Program

A Drupal Hétvége 2013 – a már kialakult gyakorlatnak megfelelően – az első napon szakmai előadásokból áll, a második napon pedig az együtt munkálkodásról szól. A két nap helyszíneivel kapcsolatban a helyszín oldalunkon lehet bővebb információkat olvasni.

November 16., az első nap programja

A nap programját két teremben tartjuk. Míg az elsőben főleg a szélesebb közönség számára is érdekes, általános információkról lesz szó, addig a másodikban inkább a már komolyabb tapasztalatot igénylő, fejlesztői témák lesznek többségben.

Nyomtatható programot ITT találtok.

Időpont Drupal 8 terem Integral Vision terem
08.30 - 09.00 Regisztráció
09.00 - 09.45 Domonkos Gyula Drupal 8 áttekintés Dianiska Balazs A folyamatos integració esete a Drupallal
09.45 - 09.50 Szünet
09.50 - 10.35 Hojtsy Gábor A Drupal 8 konfigurációt kezelő rendszere Várady Zoltán Két tűz között: statikus oldal generátorok és javascript alkalmazások
10.35 - 10.40 Szünet
10.40 - 11.25 Kurucz István Az ERPAL disztribúció bemutatása Hajas Tamás Drupal sminkelés korszerű eszközökkel
11.25 - 11.30 Szünet
11.30 - 11.45 Hajas Tamás Legyél Drupal 8 core contributor! Könnyebb, mint hinnéd! Csécsy László Drupal Táborból az Open Atriumba: Comment Alter
11.45 - 12.45 Ebédszünet
12.45 - 13.00 Bombicz Zoltán Komplex navigáció - ajax, json és svg technológiák segítségével Kiss Márton Openstack közösségi portál Drupal Commons alapokon
13.00 - 13.15 Szünet
13.15 - 14.00 Kohán Péter A webfejlesztő felelőssége a vállalkozás életében Palócz István Drupal Extension - BDD a Drupalban
14.00 - 14.15 Szünet
14.15 - 15.00 Hajdu Gábor Webshop Drupal-lal? Mennyiért? Fekete Bálint Designers vs. Developers
15.00 - 15.15 Szünet
15.15 - 16.00 Kléri Bálint Ötlettől a termékig Wittmann Balázs Ádám CTools és Panels pluginok
16.00 - 16.15 Szünet
16.15 - 17.00 Csonka Gergely Drupal Karrier - Hogyan élhetsz a Drupalból? Segesvári Dávid Költöztessük oldalunkat Drupalra
17.00 - 17.15 Szünet
17.15 - 18.00 Kulcsár Zsolt Hogyan szerződjünk agilisen Drupal projektekben? Perger István Drupal openlayers bemutatása

November 17., a második nap programja

A hétvége második napján, 9–18 óra között közösségi napot tartunk. Célunk, hogy teret biztosítsunk az együttes alkotásnak. Itt egy csapatban tevékenykedhetnek a gyakorlott fordítók, fejlesztők és azok, akik még csak ismerekednek a Drupal világával. Kiváló alkalom a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, a közösséghez való kapcsolódásra!

Részletek itt

Programpontok részletesen

Drupal 8 áttekintés

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Januárban a Spark disztribúció bemutatása során megmutattam, hogy milyen változásokra lehet számítani a Drupal 8-ban, most pedig megnézzük, hogy a készülőben lévő Drupal verzióban milyen újdonságokkal találkozunk.

A Drupal 8 telepítése után elemezzük sitebuilder és végfelhasználói szemszögből az újdonságokat.

Ha szeretnéd felkészülten várni a következő Drupal verzió megjelenését, akkor itt a helyed!

Előadás diái »

Domonkos Gyula (zionduc)

Domonkos Gyula

Gyula már középiskolában is informatika szakon tanult, majd a Kecskeméti Főiskolán szerezte meg Műszaki Informatikai Mérnök diplomáját. 2005-től Budapesten egy nemzetközi oktatási központban dolgozott vezető Linux oktatóként több éven át.

Jelenleg Győrben él, ahol havi rendszerességgel szervezi a Győri Drupal Használói Találkozókat, és előadásokat is tart.

A KYbest csapatában dolgozik.

A folyamatos integració esete a Drupallal

Gyakorlati bemutató (45 perc)

A folyamatos integració egy olyan folyamat, ami elősegíti, azt hogy egy hétről-hétre épülő alkalmazásban a fejlesztés során termeszétes módon előforduló regressziók és bugok száma kezelhető szinten maradjon. Rengeteg meglévő eszköz létezik, ezek többé-kevésbé jól integrálhatóak egy tipikus Drupal alapú alkalmazás fejlesztési folyamatába.

Ezzel az előadással szeretnék olyan eszközöket és megközelítést mutatni, amiket relatíve erőfeszítéssel bevezethet bárki, hogy cserébe jobb minőségű kódot és alkalmazást kapjon. Az előadás gyakorlati és elméleti keveréke lesz, nagyjából fél órába sűrítve.

Előadás diái »

Dianiska Balazs (snufkin)

Dianiska Balazs

Két éve az Acquia egyik európai tanácsadójaként különböző cégekél segítek Drupal projectekben, a kezdeti project discovery-től a kivitelezésig. A feladatok változatosságának köszönhetően van egy kis rálátásom arra, hogy milyen gyakorlati kihívásokkal küzdenek a fejlesztőcsapatok, és ennek a tapasztalatnak egy részét szeretném átadni ezen az előadáson belül.

Hojtsy Gábor - A Drupal 8 konfigurációt kezelő rendszere

Gyakorlati bemutató (45 perc)

A Drupal 8 egyik legjobban várt újdonsága a konfigurációt kezelő rendszer. Az új kiadás teljesen új alapokra helyezi a konfiguráció tárolását és kezelését. Bár a felhasználói felületen ez mit sem változtat, a konfiguráció elétérések fejlesztői szerverről éles szerverre küldése minden korábbinál egyszerűbb lett. Ráadásul ez a rendszer támogatja a töbnyelvű konfiguráció kezelést is, és entitások készítését is lehetővé teszi, melyek segítségével igen kevés kóddal készíthetünk beállítás listákat és szerkesztő űrlapokat.

Ezeket az újdonságokat fogjuk áttekinteni ebben az előadásban kódpéldákkal és az lehetőségekhez képest részletes magyarázattal.

Előadás diái »

Hojtsy Gábor (hojtsy-gabor)

Hojtsy Gábor

2003 óta Drupalozom, azóta sikerült a Drupal.hu elindításánál bábáskodni, egy ideig DUG-okat szervezni, a Drupal konferenciákat segéd-szervezni, egy Drupalcont társ-szervezni sok más mellett. Az Acquiának dolgozom, a Drupal 6 vezető karbantartójaként, szabadidőmben pedig a fordítókat és a többnyelvűsítést próbálom segíteni a http://localize.drupal.org/ elindításával és menedzselésével illetve a Drupal 8 Multilingual Initiative vezetésével.

Két tűz között: statikus oldal generátorok és javascript alkalmazások

Gyakorlati bemutató (45 perc)
  • Sok honlap van ahol minimális interakció van, ahol egy statikus HTML oldal is elegendő. Elterjedőben vannak a statikus oldal generátorok, mint a Jekyll, Middleman, vagy a Docpad.
  • Más oldalak viszont annyira interaktívak és alkalmazásszerűek, hogy a klasszikus HTML + AJAX modell kezd kényelmetlenné válni. Egyre gyakoribbak a kliens oldali javascript alkalmazások, ahol a szervert csak adattárként használjuk. Néhány ismert Javascript framework: AngularJS, Ember JS, Knockout.

Érdemes megismerni ezeket a technikákat. Röviden bemutatok néhány site generátort és javascript frameworkot.

  • Mik ezeknek az előnyei és hátrányai a Drupallal szemben?
  • Lehet-e Drupalból statikus oldalakat gyártani? Milyen megoldások vannak?
  • Lehet-e Drupal egy javascript alkalmazás motorja?
  • Milyen változásokat hoz majd a Drupal 8 ezen a téren?

Előadás linkei »

Várady Zoltán (drifter)

Várady Zoltán

A 4.6 verzió óta ismeri a Drupalt. A Farm Stúdió vezető fejlesztője. Szereti a fóti söröket.

Az ERPAL disztribúció bemutatása

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Kevéssé ismert a Drupal alapú ERPAL disztribúció, amelyet vállalatok és cégek folyamatkezelésére alkottak meg. Az előadásomban szeretném bemutatni, hogyan tehetjük vele könnyebbé az ügyfelekkel és
munkatársakkal való kapcsolattartást, milyen módon segít a munkák hatékonyabb megszervezésében.

Kurucz István (nevergone)

Kurucz István

Közel egy évtizede foglalkozom már a Drupallal, fejlesztőként és sitebuilderként is törekedve a rendszer lehetőségeinek alaposabb megismerésére. Jelenleg vállalkozóként veszek részt számos rendszer fejlesztésében és karbantartásában.

Amikor nem dolgozom, akkor a természetben barangolok, barlangok mélyét hódítom meg vagy érdeklődve próbálom minél jobban megismerni az engem körülvevő világot.

Drupal sminkelés korszerű eszközökkel

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Gondolom számodra is természetes, hogy „mobile first” módon tervezel, reszponzív HTML5 oldalakat készítesz, Sass-ra és Compass-ra alapozod a CSS megvalósítását… – így nem is ezekről szeretnék (elsősorban) beszélni.

Nézzük meg inkább, mi minden kerülhet még be a kelléktárba! Dolgozzunk még hatékonyabban, kényelmesebben, s ezáltal még több örömmel!

A kulcskifejezések: Live Reload, ImageOptim, Bower, Bundler, Guard, Grunt, Aurora, Omega4, Singularity, Magic, Breakpoint, Color Schemer, Toolkit, HTML5 Tools, Modernizr, Blockify, Borealis, Fences, Panels, Rbenv… Drupal modulok, sminkek és a Drupal világán kívüli frontend-developer eszközök.

Ha a felsoroltak (egy része) nem ismerős, akkor ez az előadás neked szól. Utána nem is fogod érteni, hogy eddig miért nem használtad őket! ;o)

Előadás diái »

Hajas Tamás (thamas)

Hajas Tamás

A Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, a közösség és az Integral Vision jó hírnevét öregbíteni.

Legyél Drupal 8 core contributor! Könnyebb, mint hinnéd!

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

Szeretnéd, hogy a stabil Drupal 8 minél hamarabb megjelenjen és minél többet tudjon? Akkor szállj be a fejlesztésbe Te is!

Mit mondasz? Hogy Te nem vagy egy feketeöves programozó? Én sem. Ennek ellenére több foltom is van már a készülő új rendszerben. És őszintén szólva ez igen jó érzés! Ajánlom Neked is! ;)

Elmesélem én hogyan csináltam (és csinálom). S közben megmutatom, hogyan tudsz magadnak való feladatot találni Te is, és hogyan kell azt megoldnod. Így segíthetsz a Drupal közösségnek és magadnak is!

Tudod: a nyílt forráskódú projektek legnagyobb ereje a közösségükben rejlik. És a közösség sosem lehet túl nagy. Rád is szükség van!

Előadás diái »

Hajas Tamás (thamas)

Hajas Tamás

A Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, a közösség és az Integral Vision jó hírnevét öregbíteni.

Drupal Táborból az Open Atriumba: Comment Alter

Modul bemutató (15 perc)

A 2011-es pécsi Drupal Táborban először hanyatt vágtuk a(z éles) http://drupal.hu oldalt Drupal 7-re való frissítés címén, majd nekiláttunk rendet rakni. Aztán úgy döntöttünk, ideje lenne egy új funkció bevezetésének: egyszerű ügykezelőt akartunk, hasonlót, mint amit Drupal 6 alatt a Case Tracker segítségével csináltunk volna. Nem volt azonban használható megoldás Drupal 7-hez – hát írjuk meg!

Nos, kellő motiváció híján bő két év kellett hozzá, de végül sikerült: bemutatom a Comment Alter modult, amely a nemrég megjelent Open Atrium 2.0 Work Trackerének is része.

A bemutatóban megemlítem a fentieken túli miérteket, szó lesz a hogyanról is – a végére pedig kiderül, milyen egyszerű ezen modul segítségével ügykezelőt építeni Drupal 7 alapon.

Előadás diái »

Csécsy László (Boobaa)

Csécsy László

A KYbest vezető fejlesztője vagyok. Úgy 2007 óta foglalkozom Drupallal, azóta csak ezt az eszközt használom honlapok építéséhez saját blogtól kezdve nonprofit oldalán át egészen hazai és nemzetközi megrendelők honlap-igényeinek kielégítésére is. Amikor csak tudom, igyekszem nemzetközi Drupal közösségbe is visszatolni azt a tudást, amit ott megszereztem.

Komplex navigáció - ajax, json és svg technológiák segítségével

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

Előadásomban szeretném bemutatni, hogyan készült a www.slovnaftludom.sk weboldal. Egy komplex, drupal alapú weboldalról van szó, amelynek követelményei több esetben is túlmutattak a drupal core és contrib modulok használatán. A weboldal központi eleme, és egyben leglátványosabb része a főoldali menürendszer, amely svg, jquery, ajax és json technologiák felhasználásával készült. A láblécben található évváltó főmenű ajaxosan újra tölti a főoldal - kiválasztott évének megfelelő - tartalmait. Ekkor frissül be az körcikk diagram megjelenésű almenü is, amit egy nvd3 pie diagramm valósít meg.

Az említett elemek mindegyike teljesen adminisztrálható, dinamikusan működik, saját tartalomtipusok - és a kapcsolódó tartalmak, illetve taxonomia szótárak alapján. Előadásom vázlatpontjai:

  • weboldal bemutatása
  • a fent említett menürendszer megvalósításának menete
  • továbbfejlesztési lehetőségek
  • kérdések megválaszolása

Előadás diái »

Bombicz Zoltán (bimbo000)

Bombicz Zoltán

29 éves informatikus mérnök vagyok, 2008-ban végeztem a BME hálózattervezési szakán. A Drupallal is ekkor ismerkedtem meg, v6-os korszakában. Azóta tart a szerelem, mindketten sokat fejlődtünk ezidő alatt. Én lelkes webfejlesztő, és sminkmester lettem, ő meg hamarosan a v8-as szintre lép :) A modulfejlesztés, a sitebuilding, a jquery+json és sminkelés egyaránt a barátom. 5 éve erősítem a Brainsum (http://www.brainsum.com / http://www.brainsum.hu) csapatát, ahol webfejlesztőként dolgozom.

Openstack közösségi portál Drupal Commons alapokon

„Hogyan készült” bemutató (15 perc)

Az Openstack közösségi portál mint esettanulmány bemutatása. A portál egy több mint 10ezer tagból álló, dinamikusan növekvő, nyílt forráskódú közösség tagjainak koordinálására létrehozott közösségi tér, amely a meglévő wiki alapú tartalomkezelést váltja fel. Az elsődleges cél a világszerte létrejött felhasználói csoportok összefogása, az új tagok csatlakozásának elősegítése. A projekt kiírásnál elvárás volt a nyílt forráskódú motor használata, így esett a választás a Drupal Commons-ra, ami már önmagában nagyon sok közösségi területet lefed.

Rövid beszámoló a felmerült kihívásokról:

  • épitkezés Drupal Commons alapokon
  • kapcsolódás meglévő Continous Integration rendszerhez
  • Openstack fejlesztési workflow adoptálása
  • többnyelvűség
  • térkép szolgáltatás

Az előadás neked szól amennyiben:

  • szeretnél többet megtudni egy agile projektben alkalmazott eszközkészletről (CI)
  • érdekelnek a Drupal disztribúciók
  • csatlakoznál egy nyílt forráskódú fejlesztéshez, de nem tudod mik az első lépések

Előadás diái »

Kiss Márton (mkiss)

Kiss Márton

Több mint tíz éve foglalkozok portál technológiákkal és CMS rendszerekkel. Az utóbbi pár évet nagy rendelkezésre állású SMS platformok üzemeltetésével és a fejlesztések koordinálásával töltöttem Európában és Ázsiában. A Drupal 6-al egy üzenetkezelő platform intranet rendszerének kialakítása kapcsán ismerkedtem meg. Jelenleg tanácsadással, és nyílt forráskódú felhő infrastruktúrákkal foglalkozok.

A webfejlesztő felelőssége a vállalkozás életében

Elméleti előadás (45 perc)

Mi gyorsan, olcsón és kiváló minőségben dolgozunk. Ön ebből egyszerre kettőt választhat!

Milyen elvárásokat támaszt az ügyfél egy adott megbízással kapcsolatban a webfejlesztő felé? Milyen felelőssége van egy projekt során a webfejlesztőnek?

  • Korrekt kezdeti tájékoztatás
  • A megfelelő workflow kiválasztása
  • Együtt gondolkodás
  • Kommunikáció
  • Kommunikáció
  • ...

Az előadás során jelen lesz, aki szembesít majd a valósággal: egy hús-vér megbízó...

Előadás diái »

Kohán Péter (kenya)

Kohán Péter

A Drupalt felhasználói oldalról szemléli, tanulja már több éve. Annyit már tud róla, hogy bármit meg lehet vele csinálni.

A KYbest ügyvezetője.

Jelenleg feleségével és három kisgyermekével vidéken, Eger közelében élnek. Ha nem dolgozik, akkor kajakozik, gitározik, horgászgat, paradicsomot kapál pipázás közben.

Drupal Extension - BDD a Drupalban

Gyakorlati bemutató (45 perc)

A minőség biztosítás egy igen fontos kérdés manapság. Egy idealizált világban az ügyfél által jóváhagyott felhasználói esetek alapján készül el a fejlesztés. Akik tesztelnek elsősorban ezekre az esetekre koncentrálva ellenőrzik a kész kód működését, melyet minden kommit után egy automata is, ezen esetek alapján validál. A teszt forgatókönyv, a teszt jegyzőkönyv, és maguk a felhasználói esetek, tehát a fejlesztés alapját képező dokumentum is egy közös adathalmaz alapján automatikusan generált dokumentumok. Ráadásul ez az adathalmaz gépileg könnyedén feldolgozható, úgy, hogy azt a fejlesztéstől távol eső emberek is megértik.

Hogy ez nem csak egy lázas jövőkép, hanem maga a valóság? Remélhetőleg előadásomból ez kiderül.

Előadás diái »

Drupal Extension Starter kit »

Előadás képernyő videója »

Palócz István (pp)

Palócz István

Drupal szakértő. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A PHPConf, Web és Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása ( http://www.phpconf.hu/2004/program.php/CMS ) hatására kezdett foglalkozni a Drupallal.

Jelenleg az Integral Vision csapatát erősíti.

Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Webshop Drupal-lal? Mennyiért?

Elméleti előadás (45 perc)

Tervezett témák

  • Kis magyar piaci körkép - helicopter overview
  • árak
  • szolgáltatások
  • Mire figyeljünk, amikor egy webáruházra ajánlatot adunk/kérünk
  • termékek, csoportok, termékek száma, több nyelv
  • kezdeti feltöltés, importálás, kézi feltöltés
  • árak, fizetési módok, kedvezmények, több valuta
  • egyéb funkciók
  • keresés
  • sebesség, SEO
  • Tiptikus ügyfél elvárásai
  • Drupal + Drupal Commerce, vagy Commerce kickstart
  • Mégis mennyiért vállaljam be?

Előadás diái »

Hajdu Gábor (gazsesz)

Hajdu Gábor

Drupal alapú oldalak kivitelezésével foglalkozom, emellett cégvezetőként, tanácsadást és néha értékesítők oktatását is végzem.

6 éve csöppentem a Drupal világába, azóta is a rabja vagyok. Olyan nekem a Drupal, mint gyereknek a LEGO, de lehet, hogy csak gyerek akarok maradni. :)

Designers vs. Developers

Elméleti előadás (45 perc)

Drupal használói találkozón (DUG) hangzott el a kérés a közösség felől, hogy tarthatnék erről a témáról egy előadást. Tervezők és fejlesztők között meghúzódó ellentétekről, tipikus problémákról és ezek helyes kezeléséről lesz szó. Csáki István kollégámmal szeretnénk bemutatni a két tábor érveit és gondolkodásmódját. Az előadásból kiderül, hogy mi a különbség a tervező és "dizájner" között.

Előadás diái »

Fekete Bálint

Fekete Bálint

16 évesen terveztem az első weboldalt megrendelésre, 2010-ben alapítottam saját céget Lippai Ádámmal és 2012 elejétől vagyok az Integral Vision-nél tervező. Több Drupal rendezvény és egyéb a közösséghez fűződő terveket tettem le az asztalra az utóbbi 2 évben. A mindenem, ha rendszerekben gondolkodhatok.

Ötlettől a termékig

Elméleti előadás (45 perc)

Ötletünk megszületésének felemelő és izgalmas pillanatától kezdve hosszú és kihívásokkal teli út vezet addig a pontig, amikor elegendő bátorságot összegyűjtve a nagyközönség elé tárjuk munkánkat, és a termék kifejezéssel illetjük. De vajon mikor jön el ez az idő? Hogyan időzítsük termékünk piacra lépését?

A Drupal és a kapcsolódó nyílt forráskódú technológiák lenyűgöző táptalajként állnak rendelkezésünkre termékünk fejlesztéséhez. Hogyan használjuk ki az előnyöket? Milyen fejlesztői gondolkodásmódot igényel egy termék fejlesztése?

Projektünk során sok-sok fontos döntést kell meghoznunk: termékünk fő irányvonalaitól kezdve egészen a legapróbb implementációs részletekig, a szoftverfejlesztést közvetlenül nem érintő kérdéseket is beleértve. Milyen szempontok mérlegelése segíthet a helyes döntések megszületésében?

Előadásomban megválaszolom a felvetett kérdéseket, valamint beszámolok tapasztalataimról, amelyek véleményem szerint egy sikeres termék létrehozásában segíthetnek.

Kléri Bálint

Kléri Bálint

Bálint 2007-ben lépett be a webfejlesztés világába, ekkor ismerkedett meg a Drupallal. 2011-ben részt vett a Google Summer of Code programban, ezt követően egy évet töltött Svédországban, ahol a NodeOne (ma Wunderkraut) egyik scrum csapatának technológiai megoldásaiért felelt.

Hazatérve ismerkedett meg két társával, akikkel megalapította az Indivizo nevű startupot. Termékük egy kompetencia alapú webes videointerjú platform, melynek célja HR szakemberek munkájának támogatása a kiválasztási folyamatokban.

2013 márciusától a Commerce Guys tanácsadója, a Commerce Kickstart és Marketplace egyik fejlesztője.

Lelkes amatőr squash játékos. A trance zene rajongója, amiért a #drupal.hu IRC csatornán állandó élcelődések célpontja, de vállalja.

CTools és Panels pluginok

Elméleti előadás (45 perc)

Az előadás célja a CTools (Chaos tool suite) modul plugin rendszerének a bemutatása, az alkalmazási lehetőségeinek példákkal való illusztrálása, valamint néhány gyakrabban használt plugin típus részletesebb ismertetése. Az előadás első felében, röviden összefoglalom a CTools plugin rendszer alapvető működését, továbbá saját készítésű és contrib modulokon keresztül is bemutatom az alkalmazási lehetőségeit. Az előadás második felében a CTools és a Panels modulokkal kapcsolatban leggyakrabban használt content type, access, layout és style típusú pluginok alkalmazását mutatom be részletesebb példákon keresztül. A témához kapcsolódóan, az előadás néhány modulfejlesztéssel kapcsolatos általános tanácsot is megfogalmaz, a rugalmasságra és a bővíthetőségre vonatkozóan.

Előadás diái »

Wittmann Balázs Ádám (whitelikeman)

Wittmann Balázs Ádám

Rendszerességgel (mondhatni napi szinten) 5 éve foglakozok webfejlesztéssel, ezen belül is másfél éve Drupal fejlesztéssel. A Drupal előtt, kezdetben alapvető webfejlesztéssel kapcsolatos dolgokkal próbálgattam a szárnyaimat, aztán volt szerencsém több népszerű, és kevésbé népszerű webes keretrendszerhez és tartalomkezelő rendszerhez is, úgy mint például: Symfony Framework, Zend Framework, concrete5.

A Drupal eleinte nem igazán tetszett, mert zavart hogy nem láttam át kellőképpen a rendszer működését, amit a megfelelő dokumentáció hiánya is sokszor csak erősített. Később aztán ahogy elkezdtem megismeri és napi szinten használni egyre jobban megkedveltem, és ma már nehezen tudok elképzelni egy webes projektet Drupal nélkül.

Jelenleg a KYbest-nél dolgozom Drupal fejlesztőként. Szeretem a minél bonyolultabb programokat, ezért leginkább a backend-en, a különböző modulok bugyraiban érzem magamat a legjobban :)

Drupal Karrier - Hogyan élhetsz a Drupalból?

Elméleti előadás (45 perc)

Majdnem öt éve váltam főállású Drupalistává. Ez idő alatt voltam szabadúszó, fejlesztettem és értékesítettem saját terméket, bedolgoztam alvállalkozóként hazai és külföldi projektekbe, és az utóbbi időben egy saját cég építésén és fejlesztésén fáradozom. Jelenleg 15 fős a csapatunk, és több állandó partnerrel is rendelkezünk az USA-ban és Európában.

Az előadásomban bemutatom a különböző lehetőségeket, ahogyan a Drupalból pénzt lehet csinálni, elmondom, melyikbe hogy érdemes belevágni, nagyjából mit lehet belőle kihozni, és melyikbe hogy lehet belebukni. Az előadás alapját a saját tapasztalataim adják majd, de igyekszem olyan hasznos információkkal is szolgálni, amiket sajnos/szerencsére nem saját tapasztalatból tanultam meg.

Csonka Gergely (csg)

Csonka Gergely

1998-ban kezdett programozni, 2001 óta foglalkozik PHP fejlesztéssel, a Drupallal 2005-ben találkozott először. 2009-től szabadúszóként kizárólag Drupalon alapuló internetes és intranetes megoldásokkal foglalkozott, majd 2012 nyarán egyik alapítója és egyben szakmai vezetője lett a Cheppers Kft-nek, amely mára Magyarország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb Drupal cégévé nőtt.

Csonka Gergely a Drupal közösségben is részt vesz, általában megtalálható a #drupal.hu irc csatornán, és jó eséllyel találkozhatsz vele személyesen is hazai és külföldi Drupal rendezvényeken.

Költöztessük oldalunkat Drupalra

Elméleti előadás (45 perc)

Ma még a világon használt weboldalak csupán 2%-át hajtja Drupal, így igen valószínű, hogy előbb-utóbb olyan feladat jön velünk szembe, hogy egy meglévő oldalt ültessünk át Drupalra. Ennek legnehezebb mozzanata a régi oldal tartalmának és felhasználóinak átmozgatása, migrálása. A migrálási folyamatban hatalmas segítséget nyújt a Migrate modul, ami egy igazi “svájci bicska”, ha a tartalom költöztetéséről van szó.
Alapvetően ez az előadás fejlesztőknek szól, azt fogom bemutatni, hogy miként kezdjenek hozzá egy oldal migrálásának, mik a szükséges lépések, és milyen problémákra lehet számítani.

Előadás diái »

Segesvári Dávid (segi)

Segesvári Dávid

Drupalos pályfutások első lépési olyan 2010-re tehető, Drupal 6.14-el. Első látásra szerelem volt, mai napig hálás vagyok a Pronovix-es srácoknak, hogy megmutatták mi az a Drupal. Jelenleg a Cheppers-nél dolgozom, mint fejlesztő. Alapvetően modulok fejlesztésésvel foglalkozom, de a front-end részt sem vetem meg, mivel szeretem a szép és igényes dolgokat.

Hogyan szerződjünk agilisen Drupal projektekben?

Elméleti előadás (45 perc)

Minél nagyobb és összetettebb munkát vállalunk be, annál fontosabbá válik a kérdés, hogy

  1. Hogyan becsüljük meg a projekt méretét?
  2. Hogyan árazzunk?
  3. Hogyan kezeljük a fix büdzsés projekteket agilisen?
  4. Hogyan szerződjünk?
  5. Mit is jelent a GPL, hogyan tálalható az ügyfélnek?
  6. Mikor számlázzunk? Hogyan minimalizáljuk a kockázatot?
  7. Hogyan nyerjük el az ügyfél bizalmát?

Előadásomban az agilis szerződéskötés terén szerzett tapasztalatokról, csapdákról, hátrányokról és előnyökről szeretnék beszélni.

Előadás diái »

Kulcsár Zsolt (kulcsi)

Kulcsár Zsolt

Az Integral Vision Kft.-ben dolgozom, fő feladatomnak tekintem, hogy jó munkát biztosítsak a csapatnak. Évek óta agilis szemlélet mentén szerint szervezzük a munkáinkat házon belül és házon kívül egyaránt. Lelkesít minden, ami alulról felfelé szerveződik, ami szabad, és ami értékteremtő.

Drupallal 4.6 óta foglalkozom, emellett érdekel minden, ami felhasználói felületekkel vagy hangjegyekkel kifejezhető.

Drupal openlayers bemutatása

Gyakorlati bemutató (45 perc)

Egy összetett térképes oldalt szeretnél, de nem tudod eldönteni melyik irányba indulj?

Az előadáson bemutatok egy megoldást, az openlayers modul és néhány kiegészítőjének a használatát példákon keresztül. Megpróbálom átadni a tapasztalataimat, észrevételeimet a modullal kapcsolatban. Az előadásnak nem az a célja, hogy profi openlayers programozó legyél, hanem az, hogy ne ijedj meg egy kicsit bonyolultabb térképes feladattól.

Az előadás végén bemutatom az openlayers behavior írását, hogy a profibb érdeklődők se unatkozzanak.

Szó lesz az Openlayers, OpenLayers Views, OpenLayers Proximity, Openlayers plus, Geocoder, Geofield modulokról, valamint egyedi megoldásokról.

Előadás diái »

Perger István (peri22)

2009-ben ismerkedtem a Drupallal az egyetemen, majd teljesen véletlenül kerültem egy olyan munkahelyre, ahol akkor álltak át saját cms-ről a Drupalra. Eleinte az időm nagy részét a meglévő modulok megismerésének szenteltem, majd miután szembe találtam magam néhány olyan speciális problémával/feladattal, melyre nem voltak kész megoldások, belevetettem magam a Drupal fejlesztés rejtelmeibe. Ahogy egyre mélyebbre ástam bele magam, annál jobban tetszett az általa nyújtott lehetőségek sokasága. Jelenleg a Cheppers cégnél dolgozok, mint Drupal fejlesztő és próbálok egyre jobban részt venni a közösségi életben.