Program

A Drupal Hétvége 2014 – az eddigektől kissé eltérően két napon keresztül tart, mindkét nap a szakmai előadásokról szól. A két nap helyszíneivel kapcsolatban a helyszín oldalunkon lehet bővebb információkat olvasni.

November 15. szombat

Időpont Szombati program
09.00 - 10.00 Regisztráció
10.00 - 10.45 Várady Zoltán Komplex tartalom - a szövegmezőn túl
10.45 - 11.00 Szünet
11.00 - 11.45 Hajas Tamás Szépségszalon a Vertikális Végtelenhez – Drupal 8 sminkelés
11.45 - 13.00 Ebéd szünet
13.00 - 13:45 Kulcsár Zsolt Drupal karrier (kerekasztal)
13:45 - 14.00 Szünet
14.00 - 14:45 Juhász Márton Két év agilisen
14:45 - 15.00 Szünet
15.00 - 15:15 Herschman Tamás Téradatok megjelenítése Drupalban
15.15 - 16:00 Csécsy László Drupal + OpenLayers katák (formagyakorlatok)
16:00 - 16.15 Szünet
16:15 - 16:30 Sztreha Balázs Entity connections modul bemutatása
16:30 - 16:45 Hajdu Gábor Drupal Commerce furcsaságai - Taxonomy NAND Product
16:45 - 17:00 Major Zsófi Magyar Drupal Egyesület

Afterparty

Az előadások után a Drupal Hétvége minden résztvevőjét szeretettel várjuk az afterpartyra a Spíler Sanghaiba, ahol az alagsorban csak a miénk lesz a tér. A helyszínen az étel- és italfogyasztás önköltséges.

Kezdés: 8 órától
Helyszín: Gozsdu Udvar, második udvar, 1075, Budapest, Király utca 13.
Térkép: https://goo.gl/maps/a6snF

FONTOS! Ahhoz, hogy a hellyel megfelelően tudjunk tervezni, kérjük, hogy jelezd az alábbi formon a részvételi szándékodat: http://drupal.hu/node/20169

November 16. vasárnap

Időpont Vasárnapi program
10.00 - 10.45 Palócz István Te hogyan fejlesztesz?
10.45 - 11.00 Szünet
11.00 - 11.45 Dianiska Balázs Egy Acquia tanácsadó élete
11.45 - 13.00 Ebéd szünet
13.00 - 13:45 Tasnádi Zsolt Bob nagybácsi és a programozás
13:45 - 14.00 Szünet
14.00 - 14:45 Antal Zoltán Drupal a mobil alkalmazás fejlesztésben
14:45 - 15.00 Szünet
15.00 - 15:45 Lippai Ádám Drupal fejetlenség
15:45 - 16.00 Szünet
16:00 - 16:45 Fekete Bálint Experience is King

Programpontok részletesen


Komplex tartalom - a szövegmezőn túl

Elméleti előadás (45 perc)

Egyre gyakoribbak az olyan oldalak ahol a szöveges, képi és videós tartalom szabadon keveredik egy-egy hosszabb cikkben - lásd vs.hu, vagy theverge.com. Bár mindezeket beszúrhatnánk egy WYSIWYG-es szövegmezőbe, a kezelésük így nehézkessé válik. Jeff Eaton "Battle for the Body Field" cikkéből kiindulva bemutatom a jelenleg elérhető megoldásokat a Drupal világon belül és azon kívül is - mint például szövegmezőbe beszúrás, tokenek, XML, Panopoly, SCALD, Paragraphs.

Előadás diái

Várady Zoltán

Várady Zoltán

Kb. 4.6 óta drupalozok, van egy kiscégünk (FARM), sok szabadúszóval dolgozunk együtt, titkos szeretőim a Rails és a Craft CMS.


Szépségszalon a Vertikális Végtelenhez – Drupal 8 sminkelés

Elméleti előadás (45 perc)

A Drupal 8 számos változást hoz a sminkeléssel foglalkozók számára is. Új sminkmotor került a rendszerbe, változtak a konfigurációs fájlok, új a CSS struktúra és az elnevezési konvenció, máshogy alakulnak a saját smink létrehozásának lehetőségei, megváltozott külső könyvtárak integrálásának módja és akkor még nem beszéltünk arról, hogy akár el is hagyhatjuk a Drupal teljes frontend eszköztárát. Twig, YAML, SMACSS, BEM, Classy, Consesus Banana, Breakpoints, képstílus export/import, Headless Drupal stb. - ha úgy érzed, van mit hallanod ezekről a témákról, gyere el az előadásra!

Előadás diái

Hajas Tamás

A Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, a közösség és az Integral Vision jó hírnevét öregbíteni.


Drupal karrier (kerekasztal)

Elméleti előadás (45 perc)

Kerekasztal beszélgetés arról, hogy miként lehet karriert építeni a Drupal közösségben. Meghívott beszélgetőtársaim: Csonka Gergely / Cheppers, Pónya Péter / Brainsum, Reisinger Gábor / 5net.

Fókusztémák:

  1. Hogyan döntöd el, hogy bővülni szeretnél? Milyen kompetenciájú emberereket szoktatok tipikusan keresni? Hol hirdetsz, és mennyi idő alatt sikerül megtalálni a megfelelő személyt?
  2. Milyen a jó cv? Mit szoktál nézni egy cv-ben? Mi alapján döntöd el, hogy behívod-e interjúra a jelentkezőt?
  3. Hogyan néz ki nálatok egy interjú? Hogyan méritek fel a jelölt szaktudását? Milyen más szempontokat vizsgáltok a szaktudáson túlmenően?
  4. Mit javasolsz a pályakezdőknek? Hogyan induljanak el?
  5. Milyen lehetőségei vannak egy senior fejlesztőnek?

Kulcsár Zsolt

A crescendo.hu kapcsán kerestem CMS-t, és így találtam a Drupalra. Ez még a 4.6 verzió tájékán volt.

A Drupal kiváló tartalomkezelő, az ezt övező közösség pedig egyszerűen fantasztikus. Néhány éve az Integral Vision Kft. csapatát erősítem.


Két év agilisen

Elméleti előadás (45 perc)

Az agilis módszerek alkalmazása sok kihívással jár: nem elég ismerni az alapelveket, tudni kell azokat alkalmazni, a projekt minden részvevőjének - az ügyfélnek is - tisztában kell lenni az előnyökkel, és a nehézségekkel. Ez mindenki számára nagy és sok tanulást igénylő feladat. Előadásomban egy agilis projekt két éves történetét szeretném megosztani, és megmutatni, hogy hogyan változott a projekt menedzsment, az ügyfél kommunikáció, a csapatmunka ez idő alatt; mit tanultunk meg, és merre szeretnénk továbblépni.

Előadás diái

Juhász Márton

Juhász Márton vagyok, projekt menedzser és fejlesztő az Integral Vision Kft-nél.


Drupal + OpenLayers katák (formagyakorlatok)

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Egyszerű iskolapélda-soron keresztül mutatom be a Drupal és az OpenLayers kapcsolatát.

  1. Adatszerkezet: Erdők (pontok), melyek Kerületekbe (poligonok) szerveződnek; az adatbevitel is OpenLayers segítségével történik
  2. Erdők listázása térképen (kattintásra nyíló buborékban az Erdő neve hivatkozásként annak oldalára, valamint leírása; a térkép alapértelmezett nagyítása mellett látszik az összes Erdő)
  3. Körzetek listázása térképen, kattintható módon (a terület közepén a Körzet neve jelenik meg; a térkép alapértelmezett nagyítása mellett látszik az összes Körzet)
  4. Körzet megjelenítésekor a hozzá tartozó Erdők megjelenítése, kattintható módon (a térkép alapértelmezett nagyítása mellett látszik a Körzet teljes területe és az összes hozzá tartozó Erdő)
  5. Erdő megjelenítésekor a hozzá tartozó Körzet és az ahhoz tartozó (szomszédos) Erdők megjelenítése, kattintható módon (az aktuális Erdő másféle jelölővel látszódjon; a térkép alapértelmezett nagyítása mellett látszik a Körzet teljes területe és az összes hozzá tartozó Erdő)
  6. Ugyanez – az Erdő szerkesztésekor
  7. További finomságok, ahogy az idő engedi, pl. saját képmező használata alaprétegként, stb.

Az előadás végére láthatóvá válik, hogy Drupal és OpenLayers segítségével a legegyszerűbb térinformatikai feladatok milyen könnyen megoldhatóak – s hogy megfelelő tapasztalattal a bonyolultabb feladatok megoldása sem ördöngősség.

Előadás diái

Csécsy László

A KYbest – http://kybest.hu – vezető fejlesztője vagyok. Úgy 2007 óta foglalkozom Drupallal, azóta csak ezt az eszközt használom honlapok építéséhez saját blogtól – http://csecsy.hu – kezdve nonprofit oldalán – http://sdg.org.hu – át egészen a nemzetközi megrendelők – http://learning-steps.com – honlap-igényeinek kielégítésére is. Amikor csak tudom, igyekszem a nemzetközi Drupal közösségbe – https://www.drupal.org/u/Boobaa – is visszatolni azt a tudást, amit ott megszereztem.


Entity connections modul bemutatása

Modul bemutató (15 perc)

A célom, hogy egy olyan saját fejlesztésű modult mutassak be, ami megkönnyíti az entitások (és azok bundle-jei) közötti kapcsolatok feltérképezését. A modul grafikus megjelenítést biztosít az egyes entitások között, hogy melyik-melyikkel kapcsolódik, akár node reference, entity reference vagy term reference mezőtípussal. Az entitások kapcsolatainak átláthatóságát színezések, nyilak és drag and drop funkció könnyíti meg. Célcsoportom olyan webmesterek, fejlesztők, akik sokszor használnak entity reference kapcsolatokat, így sok tartalomtípussal vagy entitással dolgoznak, amik hivatkoznak egymásra. Az előadáson bemutatásra kerülne egy szűz Drupalra való telepítés, amit kiegészítenék egy features-ben letárolt tartalomtípusok, meződefiníciók halmazával, amivel be lehet mutatni a modul működését.

Előadás diái

Sztreha Balázs

Sztreha Balázsnak hívnak, 2010 óta fejlesztőként dolgozok az 5NET Interaktív Kft-nél. Drupallal az 5. főverzió óta foglalkozok. Aktívabban Drupal 6-7-hez írtam modulokat, főleg céges kereteken belül. PHP-val és MySQL-el több mint 8 éve foglalkozok.

Szeretem követni a számítógépes trendeket, technológiákat.


Drupal Commerce furcsaságai - Taxonomy NAND Product

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

Esettanulmány részlet:

  • hogyan építsük fel a termék-, illetve mezőstruktúrát
  • hova rendeljük a taxonomy-t, a producthoz, vagy a product display-hez
  • hogyan tudjuk a core taxonomy view-t részben reprodukálni
  • product display-hez rendelt taxonomy term megjelenítése a line item-ben

Vajon tényleg jó ez a Produc és Product Display absztrakció?
Inline entity form, auto product display, etc.

Hajdu Gábor

Drupal alapú oldalak kivitelezésével foglalkozom, emellett vezetőként, tanácsadást és néha értékesítők oktatását is végzem.

6 éve csöppentem a Drupal világába, azóta is a rabja vagyok. Olyan nekem a Drupal, mint gyereknek a LEGO, de lehet, hogy csak gyerek akarok maradni. :)


Téradatok megjelenítése Drupalban

Modul bemutató (15 perc)

A térinformatika alapjainak rövid ismertetése, valamiint a bemutatott téradatkezelő modulok által használt formátumok rövid leírása.

Téradatok kezeléséhez nélkülözhetetlen modulok bemutatása (Proj4JS, geoPHP.)

Térbeli adatok bevitelére alkalmas modulok bemutatása (Geofield, Location, Address Field).
-geokódolás Drupalban, Geocoder modul bemutatása. Térképek megjelenítését szolgáló modulok (OpenLayers, Geofield Map, GMap) bemutatása.

Herschman Tamás

Herschman Tamás vagyok. 2009-ben végeztem a Miskolci Egyetemen Geográfus Bsc szakon, térinformatika szakirányon, majd ugyanezen szak mesterképzésén folytattam tanulmányaimat. Jelenleg a Holocén Természetvédelmi Egyesület tudományos munkatársaként dolgozom.


Magyar Drupal Egyesület

Bemutatkozás (15+ perc)

2014 szeptemberében kimondta megalakulását a Magyar Drupal Egyesület. Előadásomban bemutatom, hogy mik az egyesület elsődleges célkitűzései, miért ezeket a terveket tűztük ki magunk elé, illetve milyen területekkel szeretnénk foglalkozni a jövőben. Ezen kívül szó lesz arról is, hogy az érdeklődők hogyan vehetnek részt a működésben és a fenntartásban. Az előadás végén az egyesület tagjaival közösen válaszolunk a felmerülő kérdésekre is :)

Előadás diái

Major Zsófi

Project (és félig-meddig community) manager vagyok a Cheppersnél, ezen kívül a Magyar Drupal Egyesület elnökségi tagjaként is működök. A Drupallal 5 éve dolgozom, a közösségi életben idén év elejétől veszek részt aktívabban, elsősorban konferenciákon közreműködőként.

2014-ben társszervezője voltam a szegedi Drupal Developer Days-nek, a Drupalatonnak, illetve a Drupal Hétvégének is, jelenleg egy jövőre megrendezésre kerülő közép- és kelet-európai regionális konferencia szervezésén dolgozom.


Te hogyan fejlesztesz?

Elméleti előadás (45 perc)

Abban talán mindenki egyetért, hogy bármilyen kis projektről van is szó, a forráskódot érdemes verzió kezelés alatt tartani. Abban viszont, hogy mit és hogyan tároljunk már igencsak megoszlanak a vélemények. A folyamatos integrálás, a folyamatos telepítés vagy a folyamatos szálítás implementálásáról, vagy a bevezetésének mikéntjéről már nem is beszélve. Van ahol ezek a technikák pusztán elérhetetlen álomként vannak jelen.

Előadásomban szeretném bemutatni, hogy hogyan indulhatunk el a különböző fejlesztési és telepítési fázisok automatizálása felé. Szeretném megmutatni milyen jól azonosítható részekre érdemes bontani a teljes folyamatot, és az egyes szakaszoknál milyen kérdésekre kell tudnunk válaszolni ahhoz, hogy dönteni tudjunk az egyes technikák, technológiák és eszközök között.

Palócz István

Drupal szakértő. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A PHPConf, Web és Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása ( http://www.phpconf.hu/2004/program.php/CMS ) hatására kezdett foglalkozni a Drupallal.


Bob nagybácsi és a programozás

Elméleti előadás (45 perc)

A Drupal 8 nyakunkra szabadította az objektum orientált programozást. Egy kis osztáy, két interfész, öröklődés, metódusok, könnyű őket használni, de nehéz könnyen kezelhető, hosszú távon fenntartható kódot írni.

Itt jön segítségünkre Bob nagybácsi (Robert C. Martin a.k.a. Uncle Bob) és a S.O.L.I.D. programozási elvek.

Egy egyszerű kis példán keresztűl szeretném bemutatni, hogy mit jelent ez az 5 elv és miért könnyíti meg ennyire az objektum orientált programok fenntarthatóságát.

Előadás diái

Tasnádi Zsolt

2oo8 óta foglalkozok webprogramozással. Azóta kipróbáltam már a Drupalt, Symfonyt, eZPublisht, Magentot, Typo3-at, stb. Az utóbbi években csak Drupallal foglalkozok és próbálom a többi rendszerben szerzett tapasztalatomat kamatoztatni a Drupal berkein belül.


Egy Acquia tanácsadó élete

Elméleti előadás (45 perc)

Immáron több, mint három éve dolgozom az Acquiánál, mint technikai tanácsadó, architekt. Ez idő alatt leutaztam Hold-Föld távolságot, többszáz ügyféllel dolgoztam együtt szerte a világon, más és más stádiumban levő projecteken. Rengeteget tanultam arról, hogy mit is jelent az, hogy enterprise, mitől lesz a Drupal enterprise (egyáltalán van-e ilyen, vagy ez csak süket duma). Belülről néztem végig, ahogy egy kis startupból, maroknyi csapatból kinő egy globális cég, irodákkal világszerte. Ezen felül, de nem utolsó sorban megfigyelhettem, hogy hogyan változik a Drupal, a software-vel szemben épített elvárások, ahogy egyre nagyobb ügyfelek kezdik el használni.



Erről a folyamatról es a szerzett tapasztalatokról, élményekről szól ez az előadás.

Előadás diái

Dianiska Balazs (snufkin)

Az Acquia európai Professional Services csapatának tagja vagyok, mint tanácsadó, tervező. Munkám során rengetegféle feladatom adódik, trainingtől kezdve fejlesztés felügyeléséig, vezetéséig.


Drupal a mobil alkalmazás fejlesztésben

Elméleti előadás (45 perc)

Hogyan alkalmazható a Drupal CMS rendszerként mobilalkalmazásokhoz. Elterjedt módszerek, redelkezésre álló contrib modulok felkutatása, elemzése. Kliens oldali libraryk által nyújtott lehetőségek az egyes platformokon (Android, iOS). Best practice?

Előadás diái

Antal Zoltán

2013-ban végeztem mechatronikai mérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. Egyetemi éveim alatt a Kármán Tórod Kollégium Számítástechnika Szakosztályában is tevékenykedtem. 2010 óta foglalkozom web- és mobilalklamazás fejlesztéssel, a Drupallal 2014 elején ismerkedtem meg közelebbről. Jelenleg az Integral Vision csapatát erősítem.


Drupal fejetlenség

Elméleti előadás (45 perc)

A headless Drupal elképzelés egyre népszerűbb, ennek előnyeiről és hátrányairól beszélek majd. Rövidebben egy Drupal8 + Angular.js-es példaprojektet szeretnék megmutatni, majd hosszabban beszélni az újfajta architektúra által nyújtott lehetőségekről, az ehhez szükséges - nem csupán technikai - követelményekről és nem utolsó sorban a többrétegű architektúra hátrányairól is.

Lippai Ádám

5 éves Drupal fejlesztői múlttal rendelkezem, de már két éve eltávolodtam a Drupal és a PHP világától, csak szabadidőmben foglalkozom a témával. A Tresoritnál vezetem a webes teamet, az itt szerzett tapasztalatomból igyekszem minél többet átadni régi, legkedvesebb szakmai közösségemnek.


Experience is King

Gyakorlati bemutató (45 perc)

A zanza.tv projekt mentén mutatom be egy többszereplős projekt előnyeit és buktatóit. Felvázolom milyen kihívásokkal járt az ügyfél-, felhasználói és fejlesztői igényeken belül mozogni. Érinteni fogjuk az agilis projekt menedzsmentet, felhasználói esetek mentén szervezett tervezést és megvalósítást.

Előadás diái

Fekete Bálint

16 évesen terveztem az első weboldalt megrendelésre, 2010-ben alapítottam saját céget Lippai Ádámmal és 2012 elejétől vagyok az Integral Vision-nél tervező. Több Drupal rendezvény és egyéb a közösséghez fűződő terveket tettem le az asztalra az utóbbi 2 évben. A mindenem, ha rendszerekben gondolkodhatok.