Mennyire értesz a Drupalhoz?

tolmi képe
Most hallottam róla először
2% (3 szavazat)
Most ismerkedem vele
16% (27 szavazat)
Magamnak csináltam már egyszerű oldalt vele
16% (27 szavazat)
Csináltam már másnak is oldalt vele
19% (31 szavazat)
Csináltam már komplexebbet vele (webshop, egyedi tartalmak, stb.)
15% (25 szavazat)
Sitebuilder ez vagyok én (Views, CCK, CSS, HTML, JS, sminkek értője)
16% (26 szavazat)
Drupalt programozok vagy oktatok, tanácsadok, mindenben otthon vagyok
16% (27 szavazat)
Összes szavazat: 166
Leírás: 

Szeretnénk felmérni hogy a drupal.hu közössége milyen ismeretségekkel rendelkezik a Drupalt illetően. Ne legyetek szerények, bátran jelöljétek be azt amit a leginkább a magatokénak éreztek. Ezek az adatok segíteni fognak nekünk hogy sokkal jobban megfogjunk benneteket a rendezvényeinkkel, cikkeinkkel, előadásainkkal. Szeretnénk olyan tartalmat kínálni nektek, ami a legtöbbőtöket érdekli és amiből a legtöbben profitálnak.

Hozzászólások

Boobaa képe

Érdekes lenne látni, időben hogyan érkeznek a szavazatok. Valahogy van egy érzésem, hogy a pillanatnyi 0/0/2/7/6/6/11 állás inkább azt mutatja, hogy minél lejjebbi lehetőséget választ ki valaki, annál sűrűbben nézi az oldalt (azaz a "vérprofik" itt laknak, a "raklaposok" meg csak be-benéznek) - később viszont talán fel fognak jönni a lista elejéhez közelebb levő pontok is.

york képe

Csinaltam masnak oldalt.
Hasznalati szintem ismerem az alap modulokat nagyjabol.
Nem vagyok sitebulder.
Drupalt programozok, de nem vagyok mindenben otthon....
Szoval siman drupal modul iro vagyok.

tolmi képe

Válaszd a Drupalt programozok, oktatok vagy tanácsadok, mindenben otthon vagyok-at. Írtam hogy bátran jelöljétek be amit a legközelebb éreztek magatokhoz. Nem kell szerénynek lenni.

Szeretnénk tudni hogy hogyan szólítsuk meg a közönséget, hogyan aktivizáljunk másokat is, hogy bővülhessen minden intthon, ami Drupal. Ennek fényében kérem hogy ne szerénykedjetek.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

york képe

Na jo a tomegek nyomasara engedtem az eroszaknak.

gergely képe

nekem errol Dries szegedi keynote-ja jut eszembe amikor a statisztikatat mutatta be, hogy mi lett az eredmenye. (23. oldal) uh lehet hogy mindenki drupal programozo lesz ;)

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

sgabe képe

A szavazás egyes pontjai nem teljesen relevánsak a kérdéssel. Például hogy valaki magának vagy másnak csinált már oldalt Drupallal az mennyi információt ad a hozzáértéséről? Szerintem zérót...

Hogy csináltam komplexebbet vele az se nagyon takar információt. Attól hogy egy webshop komplexebb, alapszinten még ugyanúgy kell összekattintgatni a dolgokat, mint bármely más modulnál.

A plusz mindig akkor kerül a folyamatba, ha valamilyen speciálisabb (hiányzó) igényt akar kielégíteni a felhasználó. A Drupal pedig pontosan arról szól, hogy rendkívül flexibilis és testreszabható, ergo aki már a template.php fájlban felülírta egy modul smink függvényét már bátran érezheti magát Drupal programozónak?

Szerintem az egyes tudásszinteket megkülönböztető ismeretekre kéne rákérdezni. Például ahhoz, hogy valaki sminkek értője legyen XHTML, CSS magas szinten és kis PHP ismeret szükséges. A modul fejlesztéshez magabiztos PHP (és Drupal API) ismeretek szükségesek.

Arra próbálok rávilágítani, hogy egy kicsit máshogy kéne megközelíteni a kérdést, mondjuk valahogy így:

  • Most hallottam róla először
  • Most ismerkedem vele
  • Egy egyszerű oldalt már összekattintgatok
  • Tudok sminket készíteni (XHTML, CSS, kis PHP)
  • Sitebuilder ez vagyok én (Views, CCK, XHTML, CSS)
  • Tudok modult fejleszteni (PHP)
  • Sitebuilding és modul fejlesztés megy kézen állva sörömmel a kezemben
  • Drupalt programozok vagy oktatok, tanácsadok, mindenben otthon vagyok
tolmi képe

Én mondjuk nem látom hogy az általad vázolt elvek hogyan domborodnak ki a szavazati lehetőségekben, amiket írtál, de a következő ilyenben majd szavazunk arról hogy miről szavazzunk :)

Ezen a szavazáson már értelemszerűen nem változtatunk. Az én kíváncsiságomat ezek a kérdések és a rá adott válaszok kielégítik, arra nem számítottam hogy mindenki be tudja magát skatulyázni. Nincsenek "jó" kérdések, ez pedig egy egyszerű szavazás csupán.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

gergely képe

amugy a "csak az eredmeny erdekel" kimaradt! :D

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

tolmi képe

Ez nem is Trey blogja :)

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Illyés Edit képe

Például hogy valaki magának vagy másnak csinált már oldalt Drupallal az mennyi információt ad a hozzáértéséről? Szerintem zérót...

Szerintem meg csak ez ad valós képet a hozzáértésről. Izolált problémákra tudni a megoldást nem ugyanaz, mint felállítani egy működőképes összetett rendszert. Bárki megveheti a Pro Drupal Development könyvet, attól még nem lesz Drupal fejlesztő. Tényleges, pénzt érő szaktudást csak nagyobb projektek során, a való életben lehet megszerezni.

Hogy csináltam komplexebbet vele az se nagyon takar információt. Attól hogy egy webshop komplexebb, alapszinten még ugyanúgy kell összekattintgatni a dolgokat, mint bármely más modulnál.

Van a komplexitásnak egy pontja, amikor már a kattintós felület sem jelent sokat. A komplexitás növekedésével exponenciálisan nő problémák száma.

A plusz mindig akkor kerül a folyamatba, ha valamilyen speciálisabb (hiányzó) igényt akar kielégíteni a felhasználó.

Vagy ha triviális funkciókból szeretne nagyon sokat egyszerre. Pl. egy komolyabb hírportál, webáruház esetén. Az egyes funkciók önmagukban triviálisak (és többnyire kattintós felületen, vagy banális programozással megoldhatók), csak a rendszer 385 elemét átlátni és összehangolni, ehhez kell a tapasztalat.

sgabe képe

Az általad leírtakkal teljesen egyetértek. Csak a jelen kérdésre adható válaszokkal nem.

Vér Ati képe

Használtam korábban Joomla és Wordpress rendszert, és mindkettőre tudok "sminket" készteni, mivel a HTML/CSS nem áll túl távol tőlem.
A Drupal rendszer azért érdekel, mert nagyon jókat halottam róla, különös tekintettel a CCK és Views modulokra.

csg képe

Csak jótanácsként említem, hogy érdemes figyelembe venni, hogy senkinek nem az az érdekes, ahol épp tart, hanem az egy lépéssel további szint. Tehát ne arra célozzatok, amit a legtöbben megjelöltek, hanem eggyel fölé.

--
Csonka Gergely
http://cheppers.com