben van, mert szerinte az szép. Szerinted ekkor most kidobott a cég az ablakon egy nagy kazal pénzt vagy sem? ;)
Gizikének azt kell megengedni, hogy beállíthassa, hogy az ami ott van az egy cím.

Vagyis neki szemantikus formázást kell tudnia. Képeknél tipikusan az van, hogy van egy kép, amit csatol a node-hoz és azt majd a rendszer fogja oda és úgy betenni, ahogyan azt a grafikus/tipográfus/webdizájner megálmodta. (A CSS HTML kóder meg szépen beállítja a Margót, ahogyan azt az előbbi hármas megálmodta. ;)

Persze ha nem ez a cél, hanem az, hogy a Gizike be tudja állítani olyanra amilyenre ő szeretné, hát akkor meg tanulja meg hogyan kell ;)) Mondjuk kezdetnek azt, hogy mi a különbség a nyomtatott médium és a webes megjelenés között. Miért nem érdemes a lap aljától mérni a margót és sorokat tördelni.

Ha meg ez nem érdekli akkor meg olyan lesz az oldal amilyen. Emitt veres, amott kék, buborék, buborék.

pp

0
0
Anonymous képe

Néha csodálkozom mennyire nem tudjátok megérteni ti HTML és CSS programozók, hogy mit is szeretnénk mi egyszerű felhasználók.
A kérdező kifejezetten az kérdezte, hogy egy TITKÁRNŐ hogyan tudja megcsinálni az egyoldali margót, persze értem én, egy felhasználó azt kap amit kap (Ha beállítottad, akkor az olyan lesz és kész). Persze konkrétum az nuki, szenvedjen meg a luzer, nyejje csak az okítást, persze arra nem gondoltok, hogy valami segítséget is adjatok. Puffogtatjátok a frázisaitokat, ahelyett, hogy segítenétek. Szálljatok már le a magas lóról. Vegyétek észre már, hogy ti programozók csak kis része vagytok a felhasználóknak, és bizony a nagy rész próbálja összekaparni a kicsi tudását, így úgy, jól rosszul.

A TinyMCE egy remek dolog, én is ezt használom, viszont mivel nem kifejezetten Drupal-hoz készült sajnos elég sok sebből vérzik (még ezzel együtt is remek). Sajnos alapvetően CSS + HTML programozóknak készült, és aki ezek programozásához ért az pl. tudja programozni az "Appearance" fülön, a "Style" mezőt. Sajnos én autódidakta vagyok és nekem ezafajta programozás már meghaladja a képességeimet, ugyanis én ezt írtam ide margin-left: 10px, de sajnos nem működik. Ha ránézne egy CSS programozó, és véleményezné a dolgot, lehet, hogy a kérdezőnek is is tudna válaszolni valami érdemlegeset.

Lehetőség lenne stílusokat is definiálni, ha normálisan működnének, csakhogy az egyik titkárnő 2px margót akar a másik 5px, és a 999 féle stílusból biztos az a variáció nem lesz meg, amit ő szeretne.

A vízszintes görgetősávval meg az a baj, hogy eddig nekem még nem sikerül rájönnöm, hogy is állapítja meg, a TinyMCE, hogy milyen széles szövegbeviteli mezőt rakjon ki a képernyőre, az egyenesen rejtély számomra, hogy a két oldaló sávot miből számolja ki.

Az oldalon használt stílusok bevarázslása külön trükköket igényel... de hagyjuk, kimorogtam magam, ugyis elbeszélünk egymás mellett....

Upsz, most olvasom hogy a HTML és a CSS nem is programozás, akkor nem is kellene ide olyan sok programozó :))

0
0
pp képe

;) a másik oldal is értetlen ám.

Mutasd meg, hogy hol van leírva, hogy bármekkora margót tudjon beállítani?
felhasználó (titkárnő) is tudjon szöveget felvinni és képet illeszteni az oldalra pár kattintással, kép igazítással. Úgy, hogy a kép ne érjen a szöveghez, mert az randa.

Szerintem sehol.
A megoldás tényleg az, hogy felveszel x stílust, mondjuk balra, jobbra, középre. És akkor arra a webdesigner beállítja, hogy az a margó hol és mekkora legyen.

Ha nem akarom, hogy a júzer szakértelemmel rendelkezzen, akkor miért akarom, hogy bármit megtehessen?
Házat akarsz, vagy keresel egy szakembert, aki tervez neked egyet, vagy választasz egy kész minősített tervet. Nem csinálsz olyanokat, hogy na akkor legyen 2 méterrel szélesebb, mert Te nem tudhatod, hogy akkor min kell még módosítanod, hogy ne dőljön össze a házad. Ez szerintem evidens, ezen pörögni kár!

Egy oldal dizájnjának van egy ritmusa, amibe bármekkora képek és bármekkora margók nem illenek bele. Ráadásul a drága júzer arra se fog gondolni, hogy hogyan néz ez majd ki tallózó nézetben, meg esetleg másik három listában.

Lehetőség lenne stílusokat is definiálni, ha normálisan működnének, csakhogy az egyik titkárnő 2px margót akar a másik 5px, és a 999 féle stílusból biztos az a variáció nem lesz meg, amit ő szeretne.

Azt áruld már el, hogy web oldalt akarsz vagy szénakazlat? Egy egységes megjelenéssel bíró adathalmazt, vagy egy összeokádott betűhalmot akarsz? Miért gondolod, hogy egy igénytelen, hasznavehetetlen, szakmailag hibás megoldás létrehozásában egy szakember fog neked segíteni? Miért várod ezt el, miért nem fogadod el, ha nem lehet?

pp

0
0
mat323 képe

Tyűű uraim!

Nagyon elment a téma kritikába, egymás csipkedésébe :) Fel ne faljátok egymást! Drupáli fordulat :D
Én eredetileg csak arra voltam kíváncsi, hogy képnek lehet-e "teret" adni TinyMCE-szal, hogy beillesztés után ne érjen közvetlenül a szöveghez, ha balra igazítom attól. Végül is lehet csak mind2 oldalára tesz, de nem baj ám. Ja és egy titkárnő is meg tudja csinálni ;)

0
0
aboros képe

nyugi, ez csak a szokásos wysiwyg editor vs rendes megoldás flame :)
egy komoly weboldalnál nincs olyan, hogy a titkárnő cikkenkét megálmodja, hogy hogyan nézzen ki. arra más szakemberek vannak.

0
0

-
clear: both;