Melyik téma érdekelne leginkább?

aboros képe
Egyszerű Übercart webshop építése Drupal 6 platformra és néhány gyakori igény megvalósítása.
60% (78 szavazat)
Földrajzi helyek kezelése Location és GMap modulokkal, térképnézetek készítése.
16% (21 szavazat)
Videokezelés Drupalban, lejátszás Lightbox2 és JW mediaplayer segítségével.
24% (32 szavazat)
Összes szavazat: 131
Leírás: 

A résztvevők számának növelése érdekében a legtöbb szavazatot kapott téma kerül bemutatásra a soron következő, 15. Budapesti Drupal használói találkozón, melynek időpontja 2009. március 26. 19:00 óra.

A szavazást a találkozó előtt egy héttel, március 19 -én zárjuk le, hogy az előadónak legyen ideje felkészülni a témából.

Hozzászólások

thamas képe

Az Übercart azért is lehet érdekes, mert ennél a témánál előkerülhetnek olyan kérdések, amik hungarikumok ;o) - pl. fizetés módja...

A másik két téma is izgalmas, azonban nemzetközibb jellegű.

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

James53 képe

Igaz még változhat a helyzet, én szurkolok a videókezelés témának, de ha nem billen át a mérleg, akkor egy kis házifeladatot javaslok azoknak, akik még nem használták az Übercart modult.
Szabadidő függvényében érdemes átolvasni, jó segítség egy webáruház felállításához:
Széll Kornél: Webáruház fejlesztése Drupal alapon című szakdolgozata.

(2007-es így aktuális verzókkal szemléltet)

- Szabó Gábor -

"Előre minden élharcos, akinek a jelmondata az, hogy - amég élsz, alkoss"

thamas képe

A videókezelés elég részletesen, jól szerepel pl. a Drupal Multimedia könyvben.

Kornél munkája hasznos, jó írás, de talán nem vált ki egy ilyen előadást. (Más cél...)

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Nagy Gusztáv képe

mert esélytelen, hogy eljussak, de a sorrend megfelelő. Tehát: Ebben a sorrendben lehetne a következő 3 téma.

Nagy Gusztáv

nevergone képe

Egyetértek az előttem szólóval!
Stíluson: +1, vagyis ++ :)

tolmi képe

Nagyon kérem csak az szavazzon aki el is tud/akar jönni, mert a CEU-ba költözésünkkor alig voltatok pedig mindenki nagy bőszen szavazott rá.

(Jelezném hogy a szavazók listája megvan, így minimum 25 embert várunk a következő alkalomra)

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

thamas képe

A kérdés nem az volt, tudok-e menni. És mivel a DUG-ok szerencsére elég jól dokumentáltak, úgy gondoltam, jelölöm én is, melyik téma érdekel a leginkább.

De mivel én sem tudok menni, visszavontam a szavazatom.

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

tolmi képe

Ne haragudj, nem sértésként írtam, ám ha csak kevesen leszünk akkor én aznap este inkább söröznék pp-vel meg aborossal és csinálok egy vasárnap este egy screencastot vagy egy Drupal Dojo-t.

Amire célozni akartam az az, hogy ha az előadó veszi a fáradtságot hogy felkészül egy időpontra, akkor a hallgatóság is megtisztelhetné a személyes jelenléttel, hiszen ezért áll ki a projektor elé.

Amire utalni akarok az az, hogy ha csak kevesen jönnek el rendszeresen, akkor visszamehetnénk a Bobekbe és inkább csinálnánk egy hétvégét, amikor online összejövünk IRC-en és valaki online előadást tart.

Ne értsetek félre, de egy kicsit hadd öntsem ki a lelkemet. Feltettem egy szavazást hogy menjünk-e a CEU-ba, pedig szerintem pont a lényegét öli meg egy konferenciahelyszín egy informális User Group Meetingnek. (Nah, kövezzetek meg:)) Aztán alig voltunk 7-en. Annak a 7 embernek innen is kalapemelés hogy eljöttek. Ámbár nekem nem volt új a Views2 és a CCK használata, napi szinten dolgozom velük, mint ahogy pp és aboros is. Én inkább beszélgetnék velük és ismerkednék másokkal. Mégis megszervezzük a DUG-ot, valaki elő szokott adni (a megszokott pár arcon kívül ritka hogy valaki előáll egy előadással - szóval ez is elég belterjes - riszpekt Edgárnak innen is hogy jött és mesélt a Taxonomyról!), pedig a társaság magva általában jártas az érintett témában.

Kérdem én magamban, miért szervezünk egy élő eseményt, ha az otthon melegéből is megcsinálhatná az előadó a dolgot? Csütörtök esténként meg beszélgethetnék egy-két sör mellett.

Diszklájmer: Ez nem a Drupal közösség véleménye, ez csak és kizárólag Tolmács Márk (tolmi) véleménye így kéretik engem dobálni vagy éltetni mások helyett :)

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

pp képe

Annak száz oka van, hogy miért vannak kevesen.

Én elsőként azon gondolkodnék el, hogy ha csupán csak egy nappal előtte kerül ki egy rendezvényről minden info akkor vajon hányan jönnek el? (csoda, hogy hét ember eljött)

Vajon a téma érdekes volt-e?

Vajon miért ne lenne belterjes egy olyan rendezvény, ahol az a kérdés, hogy milyen témák legyenek és nem az, hogy ki akar előadni és miből és ezután van csak kiírva a szavazás. Szerinted bárki is tudja pár emberen kívül, hogy a témák csak úgy felvetődtek bennünk és nincs hozzá egyáltalán előadó?

Részemről alapvető szervezési problémákat látok nem gonosz szívtelen embereket akik nem jönnek el.

pp

gergely képe

make code not war! :)

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

nevergone képe

idézni csak pontosan és szépen...

ah, gyufalang ez, nem flame :( mar valami zaftosabban remenykedtem. szinte latom a kovetkezo hozzaszolas make code not war lesz, aztan pp es tolmi kezenfogva elugrabugralnak hook-okat irogatni

aboros képe

vagy most nem értem.

szerintem egyébként a múltkor egyértelműen azért voltunk olyan kevesen, mert túl későn került ki az időpont meg a részletek. ezért bátorkodtam kezdeményezni, hogy ezúttal jóelőre közöljük az időpont és a lehetséges téma.

én nem látok igazából semmilyen problémát. feldobtunk három témát, mindháromra van előadó is. talán nem a legprofibb vagyok előadásban, de majd fejlődök. :) nekem a dug egy jópofa lehetőség, hogy kicsit jobban megtanuljak prezentálni, szerezzek benne kici rutint, de ha annyira rossz vagyok, hogy reményt se látsz a javulásra végülis mással is el tudom ám ütni az időt. :)

következőre egyébként csinálhatjuk azt, hogy kiírjuk az időpont meg a helyszín, hozzá csatolunk egy webformot, amin bárki beküldhet előadás-ötletet, rövid leírással és ezek közül szavazunk.

-
clear: both;

pp képe

Már formálódott a levél, hogy leírjam hogyan kéne inkább ezt a dolgot. Gondolok itt arra, hogy ez egy nyitott rendezvény mindenki számára. Sokkal masszívabban kéne ezt kommunikálni. Gyakran előfordul ugyanis, hogy beszélek emberekkel, hogy miért nem jönnek el DUGra és azt a választ kapom, hogy hát ők még nem tudnak annyit a Drupalról. Tehát ezt itt valahogy nagyon elrontjuk, hogy nem jönnek kezdők. Vagyis van egyáltalán olyan ember aki azt hiszi, hogy nem neki csináljuk, holott ez egy olyan rendezvény, ami minden "a Drupal iránt érdeklődő" embernek szól.
Eleve az egész előadásosdi azért lett kitalálva, hogy eljöjjenek erre pont azért nem jönnek mert nekik az túl magas. ;)

Ami jó lenne az amit Te is írtál, tehát hogy bárki küldhet be előadást kiegészítve azzal, hogy bárki küldhet be témát. Aztán lehetne szavazni a témára meg az előadásra és akkor tényleg egy amolyan közösségi dolog lenne. Sajnos az idők során úgy alakult, hogy kevesen jelentkeztek előadni és ezért maradt az, hogy pár ember mindig beugrott, hogy legyen egyáltalán előadás. De ezt nem kéne így hagyni.

Jó lenne masszívabban kommunikálni pl. azt, hogy bárki bemutathatná a saját projektjét. Épp most a napokban volt egy tanítványom, akik megküzdött egy pici de érdekes problémával, melyet 5 percben be lehetne mutatni. Pont az lenne a lényeg, hogy a Drupallal foglakozók között elindítsunk egyfajta párbeszédet, erre úgy kommunikálunk, hogy éppen csökkentjük a teret ahol beszélgetni lehetne. (nem zárom ki, hogy extrovertált nagyszájú tanár hozzáállásom masszívan hozzájárulhat ehhez az állapothoz, de magamat kívülről nem látom)

Jó lenne masszívabban kommunikálni azt, hogy itt emberek beszélnek emberekkel. Épül a kapcsolati hálózat. Itt most jó időben, jó helyen lehetsz. Naponta keresnek meg fejlesztésekkel és jó lenne nem mindig ugyan azt a pár arcot ajánlani. (akikkel már dolgoztam együtt vagy akiket már tanítottam, tehát tudom, hogy jók ;P)

Jó lenne masszívabban kommunikálni azt, hogy ez az a hely ahol személyesen is találkozhatsz azokkal akikkel interneten keresztül ismerkedtél meg...

Szóval jó lenne jobban kommunikálni ezeket.

pp

tolmi képe

Nem sértődtem meg egyáltalán, csupán leírtam mi kavarog bennem. Elmondtátok ti is és azt mondom próbáljuk meg! Az áprilisit mindenképpen csináljuk így.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

aboros képe

jót akartam, gondolom elhiszed. :)

-
clear: both;

tolmi képe

Hmm. Érdekes, de a felvételekből ki kell derülnie hogy milyen szintűek ezek az előadások. Ha pedig az eddigi témák "túl magasak" voltak, akkor szerintem írni fognak sokan most hogy kicsit alapabb témákat is vigyünk fel a palettára.

Példának okáért jó lenne tartani egy CCK előadást. Tényleg alapszinten. Szerintem az már szélesebb közönséget fogna meg.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

uniquevisitor képe

CCK előadás jó ötlet, és talán a tartalomszervezést a views-t is bevehetnénk a sorba valamikor.

Nagy Gusztáv képe

Lehet, hogy ne vagyok egyedül a helyzetemmel, én pl. 6 órát utaznék oda vissza, pedig 100 km-re se vagyok a helyszíntől.

Nagy Gusztáv

tolmi képe

Nem azért írtam le ezt hogy a nem budapestiek vagy bárkik mások rosszul érezzék magukat, nem Budapest a világ közepe.

Sajnálom hogy félreérthető voltam.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

aboros képe

hiszen ő majd úgyis megnézi videón.

a nemjövők szavazása inkább a helyszínnél volt fura, aki nem jön úgyse, annak nem mindegy, hogy kocsmában vesszük e fel vagy tanteremben?? :)

-
clear: both;

pp képe

Részemről örülök annak aki eljön. Szerintem jó volt és családias. ;) Én szívesen leülök csak veled is egy sörre, ha csak annyian jönnek el egy DUGra, hogy Te meg én :D. (ha egyszer nem értik, hogy ez a része legalább annyira fontos, mint hogy kódoljanak, meg építsék a bizniszt hát ez van)

pp

nevergone képe

Szívesen elmennék egyszer egy DUG-ra, még akkor is, ha semmi szakmai nem hangzik el, csak iszunk sört. Akár egyet is.
Ritkán járok Budapesten (nyilván olyankor igyekszem összeszervezni mindent), de megpróbálom úgy összehozni az időpontot és a szállást, hogy eljussak oda.
Bevallom, picit irigykedem rátok, hogy "nektek ilyen is van", na de ez inkább épülésetekre, mint károtokra váljék.
Mert a DUG lényege pont a nevében van, növekvő sorrendben: Drupal, User, Group ;)

pp képe

Szervezz egyet!
Szegeden is megszervezték, Kecskeméten is volt. Mire vársz?

pp

nevergone képe

Szervezzük is, egyelőre a Debreceni Szabad Szoftver Esték keretein belül. :)
De itt nincs annyi "szaki", szóval a Drupalos része már végképp családias (lenne). :)
Az irigykedést pedig jó értelemben írtam, hiszen csak arra lehet, ami jól működik és bevált. :)

uniquevisitor képe

Szavaztam és mennék, de még nem voltam. Hol lesz? Mit érdemes tudni? Miben tudok segíteni?

köszi

sajt képe

Engem is érdekelne mind a 3. Bár így cím alapján nehéz eldönteni, hogy valójában miről is fog szólni az előadás...

Jobb volna egy kis lead is hozzá.

Egyébként az előadó mind a 3-nál ugyanaz lesz?

aboros képe

az előadóról igazából nem beszéltünk sokat, tolmi szívesen vállalja az übercart, a másik kettőt én szívesen vállalom, ha így megfelel.

-
clear: both;

sajt képe

Akkor legyen 3 nem? Az a legjobb.

tolmi képe

Lehet én vagyok fáradt, de ezt nem értem :) 3 mi legyen?

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

zila képe

Elnézést kérek, hogy offtopic vagyok, de nem találok egyéb dug specifikus fórumot... Az a kérdésem, hogy cacert hitelesítő van-e közöttetek (aki ott is lesz a dug-on :), mert ha igen akkor vinnék magammal hitelesítő papírt és megkérném, hogy hitelesítsen, amennyiben ez lehetséges...

--
IE doesn't support internet

szegedi képe

Bocsi, de most először lennék (pontosabban doeme-vel lennénk) DUG résztvevők, és nem nagyon találom, hogy hol lesz.... (gondoltam csak én vagyok béna, de tiborg commentjében is felfedeztem a hol lesz kérdést)
Előre is köszönöm a választ:
Szg

tolmi képe

Még nincs kihírdetve a helyszín, mert még nem sikerült leszervezni. Dolgozom rajta.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

szegedi képe

Köszönöm, várjuk az infót...
Szg

visztani képe

sziasztok!

szavaztam, de nem tudok menni sajnos, és a szavazást sem tudom már visszavonni.

üdv!

Pandelon képe

Én már kiürítettem a csütörtök estémet, csak mondjátok meg hol lesz :)

pp képe

Csak a végére érek oda(kb 8) tehát max a sörözésre. Ha kell a kamera valaki szerdán átveheti, mert egész nap a Pentában leszek. (de csak akkor viszem, ha szóltok)

pp

tolmi képe

Hozz, elviszem.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

gazsesz képe

Sziasztok!

Szavaztam és megyek is, már ha lesz!
Mikor derül ki, hogy lesz-e és ha igen, akkor a CEU-ban lesz-e?

Köszi:
Gazsesz

Gazsesz

tolmi képe

A CEU-ban most nem lesz, ez biztos. Sajnos 5 napja nem reagálnak, úgyhogy most nem tudunk oda menni. Ellenben azóta szervezem az alternatívákat.

Ma kint lesz a hír a márciusi DUG-ról, ezt megígérhetem (lehet hogy 22 után).

--
Tolmács Márk
Drupal bandita